Roboraff Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 (edytowane) Cześć wszystkim. Planuję uwarzyć swoją drugą warkę. Po gorzkim IPA czas na coś słodszego, czyli czekoladowego milk stouta. Jako że brak mi doświadczenia, a na forum nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi (a szukałem całkiem sporo), chciałbym się zwrócić do Was o pomoc w korekcie przepisu. Piwko ma być bardzo mleczne, nisko goryczkowe, czekoladowe i słodkie. Wzoruję się na B-Day 2.0. Mam nadzieję że uda mi się zrobić nieco ponad 20 L przy ok. 13-14 BLG. Tylko nie piszcie że jak już robię partial to od razu robić ze słodu, na to jeszcze przyjdzie czas No to do dzieła: * WES ciemny 2x1,7 kg * WES bursztynowy 0,5 kg (czy po prostu jasny?) * słód czekoladowy ciemny 0,5 kg na 20 minut partial mash w 70 stopniach (?) * laktoza 750 g (czy zostać przy 500 g?) * chmiel Iunga 20 g - 60' i 20 g - 10' * drożdże safale S-04 Na eksperymenty z ziarnem kakaowca jeszcze przyjdzie czas (teraz się boję o pianę). Myślałem o laskach wanilii na cichą, ale piszecie, że to nic nie wnosi do ciemnych piw. Czy ktoś może ma inne doświadczenia? Jeszcze małe pytanko. Co zrobić żeby na dnie nie było aż tyle drożdży? (w IPA mi to trochę przeszkadza, bo jakiś cm piwa z każdej butelki leci do zlewu). Czymś to przefiltrować? Jeśli temat bardziej pasuje do działu Receptury, to proszę moderatora o przeniesienie. Edytowane 8 Listopada 2014 przez Roboraff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Przydałby się palony jęczmień, który możesz trzymać w wodzie przez kilkanaście minut w siateczce. Wyjmij przed dodaniem ekstraktów. Laktozy daj więcej, nie zaszkodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 IMHO, jeśli dajesz 0,5kg czekoladowego ciemnego to 2x1.7 ciemny WES to dużo za dużo Ja bym dał max 1,7 ciemnego WES i 1,7 jasnego. No i zamiast 0,5 czekoladowego dałbym 0,2 czekoladowego, 0,2 caraaroma i 0,2 carafa II special. laktoza 750 g (czy zostać przy 500 g?) Laktozy daj więcej, nie zaszkodzi. rozumiem, że kolega to tak z praktyki nie z teorii radzi bo wg mnie to nie zaszkodzi, ale pomóc też nie pomoże. Na 20l to tak max 500g laktozy bym dał. Roboraff 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 (edytowane) 5 minut temu zlalem na cicha milk stout z 1kg laktozy na 24 litry piwa I sobie chwale. Ale co ja mogę wiedzieć przecież w profilu mam napisane 12 warek. Edytowane 8 Listopada 2014 przez RobertJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 8 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Dzięki za pomoc. Zamienię słód na te, które zaproponowałeś. Będzie ok jak wrzucę je do jednego muślinowego worka i "zatrę" to w wyżej opisany przeze mnie sposób? Co z tym bursztynowym? Nada coś piwu? Chodzi mi głównie o trochę większy ekstrakt, dlatego dorzucam połówkę. Myślicie że jest sens dodawać gips piwowarski? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Możesz dac ten bursztynowy. Do milk stoutu trochę karmelowosci nawet pasuje. Roboraff 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Ale co ja mogę wiedzieć przecież w profilu mam napisane 12 warek. IMO, nie rzecz w tym. Ja też dawałem 750g laktozy, jednak uważam, że osobie zaczynającej (której gustów nie znamy) lepiej poradzić coś co jest bliższe "średniej gminnej" niż popadać w jakieś skrajności. Zrobi, spróbuje, sam dojdzie do własnych wniosków (dosypać laktozy można i na cichą). alechanted 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się