Skocz do zawartości

[Piwny turysta] Brauerei Prechtel z Uehlfeld


Pierre Celis

Rekomendowane odpowiedzi

Uehlfeld, niewielkie miasteczko położone w Środkowej Frankonii, mimo, że nie posiada zbyt wielu atrakcji stricte turystycznych, na przekór wszystkiemu i wszystkim ma jednak, czym się pochwalić przed światem. Pierwszym magnesem, który przyciąga rzesze turystów do tego miejsca, jest wyborna kuchnia słynąca z dziczyzny oraz z ryb, a w szczególności potraw z Karpia, który uchodzi tutaj za lokalny przysmak. Drugim magnesem, znacznie prozaiczniejszym, są funkcjonujące tutaj dwa browary, których początki sięgają przełomu XIX i XX wieku.

DSC06885

Dziś o browarze Prechtel, który może poszczycić się nie tylko wybornym piwem, ale również (a może przede wszystkim) doskonałym jadłem. Został założony w 1900 roku, tuż przy ruchliwej szosie łączącej dwa ważne ośrodki administracyjne w tej części Frankonii, czyli Neustadt i Höchstadt.

Już pierwsze zetknięcie się z przednią elewacją budynku browaru, budzi niekłamany entuzjazm. Mury browaru, jak również ogródek wychodzący wprost na ulicę, przyozdobiony został przeróżnymi detalami wywodzącymi się z piwowarskiej tradycji jak również i technologii.

Wnętrze karczmy, jak przystało na klasyczną frankońską jadłodajnie, zostało udekorowane licznymi rodzinnymi pamiątkami, które nie jako podsycają rodzinną atmosferę panującą w gospodzie. Nie sposób również nie wspomnieć o przepięknym piecu kaflowym, który jest ozdobą jednej z sal oraz drewna, głównie sosnowego i dębowego, które posłużyło do zabudowy wnętrza tej karczmy.

Jednak nie aranżacja wnętrz a wykwintna kuchnia kusi swoim wdziękiem. Każdego dnia wnętrze karczmy wypełnione jest po brzegi smakoszami, którzy mają możność ucztowania znakomitych daniach. Lokal ten, jak mało który oferuje nie tylko tradycyjne frankońskie potrawy z wieprzowiny (m.in. pieczona łopatka czy też kwaśne mięso), ale również dziczyznę oraz pieczone ryby.

Jednakże nie samo jadło jest tutaj cenione. Dodatkiem, ale jakże cennym do tamtejszych potraw jest piwo, które jest wyrabiane tuż za ścianą karczmy. Słowo wyrabiane, idealnie w tym wypadku tutaj posuje. Przepiękna warzelnia z połowy XX wieku, przywołuje jak najlepsze skojarzenia. Ale to nie wszystko, co możemy tam zobaczyć. Funkcjonuje tutaj również rzadko już spotykana taca chłodnicza oraz czynne zbiorniki fermentacyjne, służące do fermentacji piwa pszenicznego.

Rocznie browar produkuje półtrora tysiąca hektolitrów piwa. Na ofertę piwną w głównej mierze składają się trzy piwa. Piwo jasne (4,7% alk), Keller (4,8% alk.) oraz piwo pszeniczne (5,0% alk.). Dodatkowo browar warzy sezonowo piwo marcowe (5,2% alk.) oraz koźlaka (6,8% alk.).

Jako że, zdecydowana większość produkcji trafia do butelek, trudno skosztować całego asortymentu z beczki. Nam się udało jedynie napić piwa jasnego. Trudno po takim gatunku oczekiwać wyraźnych fajerwerków, ale w naszym odczuciu piwo to niosło w sobie słodową świeżość a zarazem goryczkową lekkość. Łatwe w odbiorze a zarazem przyjemne i niemęczące przy dłuższym obcowaniu.

Gorąco polecam to miejsce każdemu, kto ceni i dobrą kuchnię i znakomite piwo!!!

.

DSC06888

.

DSC06887

.

Hell

Hell

.

Pieczona łopatka z ziemniaczaną pyzą i oczywiście piwem

Pieczona łopatka z ziemniaczaną pyzą i oczywiście piwem

.

Wnętrze karczmy

Wnętrze karczmy


3086 b.gif?host=piwnyturysta.wordpress.com&bl

Wyświetl pełny artykuł
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.