nms007 Opublikowano 16 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2016 #70 Pszenica - ok. 18l poszło do kega (3x2.1bar) + butelki. Finalne odfermentowanie: 2.3ºPlato #71 Wheat IPA przelana na cichą z dodatkiem 60g chmielu (30g Chinnok + 30g Cascade). Trochę mnie zmartwiło płytkie odfermentowanie: 6ºPlato. No ale mam nadzieję, że na cichej zejdzie jeszcze trochę Goryczka (jak na zakładane 75 IBU) nie powala, aczkolwiek jest nieco zalegająca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 26 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 #71 Wheat IPA zabutelkowana. Finalne odfermentowanie: 3.9ºPlato, co daje jakieś 6.5% alko. Piwo zapowiada się przyzwoicie, choć goryczka jest nieco zalegająca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 13 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 #72 ZdUpY Lemon Polish Pale Ale 13.3ºPlato | 27.5 L 4 kg - Pale Ale 1.5 kg - Pilzneński 0.3 kg - Pszenica niesłodowana 30 g - Zakwaszający Gotowanie (70min): 25g - Iunga - 45 min 30g - Iunga - 25 min 1 łyż. - Mech irlandzki - 15 min 30g - Świeża skórka cytryny - 5 min 35g - Iunga - 1 min Drożdże: US-05 (1 op. - uwodnione) Fermentacja: 18°C (start) ps. Na cichą planuję dodać ok. 100g Żateckiego/Saaz'a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 27 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 (edytowane) #73 Vanilla Oatmeal Stout 17.7ºPlato | 26 L -- 26.11.2016: Piwo (ok. 20l) przelane na cichą z dodatkiem 2 lasek wanilii (pocięte na kawałki i moczone kilka godzin w odrobinie burbou "Jack Daniels"). Reszta (ok. 5l) bez żadnych dodatków w celu późniejszego porównania. Edytowane 27 Listopada 2016 przez nms007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 11 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 (edytowane) Rozpoczęcie sezonu 2017 i od razu z grubej rury! Na pierwsze piwo 2017 wybrałem Imperialnego Stouta Generalnie chodziło o wyczyszczenie magazynu + mały eksperyment z dodatkiem kawy. Z Imperialem celowałem w 30ºPlato, ale trochę przeliczyłem się z wydajnością i wyszło "tylko" 27... Krótkie podsumowanie dzisiejszego dnia: #75 C.I.S - Coffee Imperial Stout 27.2ºPlato | 18 L #76 PoCISowy stout 12.2ºPlato | 23.5 L Edytowane 21 Lutego 2017 przez nms007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 21 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 (edytowane) Mała zmiana planów. Do Imperialnego Stouta pójdą jedna płatki dębowe (macerowane w Whisky Single Malt) a nie kawa. A dziś do butelek trafił #76 PoRISowy Stout. Finalne odfermentowanie: 4ºPlato 8L zostało zaprawione kawą (ColdBrew) w ilości 110ml. Zobaczymy czy wyjdzie pożądany efekt Edytowane 21 Lutego 2017 przez nms007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się