pogo Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Ja konkretnie mam taki wynalazek: http://www.piwo.org/topic/14422-diy-kontrola-temperatury-fermentacji/ tylko nie wiem kiedy się zbiorę by wrzucić jego zdjęcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 12 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 Wiem że temp sterowników był już wałkowany ale nie wiem jak do tematu podejść. jaki sterownik? Przy kablu grzewczym - jakikolwiek będzie ok - nic się nie stanie jeśli będzie się co chwila załączał (docelowo planuję sterować PWM z arduino przez triaka) czego temp mierzymy, czy powietrza w lodówce czy piwa? Ja mam sondę zanurzoną w piwie. i czy taki zestaw będzie skuteczny przy( - 10C ) Bez problemu utrzymywałem dolniakową temperaturę fermentacji w zakresie 8-12C (wzrastająco w trakcie fermentacji) przy temperaturze otoczenia nawet ponizej -10 i skąpej izolacji karimata + karton. Kabel 60W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol23 Opublikowano 12 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 izolacji karimata + karton. Kabel 60W. Kabel między karimate a wiadro? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 12 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 Tak, ja kabel przyklejałem do fermentora taśmą malarską tak, żeby w miarę równomiernie go rozłożyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtekpl Opublikowano 15 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 Mokry t-shirt mi zbija temp ok.2-3 stopnie .Nawilżam raz na 12 godz.Temperatura w pokoju 21C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 15 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 zbija temp ok.2-3 stopnie brzeczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 15 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 Termometr naklejony na fermentor pokazuje temperaturę 2-3° niższą niż jest w pomieszczeniu. Tylko ja używałem ręcznika i gara z wodą aby obniżać temperaturę... Niestety nie pamiętam już jak często nawilżałem ten ręcznik, wydaje mi się, że sam ciągnął wodę z gara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtekpl Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Zrobiłem pudełko ze styropianu wrzuciłem do środka( test ) jeden wkład mrożący najniższa temp jaką uzyskałem 14,5C i pytanie czy to nie jest za niska temp. dla fermentacji burzliwej ( ma być 18-20C). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Zrobiłem pudełko ze styropianu wrzuciłem do środka( test ) jeden wkład mrożący najniższa temp jaką uzyskałem 14,5C i pytanie czy to nie jest za niska temp. dla fermentacji burzliwej ( ma być 18-20C). Pamiętaj, że jak wsadzisz fermentor z brzeczką o wyższej temperaturze to tak szybko ona nie schłodzi się do takiej temperatury. Dodatkowo jak drożdże rozpoczną pracę to temperatura się podniesie. Pamiętaj żeby w momencie wzrostu temperatury nie dopuszczać do jej spadku (nie zbijać na siłę w dół), bo może się to skończyć zwolnieniem pracy drożdży, a nawet zatrzymaniem ich pracy (skrajne warunki) co spowoduje niedofermentowanie. Temperatura ma wzrastać stabilnie, mniej więcej liniowo w górę (oczywiście do pewnych granic) - wszystko zależy co chcesz uzyskać i jakie to drożdże. wojtekpl 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Narloch Opublikowano 27 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 Witam Mam podobny problem. Otóż zapragnąłem uwarzyć piwo w najbliższych 2 tygodniach. Niestety w domu nie będę miał miejsca aby odstawić pojemnik na fermentację. W moim przypadku pozostaje jedynie budynek (nazwijmy go socjalnym), gdzie nie ma żadnego ogrzewania (także jest tam chłodno). Mam taki pomysł: - zbudować ze styropianu karton do którego włożę fermentator - fermentator obwinę jakimś kablem grzewczym 25W, do którego podłączę termostat. I tu pojawia się moje pytanie. Czy przy obecnych temperaturach (oraz temperaturach przez najbliższy miesiąc) takie rozwiązanie wystarczy. Oraz gdzie najlepiej umieścić sondę tzn w brzeczce, czy w wewnątrz pojemnika z styropianu? Pozdrawiam Dawid. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 27 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 To zależy co to znaczy chłodno. Czy jest tam 5 stopni czy 15? Jeśli to drugie to śmiało przefermentujesz bez ogrzewania(No może na ostatnie dni burzliwej mozna by podgrzać do tych 21). Jeśli to pierwsze to niestety trzeba grzać. Naprawdę nie masz pół metra kwadratowego żeby postawić fermentor? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stibons Opublikowano 2 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 Witam, ponieważ to mój pierwszy post to zwyczajowe - Witam użytkowników forum i dziękuję za przekazywaną wiedzę. Chciałbym podłączyć się do wątku. Mam zamiar kupić jakąś używaną lodówkę do której zmieści się fermentor i podłączyć do niej termoregulator. Pytanie czy taki termoregulator się nada: http://allegro.pl/regulator-temperatury-termoregulator-czujnik-i4835233745.html ? Czy osoba, która potrafi zmontować przedłużacz poradzi sobie z jego podłączeniem? W jaki sposób "wprowadzacie" czujnik temperatury? Tak po prostu przez drzwi lodówki i leży sobie gdzieś na podłodze lodówki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Giziu Opublikowano 2 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 Najprostszy to montażu regulator. Posiadam i polecam. http://www.pamel.pl/sklep/prestashop/pl/jednofazowe/33-regulator-temperatury-prt1-z-czujnikiem-zewnetrznym.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stibons Opublikowano 2 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 Z podłączeniem powinienem sobie poradzić. Gdzie umieścić czujnik temperatury? Luzem na podłodze lodówki wystarczy? Czy może podłącza się termoregulator do czujnika lodówki (zakładam, że lodówka ma swój czujnik)? Przepraszam za być może głupie pytania, ale lodówka i termoregulator już w drodze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Kos Opublikowano 3 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2014 (edytowane) Żeby wpiąć się w termoregulator lodówki musiałbyś mocno dłubać i znać się na elektryce. Zdecydowanie prościej czujnik sterownika umieścić w lodówce(ponoć najlepiej w słoiku z wodą, ja przyklejam do fermentora), a sterownik będzie ją włączał gdy temperatura za bardzo podskoczy.Lodówka zazwyczaj jest ustawiona na jakieś 3,4 C więc jeśli w środku masz np 19 stopni to chłodzenie odpali jak tylko sterownik puści prąd. No i masz już otwartą drogę do lagerów Właśnie fermentuje mi pierwsza warka trzymana w takiej lodówce. Jako, ze w piwnicy mam spore skoki temp, mam podłączone chłodzenie i grzanie. Wg wskazań termometru mam tam między 18 a 18,5C. Ciekawi mnie różnica w smaku piwa, między tym, a poprzednim które fermentowało w sporo wyższej temperaturze. Edytowane 3 Grudnia 2014 przez Tom Kos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stibons Opublikowano 3 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2014 Dzięki za odpowiedź. Wobec tego zrobię jak radzisz czujnik umieszczę w lodówce na fermentorze. Pozostaje mieć tylko nadzieje, że żona mnie z tą lodówką z domu nie wyrzuci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się