bronek Opublikowano 9 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2009 Takie spostrzeżenie. Przy ostatnim warzeniu zostawiłem sobie tak 0.5 l brzeczki i ją zamroziłem, na poczet testów. Wczoraj przy okazji wrzuciłem ją do szybkowaru, co by ja wysterylizować. Dziś patrzę, a tam na dnie całkiem spora ilość farfocli. Myślałem że po 60 min gotowania wszystko się wytrąci, a tu tyle jeszcze się nazbierało. Btw, ojciec jak zobaczył że se warze, zapytał jak długo to gotuje. Mówie że 60 min a on że w browarze to od 3h do 6h. Gdzieś czytałem że w browarach też to warzą w wyzszej temp, cos koło 1-1,2 bar ~120°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 9 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2009 Takie spostrzeżenie. Przy ostatnim warzeniu zostawiłem sobie tak 0.5 l brzeczki i ją zamroziłem, na poczet testów.Wczoraj przy okazji wrzuciłem ją do szybkowaru, co by ja wysterylizować. Dziś patrzę, a tam na dnie całkiem spora ilość farfocli. Myślałem że po 60 min gotowania wszystko się wytrąci, a tu tyle jeszcze się nazbierało. Btw, ojciec jak zobaczył że se warze, zapytał jak długo to gotuje. Mówie że 60 min a on że w browarze to od 3h do 6h. Gdzieś czytałem że w browarach też to warzą w wyzszej temp, cos koło 1-1,2 bar ~120°C Wytrąciły Ci się białka i ich związki z polifenolami oraz substancje mineralne. Przecedź i nie martw się tym. Nikt w browarze niczego nie gotuje tak długo. Szkoda czasu i energii. 120 °C to też jest bajka, najwyżej 105 °C, ale to często wynika z pojemności naczyń (ciśnienia hydrostatyczne). Spotykane są za to systemy, w których gotowanie odbywa się pod obniżonym ciśnieniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 9 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2009 Jedynie z gotowaniem w nadciśnieniu spotkałem sie w wypadku przygotowaniu dodatków niesłodowanych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 9 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2009 Gotowanie w browarze to ok 65-90 minut, 0,4 bara temp 100-105°C . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się