zaglob Opublikowano 7 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 (edytowane) #130 Dark Session Saison 10 blg Wysłodziny z warki #129. Warzone 2021-02-05 Chmielenie: Magnum DE 2019 11,5% - 15 g - 60 minut około 35 IBU Po gotowaniu zebrane 13 litrów brzeczki 10 blg. Fermentacja 13 litrów 10 blg gęstwą T-58 po warce #127. Fermentacja w 20-21C. Może jakiś dodatek pójdzie na cichą, jak coś mi wpadnie do głowy. [2021-02-27] Rozlew 12 litrów z 50 gramami glukozy. Odfermentowanie do około 2,5 blg - 4% alkoholu. Edytowane 8 Marca 2021 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 5 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2022 (edytowane) #131 Grodziskie #6 8 blg Warzone 05.01.2022. Powrót do garów po 11 miesiącach odstawki. Browar Poddębice jeszcze żyje! Zasyp: pszeniczny wędzony dębem Viking - 5 kg Zacieranie: 66C-64C - 60 minut mashout 78C razem czas zacierania - 70 minut Do gotowania 24 litry brzeczki około 12 blg. Chmielenie: Ekuanot US 2019 16% - 20 g - 50 minut Ekuanot US 2019 16% - 32 g - wyłączenie palnika + chłodzenie Tomyski PL 2019 2,5% - 100 g - wyłączenie palnika + chłodzenie czas gotowania - 60 minut około 35 IBU Po gotowaniu zebrane około 17,5 litra brzeczki 13 blg. Dolane 10 litrów wody. Fermentacja 28 litrów 8 blg uwodnioną paczką S-33. Temperatura otoczenia 14C z podniesieniem temp. po kilku dniach. [2022-01-19] Rozlew 27 litrów ze 130 g glukozy + 5,5 g witaminy C. Odfermentowanie do 3 blg - około 2,5% alkoholu. Edytowane 30 Stycznia 2022 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 30 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2022 (edytowane) #132 Drye Stout #3 12,5 blg Lekki żytni stoutcik. Warzone 30.01.2022. Zasyp: monachijski Bestmalz - 2,5 kg pale Malt Europ - 1,5 kg żytni Viking - 1 kg pszeniczny Viking - 1 kg extra black Bestmalz - 0,25 kg razem zasyp - 6,25 kg Zacieranie: 66C-64C - 80 minut mashout 77C razem czas zacierania - 100 minut Do gotowania 24 litry brzeczki 15 blg. Chmielenie: Magnum PL 2020 14% - 35 g - 60 minut czas gotowania - 60 minut około 45 IBU Po gotowaniu zebrane około 21 litrów brzeczki 16 blg. Dolane 6litrów wody. Fermentacja 27 litrów 12,5 blg gęstwą S-33 po warce #131. Temperatura otoczenia 15C z podniesieniem temp. po kilku dniach. [2022-02-17] Rozlew 26 litrów z 70 g glukozy i 5 g witaminy C. Odfermentowanie do 4 blg - około 4,5% alkoholu. Edytowane 20 Lutego 2022 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 26 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2022 (edytowane) #133 Jedenáctka Zasyp: pilzneński Malt Europ - 4,5 kg pale Malt Europ - 1,5 kg carapils Weyermann - 0,4 kg razem zasyp - 6,4 kg Zacieranie: 65C-63C - 60 minut mashout 78C razem czas zacierania - 75 minut Chmielenie: Magnum PL 2020 14% - 30 g - 60 minut Citra US 2019 13% - 50 g - wyłączenie palnika + chłodzenie czas gotowania - 60 minut około 40 IBU Po gotowaniu zebrane 19 litrów brzeczki 17 blg. Dolane 9 litrów wody. Fermentacja 28 litrów 11,5 blg uwodnionymi 2 paczkami W34/70. Temperatura otoczenia 8C z podniesieniem temp. po kilku dniach. [2022-03-20] Zlane do lagerowania. Odfermentowanie do 2,5-3 blg. Ostatnie 3 dni przerwa diacetylowa w 18C. [2022-04-10] Rozlew 26,5 l z 120 g glukozy. Odfermentowanie do 2,5 blg - około 5% alkoholu. Edytowane 10 Kwietnia 2022 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 26 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2022 (edytowane) #134 Pils #10 12,5 blg W celu zmiękczenia wody, około połowa wody użytej w procesie - demineralizowana. Zasyp: pilzneński premium Weyermann - 6 kg carapils Weyermann - 0,6 kg razem zasyp - 6,6 kg Zacieranie: 65C-63C - 75 minut mashout 77C razem czas zacierania - 90 minut Chmielenie: Magnum PL 2020 14% - 35 g - 60 minut Magnum PL 2021 13% - 10 g - 60 minut Saaz CZ 2021 4% - 100 g - wyłączenie palnika + chłodzenie czas gotowania - 60 minut około 50-60 IBU Po gotowaniu zebrane 20,5 lita brzeczki 17 blg. Dolane 7,5 litra wody. Fermentacja 28 litrów 12,5 blg gęstwą W34/70 po warce #133. Temperatura otoczenia 9C z podniesieniem temp. po kilku dniach. [2022-04-27] Rozlew 26 litrów ze 100g glukozy i 40 g cukru białego + 5g witaminy C. Ostatnie dwa tygodnie przed rozlewem lagerowanie w 2C. Odfermentowanie do 2,5 blg - około 5,5% alkoholu. Edytowane 28 Kwietnia 2022 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 3 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2022 (edytowane) #135 West Coast Lager Warzone 3 maja 2022 r. Jeszcze końcóweczka sezonu lagerowego. Zasyp: pale Malt Europ - 5,5 kg pilzneński Viking - 1 kg pszeniczny Viking - 1 kg razem zasyp - 7,5 kg Zacieranie: 66C-63C - 70 minut mashout 78C razem czas zacierania - 85 minut Chmielenie: Magnum PL 2021 13% - 65 g - 30 minut Trident US 2020 13,9% - 40 g - wyłączenie palnika + chłodzenie MosaicUS 2021 9,5% - 40 g - wyłączenie palnika + chłodzenie czas gotowania - 60 minut około 60 IBU Po gotowaniu zebrane 23 litry brzeczki 16 blg. Dolane 3,5 litra wody. Fermentacja 26,5 litra 14 blg gęstwą W34/70 po warce #134. Temperatura w lodówce 8C z podniesieniem temp. po kilku dniach. [2022-06-14] Rozlew 25 litrów ze 115 g glukozy i 5,5 g witaminy C. Odfermentowanie do do około 3 blg - 6% alkoholu. Na ostatnie dni przed rozlewem chmielone na zimno: - Trident US 2020 13,9% - 60 g - Mosaic US 2021 9,5% - 60 g Edytowane 22 Czerwca 2022 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 25 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2022 (edytowane) #136 Grodziskie #7 8 blg Warzone 24.09.2022. Powrót do garów po blisko 5 miesiącach przerwy. Znowu. Zasyp: pszeniczny wędzony dębem Viking - 5 kg Zacieranie: coś w przedziale 67-64C (3 różne termometry, każdy szalał) - 65 minut mashout 77C razem czas zacierania - 80 minut Chmielenie: Magnum PL 2021 13% - 26 g - 60 minut czas gotowania - 60 minut około 35 IBU Po gotowaniu zebrane około 15 litrów brzeczki 14,2 blg. Dolane 12 litrów wody. Fermentacja 27 litrów 8 blg uwodnioną paczką S-33. Temperatura otoczenia 18C. Temp. fermentacji około 20C. [2022-10-15] Rozlew 26,5 litra ze 135 g glukozy. Odfermentowanie wg wskazań refraktometru tylko do około 3 blg - 2,5% alkoholu. Edytowane 30 Października 2022 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 30 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2022 (edytowane) #137 Porzeczkowe Kwaśne 12 blg Warzone 29.10.2022. Zasyp: pale ale Viking - 5 kg żytni Viking - 1 kg Zacieranie: zacieranie na słodko 70-68C - 60 minut mashout 78C razem czas zacierania - 75 minut Chmielenie: Citra US PL 2021 12,9% - 20 g - 30 minut czas gotowania - 60 minut około 18 IBU Po gotowaniu zebrane 19,5 litra brzeczki 16 blg. Dolane 6,5 litra wody. Fermentacja 26 litrów 12 blg gęstwą S-33 po warce #136. Temperatura fermentacji na start 17-18C. Później podniesienie do 20C. Po fermentacji burzliwej zlane na mrożone owoce: 1,8 kg czarnej porzeczki i 2 kg czerwonej porzeczki. Przed dodatkiem owoców odfermentowanie do 4,5 blg. Rozlew 26 litrów ze 110 g glukozy + 5 g witaminy C oraz dodatkiem 40 ml kwasu mlekowego. Edytowane 23 Grudnia 2022 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 13 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2022 (edytowane) #138 Oat Pale Ale #2 Warzone 12.11.2022. Zasyp: pale ale Viking - 5 kg płatki owsiane błyskawiczne - 1,5 kg Zacieranie: 65-63C - 65 minut mashout 78C razem czas zacierania - 80 minut Chmielenie: Citra US 2021 12,9% - 37 g - 60 minut Citra US 2021 12,9% - 44 g - wyłączenie palnika i chłodzenie Strata US PL 2021 15,1% - 50 g - wyłączenie palnika i chłodzenie czas gotowania - 60 minut około 50 IBU Po gotowaniu zebrane 19,5 litra brzeczki 16,7 blg. Dolane 5,5 litra wody. Fermentacja 25 litrów 13 blg gęstwą S-33 po warce #137. Temperatura fermentacji na start 17-18C. Później podniesienie do 20C. Planowane chmielenie na zimno Stratą i Enigmą. [2022-12-07] Rozlew 22 litrów ze 100 g glukozy + 5g witaminy C. Odfermentowanie do około 3 blg - 5,5% alkoholu. Kilka dni przed rozlewem chmielone na zimno Strata US 50g i Enigma AUS 100 g. Edytowane 23 Grudnia 2022 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 29 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2022 (edytowane) #139 Pils #11 Niemiecki - 11 blg Warzone 2022-12-29 Woda: poddębicka kranowa + 2,8g siarczanu magnezu + 5 ml kwas mlekowy Zasyp: pilzneński Bestmalz - 5 kg caramel pils Bestmalz - 0,5 kg razem zasyp - 5,5 kg Zacieranie: 66C-63C - 60 minut mashout 78C razem czas zacierania - 85 minut Chmielenie: Magnum DE 2021 11,5% - 39 g - 60 minut Hallertau Tradition DE 2021 5,5% - 100 g - wyłączenie palnika + chłodzenie czas gotowania - 60 minut około 50 IBU Po gotowaniu zebrane 16,5 litra brzeczki 15,3 blg. Dolane 6,5 litra wody. Fermentacja 23 litrów 11 blg uwodnionymi 2 paczkami sucharów W34/70. Temperatura na start 9C z podniesieniem temp. po kilku dniach. [2023-01-27] Rozlew 22 litrów z 105 g glukozy + 4 g witaminy C. Odfermentowanie do 2,5 blg - około 4,5% alkoholu. Edytowane 11 Lutego 2023 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 30 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2022 40ml kwasu mlekowego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 5 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2023 W dniu 30.12.2022 o 22:33, DonBeer napisał: 40ml kwasu mlekowego? Nie no, tyle to nie Mój błąd, do korekty wody dałem około 5-6 ml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 11 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2023 (edytowane) #140 Lager Niemiecki/Marcowe - 13 blg Z założenia coś a'la hybryda marcowego i pilsa, trochę jak lager niemiecki z Trzech Kumpli. Warzone 2023-02-11 Woda: poddębicka kranowa, w tym 10 litrów demineralizowanej + 3g siarczanu magnezu + 3 ml kwas mlekowy Zasyp: monachijski jasny Bestmalz - 5 kg pale ale Viking - 1,5 kg caramunich typ I Weyermann - 0,3 kg razem zasyp - 6,8 kg Zacieranie: 66C-64C - 70 minut mashout 78C razem czas zacierania - 85 minut Chmielenie: Magnum DE 2021 11,5% - 35 g - 60 minut Tettnager DE 2021 3,9% - 100 g - wyłączenie palnika + chłodzenie czas gotowania - 60 minut około 40 IBU Po gotowaniu zebrane 20,5 litra brzeczki 16,7 blg. Dolane 5,5 litra wody. Fermentacja 26 litrów 13 blg gęstwą W34/70 po warce #139. Temperatura na start 9C z podniesieniem temp. po kilku dniach. [2023-03-30] Rozlew 24,5 litra ze 105 g glukozy + 3g witaminy C. Odfermentowanie do 3 blg - około 5,5% alkoholu. Ostatnie dwa tygodnie przed rozlewem - lagerowanie w 2C, bez zlewania. Edytowane 2 Kwietnia 2023 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 16 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2023 (edytowane) #141 India Pale Lager #3 14 blg Warzone 2023-04-15 Zasyp na dwa piwa: pale Viking - 7,5 kg pszeniczny jasny Bestmalz - 3 kg caramel pils Bestmalz - 0,5 kg caramunich I Weyermann - 0,3 kg razem zasyp - 11,3 kg Zacieranie: 68-64C - 80 minut wygrzew 78C razem czas zacierania - 90 minut Do gotowania zebrane 40 litrów brzeczki + 7 litrów wysłodzin. Gotowanie: Magnum DE 2021 11,5% - 26 g - 60 minut Citra US 2021 12,9% - 10 g - 60 minut + herbatka z wysłodzin Citra US 2021 12,9% - 13 g - 60 minut razem czas gotowania - 60 minut po dodatku herbatki powinno dać razem około 50 IBU Po gotowaniu zebrane 34 litry brzeczki 16,3 blg. Dla tego piwa odebrane: 17 litrów brzeczki + 4,5 litra herbatki chmielowej z wysłodzin + 1,5 litra wody. Fermentacja 23 litrów 14 blg gęstwą W34/70 po warce #140. Temperatura na start 9C. Planowane chmielenie ameryką na zimno. [2023-05-10] Zlane do lagerowania. Odfermentowanie do 3-3,5 blg. [2023-06-02] Rozlew 20 litrów z 80 g glukozy i 3 g witaminy C. Na ostatnie 5 dni przed rozlewem chmielenie na zimno: 100 g Lutus US 2021, 100 g Idaho 7 US 2021 i 50 g Citra US 2021. Odfermentowanie do około 3 blg - około 6% alkoholu. Edytowane 4 Czerwca 2023 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 16 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2023 (edytowane) #142 Session Saison z wiśnią 10,5 blg Warzone 2023-04-15 Zasyp na dwa piwa: pale Viking - 7,5 kg pszeniczny jasny Bestmalz - 3 kg caramel pils Bestmalz - 0,5 kg caramunich I Weyermann - 0,3 kg razem zasyp - 11,3 kg Zacieranie: 68-64C - 80 minut wygrzew 78C razem czas zacierania - 90 minut Do gotowania zebrane 40 litrów brzeczki + 7 litrów wysłodzin. Gotowanie: Magnum DE 2021 11,5% - 26 g - 60 minut Citra US 2021 12,9% - 10 g - 60 minut razem czas gotowania - 60 minut około 25 IBU Po gotowaniu zebrane 34 litry brzeczki 16,3 blg. Dla tego piwa odebrane: 17 litrów brzeczki +9 litrów wody. Fermentacja 26 litrów 10,5 blg rozsypaną bezpośrednio 1 paczką sucharów BE-134. Temperatura na start 17 C z planowanym podnoszeniem. Po fermentacji planowany dodatek owoców, może zakwaszenie dodatkowe. Zobaczymy, co będzie dostępne. [2023-05-04] Zlane na 5 kg mrożonych wiśni. Odfermentowanie bez owoców do 2 blg - 4,5% alkoholu. [2023-05-19] Rozlew 24,5 litra z 88 g glukozy i dodatkiem około 35 ml kwasu mlekowego. Po dodatku 5 kg wiśni - 500 g cukru, wychodzi ekstrakt 12,2 blg. Odfermentowanie z owocami do 1,5 blg - 5,5% alkoholu. Edytowane 4 Czerwca 2023 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 13 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2023 (edytowane) #143 Quadrupel 19,5 blg Z założenia miał to być dubbel, ale wymiotłem resztki słodów i wyszło ciut gęściej. Warzone 2023-05-13 Zasyp: pale Viking - 6,5 kg pszeniczny jasny Bestmalz - 2 kg caramunich I Weyermann - 0,4 kg caraaroma Weyermann - 0,25 kg special B Castlemating - 0,2 kg razem zasyp - 9,35 kg Zacieranie: 68-65C - 60 minut wygrzew 78C razem czas zacierania - 80 minut Do gotowania zebrane około 35 litrów brzeczki. Gotowanie: Citra US 2021 12,9% - 30 g - 60 minut + melasa trzciny cukrowej - 390g razem czas gotowania - 60 minut około 35 IBU Po gotowaniu zebrane 26,5 litra brzeczki 19,5 blg. Fermentacja 26 litrów 19,5 blg gęstwą BE-134 po warce #142. Temperatura na start 17 C z planowanym podnoszeniem. [2023-06-15] Rozlew 25 litrów ze 105 g glukozy + 3g witaminy C. Odfermentowanie do 2,5 blg - około 9% alkoholu. Edytowane 25 Lipca 2023 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 21 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2023 (edytowane) #144 Pils #12 - 11,5 blg Warzone 2023-11-21. Ponad pół roku przerwy. Woda: poddębicka kranowa + 15 litrów demineralizowana (5 l zacieranie, 5 l wysładzanie, 5 l korekta gęstości) + 5 ml kwas mlekowy Zasyp: pilzneński Viking - 5 kg monachijski jasny Viking - 1 kg razem zasyp - 6 kg Zacieranie: 66C-65C - 70 minut mashout 78C razem czas zacierania - 85 minut Chmielenie: Magnum DE 2022 12,1% - 44 g - 60 minut Hallertau Mittelfrüh DE 2022 4,5% - 100 g - wyłączenie palnika + chłodzenie czas gotowania - 60 minut około 55 IBU Po gotowaniu zebrane 20 litrów brzeczki 15,8 blg. Dolane 7,5 litra wody. Fermentacja 27,5 litrów 11,5 blg uwodnionymi 3 paczkami sucharów W34/70. Temperatura na start 11C z podniesieniem temp. po kilku dniach. [2023-12-05] Zlane do lagerowania. Temp. otoczenia 6-4C. [2023-12-21] Rozlew 26 litrów ze 125 g glukozy + 2,5 g witaminy C. Delikatnie przymarzło na lagerowaniu. Odfermetnowanie do 2,5 blg - około 4,8% alk. Edytowane 29 Grudnia 2023 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 13 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2023 (edytowane) #145 Oat Cold IPA 14,5 blg Warzone 2023-12-09 Woda: poddębicka kranowa + łyżeczka gipsu do zacierania i niecała łyżeczka do wysładzania. Zasyp: pale ale Viking - 5 kg pszeniczny jasny Bestmalz - 1 kg płatki owsiane błyskawiczna - 1 kg caramel pils Bestmalz - 0,5 kg razem zasyp - 7,5 kg Zacieranie: 66-65C - 60 minut wygrzew 78C razem czas zacierania - 85 minut Gotowanie: Chinook PL 2022 8,8% - 25 g - 60 minut Chinook PL 2022 8,8% - 25 g - 30 minut Enigma AUS 2022 18,1% - 16 g - 30 minut Chinook PL 2022 8,8% - 10 g - hop stand 30 minut w temp 78-65C Enigma AUS 2022 18,1% - 35 g - hop stand 30 minut w temp 78-65C Mosaic US 2022 11,8% - 50 g - hop stand 30 minut w temp 78-65C razem czas gotowania - 60 minut około 70 IBU Po gotowaniu zebrane 22,5 litra brzeczki 17,5 blg. Dolane 4,5 litra wody. Fermentacja 27 litrów 14,5 blg około 300 ml gęstwy W34/70 po warce #144. Temperatura na start 11C. I podniesienie po kilku dniach do 13. Planowane chmielenie ameryką na zimno. [2023-12-21] Zlane do lagerowania i chmielenia na zimno. Odfermentowanie do około 3,5 blg. Dodane kilka g witaminy C. [2023-12-28] Chmielenie na zimno: Enigma AUS 2022 18,1% 49g + Mosaic US 2022 11,8% 50g + Nectaron NZ 2023 12% 100g. [2024-01-02] Rozlew 24 litrów z 94 g glukozy + 3 g witaminy C. Odfermentowanie do 3,3 blg - około 6% alkoholu. Edytowane 2 Stycznia przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 4 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia (edytowane) #146 Pils #13 Termalny - 12,5 blg Warzone 2024-01-04 Woda: poddębicka miękka woda termalna + kilka ml kwas mlekowy do zacierania Zasyp: pilzneński Bestmalz - 5 kg pilzneński Viking - 1 kg caramel pils Bestmalz - 0,5 kg razem zasyp - 6,5 kg Zacieranie: 67C-65C - 65 minut mashout 78C Chmielenie: Chinook PL 2022 8,8% - 40 g - 60 minut Magnum DE 2022 12,1% - 10 g - 60 minut Tettnager DE 2022 2,9% - 100 g - hopstand 80-72C - 20 minut czas gotowania - 60 minut około 50 IBU Po gotowaniu zebrane 20 litrów brzeczki 16,7 blg. Dolane 6,5 litra wody. Fermentacja 26,5 litra 12,5 blg gęstwą W34/70 po warce #145. Temperatura otoczenia na start 8-9C z podniesieniem temp. po kilku dniach. [2024-01-17] Zlane do lagerowania. Odfermentowanie do około 3 blg. [2024-01-31] Rozlew 24 litrów ze 125g glukozy i 4g witaminy C. Odfermentowanie poniżej 3 blg - około 5,5% alkoholu. Edytowane 1 Lutego przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 10 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia (edytowane) #147 Grodziskie #8 8 blg Warzone 2024-01-10 Woda: poddębicka kranowa Zasyp: pszeniczny wędzony dębem Viking - 5 kg + łuska ryżowa do filtracji - 0,2 kg Zacieranie: 67-64C - 70 minut mashout 78C razem czas zacierania - 90 minut Chmielenie: Magnum DE 2022 12,1% - 30 g - 60 minut Lubelski PL 2022 3,7% - 100 g - hop stand 25 minut w 85-75C czas gotowania - 60 minut + pół tabletki whirlfloc t na ostatnie 5 minut gotowania około 30 IBU Po gotowaniu zebrane około 16 litrów brzeczki 12,5 blg. Dolane 9 litrów wody. Fermentacja 25 litrów 8 blg uwodnioną paczką S-33. Temperatura otoczenia 18-19C. [2024-01-24] Rozlew 24 litrów ze 120 g glukozy + 4 g witaminy C. Odfermentowanie do około 3 blg - 2,5% alkoholu. Edytowane 29 Stycznia przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 29 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia (edytowane) #148 Wędzony Porter Bałtycki 24,3 blg Warzone 2024-01-27 Woda: poddębicka kranowa + łyżeczka kredy Zasyp: monachijski ciemny Bestmalz - 5 kg wędzony bukiem Viking - 5 kg CaraAroma Weyermann - 0,6 kg Carafa typ III Weyermann - 0,25 kg razem zasyp - 10,85 kg Zacieranie: 68-66C - 70 minut wygrzew 79C razem zacieranie - 90 minut Do gotowania 30 litrów brzeczki 19,7 blg Chmielenie: Iunga PL 2022 11,5% - 35 g - 60 minut Magnum DE 2022 12,1% - 16 g - 60 minut razem czas gotowania - 75 minut + do gotowania dodane 1,2 kg ekstraktu jasnego WES około 60 IBU Po gotowaniu zebrane 24,5 litra brzeczki 24,3 blg. Fermentacja 24,5 litra 24,3 blg gęstwą W34/70 po warce #146. Fermentacja na start w 9C. [2024-02-??] Zlane na cichą. Odfermentowanie do 9 blg. Lagerowanie w temp. 1C. [2024-03-01] Rozlew 22,5 litra z 85 g glukozy. Odfermentowanie 8 blg - około 9% akoholu. Edytowane 3 Marca przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 4 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego (edytowane) #149 Grape Sour Ale 12,7 blg Warzone 2024-02-02 Woda: poddębicka kranowa + kilka ml kwasu mlekowego Zasyp: pale ale Viking - 5 kg pszeniczny jasny Bestmalz - 1 kg razem zasyp - 6 kg Zacieranie: 68-64C - 80 minut wygrzew 79C razem zacieranie - 95 minut Chmielenie: Iunga PL 2022 11,5% - 15 g - 60 minut około 15-20 IBU Po gotowaniu zebrane 21,5 litra brzeczki 15,7 blg. Dolane 5 litrów wody. Fermentacja 26,5 litra 12,7 blg gęstwą S33 po warce #147. Temperatura otoczenia 17C, fermentacji około 20C. [2024-02-??] Zlane na 4,6 kg mrożonego winogronu. Odfermentowanie przed owocami do 4 blg. [2024-02-23] Rozlew 28 litrów ze 112 g glukozy. Dodane 30 ml kwasu mlekowego. Szacuję, że dodatek winogron mógł podbić ekstrakt do 14 blg. Odfermentowanie do 3,5 blg szacunkowe. Około 5,5% alkoholu. Edytowane 1 Marca przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się