Skocz do zawartości

Pierwsze zacieranie - jakie słody?


Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem na etapie przechodzenia z warzenia z ekstraktów (2 warki mam za sobą) na poziom zacierania. Tylko nie bardzo wiem jakich słodów użyć. Chciałbym żeby było to piwo górnej fermentacji, w miarę jasne (oczywiście odrobina "ciemności" nie zaszkodzi), dysponuję chmielami: Marynką, Lubelskim, Magnum i Hallertau. Jakie słody polecacie i w jakich proporcjach?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

trudno dobrać zasyp jeśli nie wiadomo w jaki styl celujesz :)

 

co to znaczy "w miarę jasne"? pale ale czy na przykład jakiś amber?

jeśli pale ale, to 4kg podstawowego (pilznenskiego lub pale ale) + 200g jasnego karmelu

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.