kenickie Opublikowano 28 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 Cześć. Na dniach mam zamiar zrobić poniższy brewkit: http://www.browamato...5745&sortuj=kod i w związku z tym mam kilka pytań: - Mam zamiar użyć wody w baniakach 5l i zastanawiam się która woda kupna będzie się najlepiej nadawała do tego piwa. Czy w ogóle jest jakaś różnica którą zastosuje? Na co zwracać uwagę? - Poprzednie moje piwa z brewkitów zepsułem prawdopodobnie przez zbyt wysoką temperaturę fermentacji, tzn schładzałem brzeczkę do około 22 stopni i już wtedy dodawałem drożdże przez co burzliwa odbywała się błyskawicznie w temp. około 26 stopni. Teraz chciałbym zadać drożdże w temp 16 stopni. Pomieszczenie gdzie będzie odbywała się fermentacja ma temperature od 15 do 20 stopni. Saszetka dołączona do kitu ma 20g suchych drożdży, więc myślę że powinny wystartować. Co o tym sądzicie? czy to dobry pomysł? - chciałbym schłodzić brzeczkę jak najszybciej, czy nie ma przeciwwskazań żeby do zmrożonej wody w baniakach dodać wrząca brzeczke? Zawartość puszek + 5l wody mam zamiar doprowadzić do wrzenia i pogotować to z 20 minut, do fermentatora wlać wode którą potrzymam przed domem przez kilka godzin tak żeby miała około 1-5 stopni i na to wlać brzeczkę. Będzie dobrze? Pozdrawiam i czekam na jakieś odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Fox Opublikowano 28 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 - najtańsza a tak dokładniej to możesz zobaczyć na zawartość minerałów, szczególnie HCO3, żeby miało jak najniższą wartość (poniżej 200 ppm) - sporo drożdży - na pewno dadzą radę wystartować, możesz wcześniej uwodnić. Faktycznie najlepiej piwo schłodzić poniżej 20C, ale raczej to nie jest tak, że drożdże przefermentują piwo w tej startowej temperaturze (trochę czasu im zajmuje zanim fermentacja wystartuje mimo wszystko) - całkiem dobry sposób na szybkie schłodzenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HerrOs Opublikowano 28 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 (edytowane) Przy gotowaniu możesz zabić aromaty z chmielu. Lepiej tylko rozpuścić w gorącej wodzie i wymieszać. Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę. Edit: A, nie, widzę, że jest granulat do chmielenia Edytowane 28 Października 2014 przez HerrOs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kenickie Opublikowano 28 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 Tyle że ten chmiel jest prawdopodobnie do chmielenia na zimno, przynajmniej taką informacje znalazłem na jakimś zagranicznym forum. Nie mam jeszcze tego zestawu w domu, ale pewnie przyjdzie na dniach i instrukcja wszystko wyjaśni. Jeżeli tak jest to gotowanie może faktycznie zaszkodzić? Na forach różnie o tym piszą,jedni gotują 20min, inni tylko zalewają wrzątkiem... Nie chciałbym zabić chmielu w IPA:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawith Opublikowano 28 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 Edit: A, nie, widzę, że jest granulat do chmielenia A to nie jest do chmielenia na zimno ? Ja do brewkitów używałem kranówkę zwykłą dodatkowo filtrowaną przez filtr brita. Ale jak ktoś ma w mieście kiepską wodę to może słaby pomysł. Filtrowanie 25l było jednak bardzo upierdliwe i przerzuciłem się na wodę 5l z biedronki za zawrotne 1.5zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HerrOs Opublikowano 28 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 Jeśli faktycznie będzie to chmielenie na zimno, no to nie ma co przedłużać gotowania no bo wszystkie aromaty już zawarte "ulecą". W instrukcji powinno to być jednak wyszczególnione. Woda z butli to i tak powinna już być sterylna, więc nie widzę głębszego sensu w przedłużaniu gotowania. W każdym razie ja z brewkitow zrobilem moze ze 3-4 warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtekpl Opublikowano 29 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 Z Bulldoga własnie kończę drugą warke spoko zestawy . dostaniesz dokładną instrukcję co masz robić, ten chmiel jest w tea bags wrzucasz do szklanki zalewasz wrzątkiem na ok 10 min studzisz i wrzucasz wszystko do fermentora.Ja to robiłem dwa dni przed butelkowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aldaron Opublikowano 10 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 (edytowane) Witam panowi i panie. Wepnę się tu żeby nowego nie robić. Mam pytanie odnośnie brewkitu Bulldog IPA bo właśnie go zabutelkowałem i powiem szczerze że jestem cholernie niezadowolony z tego co wyszło. Piwo jest słodkawe, zero goryczki, nieco tylko aromatru chmielu. Generalnie smakuje jak jakiś cienkusz z sokiem. Teraz pytanie czy to tak ma być czy ja coś zawaliłem. Ekstrakt rozrobiłem w trzech litrach wody o temperaturze ok 70 stopni i wlałem do przegotowanej i wystudzonej wcześniej wody w fermentorze dopełniłem do 23 litrów. Przelałem cztery razy żeby napowietrzyć i zapodałem wcześniej uwodnione drożdże. Temperatura była ok 22 C`. BLG 12,5 mi wyszło Nastaw ładnie wystartował i fermentował burzliwie przez tydzień w 19-20 C`. Po pięcu dniach dodałem ten chmiel (zalałem wrzątkiem i parzyłem przez 10min), po tygodniu piana opadła ale że jeszcze mocno bulgotało więc zostawiłem jeszcze na tydzień. Po tym tygodniu dalej mocno bulgotało ale mimo wszystko postanowiłem zlać na cichą. Przy zlewaniu piwo było całkiem ładnie sklarowane i dość nagazowane, BLG 6 a na dnie była gruba warstwa drożdży około 1,5 cm. Jeszcze nigdy mi sie ich tyle nie wytworzyło. Troche mnie to BLG zaniepokoiło ale pomyślałem że dofermentuje na cichej. Niestety niebardzo chciało. Zaraz na drugi dzień się zatrzymało. Coś tam bulknęło raz na godzinę albo żadziej. Postało tak dwa tygodnie i stwierdziłem że butelkuję. W sumie fermentowało cztery tygodnie. Przy butelkowaniu miało BLG 5. Dodałem 90 gramów rozrobionego w wodzie cukru i zabutelkowałem. Teraz zastanawiam się co z tego wyjdzie. Robił ktoś z was ten brewkit ? Jak wam wyszło to piwo? Jak dla mnie to jakiś badziew. Poprzednio zrobiłem IPE z Coppersa i ta wyszła dobra. Fajnie goryczkowa, nieco estrowa bo uciekła mi temperatura fermentacji do 24 C` ale ogólnie dobra wprzeciwieństwie do Bulldog IPA. Nie wiem czy to tak ma być, tak ma ten brewkit czy ja jestem pierdoła ? Edytowane 10 Listopada 2014 przez Aldaron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtekpl Opublikowano 10 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 Witam panowi i panie. Wepnę się tu żeby nowego nie robić. Mam pytanie odnośnie brewkitu Bulldog IPA bo właśnie go zabutelkowałem i powiem szczerze że jestem cholernie niezadowolony z tego co wyszło. Piwo jest słodkawe, zero goryczki, nieco tylko aromatru chmielu. Generalnie smakuje jak jakiś cienkusz z sokiem. Teraz pytanie czy to tak ma być czy ja coś zawaliłem. Ekstrakt rozrobiłem w trzech litrach wody o temperaturze ok 70 stopni i wlałem do przegotowanej i wystudzonej wcześniej wody w fermentorze dopełniłem do 23 litrów. Przelałem cztery razy żeby napowietrzyć i zapodałem wcześniej uwodnione drożdże. Temperatura była ok 22 C`. BLG 12,5 mi wyszło Nastaw ładnie wystartował i fermentował burzliwie przez tydzień w 19-20 C`. Po pięcu dniach dodałem ten chmiel (zalałem wrzątkiem i parzyłem przez 10min), po tygodniu piana opadła ale że jeszcze mocno bulgotało więc zostawiłem jeszcze na tydzień. Po tym tygodniu dalej mocno bulgotało ale mimo wszystko postanowiłem zlać na cichą. Przy zlewaniu piwo było całkiem ładnie sklarowane i dość nagazowane, BLG 6 a na dnie była gruba warstwa drożdży około 1,5 cm. Jeszcze nigdy mi sie ich tyle nie wytworzyło. Troche mnie to BLG zaniepokoiło ale pomyślałem że dofermentuje na cichej. Niestety niebardzo chciało. Zaraz na drugi dzień się zatrzymało. Coś tam bulknęło raz na godzinę albo żadziej. Postało tak dwa tygodnie i stwierdziłem że butelkuję. W sumie fermentowało cztery tygodnie. Przy butelkowaniu miało BLG 5. Dodałem 90 gramów rozrobionego w wodzie cukru i zabutelkowałem. Teraz zastanawiam się co z tego wyjdzie. Robił ktoś z was ten brewkit ? Jak wam wyszło to piwo? Jak dla mnie to jakiś badziew. Poprzednio zrobiłem IPE z Coppersa i ta wyszła dobra. Fajnie goryczkowa, nieco estrowa bo uciekła mi temperatura fermentacji do 24 C` ale ogólnie dobra wprzeciwieństwie do Bulldog IPA. Nie wiem czy to tak ma być, tak ma ten brewkit czy ja jestem pierdoła ? Ja robiłem four finger jack z bulldoga , piwo po miesiącu leżakowania jest wodniste goryczki prawie zero,drugie triple tykes wyszło troche lepiej ale i tak niespełnia moich oczekiwań dlatego też zrobiłem swoje pierwsze piwo z zacieraniem super sprawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się