piwoo Opublikowano 29 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 Mam małe pytanie odnośnie dezynfekcji sprzętu przed fermentacją (na forum nie znalazłem konkretnej odpowiedzi, która mnie interesuje:)). Czy po przepłukaniu fermentorów pirosiarczanem nie warto by przepłukać go wodą, żeby nie zaryzykować zabicia drożdży?(I tu czy przepłukanie wodą, nie spowoduje potencjalnego zakażenia? wtedy odkażanie piro, może wydawać się pozbawione sensu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 29 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 W zalecanym stężeniu nie musisz płukać. Z drugiej strony jeśli to zrobisz wodą z wodociągu, która ma być czysta mikrobiologicznie też się nic nie stanie. Nie płucz tylko wodą z nieznanego źródła (nie przebadana mikrobiologicznie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 29 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 Ja każde traktowanie piro płuczę 2-4 razy. Wolę zakażenie z wody (którego nigdy nie miałem) niż zatrucie się piro... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 29 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 (edytowane) Piro masz prawie w każdym winie, i w wielu innych produktach spożywczych. Płukać nie trzeba, ale ja zazwyczaj płuczę wrzątkiem, a zaczęło sie od tego, że jak miałem siarkowodór w piwie to błędnie obarczałem za to pozostałości tego środka. No i tak już to płukanie zostało Zresztą jest na Twoje pytanie odpowiedź w artykule Undeatha o środkach czystości. Edytowane 29 Października 2014 przez Szuwar71 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 29 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 Karczmarz jak chciałbyś się zatruć piro? Chyba że jesteś na nie jakoś szczególnie uczulony... Ja nie płuczę piro, po prostu je wylewam. W piwie jest niewyczuwalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 30 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 (edytowane) Ja każde traktowanie piro płuczę 2-4 razy. Wolę zakażenie z wody (którego nigdy nie miałem) niż zatrucie się piro... Podziwiam niezłomną wiarę w swoje przekonania Żeby nie było, to ja też przepłukuję, ale robię to zaledwie raz wodą z kranu - tylko i wyłącznie dlatego, że nie lubię zbytnio ostrego zapachu piro.. nie żebym się miał zatruć czy coś Natoamiast jest to oczywiście zbędne przy stosowaniu zalecanego stężenia. Edytowane 30 Października 2014 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się