Stachy Opublikowano 6 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2014 Cześć. W dniu wczorajszym zadałem świeżą gęstwą drożdży Gozdawa Porter & Kvass (POKV) moją brzeczkę na RIS'a. Z racji na to, że zbyt mocno wychłodziłem brzeczkę (w momencie zadawania drożdży miała 15 C) pozostawiłem ją w domu (23C), z zamiarem przeniesienia do piwnicy (16C) jak zacznie się fermentacja. Brzeczka: 23l, 18 blg. Zacierane na lenia 68C przez godzinę + lekki mashout w 75C. Pojemnik - standardowy fermentor 30l. Gęstwa pochodzi z oatmeal stouta 13blg, zebrana tydzień temu, pracuje aż strach patrzeć. Niestety od kilku godzin piana stara się o status uchodźca i pcha się do mieszkania niczym przedstawiciele pewnej mniejszości religijnej. Najpierw uciekała rurką, po podniesieniu dekla, spierdziela całą objętością fermentora. Jakieś pomysły? Czy macie jakiś sprawdzony sposób aby radzić sobie z pianą? Czy poczekać do wieczora aż się wyszaleje, zamknąć i dać do piwnicy aby dalej sobie fermentowało? Może całą burzliwą zrobić w domu w 23C a dopiero na cichą dać do piwnicy ?(boje się że w tej temperaturze narobi mi tam estrów tyle ze nie będzie to RIS a jakaś ciemna pszenica) a Może od razu zebrać łyżką (sterylną) całą obecną pianę, zamknąć i dać do piwnicy? (blok więc nie będę mógł co chwila patrzeć czy kipi) Co radzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 6 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2014 blow-off tube Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olgierd Opublikowano 6 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2014 Rób jak pisze Jaras, wyjmij rurke i w to miejsce wsadź wężyk a drugi koniec do pojemnika z wodą i masz spokój. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stachy Opublikowano 6 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2014 (edytowane) Ok tak zaraz zrobię. Czy jak teraz przeniosę fermentujące piwo do piwnicy (różnica 6 C) może to spowodować ustanie fermentacji? - wiem że 22l ma sporą bezwładność cieplną, ale jednak... Czy olać i jedziemy w 23C i dopiero cicha w 16-17 ? Edytowane 6 Października 2014 przez Stachy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 6 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2014 Dodaj 2 krople espumisanu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 6 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2014 Nic nie utknie jak z 23 przeniesiesz w 17. Temperatura otoczenia to jedno, fermentująca brzeczka wydziela ciepło, więc teraz pewnie w fermentorze masz z 25-26 stopni, stąd taka gwałtowna reakcja i wychodząca piana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stachy Opublikowano 6 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2014 Espumisan nie zabije piany w gotowym wyrobie? wiem że do wina dawałem i było ok, ale od wina nie wymagam (a wręcz oczekuje całkowitego braku;p) piany... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 6 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2014 Nic nie rób, pozwól pianie się wydostać. Stracisz litr może dwa, ale to jedyny minus. Gdy już się uspokoi (dwa trzy dni), zdejmij dekiel i nałóż nowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stachy Opublikowano 6 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2014 Piana się uspokoiła. Wszystko umyłem, dałem do rurki dużo mniej wody i do piwnicy. W nocy w piwnicy powinno być na tyle chłodniej by się wszystko uspokoiło. Oby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 6 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2014 A sprawdzałeś jakie jest BLG?. Bo jak dasz do piwnicy to moze ci sie zatrzymać fermentacja i potem będziesz miał granaty. Lepiej pozostaw w domu niech zakończy sie burzliwa a na cicha do piwnicy. Cicha w niższej temp. lepiej klaruje piwo przed rozlewem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 7 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 (edytowane) W 23°C to zaraz będzie po burzliwej . Szkoda, że kolega od początku w 16°C nie działał. Edytowane 7 Października 2014 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stachy Opublikowano 7 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 Za wysoka piana abym dojrzał spławik (zostawiłem go w wiadrze, po wcześniejszym zdezynfekowaniu). Piwo już w piwnicy, rano jak sprawdziłem, znowu wykipiało, ale dużo mniej, po pracy umyje z zewnątrz wiadro, spryskam co mogę płynem z oxi, i zostawię rozszczelniony dekiel. Temperatura nie zabiła na szczęście drożdży Co do granatów, planuje trzymać na burzliwej co najmniej 2-3 tyg, plus 1-2 tyg na cichej, przy takim blg wolę nie ryzykować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 7 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 Espumisan nie zabije piany w gotowym wyrobie? wiem że do wina dawałem i było ok, ale od wina nie wymagam (a wręcz oczekuje całkowitego braku;p) piany... Jeszcze własnych doświadczeń nie mam (2 piwa, gdzie dodawałem jeszcze fermentują), ale na homebrewtalk wypowiadają się pozytywnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 8 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 W 23°C to zaraz będzie po burzliwej . Szkoda, że kolega od początku w 16°C nie działał. Ja tam belgian dubbla 19blg od początku jadę na T58 w około 15 stopniach nic nie kipi ani nie zamierza uciekać Obok stoi weizenbock 18blg na WB-06 w tej samej temperaturze Po 2 tygodniach fermentacji zamierzam ze 3 kolejne dni popalić a porządnie, tak żeby podnieść temperaturę, żeby sobie drożdże dojadły co mają dojeść, i dopiero zacznę się przejmować mierzeniem bajlingów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się