Jakub M Opublikowano 27 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 (edytowane) #13 Ale Scotch 27 listopad 2016 Drugie dziecko już na świecie, więc można spokojnie wrócić do warzenia. Bez spinania się, bo jak się ma dwójkę dzieci to już nie ma miejsca na dodatkowe spiny. Zasyp (4.6kg): - Pale Ale 2.1 kg - Mochachijski 2.2 kg - Karmelowy 150 0.2 kg - Jęczmień palony 50g na 20' - Chlorek wapnia Zacieranie: - 64°C 45' - 72°C 15' - 78°C mashout Chmielenie: - 60' 25g Marynka 9.5% (dość stara, liczę 70%aa) - 30' 30g Fuggles (miało być 25g ale szkoda zostawić 5g w paczce) - Mech (15') Fermentacja: - 13.5L 17°Blg - 0.5 paczki Danstar Nottingham, nasypane na brzeczkę, bez rehydracji (zapomniałem). Wprawdzie drożdże przeterminowane 3 miesiące, ale przecież nie będę ich jadł... Dużo chmielin, pewnie mógłbym odzyskać z tego z 0.5-1L brzeczki. - 3 gru - Drożdże wystartowały po 3 dobach w 21°C, po kilkunastu godzinach przeniesione do 14°C. Edytowane 2 Grudnia 2016 przez Jakub M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 27 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Przez chwile martwilem sie, ze to koniec Twojego warzenia! Piateczka! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub M Opublikowano 28 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Przez chwile martwilem sie, ze to koniec Twojego warzenia! Piateczka! O jak miło. Piątka. U mnie z piwem jest jak z dobrym kumplem, którego nawet jak nie widzę pół roku to i tak mogę do niego zadzwonić i zawsze będzie do czego wrócić, o czym porozmawiać. (Tylko niech mi te cholerne D. Nottinghamy wystartują! Wiem że one lubią trenować cierpliwość, no ale bez jaj!) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 29 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 70% alfa kwasów ? Gruuubo!!! Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Jakub M 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub M Opublikowano 2 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 W #13 Ale Scotch Danstar-y wystartowały po trzech dobach, za to spektakularnie. Wystrzeliły deklem tak że aż mi się dziecko obudziło. Pewnie mszczą się za to że dzień wcześniej córka prawie do fermentora nie wpadła. Jakby co, to zamknięte wiadro wytrzymuje obciążenie 2.5-latka. W ogóle przeźroczyste wiadra to wspaniała sprawa - jak drożdże się rozhulają to brzeczka kręci się jakby ktoś mikserem mieszał. Cudo. W zasadzie coś jak akwarium. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub M Opublikowano 2 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 Czas podsumowań #8 PA - Nie specjalnie charakterystyczne, mocno odfermentowane, czuć goryczkę ale nie wiele poza tym. 2/5 #9 PA - Pełniejsze niż reszta, smak ma coś z owoców tropikalnych (Cascade). Smakuje, ta pełnia zdecydowanie działa na korzyść. 4/5 #10 PPA - Umiarkowanie goryczkowe, nie zalega (Iunga), coś z kwiatowego smaku tam jest ale dupy nie urywa. 2/5 #11 PPA - Podobnie jak #10, ale jakieś takie lepsze. 3/5 #12 Stout - Dobry! Wytrawny, nie za bardzo przypalony. Jestem zadowolony, piję z przyjemnością. 5/5 Wszystkie pięknie klarowne jak się wyleżały, piana ok, nagazowane tak jak lubię. Wydaje mi się, że robię zbyt głęboko odfermentowane (efekt zacierania przez noc), piwom zdecydowanie brakuje ciała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub M Opublikowano 22 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 (edytowane) #14 Słale - (czyt. słejl) - Słodkie Ale, bezstylowiec, czyszczenie zapasów 21 luty 2017 W szczelinę pomiędzy tektoniką codziennej rutyny udało mi się wcisnąć bezstylowca z resztek. Zacieranie na słodko, chmiele jakie tam były pod ręką. Zasyp (3.6kg) - Pale Ale 2.7kg - Monachijski 0.2kg - Pszeniczny 0.7kg - Jęczmień palony (garść) - Chlorek wapnia Zacieranie: - 60' 69°C - 78°C mashout Chmielenie: - 90' Gotowanie - 60' 12g Junga 11.6% aa - 60' 8g Marynka 9.5% aa - 15' 20g Puławski 7.8% aa - 15' 10g Cascade 6.9% aa Chmiele z zeszłego roku, więc liczyłem x0.7 aa, kalkulator mówi 39 IBU, ile będzie tyle będzie. Fermentacja S-05 (przeterminowane, cała paczka), piwnica 10°C, ruszyło następnego dnia. Strasznie mętne, zobaczymy czy się wyklaruje. Wyszło 13.5L / 14.5°Blg Edit: - Paskudne, smakuje samymi drożdżami. - Wyklarowało się wspaniale, mimo początkowego ekstremalnego zmętnienia. Edytowane 30 Kwietnia 2017 przez Jakub M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub M Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 #14 wyszło paskudne, choć ciągle mieści się w kategorii "piwo". Drożdżówka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub M Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 #15 APA (extra.) Nie ma czasu na zacier, to trzeba się ratować ekstraktem. 27 kwietnia 2017 - 1.7kg ex. ciemny - 1.7kg ex. jasny Jeden WES, drugi Gozdawa, albo odwrotnie. Chmielenie: - 60' 15g Junga 12% - 20' 15g Citra - 20' 15g Cascade - 5' 10g Citra - 5' 10g Cascade Fermentacja: - US-05, w domu (po kilku dniach do piwnicy ~12°C) Wyszło 15L 11.5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się