exor Opublikowano 17 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 Witajcie! To mój pierwszy post na forum, więc witam się ze wszystkimi użytkownikami Kończy mi się właśnie cicha fermentacja mojej IPA. Tym razem, zamiast sypnąć chmielu na zmino, postanowiłem zaeksperymentować z herbatką chmielową. Po wystudzeniu brzeczki, po warzeniu, odlałem trochę, szczelnie zamknąłem, zapasteryzowałem i schowałem do lodówki. Dziś chciałbym tego użyć aby zaparzyć 30-40g iungi. Postanowiłem zrobić to w dniu rozlewu, bo nie widzę sensu, żeby miałoby to jeszcze stać na cichej. Gdzieś kiedyś czytałem (nie potrafię już znaleźć gdzie), że brzeczka do hop tea powinna mieć ok. 6°Blg. Moja ma 17°Blg. Pytanie czy trzeba to rozczieńczyć? Jeśli użyję brzeczki z taką gęstością to mogą mnie spotkać jakieś niemiłe niespodzianki, typu niewystarczające wyekstrahowanie olejków aromatycznych? Najchętniej bym już tego nie rozcieńczał, a cukry fermentowalne wliczyłbym na konto refermentacji. Zatem: zakładając, że mam 0.5kg brzeczki o gęstości 17°Blg, co daje mi (500[g] * 0.17) 85g cukrów. Piwo z 14°Blg (dolałem wody przed zadaniem drożdży) zeszło do 3°Blg dając zatem 78% fermentowalności. Dodając zatem moją herbatkę dodam tym samym 85*0.78 = 66g cukru na refermentację. Czy dobrze to wszytko rozumiem? Rozsądek podpowiada mi, że tak to właśnie powinienem policzyć, ale z racji małego doświadczenia, mogłem coś pominąć, a tym samym spowodować katastrofę w postaci granatów chociażby. Pozdrawiam luki161 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 17 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 Herbatka chmielowa jest do zwiększania IBU, do aromatu stosuje się chmielenie na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exor Opublikowano 17 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 Herbatka chmielowa jest do zwiększania IBU, do aromatu stosuje się chmielenie na zimno. Nie mam zamiaru gotować brzeczki, a jedynie doprowadzić do wrzenia, poczekać aż temperatura spadnie do 80°C, aby następnie wrzucić chmiel na ok. 20 min. Wiem, że IBU gotowego piwa może nieznacznie wzrosnąć, mi chodzi jednak o ekstrahowanie olejków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 17 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 (edytowane) Podejrzewam, że efekt będzie mocno przeciętny. Myślę, że powodem będzie słabe rozchodzenie się (żeby nie napisać rozpuszczanie się, bo to chyba niezgodne z prawdą) olejków aromatycznych w małych ilościach wody - bo chyba zbyt dużej tej herbatki zrobić nie możesz, aby nie rozcieńczyć niemalże gotowego piwa. Wszyscy stają na głowie i robią coś zupełnie odwrotnego, aby uzyskać jak najwięcej aromatu - chmielą na zimno bez użycia żadnych woreczków, siatek, pończoch, czy innych części garderoby (gdzieś ostatnio przewinął się temat gaci teściowej.. ). Moim zdaniem żadnych dobrych rezultatów w ten sposób nie osiągniesz, aczkolwiek nie próbowałem nigdy tego zrobić - nie znam również osób, które by próbowały takiej metody. Edytowane 17 Października 2014 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 17 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 mimo wszystko sprubój i opisz,mi taki pomysł też chodzi po głowie ale następna warka za 2,3 tygodnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exor Opublikowano 17 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 Dziękuję za wszelkie sugestie. Nie chciałem rozsądzać tego czy warto robić hop tea czy też nie.To już postanowione. Myślę, że warto robić takie eksperymenty nie zależnie od tego że wszyscy chmielą na zimno. Chodziło mi raczej o sprawdzenie rachunków / rozumowania a propos cukrów na refermentację. O rozcieńczaniu piwa nie może być mowy, gdyż olejki ekstrahuję w brzeczce 17°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GummyBeer Opublikowano 20 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 I jakie efekty dodania tej herbatki miałeś? Ja stoję przed podobnym dylematem, ponieważ ostatnio przy Equinox APA dodając 135g Equinoxa nie wnioslem zbyt wiele. Dzisiaj robiłem testy herbatki w 150ml wody + 3 łyżeczki cukru + 5g chmuelu. Testowany był też Equinox (13,5 A-kwasow). Temperatura startowa 70st. A-kwasy zizomeryzowaly się dając goryczke zalegajaca, ale i sporo aromatów. Jakkolwiek nie było to pijalne. :-) Chociaż nie załamuje się i bede testował dalej. Przy tym stosunku ilości wody do ilości chmielu, dla normalnej wg mnie warce 30l ilość chmielu wyniósł by 1kg. :-) Tak więc próbka chmielu przydałaby się mniejsza. Jutro potestuje z innym chmielem i inną proporcja, żeby sprawdzić czy ma to sens. Odrębnym problemem jest oddzielnie chmielin od herbatki i ewentualnym zakażeniem. Czy oprócz Exora był jakiś tester tego rozwiązania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się