Rafał Pałka Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Hej. Jako że moje dotychczasowe warzenie raczej krążyło wokół stoutów nie mam wielkiego doświadczenia z amerykańskimi chmielami. Planuje IPĘ, zasyp prosty tzn. Pilzneński + jasny karmel + odrobina pszenicznego, nie wiem natomiast jak się zabrać z chmielenie. Jak byście chmielili dysponując: Amarillo 50 g Cascade 100 g Centennial 65 g Citra 50g Mosaic 50 g Motueka 50 g Simcoe 50 g Mam też trochę Iungi, saaz, Chelengr, EKG, Fuggles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Idź na żywioł, baw się. Opisy poszczególnych chmieli są bez problemu dostępne, więc spokojnie dobierzesz własny zestaw. Nie musisz nikogo pytać, bo trudno to zepsuć. Nie ma tu pułapek w stylu Centennial + Amarillo da aromat zdechłego śledzia. Potraktuj to jak robienie sałatki owocowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Niestety często na forum są to opisy firmowe, że jakiś chmiel daje cytrusowe aromaty, ale żadnych więcej szczegółów. Nikt zbytnio nie chce uzupełniać tych wątków, także polecam wypicie kilku single hopów, żeby się przekonać jaki chmiel daje jaką goryczkę/smak/aromat. Cascade, Citra, Simcoe, Mosaic - single hopy spokojnie dostępne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Co kto lubi, cytrus + żywica, cytrus + owoce tropikalne. Masz do wszystkiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał Pałka Opublikowano 5 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Tak jak mówi Olo nie jest łatwo doczytać jakie aromaty dominują w danej odmianie. Z mojego skromnego doświadczenia wynika jedynie, że Simcoe daje aromat sosny i grejpfruta. Reszta nie mam pojęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beu Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 (edytowane) Doświadczenia nabierzesz właśnie warząc single-hopy. Gdy już opanujesz poszczególne chmiele, to bardzo fajne efekty daje łączenie ich w parach. Przykładowo, dobierz chmiel, który daje jakiś określony aromat cytrusowy - dajmy na to Amarillo, który posiada nutę "pomarańczową". Następnie spróbuj skontrować tą nutę, nutą żywyczną, dodając odpowiednio chmielu Simcoe, tak, że nuta pomarańczowa jest na pierwszym planie, a nuta żywiczna nieco przykryta. Kombinacji jest bardzo dużo, ważne jest abyś był świadomy tego co robisz. Co z tego, że sypniesz chmieli do garnka i wyjdzie z tego fajna AIPA, jak nie będziesz umiał tego powtórzyć lub modyfikować receptury bazując na tym co już zrobiłeś. Edytowane 5 Listopada 2014 przez beu MaxMaxow 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Nawet jak masz opis, to i tak musisz skonfrontować to z rzeczywistością. Powybieraj kombinacje z tych chmieli, mieszadło w dłoń i warz piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Jeśli jednak byś chciał skorzystać z porady - mnie pasuje taki układ. Na goryczkę Iunga, na aromat i na zimno Amarillo+Mosaic. Tutaj tak chmieliłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Chodzi mi o to, że jak schemat chmielenia przedstawi 5 osób, to będzie 5 różnych schematów chmielenia i trudno powiedzieć żeby któryś był obiektywnie lepszy czy gorszy. Na goryczkę daj Iungę, z aromatem trudno powiedzieć co chcesz uzyskać. Ogólne charakterystyki chmieli łatwo znaleźć. Szczegółów i tak się nie dowiesz jak nie spróbujesz, bo odbiór aromatu jest subiektywny i czasem trudno go przełożyć na literki na forum. No a dalej to jest pytanie na zasadzie: "Mam lody orzechowe, śmietankowe i czekoladowe. Jakie wrzucić do salaterki żeby wyszedł dobry deser?". Nie masz tam ryzykownych chmieli jak Summit który w pewnych sytuacjach da aromat cebulowo-czosnkowy czy Sorachi Ace który nie każdemu podejdzie. To pytanie miałoby sens gdybyś na przykład podał jakiego rezultatu oczekujesz. Jeśli wiadomo że chcesz słodko i tropikalnie albo mniej słodkie cytrusy, to można coś konkretnego proponować. Jeśli chcesz po prostu jakieś AIPA, to spokojnie możesz sobie sam pokombinować. Przecież w tym kombinowaniu cała radocha z warzenia tego stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się