Skocz do zawartości

Browar KREATION


nms007

Rekomendowane odpowiedzi

#70 Pszenica - ok. 18l poszło do kega (3x2.1bar) + butelki. Finalne odfermentowanie: 2.3ºPlato

 

#71 Wheat IPA przelana na cichą z dodatkiem 60g chmielu (30g Chinnok + 30g Cascade).

Trochę mnie zmartwiło płytkie odfermentowanie: 6ºPlato. No ale mam nadzieję, że na cichej zejdzie jeszcze trochę :)

Goryczka (jak na zakładane 75 IBU) nie powala, aczkolwiek jest nieco zalegająca.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

#72 ZdUpY Lemon Polish Pale Ale

13.3ºPlato | 27.5 L

 

4 kg - Pale Ale

1.5 kg - Pilzneński

0.3 kg - Pszenica niesłodowana

30 g - Zakwaszający

 

Gotowanie (70min):

25g - Iunga - 45 min

30g - Iunga - 25 min

1 łyż. - Mech irlandzki - 15 min

30g - Świeża skórka cytryny - 5 min

35g - Iunga - 1 min

 

Drożdże:

US-05 (1 op. - uwodnione)

Fermentacja: 18°C (start)

 

ps. Na cichą planuję dodać ok. 100g Żateckiego/Saaz'a

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#73 Vanilla Oatmeal Stout

17.7ºPlato | 26 L

 

-- 26.11.2016:

Piwo (ok. 20l) przelane na cichą z dodatkiem 2 lasek wanilii (pocięte na kawałki i moczone kilka godzin w odrobinie burbou "Jack Daniels").

Reszta (ok. 5l) bez żadnych dodatków w celu późniejszego porównania.

Edytowane przez nms007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
Rozpoczęcie sezonu 2017 i od razu z grubej rury! Na pierwsze piwo 2017 wybrałem Imperialnego Stouta :D

Generalnie chodziło o wyczyszczenie magazynu + mały eksperyment z dodatkiem kawy.

Z Imperialem celowałem w 30ºPlato, ale trochę przeliczyłem się z wydajnością i wyszło "tylko" 27...

 

Krótkie podsumowanie dzisiejszego dnia:

#75 C.I.S - Coffee Imperial Stout

27.2ºPlato | 18 L

 

#76 PoCISowy stout

12.2ºPlato | 23.5 L

 

Coffee Imperial Stout - zacieranie

Coffee Imperial Stout - zacieranie (pod korek!)

Edytowane przez nms007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Mała zmiana planów. Do Imperialnego Stouta pójdą jedna płatki dębowe (macerowane w Whisky Single Malt) a nie kawa.

 

Płatki dębowe macerowane w whisky

 

A dziś do butelek trafił #76 PoRISowy Stout. Finalne odfermentowanie: 4ºPlato

8L zostało zaprawione kawą (ColdBrew) w ilości 110ml. Zobaczymy czy wyjdzie pożądany efekt

Edytowane przez nms007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.