dirk gently Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 (edytowane) Witam, zmierzyłem właśnie Blg mojej pierwszej warki z zacieraniem. Wyszło 5 Blg (z tym że mój genialny balingometr z Biowinu pokazuje -1 na czystej, zimnej wodzie z kranu, więc rzeczywista gęstość jest pewnie bliższa 6 Blg). Piwo dotychczas fermentowało tydzień. Po 12h od zadania drożdży była ładna piana, po 48h piana już opadła. Piwo to ESB 13 stopni Blg Zacierane na słodko. Drożdże Gozdawa Pure Ale Yeast 7 Temperatura fermentacji jakieś 21 stopni. Pytania: - czy to jest normalny odczyt na tym etapie? - czy mam się spodziewać że jeszcze dofermentuje, czy taka już gęstość zostanie? Dodam tylko że w smaku piwo bardzo dobre (oczywiście wypiłem próbkę pobraną do pomiaru). Edytowane 8 Listopada 2014 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 czy to jest normalny odczyt na tym etapie? Nie, ten odczyt nie jest normalny. Zostaw piwo w spokoju . A na serio jak słodko to może tak być. czy mam się spodziewać że jeszcze dofermentuje, czy taka już gęstość zostanie? Niestety forumowa wróżka wzięła wolne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 8 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Dzięki, nie chodzi w wróżkę tylko o to jakie jest typowe końcowe Blg dla tego stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Wyznacznikiem zakończonej fermentacji jest stałe (niezmienne Blg) w kilku niezależnych pomiarach w odstępach około 3 dniowych. Polecam również na przyszłość test FFT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Styl stylem, ale w zależności m.in. od składu brzeczki, drożdży i przebiegu fermentacji może zejść do różnego poziomu. Dlatego napisałem, że tu potrzeba wróżki . I tak jak Bzdzionek napisał, ekstrakt prawdę Ci powie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Zostaw to piwo na trzy tygodnie w spokoju, potem mierz . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 24 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 (edytowane) To piwo wyszło ok jeśli chodzi o fermentację, końcowe Blg 4.5. Teraz mam w fermentorze stouta 14Blg. Po dwóch tygodniach zostało 6.5Blg, wynik nie zmienił się przez ostatnie 3 dni. Burzliwa fermentacja wyglądała normalnie - piana, silne bulkanie itd. Piwo jest dobre, ale wyraźnie słodkie w smaku. Drożdże BrewGo-02. Temperatura fermentacji ok 21 stopni. Zacierane raczej na słodko - słód wrzucony do wody o temperaturze 71 stopni, garnek szybko stygnie, po pół godzinie podgrzałem z 63-64 stopni do 69. Łącznie zacierałem godzinę. Butelkować czy ponownie zaszczepić drożdżami? Edytowane 24 Listopada 2014 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się