szymcio Opublikowano 20 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 (edytowane) Witam! Chyba dojrzałem i nadszedł czas na to bym i ja zaczął tutaj notować jakie sobie piwo uwarzyłem. Jako, że mam za sobą jakieś 13 warek, nie będę opisywał wszystkiego co do tej pory robiłem. Zacznę od kolejnej, która będzie miała miejsce jeszcze w tym tygodniu. Za sobą mam już takie piwa jak Grodziskie, Pszeniczne, Black IPA i inne. Mam sporo planów na kolejne warki, mam nadzieję, że uda mi się je powoli realizować. bardzo podoba mi się sposób przedstawienia informacji przez kolegę KosciaK, mam nadzieję, że nie będzie miał mi za złe, że będę się odrobinę na nim wzorować W ogóle polecam przejrzenie jego zapisków, gdyż są bardzo inspirujące Aktualne zaplecze: fermentory x 13 petainery w roli fermentorów dwupiętrowa zamrażarka (na dwa fermentory) regulowana sterownikiem elektronicznym garnek 30l balingometry śrutownik brewferm chłodnica przeciwbieżna refraktometr mieszadło magnetyczne + kolba probówki balon 30l kapslownica Grifo HD Pozdrawiam Edytowane 5 Lutego 2015 przez szymcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymcio Opublikowano 20 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 (edytowane) #Warki nr 1 - 12 To mój wstęp do przygody piwowarstwa:) W ciągu tego czasu uzbierałem podstawowy sprzęt, który jest na razie stosunkowo skromny, ale jednak wystarcza i daje podstawę do dalszych działań. Mam nadzieję, że z czasem moje zaplecze techniczne będzie się powiększać Pierwsza warka to był jakiś brewkit "irish pale ale". Potem było od razu zacieranie - jakoś szybko mnie to wciągnęło. Było kilka zestawów, które gotowe można kupić w sklepach internetowych. Dosyć szybko zacząłem dodawać chmiel do zestawów (w których często jest go zbyt mało). W ten sposób do Grodziskiego nawaliłem sporo chmielu amerykańskiego, co dało całkiem dziwny efekt (coś w rodzaju szamponu?), co ciekawe obecnie to piwo całkiem dobrze smakuje - a mam go jeszcze trochę Był pszeniczny, był średnio udany witbier i w końcu sweet stout, który okazał się strzałem w dziesiątkę. Mimo laktozy piwo nie jest nazbyt słodkie, zostało kilka butelek na specjalne okazje Obecnie fermentują następujące piwka: Pszeniczne na drożdżach Fermentum Mobile (gwoździe i banany) - notabene z piwem tym wiąże spore nadzieje Black IPA Piwo z sokiem malinowym według wskazówek z tego tematu: http://www.piwo.org/...-doswiadczenia/ Kolsch - niedawno przelany na cichą - leżakuje w temperaturze ok 1-3 stopni. Chciałbym rozlać do butelek pod koniec listopada. Jak dotąd do 10 warki udało mi się uniknąć jakichkolwiek infekcji. Warka 11 (piwo z sokiem malinowym), niestety złapało drobną infekcję (na szczęście mam to piwo rozdzielone na dwa fermentory i w jednym jest wszystko ok). Infekcja nie rozwija się na razie - powstała na krótki czas, bardzo cienka błonka na powierzchni - po przelaniu na cichą - nie widzę już jej. Zobaczymy co dalej będzie się z tym działo. AKTUALIZACJA 25.10.2014 Dzisiaj butelkowanie #9 - Black IPA - "Chłop" AKTUALIZACJA 09.11.2014 Dzisiaj butelkowanie #11 - Pszeniczne na Fermentum Mobile - wyszło pyszne AKTUALIZACJA 12.11.2014 Oto wnioski nt. poszczególnych warek: #9 Black IPA - "Chłop" - średnio udane w kierunku nie udane Piwo złapało lekką infekcję, która objawia się okręgiem na szyjkach butelek. W smaku jest mocno zalegająca goryczka. Do wypicia, ale wrażenie średnie. #10 Piwo z sokiem malinowym - "BABA" - już wiem, że raczej nie uwarzę tego piwa ponownie (chociaż nigdy nie mów nigdy ). Piwo początkowo mnie odrzucało ( jak zawsze piwo z sokiem), ale ostatnio spróbowałem i się poprawiło. Znikła ulepkowata słodycz, jest lekko kwaskowe i nabiera wytrawności. Oczywiście jest też lekko przegazowane. Zobaczymy co będzie z nim dalej. #11 Pszeniczne - "Banan w płynie" - jeszcze słabo nagazowany. Jednak aromat i smak są naprawdę świetne. Ja za znawcę się nie uważam, ale wydaje mi się, że jeszcze nie piłem tak dobrej pszenicy. Jestem bardzo zadowolony z tego piwka i drożdży Fermentum Mobile. AKTUALIZACJA 08.12.2014 Półtora tygodnia temu zabutelkowałem #12 Kelsch'a po 2 miesiącach leżakowania. Muszę stwierdzić, że piwko jest nad wyraz udane. Niestety nie mam żadnego porównania z produktami komercyjnymi, więc nie wiem na ile smak tego wyrobu odpowiada wymaganiom - nie mniej myśle, że to jedno z moich lepszych piw AKTUALIZACJA 18.12.2014 Pojawiła się recenzja warki #9 Black IPA: http://www.piwo.org/topic/14510-piwny-depozyt-katowice-piwa-regionalne-mariacka-3/page__st__140#entry321117 Edytowane 18 Grudnia 2014 przez szymcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymcio Opublikowano 20 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 (edytowane) #Plany 1na najbliższą i dalszą przyszłość (stan na dzień 20.10.2014)Warzelnicze: Pszeniczne Ciemne - przeniesione na później Blond Ale - zabutelkowane (#13) - http://www.piwo.org/...ie/#entry307795 Duvel - przeniesione na później Lambic - przeniesione na później Foreign Extra Stout wg http://www.wiki.piwo...a_Chrapek_(dori) -zabutelkowane (#14) - http://www.piwo.org/...ie/#entry308954 APA wg http://www.piwo.org/..._40#entry216205 - zabutelkowanej (#15) - http://www.piwo.org/topic/15478-browar-czarna-owca-czyli-moje-warzelnicze-historie/#entry311478 Surowcowe: Różne rodzaje słodów pszenicznych - zrealizowane Różne rodzaje chmielów - zrealizowane Sprzętowe: Chłodnica zanurzeniowa - przeniesione na później Szklany gąsior - w trakcie realizacji gar 50-70l - przeniesione na później refraktometr - przeniesione na później Filtrator z rurek plastikowych - zrealizowane Inne: Skosy drożdżowe - przeniesione na później Edytowane 8 Grudnia 2014 przez szymcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymcio Opublikowano 21 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 (edytowane) #Warka nr 13 Blond Ale - "Ośla łączka" Etykieta wers. 2 inspiracja: http://www.wiki.piwo.org/Blonde_Ale http://piwolog.pl/20...usi-byc-gorzka/ Dlaczego takie piwo? W lodówce leżakuje Kolsch - właściwie bardzo podobne piwo. Wykonane do tej pory próby smakowe były bardzo zadowalające. Piwo smakuje nawet mojej żonie, która za piwami nie przepada. Chcę zobaczyć jakie różnice będę mógł wychwycić pomiędzy tymi dwoma recepturami. Będzie tutaj słód pale ale i drożdże us-05 (Kolsch to pilzneński i gozdawa fbg1). Oprócz tego lekkie, jasne piwo przyda się na różne okazje - aby zadowolić osoby spoza grona piwnych wielbicieli Trzeci powód - jeszcze takiego piwka nie warzyłem więc czemu nie? Data warzenia: 23.10.2014 Czas: 7h 40 min (efekt chłodzenia w wannie) Info: oczekiwana ilość: 22 l -> wyszło: 25l (musiałem dołożyć chmielu) oczekiwane IBU: 26 OG: 12,3 BLG szcunkowe FG: 2-3 BLG szacunkowe ABV: 4,8% Surowce: Pale Ale, Strzegom - 4,3 kg Bursztynowy, Strzegom - 0,4 kg Pszeniczny, Strzegom - 0,3 kg Marynka: 10g 15g Lubelski: 30g 17g Cascade: 30g Chinook 15g Citra 30g US-05 łyżeczka mchu irlandzkiego - bez uwadniania Zacieranie: ilość wody: 14l 54°C - wrzucenie słodu 50°C - 15' 66°C - 55' 76°C - mash out - 10' Gotowanie: 50' 30' - Marynka 10g 10' - Chinook 15g 5' - Lublin 30g 5' - Cascade 30g 5' - chmiel irlandzki 1' - Citra Jak zwykle życie zweryfikowało plany Musiałem zmienić nieco obstawę chmielów. Brzeczki wyszło ok 25 l, z tym że 3 l odlane na startery. Drożdże zadane w temperaturze ok 23°C. Fermentor wstawiony do lodówki (na ok 18°C, myślę, że na jeden dwa dni, potem powoli będę podnosił temperaturę). AKTUALIZACJA 4.11.14 Piwo przelane na cichą. Kolor herbaciano - miodowy - nieco jeszcze mętny, aromat chmielowo słodowy, w smaku wyraźna goryczka, aczkolwiek nie zbyt mocna, lekko czuć alkohol. Ekstrakt zszedł do ok 3,5 blg. Zobaczymy co będzie dalej AKTUALIZACJA 19.11.2014 Do fermentora dodałem nieco rozpuszczonej żelatyny. Fermentor wystawiony na balkon. Za kilka dni - po sklarowaniu - butelkowanie. W smkau znacznie lepsze - bardziej wytrawne ale nie puste. Goryczka zaczyna być przyjemna. Lekki aromat cytrusowy, wyczuwalny także w smaku. Chyba będzie ok AKTUALIZACJA 24.11.2014 Piwo zeszło do ok 2 blg. Dzisiaj zabutelkowane. Aromat bardzo mi się podoba. Lekko cytrusowy, bardzo orzeźwiający. W smaku znacznie lepiej niż ostatnio. AKTUALIZACJA 08.12.2004 W smaku jest ciekawie, chociaż przypomina nieco APA. Barwa dosyć ciemna. Szczegółowe wrażenia podam za jakiś czas, kiedy znajdę chwilę na degustację w ciszy i spokoju Pojawił się mały problem, prawdopodobnie związany z klarowaniem żelatyną. W piwie unoszą się maleńkie kłaczki 'czegoś', co nie za bardzo chcę opadać na dno. one przyklejają się do butelki, więc do szklanki za bardzo nie wpadają, nie wiem, z czego to wynika.... Edytowane 8 Grudnia 2014 przez szymcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymcio Opublikowano 27 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 (edytowane) #Warka nr 14 Foreign Extra Stout - "Ciemniaczek" Etykieta inspiracja http://www.wiki.piwo...a_Chrapek_(dori) Dlaczego takie piwo? Bardzo lubię ciemne piwa. To konkretne dobrze się zapowiada. ma nie tylko dobre opinie, ale również interesującą recepturę. Niezła gęstość to dodatkowa zachęta by to piwo uwarzyć. Data warzenia: 31.10.14 Info: oczekiwana ilość: 20 l oczekiwane IBU: 40 OG: 17 BLG szcunkowe FG: 2-3 BLG szacunkowe ABV: 7-8% Surowce: Pilzneński, Strzegom: 5kg Bursztynowy, Strzegom: 0,6kg Carafa Special II, Wayermann: 0,2kg Czekoladowy jasny, Strzegom: 0,25kg Czekoladowy ciemny, Strzegom: 0,2kg Płatki jęczmienne błyskawiczne: 0,4kg Pszeniczny, Strzegom: 0,1kg US-05 Magnum: 30g Citra: 15g Zacieranie: ilość wody: 17l 54°C - wrzucenie słodu 50°C - 30' 64°C - 40' 72°C - 30' 76°C - mash out - 10' - wrzucenie połowy ciemnych słodów Gotowanie: 70': 60'- Magnum 30g 1' - Citra 15g Drożdże zadane w temp ok 26 stopni. Zastartowały po ok 20h. AKTUALIZACJA 11.11.2014 Ekstrakt zszedł do ok 5 Blg. Trochę dużo. Kusi mnie żeby dodać trochę drożdży na cichą, może to by pomogło? Zamierzam dzisiaj przelać na cichą. AKTUALIZACJA 25.11.2014 Dzisiaj zabutelkowane. Jestem średnio zadowolony. Zostało 5 blg. Nic więcej nie zeszło. Szkoda. W smaku jest ok, ale raczej przypomina to sweet stouta. No nic - może będzie przyjemne piwo deserowe. AKTUALIZACJA 08.12.2004 Jestem zaskoczony, tym, że piwo jest całkiem przyjemne w smaku. Typowy stout, dosyć dobrze zbalansowany, więc chyba jest ok Edytowane 18 Grudnia 2014 przez szymcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymcio Opublikowano 9 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 (edytowane) #Warka nr 15 American Pale Ale single hop - "Mozaika Stanów" Etykieta v1.0 Skąd nazwa? Chmiel Mosaic sam z siebie daje odpowiednie skojarzenie z mozaiką Mam nadzieję, że piwo będzie ciekawe, na tyle, że można będzie się w nim smakować. Dostrzeganie różnych elementów smakowych będzie prawdziwą mozaiką uczuć i stanów Styl i chmiel pochodzą z USA czyli STANÓW Zjednoczonych. Po spojrzeniu na mapę USA, można zobaczyć prawdziwą mozaikę stanów inspiracja http://www.piwo.org/..._40#entry216205 Dlaczego takie piwo? Jednym z pierwszych piw nowofalowych, które piłem - było Sunny ale z Doctor Brew. Pierwsze wrażenie było... dziwne. Takie gorzkie... Wtedy zacząłem się zastanawiać czy ja jakiś dziwny jestem czy co, ale mi to piwo nie smakuje... Oczywiście aromaty cytrusowe były niezwykłe... i zapadły mi w pamięć. Po jakimś czasie znowu kupiłem to piwo i nie mogłem uwierzyć... dobre to... W między czasie oczywiście spróbowałem kilkunastu innych wyrobów o zwiększonej goryczce - ale właśnie wtedy zrozumiałem dlaczego chcę warzyć piwo w domu Oczywiście niniejsza receptura nie ma na celu skopiowanie sunny ale. Będzie to raczej coś w rodzaju mojego powrotu do korzeni plus eksperyment z ideą single hop. Data warzenia: 09.11.2014 Czas: 7,5h info: oczekiwana ilość: 21 l oczekiwane IBU: 45 OG: 13 BLG szcunkowe FG: 2-3 BLG szacunkowe ABV: 5-6% Surowce: Pale Ale, Strzegom: 4,6kg Caramunich II, Wayermann: 0,2kg Caramunich III, Wayermann: 0,1kg Mosaic: 65g + 35 na cichą Zacieranie: ilość wody: 15l 55°C - wrzucenie słodu 52°C - 5' 64°C - 30' 72°C - 30' 45' 78°C - mash out - 10' 20' Gotowanie: 70': 60' - Mosaic 5g 30' - Mosaic 20g 15' - Mosaic 20g 5' - Mosaic 20g Litrowy starter drożdżowy z gęstwy zadany w temperaturze 27 stopni. Trochę dużo, ale fermentor jest już w lodówce, więc temperatura powinna się obniżyć. Wyszło 21 l 13 BLG - więc tak jak miało wyjść. Musiałem trochę przedłużyć zacieranie i mash out bo wziąłem się jednocześnie za butelkowanie warki # 11 i to był błąd - bo czasy się nie zsynchronizowały AKTUALIZACJA 24.11.2014 Mozaika Stanów przelana na cichą. Trochę późno ale mam za mało fermentorów Piwko odfermentowało do ok 2,5 blg. Smak jest dosyć ciekawy, z wyraźną goryczką, ale bardzo przyjemną - jest lepiej niż w dotychczasowych piwach Znad fermentora unosi się bardzo przyjemny, oleisty (?) aromat. Jak na razie jestem zadowolony. AKTUALIZACJA 1.12.2014 Dzisiaj przelane do butelek. Zapach bardzo ładny. Smak ciekawy, tekstura 'oleista' (?). jestem trochę zły, zaciągłem do fermentora rozlewniczego strasznie dużo chmielin, i część dostała się do butelek. No ale trudno... AKTUALIZACJA 12.01.2014 Właśnie wróciłem z piwnicy i okazało się, że piwa już nie ma... ;( no nic będzie powtórka Edytowane 12 Stycznia 2015 przez szymcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymcio Opublikowano 9 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 (edytowane) #Plany 2 na najbliższą i dalszą przyszłość (stan na dzień 09.11.2014) Poprzedni miesiąc uznaje za zakończony z sukcesem Część planów zrealizowana. Część jest w trakcie realizacji, ale uznaje to za rónoważne do zrealizowanych planów Niektóre plany wciąż przede mną - ale przecież nie od razu Warszawę zbudowano Warzelnicze: Weizenbock - #16 w trakcie fermentacji - http://www.piwo.org/...ie/#entry311837 Dunkel Weizen - #18 w trakcie fermentacji - http://www.piwo.org/...ie/#entry316549 Duvel - drożdże już kupione - przeniesione na później Lambic - przeniesione na później Bier de Garde - wypiłem sobie dzisiaj (13.11.14) ce n'est pas IPA Ambree Pinty i choć piwo 'dziwne', inne - strasznie mi i mojej żonie zasmakowało. Chętnie coś takiego bym uwarzył. Na oku mam tę recepturę - http://www.piwo.org/...cena-receptury/, ale jakby ktoś miał coś ciekawszego - zachęcam do pisania - przeniesione na później Lekki bitter na wichrowe wzgórza - w trakcie fermentacji (#17) - http://www.piwo.org/...ie/#entry315265 Cydr z soku biedronkowego z dodatkiem świeżych jabłekm - przeniesione na później Surowcowe: Sprzętowe: Chłodnica przeciwbieżna - zrealizowane gar 50-70l - przeniesione na później refraktometr - zrealizowane - nareszcie Inne: Skosy drożdżowe Edytowane 8 Grudnia 2014 przez szymcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymcio Opublikowano 11 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 (edytowane) #Warka nr 16 Weizenbock - na razie bez nazwy inspiracja http://www.wiki.piwo...howski_(Stasiek) Dlaczego takie piwo? Będzie kolejny styl do kolekcji uwarzonych piw na początku miał być zwykły ciemny pszeniczny. Akurat mniej więcej w podobnym czasie Tomek z linku wyżej warzył i zachwalał weizenbocka. Zachęciło mnie to by uwarzyć zarówno zwykłego dunkel weizena jak i weizenbocka. Na początek bierzmy więc to drugie. Lubię pszeniczne piwka, lubię ciemne piwka - zobaczymy co z tego wyjdzie Data warzenia: 12.11.2014 Czas: 9,5h info: oczekiwana ilość: 20 l oczekiwane IBU: 17 OG: 18 BLG 16,5BLG szcunkowe FG: 4,8 BLG szacunkowe ABV: 7,9% 6,9% Surowce: Pszeniczny, Strzegom: 3,7kg Pilzneński, Strzegom: 1,2kg Monachijski I, Strzegom: 0,6kg Monachijski II, Strzegom: 0,6kg Karmelowy 30, Strzegom: 0,3kg Karmelowy 300, Strzegom: 0,3kg Pszeniczny karmelowy 300, Strzegom: 0,2kg Pszeniczny czekoladowy, Wayermann: 0,1kg pszenica prażona: 0,02kg Lubelski: 40g Fermentum Mobile Gwoździe i banany - gęstwa Zacieranie: Dla słodów pilzneńskiego i monachijskiego, przerwa zakwaszająca 60' w 30°C ilość wody:18l 43°C - dodanie słodu pszenicznego 42°C - 90' 67°C - 40' - po podgrzaniu dodać słody pilzneński i monachijski 72°C - 30' - dodanie słodów karmelowych 76°C - 25' mash out - dodanie słodów palonych do filtracji Gotowanie: 70': 60' - Lubelski 40g Strasznie jakoś długo zeszło. No ale co się dziwić jak dłuższe niż zwykle zacieranie. Ciekawe czy da to jakieś pozytywne efekty. Muszę w końcu zainwestować w refraktometr, bo męczy mnie już ten mój niedokładny balingomierz. Gęstwa drożdżowa Fermentum Mobile gwoździe i banany zadana w temperaturze 24 stopnie. brzeczka ma bardzo ładny ciemno brązowy kolor. teraz czekamy na efekty. Podczas filtracji przetestowałem mój nowy filtrator z rurek plastikowych. Wydaje się że wszystko jest ok. Aczkolwiek, zauważyłem pewien spadek wydajności. Nie wiem co jest tego przyczyną - czy czasem nie własnie ten filtrator. Mogłem też nieco grubiej ześrutować słody. Będę się temu przyglądał AKTUALIZACJA 13.11.14 Drożdże są wyjątkowo upierdliwe - cały czas wychodzą na zwiedzanie Mam tylko 20l piwa więc do pokrywy jest jakieś 20(?) cm. Zapach zaczyna być naprawdę przyjemny Coraz bardziej lubię te drożdże AKTUALIZACJA 28.11.14 dzisiaj przelane na cichą. Długo to trwało, ale dosłownie nie było kiedy tego zrobić. Zresztą początkowo planowałem w ogóle nie przelewać. Ekstrakt to ok 5blg, więc blisko tego co miało być. Piwo jest dosyć słodkie, przypomina pszenicę z dodatkiem czekolady i kawy(?). trochę przypomina koźlaka tradycyjnego, ale tylko odrobinę Nie wiem czy tak właśnie powinno smakować - nigdy nie piłem żadnego weizenbocka... AKTUALIZACJA 12.12.2014 Zabutelkowane... w końcu. Strasznie długo zeszło. Trochę sprofanowałem to piwo dolałem ok 2 l wody. Smak był zbyt słodki. Teraz jest znacznie lepiej W ten sposób ekstrakt początkowy to ok 16-17 blg, końcowy 3 BLG Edytowane 12 Grudnia 2014 przez szymcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymcio Opublikowano 24 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 (edytowane) #Warka nr 17 Bitter - na razie bez nazwy inspiracja http://www.piwo.org/...dycyjny-bitter/ http://www.wiki.piwo...Ordinary_Bitter Dlaczego takie piwo? Dzięki koledze krzysiek9999 - mam możliwość wypróbowania drożdży Fermentum Mobile FM11 Wichrowe Wzgórza. a początek więc lekki bitter. Tego stylu nigdy jeszcze nie próbowałem - więc będę się uczył na swoim Data warzenia: 25.11.2014 Czas: 8,20h info: oczekiwana ilość: 25 l oczekiwane IBU: 29 OG: 9,5 BLG szcunkowe FG: 2,5 BLG szacunkowe ABV: 3,7% Surowce: Pale Ale, Strzegom: 3,8kg Pilzneński, Strzegom: 1,2kg Karmelowy 30, Strzegom: 0,3kg Karmelowy 300, Strzegom: 0,2kg Pszeniczny, Strzegom: 0,1kg Fuggle: 50g Fermentum Mobile FM11 Wichrowe wzgórza - gęstwa Zacieranie: ilość wody:15l 70°C - dodanie słodu 67°C - 90' 76°C - 10' mash out Gotowanie: 70': 60' - Fuggle 30g 30' - Fuggle 20g Wydajność wróciła do normy. Wyszło 27 l. 2 litry zlałem na startery. Wobec tego myślę, że spadek wydajności w poprzedniej warce spowodowany był zbyt grubo ześrutowanym słodem. Tutaj zrobiłem tak jak wcześniej - drobne śrutowanie i jest ok. Martwią mnie niestety dwie rzeczy. Po pierwsze podczas chłodzenia w wannie, odkręciłem wodę o zapomniałem zeby kontrolować jej poziom. Kiedy się zorientowałem woda sięgała brzegu garnka. Nie wiem czy coś się dostało do brzeczki (nie zauważyłem), ale jest to możliwe Druga sprawa, to zbyt krótki czas jaki dałem starterowi z gęstwą drożdżową. Kręciły się na mieszadle 36h ale okazało się, że nie namnożyło się ich zbyt dużo. Zobaczymy co z tego wyjdzie. mam nadzieję, że będzie ok Idę spać bo jestem wykończony... pzdr... AKTUALIZACJA 1.12.2014 fermentor wylądował w lodówce razem z Dunkel weizenem na 19 stopni. Zwolniło się miejsce po #12 Kolschu, który leżakował sobie w 3 stopniach. AKTUALIZACJA 16.12.2014 Piwo zostało zabutelkowane 3 dni temu. Z ciekawości otworzyłem jedną butelkę i muszę z przykrością stwierdzić, że niestety cośjest nie tak. Piwo jest ewidentmie kwaskowe. nie jest to kwaśność odrzucająca, ale wyczuwalna. Wątpie, że tak miało być... Poczekam jeszcze jakiś czas i zobaczymy... AKTUALIZACJA 21.12.2014 Hmm. Dziwne, nic już z tego nie rozumiem. Kwaśność jakby zanikała? A może to smak chmielu, a jeszcze niesfermentowany cukier wzmagał wrażenie skwaszenia? A może te drożdże dają takie posmaki... Czy gdyby piwo było zainfekowane, to czy może się to objawiać tylko i wyłącznie skwaszeniem? Zero gashingu, zapach jest ok, śwetna klarowność, żadnych korzuchów....? AKTUALIZACJA 23.01.2014 Piwo jest bardzo dobre. Dobrze, że go nie wylałem Jest bardzo pijalne i lekkie. Oczywiście to jest 'zwykłe' piwo i nic nadzwyczajnego w nim nie ma. Ale o to chyba chodi w tym stylu? Edytowane 23 Stycznia 2015 przez szymcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymcio Opublikowano 28 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 (edytowane) #Warka nr 18 Dunkel weizen Etykieta inspiracja http://www.piwo.org/...e-dunkelweizen/ Data warzenia:1.12.2014 Czas: 6:00h Info: oczekiwana ilość: 24 l oczekiwane IBU: 14 OG: 12 BLG szcunkowe FG: 3-4 BLG szacunkowe ABV: 5% Surowce: Pszeniczny, Strzegom: 3kg Pilzneński, Strzegom: 1,1kg karmelowy 30, Strzegom: 0,45kg Monachijski II, Strzegom: 0,4kg Pszeniczny karmelowy, Strzegom: 0,2kg Czekoladowy pszeniczny, Weyermann: 0,15kg Pszeniczny, Strzegom: 0,1kg Fermentum Mobile Gwoździe i banany gęstwa Lubelski: 35g Zacieranie: ilość wody: 18l 44°C - wrzucenie słodu 42°C - 30' 62°C - 20' 72°C - 45' 76°C - mash out - 10' - wrzucenie połowy ciemnych słodów Gotowanie: 70': 55'- Lubelski 35g Saaz 45g Schłodzone do 20 stopni, nową chłodnicą przeciwbieżną w niecałe 20 minut/ Wyszło 23 l, po odjęciu 2 litrów na startery. Fermentor wylądował w lodówce na 19 stopni. Chłodnica się sprawdziła, choć na pierwszy raz poszło mi to nieco wolno. następnym razem będzie lepiej AKTUALIZACJA 18.12.2014 Dzisiaj zlany do butelek. Zeszło do ok 5blg. W smaku delikatny, aromaty głównie bananowe (znowu brak goździków ;() Zobaczymy jak będzie po nagazowaniu. AKTUALIZACJA 23.01.2015 Bardzo dobre piwo dużo bananów, goździków mało. Piwo jest lekkie, orzeźwiające i pijalne. nasuwa na myśl coś w rodzaju bananów w czekoladzie. Edytowane 13 Lutego 2015 przez szymcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymcio Opublikowano 8 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 (edytowane) #Plany 3 na najbliższą i dalszą przyszłość (stan na dzień 08.12.2014) Poprzedni miesiąc to przede wszystkim kończenie wcześniejszych, październikowych planów, ale i małe zakupy. W końcu są dwie, ważne rzeczy - chłodnica i refraktometr. Oznacza to, że czas warzenia nieco się skrócił, co widać po warce #18. W grudniu, nie wiele uda się zrealizować, ale coś na pewno Warzelnicze: Duvel - zrealizowane Lambic - to chyba kwestia nieco dalszej przyszłości, ale balon już mam Bier de Garde - wypiłem sobie dzisiaj (13.11.14) ce n'est pas IPA Ambree Pinty i choć piwo 'dziwne', inne - strasznie mi i mojej żonie zasmakowało. Chętnie coś takiego bym uwarzył. Na oku mam tę recepturę - http://www.piwo.org/...cena-receptury/, ale jakby ktoś miał coś ciekawszego - zachęcam do pisania Cydr z soku biedronkowego z dodatkiem świeżych jabłek - zrealizowane #20 - http://www.piwo.org/...ie/#entry320873 Pszeniczne - w trakcie fermentacji #22 - http://www.piwo.org/...ie/#entry326415 - zrealizowane English IPA Premium Bitter - w trakcie fermentacji #24 - http://www.piwo.org/topic/15478-browar-czarna-owca-czyli-moje-warzelnicze-historie/#entry330634 Oatmel stout - z dużą ilością owsa - zrealizowane#19 - http://www.piwo.org/...ie/#entry319716 American Rye Beer Rauchbock Surowcowe: Drożdże Danstar Notthingam - trzeba w końcu wypróbować... Sprzętowe: gar 50-70l - w nieznanej mi przyszłości Inne: Skosy drożdżowe - kiedy ja się za to w końcu wezmę Edytowane 5 Lutego 2015 przez szymcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymcio Opublikowano 11 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 (edytowane) #Warka nr 19 Oatmeal Stout - "Papka owsiana" Etykieta inspiracja Jak zwykle z browaru µBiK http://www.piwo.org/...ka/#entry195601 Data warzenia:12.12.2014Czas: 6hInfo: oczekiwana ilość: 23 l oczekiwane IBU: 28 OG: 15 BLG szcunkowe FG: 4-5 BLG szacunkowe ABV: 5,9% Surowce: Pale ale, Strzegom: 4kg Owiec niesłodowany, ześrutowany, skleikowany ( najpierw zagotuję, schłodzę i dodam do zacieru): 1,4kg karmelowy 300, Strzegom: 0,5kg Carafa Special II, Weyermann: 0,25kg Jęczmień prażony, Strzegom: 0,2kg Czekoladowy 1200, Strzegom: 0,2kg S-05, gęstwa - starter Marynka: 25g Zacieranie: ilość wody: 18l 54°C - wrzucenie słodu + skleikowany owies 50°C - 30' 68°C - 45' 76°C - mash out - 10' - wrzucenie połowy ciemnych słodów Gotowanie: 90': 60'- marynka 25g Wyszło 24 l + 1l na startery. AKTUALIZACJA 21.12.2014 Stout zlany na cichą. W smaku dosyć delikatny, gęsty i czekoladowy. Zeszło do ok 6, ale odczyt może być sfałszowany za względu, że pobierałem próbkę z resztki na dnie, wymieszanej z drożdżami. AKTUALIZACJA 23.01.2015 Piwo zostało ok 2 tygodnie temu rozlane do butelek. Niedługo będę próbował Mam zamiar go nieco wyleżakować Edytowane 13 Lutego 2015 przez szymcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymcio Opublikowano 16 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 (edytowane) #"Warka nr 20" CYDR DOMOWY Etykieta inspiracja Na 20 warkę coś innego Data nastawu:15.12.2014 Czas: 2h Info: oczekiwana ilość: 25 l OG: 10 BLG Surowce: Sok jabłkowy Rivivia (Biedronka) - 20l Sok mętny tłoczony - Słoneczna Tłocznia - 3l Mieszanka jabłek - 4kg Drożdże Gozdawa do cydru AKTUALIZACJA 16.01.2014 Cydr został zlany jakieś dwa tygodnie temu do butelek - nie miałem niestety czasu aktualizować tu informacji. Dosłodziłem go ksylitolem (ok 18g na butelkę). W smaku jest ok, lekko słodki. myślę, że będzie to bardzo fajny napój dla żony na damskie spotkania AKTUALIZACJA 23.01.2015 Cydr wyszedł świetny. Nie wiem czy nie za słabe nagazowanie. jest mętny i oprócz tego, że przywodzi na myśl tani szmpan to jednak wyraźnie czuć smak jabłek. I o to mi właśnie chodziło. Jedną zmianę zastosowałbym następnym razem: jeszcze więcej ksylitolu, żeby zrobić go jednak na słodko. W tej chwili jest coś w rodzaju półsłodko Edytowane 27 Stycznia 2015 przez szymcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymcio Opublikowano 16 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 (edytowane) #Warka nr 21 Duvel - "Mocarny" Etykieta inspiracja Piwowar Lato 2014(15) Dlaczego takie piwo? Ciekawią mnie piwa, które historycznie konkurowały z lagerami. Kolsha mam już na liście, więc będzie teraz Duvel. Nigdy nie piłem tego piwa, więc będzie do tego też okazja. Data warzenia: prawdopodobnie 21.12.2014 Czas: 10h info: oczekiwana ilość: 22 l oczekiwane IBU: 29 OG:19 BLG szcunkowe FG: 2 BLG szacunkowe ABV: 9,5% Surowce: Pilzneński ekstra jasny, bruntal: 5kg Pilzneński, Strzegom: 1kg Carapils, Weyermann: 0,2kg Cukier biały: 1kg Saaz: 60g Stryrian Golding: 40g Trappist High Gravity Wyeast Labs 3787 Zacieranie: ilość wody:18l 55°C - dodanie słodu i podniesienie powolne temp. do 64°C 63-65°C - 60' 72°C - 10' 76°C - filtracja Gotowanie: 90': 60' - Styrian Goldings 40g 15' - Saaz 30g 5'- Saaz 30g Fermentacja i leżakowanie: Po schłodzeniu do 18°C - zadanie drożdży Wzrost temperatury do 24°C Po zakończeniu burzliwej, fermentacja cicha w lodówce przy ok 10°C przez 3 tygodnie. Butelkowanie - po tygodniu w ciepłym, przeniosę do ok 10-15°C. W końcu się udało. Niestety nie bez problemów. Popełniłem co najmniej dwa błędy - jeden kardynalny Zbyt drobno ześrutowałem słód - sam nie wiem czemu, chciałem sprawdzić jak się będzie to filtrować. No i filtrowało się... 4h. Po 4 litrach filtracja całkowicie się zatrzymała, więc ześrutowałem dodatkowe 600g pilzneńskiego, zatarłem, podgrzałem wszystko i jeszcze raz... Tragedia... Drugi błąd: Jako że do drożdży na starter przygotowaną miałem tylko ciemną brzeczkę, wykorzystałem ją. Niestety mimo, że część starteru odlałem - to i tak całość znacznie przyciemniła mi piwo... A nich to. No trudno będzie ciemniejsza wersja Duvela na słodzie extra jasnym Ale za to jaka wydajność, niby 83 %! (na następny raz mam gdzieś tą wydajność ) Wyszło 27 l piwa. Acha - jutro muszę jeszcze dodać cukru, bo oczywiście okazało się że nie mam w domu. A jak kończyłem było po 21, w pobliżu wszystko już zamknięte (niedziela)... więc mam w tej chiwili ok 16blg. Jak na złość podczas rozcieńczania po gotowaniu zamiast 4l, dolałem 6l... Będę musiał więc dołożyć ze 300g cukru... AKTUALIZACJA 23.01.2015 Piwo sobie od jakiegoś czasu leżakuje w niskiej temperaturze, choć niestety z powodu fermentacji pszenicznego przez chwile musiałem ją zwiększyć. Poleżakuje go za to nieco dłużej - zobaczymy co z tego eksperymentu wyjdzie AKTUALIZACJA 30.01.2015 Mocarny zszedł do ok 2,3 blg. Jest więc nieźle. Za dwa, trzy dni ponowny test i jak będzie bez zmian - butelkowanie AKTUALIZACJA 04.02.2015 Jest 2,3 blg a więc dzisiaj do butelek Edytowane 4 Lutego 2015 przez szymcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymcio Opublikowano 19 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 (edytowane) Zabieram się za skosy. Nie wiem co z tego wyjdzie, ale mam nadzieję, że będzie ok. Probówki właśnie sterylizują się w szybkowarze. Zobaczymy... AKTUALIZACJA 21.12.2014 Skosy wyszły, ale po wyjęciu z lodówki rozpuszczają się praktycznie po godzinie. Jednak przez te kilka dni nic w nich nie wyrosło więc nie jest źle. Zrobię jeszcze raz i posieje na nich gęstwe z duvela AKTUALIZACJA 23.01.2015 Muszę się w końcu wziąć za ten 'projekt', coś nie umiem się do niego zaktualizować Edytowane 23 Stycznia 2015 przez szymcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymcio Opublikowano 16 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 (edytowane) #Warka nr 22 Weizen Dlaczego takie piwo? poprzednie pszeniczne okazało się w pewnym sensie sukcesem Piwo strasznie wszystkim smakuje (ostało się jeszcze kilka butelek 0,3). Poprzednia próba, skończyła się też swego rodzaju porażką Kolor to była po prostu tragedia Zamiast pilzneńskiego dałem pale ale. Dzięki temu jednak dowiedziałem się jaka jest różnica między tymi dwoma słodami Drożdże zostały jeszcze Gwoździe i banany 4 pokolenie. Zobaczymy czy to będzie ich ostatni, może przed ostatni raz Data warzenia: 16.01.2014 Czas: info: oczekiwana ilość: 25 l oczekiwane IBU: 13 OG:12 BLG szcunkowe FG: 3 BLG szacunkowe ABV: 5,3% Surowce: Pszeniczny, Strzegom: 3kg Pilzneński, Strzegom: 2kg Owies niesłodowany: 0,3kg - dla poprawy złoża filtracyjnego Pszenica niesłodowana: 0,3kg - dla zwiększenia mętności Carahell, Weyermann: 0,15kg - dla poprawienia barwy Lubelski: 25g FM41 - Gwoździe i banany Zacieranie: (za http://blog.homebrewing.pl/?p=433) ilość wody:18l 47°C 45°C - 20' 63°C - 45' 72°C - 20' 77°C - Mash Out 5' Gotowanie: 70': 70' - Lubelski 25g Fermentacja i leżakowanie: Będę starał się schłodzić brzeczkę do 12-14 stopni, zadać drożdże w tej temperaturze. Powolny wzrost do 18, 19 stopni. AKTUALIZACJA 23.01.2015 Piwko ładnie fermentuje. Piana jak zwykle na tych drożdżach bardzo wysoka. Z lodówki unosi się piękny, bananowy aromat AKTUALIZACJA 30.01.2015 No i mamy niecałe 4 blg. Za parę dni ponowny test i jak co to butelkowanie AKTUALIZACJA 04.02.2015 3,4blg i butelkowanie:) Edytowane 4 Lutego 2015 przez szymcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymcio Opublikowano 23 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 (edytowane) #Warka nr 23 Ryżowe IPA Pacifica Dlaczego takie piwo? Ostatnio, mam wrażenie, że jest to popularny styl. Pijalny o bardzo ładnej barwie, orzeźwiające z niezłą goryczką. To chciałbym osiągnąć, przy czym moim zamierzeniem będzie uwydatnić chmiel Pacifica. Będzie on wspomagany jakimś chmielem goryczkowym. Data warzenia: 23.01.2014 Czas:6,5h info: oczekiwana ilość: 23 l oczekiwane IBU: 70 OG:15,5 BLG szcunkowe FG: 3 BLG szacunkowe ABV: 6,8% Surowce: Pilzneński, Strzegom: 5,5kg Ryż i płatki ryżowe: 1,3kg Northern Brewer: 70g Pacifica 100g S04 Zacieranie: ilość wody:17l 72°C 63°C - 60' 76°C - 10' - masch out Gotowanie: 60': 60' - Northern Brewer 40g 30' - Northern Brewer 30g 10' - Pacifica 10g 5' - Pacifica 10g 2' - Pacifica 10g 0' - Pacifica 10g Fermentacja i leżakowanie: temperaturę będę starał się trzymać ok 20 stopni. reszta pacifica idzie na chmielenie na zimno Uwagi Nie wiem czy to chmielenie jest dobrze dobrane. Ale będziemy widzieć AKTUALIZACJA 30.01.2015 Rise IPA Pacifica, przelane na cichą. Myślę, że potrzymam go tak nieco dłużej - nawet ze dwa tygodnie... Edytowane 30 Stycznia 2015 przez szymcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymcio Opublikowano 3 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 (edytowane) #Warka nr 24Special BitterData warzenia: 31.01.2014Czas:7hinfo: oczekiwana ilość: 23 l oczekiwane IBU: ~50 OG:11,5 BLG szcunkowe FG: 2 BLG szacunkowe ABV: 4% Surowce: Pale Ale, Strzegom: ~4,5kg Pszeniczny, Strzegom: 0,2kg Caramunich II, Weyermann: 0,2kg Carafa Special II, Weyermann: 0,03kg Amarillo: ~30g EKG: ~45g FM: Wichrowe wzgórza - gęstwa Zacieranie: ilość wody:18l 55°C 64°C - 40' 72°C - 20' 76°C - 10' Gotowanie: 70': 70' - Amarillo 30g 30' - EKG 30g 15' - EKG 15g Fermentacja i leżakowanie: Po zadaniu drożdży minęło zaledwie ok 2h i drożdże zaczęły pracę. Wszystkie wartości są przybliżone - nie zapisałem przepisu i nie jestem dokładnie pewny tych ilości... Aktualizacja 11.05.15 Piwo zaliczyło kanał. Szpetna infekcja ;( Edytowane 11 Maja 2015 przez szymcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymcio Opublikowano 5 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 #Plany 4 na najbliższą i dalszą przyszłość (stan na dzień 05.02.2015) czas na aktualizacje planów po prawie dwóch miesiącach. A plany są Ostatni miesiąc był średni obfity - z różnych przyczyn. Może teraz uda się nieco nadrobić? Warzelnicze: Lambic - to chyba kwestia nieco dalszej przyszłości, ale balon już mam Bier de Garde - wypiłem sobie dzisiaj (13.11.14) ce n'est pas IPA Ambree Pinty i choć piwo 'dziwne', inne - strasznie mi i mojej żonie zasmakowało. Chętnie coś takiego bym uwarzył. Na oku mam tę recepturę - http://www.piwo.org/...cena-receptury/, ale jakby ktoś miał coś ciekawszego - zachęcam do pisania English IPA American Rye Beer Rauchbock Rachbier śliwkowy wg receptury http://www.piwo.org/topic/12395-jak-uzyskac-wedzonke-ala-schlenkerla-rauchweizen/page__st__20#entry262389 Surowcowe: Drożdże Danstar Notthingam - trzeba w końcu wypróbować... Sprzętowe: gar 50-70l - w nieznanej mi przyszłości Inne: Skosy drożdżowe - kiedy ja się za to w końcu wezmę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymcio Opublikowano 5 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 (edytowane) #Warka nr 25 Rauchbier śliwkowy - "Polska śliwka" Data warzenia: prawdopodobnie 05.02.2015 Czas: Dlaczego takie piwo? Gdy kilka miesięcy temu spróbowałem Smoky Joke'a - myślałem, że nie dam rady go dopić. Cóż za dziwactwo - pomyślałem. jak to pić? Mimo oporów, postanowiłem nie rezygnować. Próbowałem, smakowałem aż doszło do tego, że mam chęć sam uwarzyć coś z wędzonką Obecnie, zupełnie inaczej zapatruje się na tę kwestie. Wyszukuję najbardziej wędzonych piw jakie są w sklepach, a potem się zachwycam, jakie to ciekawe Tym razem będzie to piwo bez słodu wędzonego. Głównie dlatego, że aktualnie go nie posiadam, a chciałbym jutro wykorzystać śliwki, które dostałem, prosto z targu na wschodzie naszego kraju Jest prawie pewne, że są to śliwki domowej produkcji. Żona stwierdziła, że walą dymem. No i bardzo dobrze Inspiracja: http://www.piwo.org/..._20#entry262389 info: oczekiwana ilość: 23 l oczekiwane IBU: ~44 OG:14,5 BLG szcunkowe FG: 3 BLG szacunkowe ABV: 6,3% Surowce: Pilzneński, Strzegom: 3kg Monachijski I, Strzegom: 2,3kg Carapils, Weyermann: 0,5kg karmelowy 300 150, Strzgom: 0,5kg Caramunich III, Weyermann: 0,1kg Saaz Lubelski: 40g Sybilla: 35g Marynka Magnum: 10g S-04 Zacieranie: ilość wody:15l 54°C 50°C - 20' 65°C - 60' 400g zagotowanych wędzonych śliwek 73°C - 10' 78°C - masch out Gotowanie: 70': 60' - Sybilla 30g 60' - Magnum 10g 15' - Lubelski 40g 15' - śliwka wędzona 400g Edytowane 6 Lutego 2015 przez szymcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymcio Opublikowano 11 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2015 (edytowane) #Warka nr 26Grodziskie - "na upały"Data warzenia: ?Czas:Dlaczego takie piwo?Po WFDP zrobiła mi się ochota na Gordziskie. Na wakacje jak znalazł. Będą dwie wersje. W zamiarze uwarzenie 20l gęstej brzeczki, która po gotowaniu zostanie rozcieńczona. jedna wersja będzie nachmielona na zimno, może Sybillą?Inspiracja: http://beersmithrecipes.com/viewrecipe/90774/grodziskie-smashinfo: oczekiwana ilość: 20l, potem 40l oczekiwane IBU: ~30 OG:16 BLG - docelowo ok 8BLG szcunkowe FG: 1,7 BLG szacunkowe ABV: 3,6% Surowce: Pszeniczny wędzony dębem, Weyermann: 6kg Płatki ryżowe: 1kg Lubelski: 135g Fermentum mobile: FM 51 grodzie dębowe Zacieranie: ilość wody:19l 65°C - 35' 75°C - 30' Wysładzanie: na dno fermentora 70g szyszek lubelskiego Gotowanie: 60': 60' - Lubelski 10g 30' - Lubelski 25g 5' - Lubelski 30g Warzenie tego piwa to była jakaś tragedia Od początku jakoś się nie układało. Najpierw podczas śrutowania wiertarka zaczęła śmierdzieć i dymić Potem nie umiałem odkręcić śruby, którą łapałem wiertarkę. Śrutowanie skończyłem baaardzo późno w nocy;) Warzenie musiałem podzielić na etapy. Przez nastene dwa dni nie znalazłem czasu by podziałać, udało mi się tylko skleikować ryż. Na szczęście zacieranie poszło bardzo dobrze. Piękny zapach, zapowiadał dobre piwko I tu dochodzimy do kluczowego momentu - filtracji. Porażka na całej linii. Nigdy już nie podejmę się filtrowania zasypu 100% pszenicy bez jakiegoś wspomagacza. To był po prostu koszmar. Chyba z 6 razy przekładałem zacier do gara i z powrotem. Zero efektów Filtracja po 4 - 5 listrów za każdym razem. W końcu stwierdziłem, że w związku z bardzo późną godziną zostawię to na noc. Rano z zadowoleniem stwierdziłem, że jest 30l więc udało się... Poszedłem do pracy... Zachwycony, przychodzę do domu - będzie świetne grodziski - myślę sobie. Próbuję... skwaśniało dziadostwo....!!!! No nic, mimo tego, postanowiłem podjąć próbę uwarzenia tego piwa. Zobaczymy co z tego wyjdzie... Przy okazji przypomniało mi się, jak pewien znajomy piwowar domowy, opowiadał, że w ten sposób robił ala lambiki. Ciekawe jakby tak celowo zakwasić brzeczkę przednią by uzyskać kwaśne piwo... Może kiedyś poekserymentuje (zobaczymy jak smakuje belgijski grodzisz ) AKTUALIZACJA 10.08.2015 Piwko jest pijalne. Prawie całe już wypite. Zostało nie wiele butelek. Jest bardzo lekkie, ale o dziwo nie specjalnie wodniste (przynajmniej tak mi się zdaje). Zakwaszenie wyczuwalne jest raczej w armacie niż w smaku, choć deliktaną nutę da się wyczuć i zdecydowanie nie przeszkadza. W czasach gdy kwaśne jest tak modne, okazało się, że ten błąd był strzałem w dziesiątkę Piwo na lato idealne. Kto by przewidział, że będą takie upały Sprawdziło się jak znalazł. Nie wszystkim podchodzi - dymek jest dosyć mocno wyczuwalny, ale w upał większości smakuje Edytowane 10 Sierpnia 2015 przez szymcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymcio Opublikowano 22 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 (edytowane) #Warka nr 27IPA - w stylu doctorów Data warzenia: 22.05.2015Czas:Dlaczego takie piwo?Lubię piwka Doctora Brew. Mam zamiar zrobić zwykłe IPA na lato z dużą ilością chmielu - tyle Inspiracja: http://www.piwo.org/topic/6887-browar-undeath-czyli-warzone-na-uboczu-w-bytomiu-odrzanskim/page-13#entry213724info: oczekiwana ilość: 20l oczekiwane IBU: ~70 OG:14 BLG szcunkowe FG: 4 BLG szacunkowe ABV: 5,7% Surowce: Pale Ale, Strzegom: 2,44kg Pilzneński, Strzegom: 1,8kg Karmelowy 30, Strzegom: 0,5kg Płatki owsiane błyskawiczne: 0,5kg Chinook: 60g Cluster: 50g Magnum: 20g Amarillo:20g Fermentum mobile: FM 52 amerykański sen Zacieranie: ilość wody:15l 63°C - 60' 73°C - 20' 79°C - 5' Wysładzanie: na dno fermentora 70g szyszek lubelskiego Gotowanie: 70': 70' - Chinook 40g 50' - Amarillo 10g 30' - Cluster 40g 30' - Magnum 20g 10' - Amarillo 10g 5' - Cluster 10g 0' - Chinook 20g AKTUALIZACJA 10.08.15 Piwo się udało i to zdecydowanie, Bardzo mocna goryczka, aromat chmieli amerykańskich - wszystko super. Niestety wysoka temperatura zaczęła już też być wyczuwalna w smaku. Pojawiają się owoce - jako, że w piwnicy 25 stopni (jak nie więcej). Szkoda, choć butelek już wiele nie zostało - jednak przydałaby się jakaś chłodna piwniczka. No ale cóż począć, jak jej nie ma ;( Edytowane 10 Sierpnia 2015 przez szymcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymcio Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 (edytowane) #PROJEKT WESELE Dawno już nie warzyłem, trochę brak czasu, sił i chęci. Przy okazji napatoczyło mi się jeszcze jedno hobby - akwarium morskie, które wciągło mnie równie mocno co warzenie Nie mniej jednak podjąłem się dużego (jak dla mnie) przedsięwzięcia. Będę warzył piwo na wesele braciszka Piwko będzie kegowane. Już nie mogę się doczekać warzenia (i wesela oczywiście ). Jako, że nigdy nie kegowałem - nie posiadam żadnego sprzętu. Tak więc projekt obejmuje zakup sprzętu, budowę kegeratora i uwarzenie piw. Wiadomo, że piwo musi być bezwzględnie udane, pijalne, nie zbyt wydziwniane... Zadanie więc nie łatwe, ale przyjemne Pierwsze zakupy już w trakcie załatwiania z jednym z forumowych kolegów. Wkrótce zacznę planować terminy warzenia i kompletować surowce. Normalnie jak w browarze W poście tym opisywać będę postępy prac w tej kwestii. A oto lista piw do uwarzenia: 1. Pils - w trakcie odgazowywania 2. Milk stout - w trakcie spożycia 3. AIPA - jak już to APA 4. pszeniczne 5. foreign extra stout (pszeniczne coś mi nie wychodzi, więc awaryjnie FES) - w trakcie spożycia - do wymiany - jest zbyt mocne 6. american lager - w trakcie fermentacji 7. Witbier 8. Coś na zapas w razie wpadki/niepowodzenia - może cydr? A może Coffe Stout ale jakiś lekki? Lista zakupów: kegi pepsi - zrealizowane szybkozłączki - zrealizowane przewody - zrealizowane butla gazowa - zrealizowane lodówka - zrealizowane reduktory - zrealizowane nalewaki- w trakcie realizacji surowce - zrealizowane Terminy warzenia: 15.08.2015 Oatmeal milk stout + FES 23.08.2015 Pils AKTUALIZACJA 23.08.2015 Kegerator już się robi. Będzie ekstra Dzisiaj - trochę niespodziewanie - będzie się robił pilsik Pozdrawiam AKTUALIZACJA 24.08.2015 Do piw będą też etykiety. Ale najpierw muszę skończyć kegerator, żeby ustalić odpowiednie rozmiary AKTUALIZACJA 28.08.15 KEGI już wyprobowane;) przeprowadzona próba angażowania wody wypadła pomyślnie; ) nowa zabawka zaakceptowana:) AKTUALIZACJA 1.09.15 Kegerator niemalże gotowy. Jestem nawet zadowolony. Całkiem ciekawy i intrygujący efekt. Chętnie zaprzyjaźnie się z takim meblem na dłużej Zostało parę drobnostek do poprawienia i będą fotki Edytowane 3 Października 2015 przez szymcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymcio Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2015 (edytowane) #Warka nr 28Oatmeal milk stout - Weselne cappucino inspiracja: http://www.piwo.org/topic/15478-browar-czarna-owca-czyli-moje-warzelnicze-historie/?do=findComment&comment=319716 - warka nr 19 Dlaczego takie piwo?Warka 19 znikła w mgnieniu oka. Była pijalna, smakowała, mało goryczkowa - a jak wiadomo na wesele specjalna goryczka nie wskazana. Piwo zmodyfikowane dodatkiem 0,5kg laktozy - zobaczymy... Data warzenia: 14.08.2015Info: oczekiwane IBU: 28 OG: 15 BLG szcunkowe FG: 4-5 BLG szacunkowe ABV: 5,9% Surowce: Pale ale, Strzegom: 4,5kg Owiec niesłodowany, ześrutowany, skleikowany ( najpierw zagotuję, schłodzę i dodam do zacieru): 1,6kg karmelowy 300, Strzegom: 0,5kg Carafa Special II, Weyermann: 0,25kg Jęczmień prażony, Strzegom: 0,2kg Czekoladowy 1200, Strzegom: 0,2kg FM52 - gęstwa - starter Marynka: 25g Laktoza: 0,5kg Gotowanie: 50' 60' - Marynka 10g 10' - Laktoza 0,5kg kilka amerykańskich chmieli na ostatnie minuty AKTUALIZACJA 19.08.2015 Fermentacja przebiega bardzo burzliwie. Drożdże wychodzą - muszę dwa razy na dzień wymieniać rurkę. Nie wiem - jest na to jakis patent? Muszę przeszukać forum. Zaskoczył mnie zapach fermentacji - po prostu świetny - owocowy, cytrynowy taki aksamitny. Zaskoczyło mnie to tym bardziej, że samo warzenie nie odbyło się bez problemów. Musiałem poradzić sobie ze sporą ilością niespodzianek. Część z nich wynikła z mojej winy. Wciąż zdarza mi się popełniać głupie błędy, które najczęściej wynikają z braku zorganizowania. Przy okazji jednak testowałem nowy taboret grzewczy i garnek, a do tego robiłem dwa piwa na raz, a poza tym pomagało mi dwóch kumpli - zbyt dużo czynników odbiegających od normy Niemniej jestem dobrej myśli. AKTUALIZACJA 23.08.15 Dzisiaj zlane na cichą po 10 dniach. Generalnie odfermentowanie bardzo słabiutko - zaledwie do 8blg. Ciekawe czemu... Piwo ciemne nieprzejrzyste, aromat bardzo przyjemny. Jeśli chodzi o smak to na dzień dzisiejszy - mało goryczkowe, ale mocno ściągające, taniniczne. Czuć mocno kawę i paloność. Jest pełnia, ale kojarzy się raczej z risem niż z milk stoutem. Jest jednak mocno słodki... no właśnie, może laktoza też wpływa na odczyt refraktometru? Hmm... zastanawiam się czego dodać na cichą - śliwek? Może płatków dębowych? Nie mam pojęcia. Trochę przeraża mnie słodkość. Zastanawiam się czy nie zrobić herbatki chmielowej... No nic zobaczymy... AKTUALIZACJA 1.09.15 Piwo zdecydowanie udane. Na cichą dodałem płatki dębowe, przez co na prawdę kojarzy się ono z cappucino. Ten waniliowy aromat jest świetny. Niestety piwo zdecydowanie zbyt mocne jak na wesele. Po prostu przesadziłem. Do tego mocno wyczuwalna goryczka wyklucza je z grona piw weselnych Piwo udane i dobre, ale raczej nie jako weselne. Do wypicia na już Edytowane 1 Września 2015 przez szymcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymcio Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2015 (edytowane) #Warka nr 29Foreign Extra Stout - "Ciemniaczek weselny" inspiracja http://www.piwo.org/topic/15478-browar-czarna-owca-czyli-moje-warzelnicze-historie/?do=findComment&comment=308954- warka nr 14 Dlaczego takie piwo?To było chyba moje nalepsze ciemne piwo. Aromaty kawy, bardzo orzeźwiające i wogóle wszystkim smakowało - w sam raz na wesele, na wypadek nie udanego pszenicznego Data warzenia: 14.08.2015Info: oczekiwane IBU: 40 OG: 15 BLG szcunkowe FG: 2-3 BLG szacunkowe ABV: 5-6% Surowce: Pilzneński, Strzegom: 5,6kg Bursztynowy, Strzegom: 0,6kg Carafa Special II, Wayermann: 0,2kg Czekoladowy jasny, Strzegom: 0,25kg Czekoladowy ciemny, Strzegom: 0,3kg Płatki jęczmienne błyskawiczne: 0,5kg Pszeniczny, Strzegom: 0,2kg FM52 Magnum: 30g Zacieranie: ilość wody: 17l 54°C - wrzucenie słodu 50°C - 30' 64°C - 40' 72°C - 30' 76°C - mash out - 10' - wrzucenie połowy ciemnych słodów Gotowanie: 70': 60'- Magnum 30g AKTUALIZACJA 19.08.2014Problemy podczas warzenia jak w poprzedniej warce. Tutaj jednak było ich więcej Nie będę ich opisywał - bo za dużo tego;) Czy piwo wyjdzie? Nie wiem. Z nad fermentora unosi się aromat winny - zupełnie innym niż w poprzednim. Już nie raz jednak przekonałem się że aromat fermentacji - nie ma wiele wspólnego ze smakiem gotowego piwa. Także zobaczmy co z tego wyjdzie. AKTUALIZACJA 23.08.15 Tutaj to nie wiem, co jest grane. Piwo słodkie jak ulepek. Odfermentowało zaledwie do 10blg. Dziwne, bardzo. Jest gorycz i smak ciemnego piwa. Było by ok, gdyby nie ta słodycz. Ciekawe czy to odfermentuje. Chciałem dać na cichą płatki dębowe - ale nie wiem, czy nie szkoda - czy coś z tego jeszcze będzie...? AKTUALIZACJA 1.09.15 Na dzień dzisiejszy piwo do wylania ;( jest tak przerażająco ściągające, jakby piło się piołun. Niesmaczne i niedobre. Zostawiłem na razie. Zobaczymy co z tego wyjdzie... Edytowane 1 Września 2015 przez szymcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się