Ciamas Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 (edytowane) Witam! Po pierwsze chciałem się przywitać Po drugie zadać pytanie, które mnie nurtuje. Robiłem moją drugą warkę, było to Muntons IPA Bitter, z puszki. Z początkowego 13 BLG odfermentowało mi w tydzień do 4,5 i od 10 dni praktycznie w ogóle (w granicach błędu pomiaru) się nie ruszyło. Zastanawiam się teraz czy już butelkować, czy może też da się jeszcze coś zrobić? Czy może sytuacja mieści się w normie? Wiem, że temat był wielokrotnie poruszany jednakże może ktoś miał doświadczenia z tym konkretnym piwem i może się wypowiedzieć. Temperatura fermentacji była przedmiotem kompromisu z żoną i jako że musiałem trzymać fementor w kącie pokoju to myślę wachała się pomiędzy 18-20 stopni. Ostatnio też podkręciłem grzejniki i zrobiłem saunę w pokoju na jeden dzień ale nie miało to żadnego wpływu na sytuację. Ostatnią warkę wpakowałem do samochodowych lodówek turystycznych i do szafy więc jakby co raczej nikomu krzywdy nie zrobi, tutaj też rozważam podobną opcję. Dzięki za rady! Edytowane 5 Listopada 2014 przez Ciamas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Odfermentowanie normalne, możesz lać w butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ciamas Opublikowano 5 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 W "manualu" piszą, że ma zejść do dwóch to też zrodziło moje wątpliwości. Sprawdziłem ostatnio balingomierz i kłamie dziad o jakieś 0,5 więc można w sumie założyć że do 4 BLG zeszło. Dzięki za opinię Jacenty! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Nie sugeruj się za bardzo tym co piszą, to tylko orientacyjne wartości. Od sposobu zacierania, sprzętu jakim dysponujesz, umiejętności itp itd wszystko zależy. Równie dobrze mógłbyś mieć 6 jak i 1 Blg. Większe odfermentowanie tworzy więcej alkoholu, tylko tyle. Najważniejsze żeby fermentacja się zakończyła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 (edytowane) Od sposobu zacierania, sprzętu jakim dysponujesz, umiejętności itp itd wszystko zależy. Równie dobrze mógłbyś mieć 6 jak i 1 Blg. Tylko że kolega z puchy robił.. A te lubią schodzić dosyć nisko.. Edytowane 5 Listopada 2014 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syndi Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Tylko że kolega z puchy robił.. A te lubią schodzić dosyć nisko.. niekoniecznie, ja robię z puch - obecnie 10-tą warkę (na różnych drożdżach) i nigdy nie zeszło mi poniżej 2 BLG. Optimum to 2,5 - 3,5. Ale zdarzyło mi się raz nawet odfermentowanie do 5 BLG. Mimo to piwko zostało zalane ilością syropu cukrowego "z kalkulatora" i nie było zadnego przegazowania. PS. Faktycznie - puchy fermentują ok. tygodnia, po tym czasie rzadko się zdarza, że coś jeszcze zejdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ciamas Opublikowano 6 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 Zlałem, zabunkrowałem w piwnicy, zobaczymy co z tego będzie;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bray Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 (edytowane) Podczepię się do tematu aby nie tworzyć nowego. Mógłby ktoś potwierdzić czy fermentacja mojego piwa przebiega jak należy? 1. Piwo z 'puszki' English IPA 2. Drożdże z zestawu.(7 pay - jeśli mnie pamięć nie myli) 3. Temp ok 18 - czwartek(30.10.14) pomiar blg - 11 stopni - czwartek(30.10.14) godzina ok 22.00 - zadanie drożdży - piątek - niedziela (31.10.14 - 2.11.14) - intensywna fermentacja (bardzo częste bulkanie) - niedziela ok 19.00(2.11.14) bulkanie wyraźnie słabnie - niedziela ok 21.00 (2.11.14) pomiar blg - 7 stopni - piątek (7.11.14) pomiar blg - 6 stopni (brak bulkania - wiem, że to żaden wyznacznik jednak wcześniej bulkało...) - niedziela (9.11.14) planowy pomiar blg - ?? Trochę martwi mnie zapach piwa - czuć aromat fermentacji + jakby delikatny zapach winny. Planuje zostawić piwo w spokoju jeszcze tydzień. Co sądzicie o tym? Z góry dziękuje za odpowiedzi. Edytowane 7 Listopada 2014 przez bray Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 (edytowane) Trochę martwi mnie zapach piwa - czuć aromat fermentacji + jakby delikatny zapach winny. Planuje zostawić piwo w spokoju jeszcze tydzień. Co sądzicie o tym? I dobrze, zostaw i nie przejmuj się zapachem. Zapachy podczas fermentacji mogą być nawet odpychające, w końcu coś się psuje-rozkłada, nie ma co oczekiwać miłych aromatów w tym czasie. Tak naprawdę wygląd może niepokoić, nie zapach. Edytowane 8 Listopada 2014 przez Jacenty bray 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bray Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 W wyglądzie wydaje mi się, że piwo trochę pojaśniało. Dzięki uspokoiłeś mnie trochę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
watson Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Ja w tej temperaturze bym jeszcze z tydzień zostawił to piwo w spokoju (bez zaglądania, pomiarów itp.). Później zrobił pomiar blg np. 15.11 i 19.11 i jeśli nie zauważyłbym zmian w blg butelkowałbym. bray 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bray Opublikowano 21 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 Piwo zabutelkowane. Ostatni pomiar blg dał wynik ok 5,5 stopnia. Czyli z 11 początkowych zeszło do 5,5. Co o tym sądzicie? Będzie nadawało się to do spożycia? Piwo nie będzie za słodkie? Podejrzewam, że za wiele alkoholu też tam nie będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 21 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 (edytowane) Podejrzewam, że za wiele alkoholu też tam nie będzie BLG początkowe - BLG końcowe % alk. [obj.] = --------------------------------- 1,938 Dodatek surowca do refermentacji do butelki zwiększa zawartość alkoholu ok. 0,4%-0,5% Edytowane 21 Listopada 2014 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 21 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 Mi stout z 14Blg po 10 dniach zszedł do 6.5, i coś czuję że bardziej nie zejdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tantal Opublikowano 21 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 Mam podobny problem, stout owsiany po 11 dniach burzliwej zszedł do 6,5 blg i od 3 dni stoi. Zrobiłem test - do szklanki brzeczki dałem kilka gram drożdży piekarskich i po 2 dniach zeszło do 3,5-4blg. Teraz to nie wiem co mam robić. Drożdży zapasowych nie mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 22 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 (edytowane) Spróbuj podnieść (albo obniżyć) nieco temperaturę - miałem raz takie numery na Mangrove Jackach do pszeniczki i zmiana temperatury (w moim przypadku obniżenie) + zabełtanie fermentorem skłoniła je do pracy. Przede wszystkim nie wolno się spieszyć, bo to bardzo płytkie odfermentowanie - zostawić jeszcze na tydzień i zobaczyć po tym czasie co się dzieje. Edytowane 22 Listopada 2014 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobry alkoholik Opublikowano 22 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 Witam ,,powiedzcie'' do ilu blg schodzą WB-06 robię pierwy raz pszeniczniaka w temp 22 stopni C 13 blg . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 2,5- 3 blg u mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się