redachtor Opublikowano 11 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2009 W BA pojawiło się OXI one, czy tak jakoś, ponoć polski odpowiednik chemipro. Ktoś korzystał? Jak doswiadczenia? I czy też się nadaje do dezynfekcji butelek poprzez spryskanie, czy wymaga konkretnej kąpieli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 11 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2009 Ja moge tylko zabrac głos o chemixpro. Ogólnie nie miałem zadnych problemów. W instrukcji jest napisane, że trzeba wlac do fermentatora wody w ilości 10% objętości i dosypać łyżeczke środka na każdy litr. Resze zdezynfekuje aktywny tlen. To co jest lepsze w tym środku od pirosiarczynu, że nie trujesz sie siarką podczas dezynfekcji. A jeśli to odpowiednik to musi miec taki sam skład wiec pewnie w skuteczności jest taki sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 11 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2009 Chemixpro Ci co korzystają to chwalą. Jeśli zamienniki, byle nie to co made in china. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 11 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2009 A na jakiej zasadzie działa chemixpro czy oxi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 11 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2009 Do tej pory czyli przez 2 i pół roku korzystałem wyłącznie z ChemiproOXI do dezynfekcji i sterylizacji sprzętu i butelek. Jestem bardzo zadowolony z tego środka. Jeżeli OxiONE jest tym samym preparatem to na pewno z niego skorzystam po wyczerpaniu obecnego zapasu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 12 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2009 Chemixpro zawiera jako substancje czynną nadtlenowodzian węglanu sodowego (nadwęglan sodu) jest to substancja która uwalnia powoli nadtlenek wodoru (wodę utlenioną). Nadtlenek wodoru działą bardzo zabójczo na wszystkie mikroorganizmy. Co najważniejsze w tym środku, po przepłukaniu i wylaniu resztka zamienia się w czystą wodę, więc nie ma zadnej możliwości na zatrucie się, gdy doda się za dużo. Ostatnio w Gliwicach opatentowali produkcje tego środka, więc nie trzeba go już sprowadzać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redachtor Opublikowano 12 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2009 Czyli to całe OXIpro to jest produkowane w gliwicach chemiopro? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 12 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2009 Dokładnie . Do tej pory Polska nie miała patentu na ten związek i sprowadzało się go z unii lub Chin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 12 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2009 wygląda na to iż nie trzeba kupować w BA, można udać się do biedronki i kupić to samo, prawie to samo skład ten sam http://www.piwo.org/forum/t1399-Srodki-czyszczace--OXY-odplamiacz-do-tkanin.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ximal Opublikowano 12 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2009 A jak długo on działa? Czy po odkażeniu fermentatora do rozlewu czyli około 5 minut można nim jeszcze zdezynfekować butelki czy trzeba sporządzić nowa porcje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 12 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2009 Jesli ten środek zawierał by tylko nadwęglan to było by super. Jednak wydaje mi się, że w tym wybielaczu jest jeszcze kilka innych substancji po których będzie trzeba płukać fermentator (Kolega Bielok napisał, że w składzie jest tylko 30% nadwęglanu oraz, że to ma jakis zapach ). Czysty nadwęglan nie ma ani zapachu ani koloru. Po dodaniu do wody wygląda jak woda gazowana powoli uwalniając H202. Bielok opisz jak możesz czy ma to jakis kolor, zapach itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 12 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2009 Cześć. Prawdę mówiąc dawno nie używałem (mam zapas NaOH i wybielacza za 1,5 zł z carrefoura). Pamiętam że fermentator trzeba było płukać (2, może 3x) aż przestała się przy płukaniu robić piana. Do butelek nie polecam, do fermentatorów jak najbardziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redachtor Opublikowano 12 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2009 Ostatnie posty jak rozumiem dotyczą OXI z Biedronki a nie tego z Gliwic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 12 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2009 i owszem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 12 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2009 Od poczatku warzenia piwa używam Chemipro OXI.Teraz kupiłem w BA produkt polski.Jak do tej pory nie miałem problemu z dezynfekcją sprzętu i butelek.Polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redachtor Opublikowano 12 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2009 Ogólnie dziękuje za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Będąc przypadkiem w Auchan zakupiłem testowo taki środek Oxy Power: 500 g cena ok 5 zł, skład wyłącznie >30% nadwęglan sodu. Przetestowałem, nie pieni się (nie ma domieszek jak Oxy z Biedronki). Wychodzi, że to jest to samo co Oxy piwowarskie... mógłby to jakiś chemik potwierdzić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof1970 Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Nie jestem chemikiem ale skoro to czysty nadwęglan sodu to Tu masz czysty http://allegro.pl/nadweglan-sodu-1-kg-peroksyhydrat-nadtlenowodzian-i1571237296.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 @admiro tak, to samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Tu masz czysty http://allegro.pl/nadweglan-sodu-1-kg-peroksyhydrat-nadtlenowodzian-i1571237296.html Właśnie przeglądałem tę aukcję - kwestia jest tylko taka, czy ten "czysty" z allegro to 100% nadwęglanu sodu który dawkuje się w odpowiednim stosunku czyli 1,2g na litr? W tym wariancie ten z allegro byłby połowę tańszy niż ten a Auchan (a po dodaniu przesyłki ta sama cena ) Czy jest to jedno i to samo z zawartością 30% nadwęglanu sodu i dawkowanie byłoby identyczne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof1970 Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 (edytowane) A to Ci zagwostka. Myślę, że chyba czysty. Zaraz zadam pytanie sprzedającemu. Pytanie zadane. Poinformuję gdy dostanę odpowiedź. Edytowane 23 Kwietnia 2011 przez krzysztof1970 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof1970 Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Otrzymałem odpowiedź: "Jest to czysty surowiec bazowy. Główny składnik ok. 99%. Vanish bodajże posiada 30 % nadwęglanu w swoim składzie." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deeking Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Kilka razy już przechodziłem obok tego produktu z Auchan o którym pisał Admiro , proszek wyglądem bardzo przypomina OXI z browamatora. Skład na opakowaniu potwierdzam to tylko 30% nadwęglan sodu. Ciekawym efektów czy ktoś już używał tego specyfiku do odkażania butelek ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Kilka razy już przechodziłem obok tego produktu z Auchan o którym pisał Admiro , proszek wyglądem bardzo przypomina OXI z browamatora. Skład na opakowaniu potwierdzam to tylko 30% nadwęglan sodu. Ciekawym efektów czy ktoś już używał tego specyfiku do odkażania butelek ? Była już odpowiedź, to jest to samo co Oxy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deeking Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Rzeczywiście nie zauważyłem, umknęło mi jakimś cudem . hmm... więc nie trzeba zamawiać już w ba ;)w Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi