Bruus Opublikowano 6 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2014 (edytowane) Warka 1 BREW KIT Coopers LAGER 1.7kg Nachmielony ekstrakt słodowy 1 kg suchy ekstrakt słodowy 21L wody butelkowej Wyszło 23L 12 BLG Fermantacja Drożdże górnej fermentacji 23L w temperaturze 22-27C Burzliwa 6 dni Odfermentowało do 2 BLG Butelkowanie 10.07.2014 4g cukru na butelke 0.5L Piwo pijalne, rześkie w smaku bardzo owocowe. Warka 2 PALE ALE pierwsze moje piwo z zacieraniem z gotowego zestawu słodów Twójbrowar Surowce Słód Pale Ale - 3,2 kg Słód Monachijski - 0,6 kg Słód Caramel light - 0,2 kg Chmiel Phoenix - 30g Chmiel Progress- 40g Drożdże Fermentis US-05 Zacieranie W 68C przez 60min Negatywna próba jodowa 78C-10 min Chmielenie: 60 minut Phoenix 30g -60min Progress 40g- 10min Fermantacja W 19-21C - 22L 12,5 Blg Drożdże US-05 Burzliwa 7dni Cicha 14dni Odfermentowało do 2,5 Blg Butelkowanie 10.08.2014 126g glukozy - 21L piwa Jak na pierwsze piwo od początku do końca zrobione własnymi siłami jestem zachwycony i zadowolony z efektów. Warka 3 Black AIPA (CDA) z gotowego zestawu słodu na 10L Browarmator AIPA 15,5 Surowce Słód Pale Ale Weyermann - 2,6 kg Słód Carapils - 0,2 kg Słód Carared - 0,2 kg Słód Carafa Special III- 0,1kg Chmiel Chinook - 30g Chmiel Cascade- 30g Chmiel Citra- 30g Drożdże Fermentis Safale US-05 Zacieranie W 68C przez 60min Negatywna próba jodowa 78C- 10min Chmielenie: Dodanie wcześniej wyekstrahowanego ekstraktu z Carafy III Special 75 minut 20g Chinook -60min 20g Cascade + 10g Chinook-10min 10g Cascade + 30g Citra - po wyłączeniu palnika Fermantacja W 19-21C - 11L 14,7 Blg Drożdże US-05 Burzliwa 7dni Cicha 14dni Odfermentowało do 3 Blg Butelkowanie 08.09.2014 70g glukozy - 10L piwa Piwo wyszło smoliście czarne. Niemogłem się powstrzymać i próbowałem już po tygodniu od zabutelkowania. Piwo wyszło super i po miesiącu już prawie nie ma po nim śladu Warka 4 AIPA i CDA z gotowego zestawu słodu na 20L Homebeer AIPA 17blg plus moje zmiany. 29.09.2014 Surowce Słód Pale Ale Strzegom- 5,2kg Słód Monachijski I Strzegom- 2kg Słód Carafa III Special- 0,15kg (ekstrahowany) Chmiel Amarillo - 40g Chmiel Cascade- 40g Chmiel Citra- 40g Chmiel Centennial- 30g Chmiel Simcoe- 30g Drożdże Fermentis Safale US-05 Zacieranie W 67C przez 60min Negatywna próba jodowa 78C- 10min Chmielenie: 70 minut 25g Citra -60min 20g Cascade- 20min 10g Cascade- 15min 25g Centennial- 10min 30g Simcoe- 5min 15g Citra- 1min 5g Centennial- po wyłączeniu palnika 40g Amarillo- na cichej 40g Cascade- na cichej Fermantacja W 17C-18C - 26L 16,2 Blg Drożdże US-05 Burzliwa 10dni Podzielenie na 2 wiadra i dodanie do jednego z nich ekstrahowanego słodu Carafa III Special Cicha 14dni dodanie chmieli na 7 dni przed rozlewem. Odfermentowało do 4 Blg Butelkowanie 18.10.2014 AIPA 66g glukozy na 11L CDA 66g glukozy na 11L Edytowane 18 Października 2014 przez Bruus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bruus Opublikowano 18 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 (edytowane) Warka 5 Koelsch z gotowego zestawu słodu na 20L Twój Browar 11blg 17.10.2014 Surowce Słód Pilzneński- 3kg Słód Pszeniczny- 0,6kg Słód Caramel Pils-0,2kg Chmiel Magnum - 10g Chmiel Marynka- 8g Chmiel H. Hersbrucker- 25g Drożdże Safbrew S-33 Zacieranie Słody zasypane na 43C w stosunku 1:2,5 Temperatura podniesiona palnikiem plus wrzątek do 52-10min 64C- 40min 72C-15min Negatywna próba jodowa 78C- 10min Chmielenie: 70 minut 10g Magnum-60min 8g Marynka- 40min 25g H. Hersbrucker- 15min IBU≈ 29 Fermantacja Wyszło 22L Blg 12 Burzliwa 7 dni w 16C Cicha 14 dni w 16C Pierwszy raz fermentuje na S 33, drożdże po zadaniu bardzo szybko wzięły się za robote. Już po 5h było na co popatrzeć Odfermentowało do 4 Blg Butelkowanie 07.11.2014 20L- 135g glukozy Kolejne zaplanowane warzenie American Pale Ale Edytowane 11 Listopada 2014 przez Bruus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bruus Opublikowano 28 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 Koelsch po 6 dniach burzliwej w temp 16C odfermentował do 4 Blg, pomiar po 5 kolejnych dniach nadal 4 Blg. Nie wiem czy ja coś zrobiłem nie tak, czy drożdże już się poddały? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 28 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 Zabeltaj troszkę fermentorem, podbije drożdże z dba. Powinno pomóc. Podnieś temperaturę fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 29 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 Też robiłem Kolscha na S33 - moje pierwsze piwo... Moje odfermentowało do 4 blg również. Lagerowałem je później 3 miesiące!!! Dla większości adeptów piwowarstwa czekać 3 miesiące na swoje pierwsze to rzecz nie bywała U mnie nie było granatów ani innych problemów. Zamierzam regularnie warzyć Kolscha na 1007 i S33 gdy braknie kasy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bruus Opublikowano 29 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 Przeniosłem fermentor do pomieszczenia z temperaturą ok 21 C, zobacze czy jeszcze coś zejdzie. Potem 2 tygodnie cichej w 10 C (w świeżo nabytym Mińsku) no i w butelki. W międzyczasie czekam na San Star do dezynfekcji i PBW do mycia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bruus Opublikowano 11 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 (edytowane) Warka 6 PALE ALE z nutą Cascada 09.11.2014 Surowce Słód Pale Ale - 3,2 kg Słód Monachijski - 0,6 kg Słód Caramel light - 0,2 kg Chmiel Phoenix - 20g Chmiel Progress- 40g Chmiel Cascade- 30g Drożdże Fermentis US-05 Zacieranie W 66-67C przez 60min Negatywna próba jodowa 78C-10 min Chmielenie: 60 minut Phoenix 20g -60min Cascade 15g- 15min Progress 40g- 10min Cascade 15g- 0 min IBU≈40 Fermantacja Burzliwa 14 dni W 18C - 22L 12 Blg Drożdże US-05 Butelkowanie 23.11.2014 Odfermentowało do 3 Blg 19,5L- 128g glukozy Pierwsza warka zchłodzona świeżo nabytą chłodnicą z rury karbowanej efekt kapitalny, po 18 minutach 24l zchłodzone do 23 stopni. Refraktometr też ułatwił znacznie pomiary. Edytowane 23 Listopada 2014 przez Bruus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bruus Opublikowano 23 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 (edytowane) Warka 7 Ala Porter Bałtycki (bo fermentowany na gęstwie US 05) 21.11.2014 Surowce Słód Wiedeński - 3,8 kg Słód Monachijski - 3 kg Słód karmelowy jasny - 0,35 kg Słód karmelowy 600- 0,4kg Słód czekoladowy- 0,45kg Słód Carafa III Special - 0,05kg Chmiel Marynka- 50g Chmiel Lubelski- 20g 250ml gęstwy US-05 po APA Zacieranie 63-61C przez 30min 72C - 30min Negatywna próba jodowa 78C-10 min Chmielenie: 60 minut Marynka 35g -60min Marynka 15g- 30min Lubelski 25g- 15min IBU≈40 Fermantacja W 14C - 24L 20,5 Blg Fermentacja 3 tygodnie Gęstwa US-05 250ml zaczęła prace po 3h Butelkowanie 14.12.2014 Odfermentowało do 7 Blg 21,5L - 151g glukozy Edytowane 13 Grudnia 2014 przez Bruus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bruus Opublikowano 29 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 (edytowane) Warka 8 Pszeniczne 29.11.2014 Surowce Słód Pilzneński - 1,5 kg Słód Pszeniczny - 2,5 kg Słód karmelowy jasny - 0,2 kg Chmiel Lubelski- 20g Chmiel Phoenix- 6g Drożdże WB-06 Zacieranie 43C- 30min 63-61C przez 30min 72C - 30min Negatywna próba jodowa 78C-10 min Chmielenie: 60 minut Phoenix 6g -60min Lubelski 20g- 60min IBU≈14,5 Fermantacja W 17-119C - 22L 12 Blg 14 dni burzliwej WB 06 Butelkowanie 14.12.2014 Odfermentowało do 2.2 Blg 20,5L -156g glukozy Edytowane 13 Grudnia 2014 przez Bruus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bruus Opublikowano 22 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 (edytowane) Warka 9 Jasne Pełne 12 (10L) 18.12.2014 Surowce Słód Pilzneński - 2 kg Słód Monachijski I- 0,5 kg Chmiel Lubelski- 15 g Chmiel Marynka- 15 g Drożdże Saflager W34/70 Zacieranie 45C- zasyp 53C- 10 min 65-63C- 30min 72C - 30min Negatywna próba jodowa 78C-10 min Chmielenie: 60 minut Marynka 15g -60min Lubelski 15g- 15min IBU≈18 Fermantacja W 10C - 12L 12 Blg W34/70 Butelkowanie 01.02.2015 Odfermentowało do 2.2 Blg 10,5L -50g glukozy Edytowane 1 Lutego 2015 przez Bruus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bruus Opublikowano 5 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 (edytowane) Warka #10 Pils 02.01.2015 Surowce Słód Pilzneński - 3,5 kg Słód Monachijski I- 0,5 kg Chmiel Lubelski- 30 g Chmiel Marynka- 30 g Drożdże Saflager W34/70 gęstwa Zacieranie 45°C- zasyp 53°C- 10 min 66-63°C- 60min 78°C-10 min Chmielenie: 70 minut Marynka 20g -60min Marynka 10g- 30min Lubelski 30g- 15min IBU≈26 Fermantacja W 8C - 24L 12 Blg W34/70 Butelkowanie 01.02.2015 Odfermentowało do 2 Blg 22,5L -105g glukozy Edytowane 1 Lutego 2015 przez Bruus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bruus Opublikowano 1 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 (edytowane) Warka #11 KOŹLAK29.01.2015SurowceSłód Pilzneński - 2 kgSłód Monachijski I- 3 kgSłód Karmelowy jasny- 0,75 kgSłód Karmelowy ciemny 0,25Chmiel Marynka- 50 gDrożdże Saflager W34/70 gęstwaZacieranie dekokcyjne jednowarowe64°C-15 minodebranie 5l dekoktu i podgrzanie do 72*- 10 min, gotowanie 15min72°C- 30min78°C-10 minChmielenie:90 minutMarynka 50g -30minIBU≈34FermantacjaW 8C - 25L 17 BlgW34/70Butelkowanie 06.03.2015 Odfermentowało do 3,8 BLG 22,5L- 93g glukozy Edytowane 6 Marca 2015 przez Bruus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bruus Opublikowano 4 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 (edytowane) Warka #12 IRA Irish Red Ale04.02.2015SurowceSłód Pilzneński - 1,7 kgSłód Monachijski II- 2,2 kgSłód Karmelowy jasny- 0,15 kgSłód Karmelowy ciemny 0,15 kgChmiel Marynka- 25 gChmiel Lubelski- 20gDrożdże Danstar NottinghamZacieranie66-63°C-35 min72°C- 25min78°C-5 minChmielenie:70 minutMarynka 20g -60minMarynka 5g- 30 minLubelski 15g- 10 minLubelski 5g- 1 minIBU≈24FermantacjaW 16°C - 24L 12 BlgDanstar NottinghamButelkowanie 19.02.2015Odfermentowało do 2,5 Blg23L -118g glukozy Edytowane 11 Grudnia 2015 przez Bruus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bruus Opublikowano 9 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 (edytowane) Warka #13 Pale Ale09.03.2015SurowceSłód Pilzneński - 2,5 kgSłód Monachijski I- 1,3 kgSłód Karmelowy jasny- 0,2 kgChmiel Marynka- 22 gChmiel Lubelski- 40gDrożdże Danstar Nottingham gęstwaZacieranie66-63°C-45 min72°C- 15min78°C-5 minChmielenie:70 minutMarynka 22g -30minLubelski 20g- 10 minLubelski 20g- 1 minIBU≈25FermantacjaW 16°C - 21L 13 BlgDanstar NottinghamButelkowanie28.03.2015Odfermentowało do 2,5 Blg20L-105g glukozy Edytowane 11 Grudnia 2015 przez Bruus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bruus Opublikowano 29 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 (edytowane) Warka #14 Malinowe22.03.2015SurowceEkstrakt słodowy jasny - 1,7 kgSok malinowy 1,2LChmiel Marynka- 15 gDrożdże Danstar Nottingham gęstwaChmielenie:5 litrów wody60 minutMarynka 15g -60minIBU≈20FermantacjaW 16°C - 21L 11 BlgDanstar NottinghamButelkowanie 11.04.2015 Odfermentowało do 1,5 Blg 20L- 160ml syropu malinowego Do każdej butelki poszło 5szt słodzika Edytowane 11 Grudnia 2015 przez Bruus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bruus Opublikowano 12 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2015 (edytowane) Warka 15 09.05.2015 Surowce Ekstrakt słodowy niechmielony- 3,4kg Chmiel Marynka - 16g Chmiel Lubelski- 24g Drożdże Safbrew S-33 Chmielenie: 30 minut 16g Marynka- 30min 12g Lubelski- 10min 12g Lubelski- 0min IBU≈ 20 Fermantacja Wyszło 20L Blg 12,5 Burzliwa 14 dni w 18C Butelkowanie 05.06.2015 odfermentowało do 3,5Blg 20L- 105g glukozy Edytowane 7 Czerwca 2015 przez Bruus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bruus Opublikowano 30 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2015 (edytowane) Warka 1623.10.2015SurowceSłód Pale Ale- 3,5kgSłód Monachijski I- 280gSłód Karmelowy- 140gSłód Pszeniczny- 140gChmiel Marynka - 13gChmiel Lubelski- 24gDrożdże Safbrew US05Zacieranie63°C-45 min72°C- 15min78°C-5 minChmielenie:70minut13g Marynka- 60min24g Lubelski- 10minIBU≈ 18FermantacjaWyszło 22L Blg 11Burzliwa 12 dni w 17CFFT ~2 BLGButelkowanie04.11.2015Odfermentowało do 1,8 Blg21L- 107g glukozy Edytowane 5 Stycznia 2016 przez Bruus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bruus Opublikowano 30 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2015 (edytowane) Warka 17 AIPA GP 17l 29.10.2015 Surowce Słód Pilzneński- 4 kg Słód Monachijski I- 350g Słód Karmelowy 30- 150g Słód Pszeniczny- 500g Chmiel Magnum - 18g Chmiel Columbus- 17g Chmiel Centennial-50g Chmiel Simcoe-50g Chmiel Citra-18g Chmiel Amarillo -33g Chmiel Cascade-20g Drożdże Safbrew US05 Zacieranie zasyp 50°C 63°C-45 min 72°C- 15min 78°C-5 min Chmielenie: 70minut 18g Magnum- 60min 17g Columbus- 15min 17g Centennial- 10min 17g Simcoe- 5min 18g Citra- 0min Po 33g Amarillo, Centennial, Simcoe, Cascade na cichej IBU≈ 60 Fermantacja Wyszło 17L Blg 16,2 Burzliwa 17 dni w 17 FFT- 3 Blg Butelkowanie 15.11.2015 Odfermentowało do 3 Blg 14L- 78 glukozy Edytowane 27 Listopada 2015 przez Bruus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bruus Opublikowano 12 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 (edytowane) Warka 18 Weizenbock 10.11.2015 Surowce Słód Pilzneński- 1 kg Słód Monachijski I- 500g Słód Karmelowy 30- 200g Słód Pszeniczny- 2,1 kg Słód czekoladowy 1200- 50g Chmiel Magnum - 9g Drożdże WB-06 Zacieranie 44°C-10 min 52°C-15 min 63°C-20 min 72°C-40 min 78°C-5 min Chmielenie: 70minut 9g Magnum- 60min IBU≈ 23 Fermantacja Wyszło 12L Blg 15 Burzliwa 18-19°C 10 dni Cicha 16°C 10 dni Butelkowanie 30.11.2015 Odfermentowało do 2,5 Blg 9L- 63g glukozy Edytowane 29 Listopada 2015 przez Bruus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bruus Opublikowano 21 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 (edytowane) Warka 19 Weizenbock 18°20.11.2015SurowceSłód Pilzneński- 850gSłód Monachijski I- 1,4gSłód Karmelowy 30- 140gSłód Karmelowy 600- 140gSłód Pszeniczny- 1,5 kgSłód melanoidynowy- 70gChmiel Magnum - 8gChmiel Lubelski-13gDrożdże gęstwa WB-06Zacieranie44°C-10 min52°C-15 min63°C-20 min72°C-40 min78°C-5 minChmielenie:70minut8g Magnum- 60min13g Lubelski- 30 minIBU≈ 22FermantacjaWyszło 12L Blg 18Burzliwa 18-19°C 16dniFFT 3 BlgButelkowanie6.12.201510 l - 67g glukozyOdfermentowało do 3 Blg Edytowane 9 Grudnia 2015 przez Bruus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bruus Opublikowano 9 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 (edytowane) Warka 2008.12.2015SurowceSłód Pilzneński- 4 kgSłód Karmelowy 30- 150 gSłód melanoidynowy- 150 gChmiel Magnum - 13g Chmiel Saaz- 60gDrożdże Danstar NottinghamZacieranieZasyp w 65°63°C-40 min72°C-20 min76°C-5 minChmielenie:70minut13g Magnum- 60min 20g Saaz- 20 min20g Saaz- 10 min 20g Saaz- 0 minIBU≈ 21FermantacjaWyszło 25L Blg 11,2Burzliwa 16-17°C -12 dni Cicha 16°C- 10 dniFFT ~2 BlgButelkowanie 27.12.201524 l - 136g glukozyOdfermentowało do 2 Blg Edytowane 5 Stycznia 2016 przez Bruus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bruus Opublikowano 22 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 (edytowane) Warka 21 BarleyWine 22.12.2015 Surowce Słód Pilzneński- 1,5 kg Słód Pale Ale- 1,3 kg Słód Monachijski I - 2 kg Słód Wiedeński- 1,5 kg Słód Karmelowy 30- 400 g Słód Karmelowy 150- 200g Słód melanoidynowy- 100 g Chmiel Magnum - 35g Chmiel Lubelski- 50g Drożdże gęstwa Danstar Nottingham Zacieranie Zasyp w 65° 66°C-45 min 72°C-25 min 78°C-5 min Chmielenie: 90minut 35g Magnum- 60min 35g Lubelski- 20 min 15g Lubelski- 5 min IBU≈ 50 Fermantacja Wyszło 13L Blg 28 Burzliwa 19-21°C FFT ~ 5 Butelkowanie 19.01.2016 11,5L(33x0.33)- 48g glukozy Odfermentowało do ~7 Blg Edytowane 19 Stycznia 2016 przez Bruus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bruus Opublikowano 20 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 (edytowane) Warka 22 APA20.02.2016SurowceSłód Pilzneński- 3,3 kgSłód Monachijski I- 900gSłód Karmelowy 30- 300gChmiel Columbus- 12gChmiel Citra-33gChmiel Amarillo -17gChmiel Cascade-15gDrożdże Safbrew US05Zacieraniezasyp 72°C67°C-90 min78°C-5 minChmielenie:70minut12g Columbus- 60min5 g Cascade- 15min19g Citra-15min7g Amarillo 5min10g Cascade- 0min14g Citra- 0min10g Amarillo- 0minIBU≈ 35FermantacjaWyszło 23L Blg 13Burzliwa 16°C-14 dniFFT~3BlgButelkowanie 06.03.201620L- 134g glukozyOdfermentowało do ~3 Blg Edytowane 6 Marca 2016 przez Bruus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bruus Opublikowano 20 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 (edytowane) Warka 2320.03.2016SurowceSłód Pilzneński- 2 kgSłód Wiedeński- 1,3 kgSłód Monachijski I- 800gSłód Carapils- 500 gChmiel Magnum - 8gChmiel Premiant- 50gChmiel Lubelski- 30gDrożdże gęstwa US 05ZacieranieZasyp w 65°63°C-45 min72°C-15 min76°C-5 minChmielenie:70minut8g Magnum- 60min25g Premiant- 20 min15g Lubelski- 10 min25g Premiant- 0 min15g Lubelski- 0minIBU≈ 25FermantacjaWyszło 26L Blg 12,2Burzliwa 16-17°C -17 dniFFT ~ 2BLGButelkowanie 07.04.201624,5L- 165g glukozyOdfermentowało do ~2 Blg Edytowane 7 Kwietnia 2016 przez Bruus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bruus Opublikowano 8 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2016 (edytowane) Warka 24 Weizenbock08.10.2016SurowceSłód Pszeniczny- 2 kgSłód Monachijski I- 1,7 kgSłód Karmelowy 30- 260 gSłód Karmelowy 600- 100 gSłód czekoladowy 1200- 30g Słód melonaidynowy- 50gChmiel Columbus - 4g Chmiel Lubelski- 30gDrożdże Mauribrew WeissZacieranie44°C-10 min52°C-15 min63°C-20 min dekokt 4L72°C-40 min78°C-5 minChmielenie:80minut4g Columbus- 60min 30g Lubelski -60 minIBU≈ 24FermantacjaWyszło 13L Blg 17,5Burzliwa 19-20°C(17,5->8->22->6)Butelkowanie 28.10.201612L- 83g glukozyOdfermentowało do ~4 Blg Edytowane 28 Października 2016 przez Bruus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się