Jump to content

Skuteczność gotowania brzeczki


bronek

Recommended Posts

Takie spostrzeżenie. Przy ostatnim warzeniu zostawiłem sobie tak 0.5 l brzeczki i ją zamroziłem, na poczet testów.

Wczoraj przy okazji wrzuciłem ją do szybkowaru, co by ja wysterylizować. Dziś patrzę, a tam na dnie całkiem spora ilość

farfocli. Myślałem że po 60 min gotowania wszystko się wytrąci, a tu tyle jeszcze się nazbierało.

Btw, ojciec jak zobaczył że se warze, zapytał jak długo to gotuje. Mówie że 60 min a on że w browarze to od 3h do 6h.

Gdzieś czytałem że w browarach też to warzą w wyzszej temp, cos koło 1-1,2 bar ~120°C

Link to comment
Share on other sites

Takie spostrzeżenie. Przy ostatnim warzeniu zostawiłem sobie tak 0.5 l brzeczki i ją zamroziłem, na poczet testów.

Wczoraj przy okazji wrzuciłem ją do szybkowaru, co by ja wysterylizować. Dziś patrzę, a tam na dnie całkiem spora ilość

farfocli. Myślałem że po 60 min gotowania wszystko się wytrąci, a tu tyle jeszcze się nazbierało.

Btw, ojciec jak zobaczył że se warze, zapytał jak długo to gotuje. Mówie że 60 min a on że w browarze to od 3h do 6h.

Gdzieś czytałem że w browarach też to warzą w wyzszej temp, cos koło 1-1,2 bar ~120°C

Wytrąciły Ci się białka i ich związki z polifenolami oraz substancje mineralne. Przecedź i nie martw się tym.

Nikt w browarze niczego nie gotuje tak długo. Szkoda czasu i energii. 120 °C to też jest bajka, najwyżej 105 °C, ale to często wynika z pojemności naczyń (ciśnienia hydrostatyczne). Spotykane są za to systemy, w których gotowanie odbywa się pod obniżonym ciśnieniem.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.