regnotyp Opublikowano 27 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Cześć. Zrobiłem wczoraj drugą warkę w swojej karierze - obie zacierane. Wiem, że robiąc godzinne zacieranie ta próba i tak trochę swój sens traci, ale jako początkujący musiałem ją oczywiście robić, chociażby dla ciekawości Ale ciekawości nie zaspokoiłem - bo nic nie zobaczyłem. Przy obu warkach próba nie pokazała żadnego zabarwienia. Robiłem ją w 5, 10, 15, itd. minucie. Wskaźnik raczej ok - mąkę barwi jak trzeba. Zacieranie też ok, bo wyszło (za pierwszym razem się nawet wystraszyłem, że wsypałem nieześrutowane (-: ). Co mogę robić źle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazimierz_W Opublikowano 27 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Wszystko robisz dobrze. Dzisiejsze słody są tak rozluźnione, że zacieranie trwa z 15min. Przetrzymanie z godzinę zwiększa Ci wydajność. Generalnie z tego co obserwuję to mało kto dziś robi próby jodowe. Kiedyś, przed wiekami, cały kunszt piwowara polegał właśnie na odpowiednim zatarciu słodu. Stąd też ceregiele z dekokcją itd. Dziś jest łatwiej i przyjemniej, tyle że np. pszenica nie jest już pszenicą. Chyba nie jest już rośliną nawet, jakoś tak ma strasznie dużo chromosomów. Co zrobić, od czegoś lub przez coś trzeba umrzeć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 27 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 pszenica nie jest już pszenicą ? Podział taksonomiczny pszenic opiera się na różnicy w liczbie chromosomów w jądrze komórkowym. Rozróżnia się grupy diploidalne (2n = 14), tetraploidalne (2n = 28) oraz heksapoidalne (2n = 42). Pszenice 14 - chromosomowe zawierają w kłosku jedno ziarno, 28 chromosomowe dwa ziarna, a 42 – chromosomowe trzy i więcej ziaren. Do grupy heksapoidalnej należy również wcześniej wspomniana pszenica zwyczajna ( Triticum aestivum ssp . vulgare ). Jest to podstawowy gatunek pszenicy uprawiany na świecie. Posiada ona wiele odmian, różniących się cechami morfologicznymi takimi jak barwa plew, barwa kłosów, ościstość plew. Najpowszechniej w Polsce jest uprawiana odmiana o kłosie białym, bezostnym, oraz o ziarnie czerwonym. Rzadziej uprawiane są odmiany ościste lub o ziarnie białym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 27 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Co zrobić, od czegoś lub przez coś trzeba umrzeć. ? ? ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 27 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Powiało nostalgią . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 27 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Wsyp niesłodków lub samemu słód wykonany i wykonaj jodowy test Lepiej jodynę mieć niż nie mieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
regnotyp Opublikowano 28 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 Tak więc wszystko ustalone - umrę od przenicy trzymając jodynę w ręcę W każdym bądź razie dzięki - czuję się uspokojony w kwestii tego co robię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawgin Opublikowano 28 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 Też zaobserwowałem że po pół godziny w 64''C wynik negatywny. Lecz standardowo każdą warkę zacieram 1,5h. Uzysk większy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się