bronek Posted September 9, 2009 Share Posted September 9, 2009 Takie spostrzeżenie. Przy ostatnim warzeniu zostawiłem sobie tak 0.5 l brzeczki i ją zamroziłem, na poczet testów. Wczoraj przy okazji wrzuciłem ją do szybkowaru, co by ja wysterylizować. Dziś patrzę, a tam na dnie całkiem spora ilość farfocli. Myślałem że po 60 min gotowania wszystko się wytrąci, a tu tyle jeszcze się nazbierało. Btw, ojciec jak zobaczył że se warze, zapytał jak długo to gotuje. Mówie że 60 min a on że w browarze to od 3h do 6h. Gdzieś czytałem że w browarach też to warzą w wyzszej temp, cos koło 1-1,2 bar ~120°C Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted September 9, 2009 Share Posted September 9, 2009 Takie spostrzeżenie. Przy ostatnim warzeniu zostawiłem sobie tak 0.5 l brzeczki i ją zamroziłem, na poczet testów.Wczoraj przy okazji wrzuciłem ją do szybkowaru, co by ja wysterylizować. Dziś patrzę, a tam na dnie całkiem spora ilość farfocli. Myślałem że po 60 min gotowania wszystko się wytrąci, a tu tyle jeszcze się nazbierało. Btw, ojciec jak zobaczył że se warze, zapytał jak długo to gotuje. Mówie że 60 min a on że w browarze to od 3h do 6h. Gdzieś czytałem że w browarach też to warzą w wyzszej temp, cos koło 1-1,2 bar ~120°C Wytrąciły Ci się białka i ich związki z polifenolami oraz substancje mineralne. Przecedź i nie martw się tym. Nikt w browarze niczego nie gotuje tak długo. Szkoda czasu i energii. 120 °C to też jest bajka, najwyżej 105 °C, ale to często wynika z pojemności naczyń (ciśnienia hydrostatyczne). Spotykane są za to systemy, w których gotowanie odbywa się pod obniżonym ciśnieniem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted September 9, 2009 Share Posted September 9, 2009 Jedynie z gotowaniem w nadciśnieniu spotkałem sie w wypadku przygotowaniu dodatków niesłodowanych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BaronVonZuk Posted September 9, 2009 Share Posted September 9, 2009 Gotowanie w browarze to ok 65-90 minut, 0,4 bara temp 100-105°C . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now