DoktorPio Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 (edytowane) Witam I ja postanowiłem spróbować swoich sił w browarnictwie Mam już doświadczenie w produkcji win i cydrów domowych z dobrym rezultatem, zobaczymy jak mi pójdzie z piwem Jestem perfekcjonistą a to pewnie wynika z innego mojego hobby tak wiec nim zacząłem warzyć pierwsza swoją warkę postanowiłem skompletować maksymalna ilość niezbędnego sprzętu co zajęło mi kilkanaście dni. Poczytałem uważnie forum co i jak robić, wybrałem pierwsze warki na dobry początek. Nie mniej podstawowy sprzęt już mam tak wiec do dzieła Na dobry początek postanowiłem jednego dnia uwarzyć dwie warki !1 WARKAJasne Pełne Polskie 12,5* BlgSłody:Pilzneński Strzegom - 5kgMonachijski Strzegom - 1kgChmiele:Marynka (szyszka) - 45gLubelski (szyszka) - 40gDrożdże:Fermentis Safbrew S-33Zacieranie:63°C - 40min73°C - 30min78°C - 10min i filtracjaChmielenie:Marynka 45g - 60minLubelski 25g - 20minLubelski 15g - 5minDrożdże:Fermentis Safbrew S-33Wyszło 25l - 12,5* BlgJako ze to moja pierwsza warka i byłem tym bardzo podekscytowany to przez pomyłkę wsypałem 1kg słodu monachijskiego a miało być 0,5kg no cóż będzie ciut inne niż planowałem Fermentacja burzliwa w temp 17-18 °C ,przez 7dni , 3,1 Blg przelane i przeniesione na cichą fermentację do 16°CFermentacja cicha 10dni Zabutelkowane 25l dodana glukoza 2,5g na 0,5lAlkohol 4.8% ABV2 WARKAPale Ale 14* BlgSłody:Pale Ale Strzegom - 5kgKarmelowy czerwony Strzegom - 1kgChmiele:Marynka (szyszka) - 40gLubelski (szyszka) - 40gDrożdże:Fermentis Safale S-04Zacieranie:67°C - 60min78°C - 10min i filtracjaChmielenie:Marynka 40g - 60minLubelski 20g - 20minLubelski 20g - 5minDrożdże:Fermentis Safale S-04Wyszło 25l - 14* BlgFermentacja burzliwa w temp 17-18 °C ,przez 7dni , 3,8 Blg przelane i przeniesione na cichą fermentację do 16°CFermentacja cicha 10dni Zabutelkowane 23l dodana glukoza 2,5g na 0,5lAlkohol 5.2% ABVNa koniec przy wysładzaniu zostało mi około 10 litrów złotej cieczy - 7°Blg i dziś zagotowałem dosypałem tego i owego zrobiłem podpiwek Edytowane 28 Lutego 2015 przez DoktorPio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoktorPio Opublikowano 9 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 Stworzyłem sobie taką kartę piwa. Pozwoli mi to zapisywać kolejne etapy podczas tworzenia kolejnej warki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoktorPio Opublikowano 21 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 (edytowane) 3 WARKACzeski Pils 12,6* BlgSłody:Pilzneński Strzegom - 5kgCarapils Weyermann - 0,5kgZakwaszający Weyermann -0,1kgChmiele:Marynka (szyszka) - 45gSaaz (granulat) - 45gZacieranie:52°C - 10min63°C - 40min73°C - 30min78°C - 10min i filtracjaChmielenie:Marynka 45g - 60minSaaz 35g - 15minSaaz 10g - 5minDrożdże:Gozdawa Czech Pilsner 18Wyszło 29l - 12,6* BlgWydajność warzelni 70%-76% zależy czy liczyć do obliczeń słód Carapils ?Fermentacja burzliwa 17dni w temp 13-13,5 °C, 2,3 Blg przelane i przeniesione na cichą fermentacjęFermentacja cicha 5 dni w temp 13°C i 17 dni przeniesione do lagerowania w temp 4-5°C spadło 1,55 Blg zabutelkowane 26l dodana glukoza 3,5g na 0,5lAlkohol 5,7%I jest dobrze są duże postępy jeśli chodzi o wydajność ! Zrobiłem pewne czry mary przy zacieraniu i wysładzaniu i wydajność skoczyła z 55% na 76% Biorąc pod uwagę że słod Carapils jest praktycznie nieaktywny enzymatycznie to mozna powiedzieć że wydajność jest na poziomie 76% jeśli jednak doliczymy to 0.5kg Carapils to wydajność jest około 70% Moja pierwsza warka miała wydajność około 55% Ciekawe jak sie spiszą drożdze od Gozdawy ? Edytowane 28 Lutego 2015 przez DoktorPio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawcio_1977 Opublikowano 22 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 W plikowni masz więcej Kart Piwa i bardziej rozbudowane. Twoja na początek nie jest zła ale myślę, że z czasem będziesz zmuszony ją powiększyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoktorPio Opublikowano 29 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 (edytowane) 4 WARKAVienna Pils 12* Blg - PomyłkaSłody:Pilzneński Strzegom - 4kgWiedeński Strzegom - 1kgZakwaszający Weyermann -0,1kgChmiele:Hallertauer Tradition (szyszka) - 70gMarynka (szyszka) - 35gZacieranie52°C - 10min62°C - 40min73°C - 30min78°C - 10min i filtracjaChmielenie:Tradition 50g - 60minTradition 20g - 30minMarynka 20g -10minMarynka 15g - 5minDrożdże:Gozdawa German Lager W35Wyszło 28l - 12,1* BlgWydajność warzelni 71%Fermentacja burzliwa 17dni w temp 13°C, 2,6 Blg przelane i przeniesione na cichą fermentacjęFermentacja cicha 19dni 3 dni w temp 15°C i przeniesione do lagerowania w temp 4-5°CAlkohol 5%Piwo powinno się nazywać Pomyłka a to dlatego że nastą piła pomyłka podczas chmielenia. Cała warka miała być chmielona Traditionem ale jak się w trakcie okazało że mi go zabraknie tak wiec postanowiłem dosypać w 30min ostatnie 20g Traditiona dla wzmocnienia goryczki. Pomyślałem że wsypane 50g na początku da zbyt mała goryczkę. Na koniec postanowiłem dla smaku i aromatu dodać chmiel Lubelski ale niestety pomyliłem torby z chmielem i zamiast Lubelskiego dałem w 10 i 5 minucie przed końcem Marynkę No to lipa piwsko będzie gorzkie jak cholera ! Ja spróbowałem okazało sie że goryczka jest dość wyraźna ! Zobaczymy co będzie po burzliwej fermentacji ? Edytowane 28 Lutego 2015 przez DoktorPio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 dałem w 10 i 5 minucie przed końcem Marynkę No to lipa piwsko będzie gorzkie jak cholera nie będzie. Przez 10 i 5 min. wiele goryczki brzeczka nie dostanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoktorPio Opublikowano 29 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Kalkulator chmielenia też podawał ze chmielenie niezbyt wzrosnie. Zobaczymy z czasem ? A ja chciałem jeszcze chmielić na zimno czy takie chmielenie nie podwyszy goryczki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 chmielić na zimno czy takie chmielenie nie podwyszy goryczki ? nie ale niektórzy twierdzą, że uwypukla goryczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoktorPio Opublikowano 6 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 (edytowane) 5 WARKASweet Stout 14,5* Blg /16,5°Blg Słody:Pale Ale Strzegom - 4kgMonachijski II Strzegom - 1kgKarmelowy 300 Strzegom -0,5kgCzekoladowy 400 Strzegom -0,4kgPłatki owsiane błyskawiczne -0,35kgChmiele:Marynka (szyszka) - 40gLubelski (szyszka) -35gZacieranie62°C - 20min68°C - 40min72°C - 30min78°C - 10min i filtracjaChmielenie:Marynka 40g - 60minLubelski 20g -15minLubelski 15g - 5minDosładzanie:Laktoza w 10min chmielenia -0,5kgKsylitol w 10min chmielenia - 0,2kgDrożdże:Gozdawa Pure Ale Yeast 7Wyszło 26l - 14,5* Blg przed dosładzaniem, po dosłodzeniu 16,5* BlgFermentacja burzliwa w temp 18-19 °CWydajność warzelni 72%Fermentacja burzliwa 11 dni w temp 19-20 °C, przelane i przeniesione na cichą fermentację 7,8BlgFermentacja cicha 7 dni w temp 19°C spadło do 7 Blg zabutelkowane 24,5l glukoza 3g na 0,5lAlkohol 4,9% Edytowane 28 Lutego 2015 przez DoktorPio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoktorPio Opublikowano 9 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Dziś nastąpiła pierwsza oficjalna degustacja moich pierwszych dwóch warek Jasne Pełne Polskie 12,5* i Pale Ale 14* Blg. Stworzyłem je od początku do końca nie idąc na skróty zrobiłem je przez zacieranie słodu. Generalnie jestem b.zadowolony, piwka które uwarzyłem mają jeden minus dałem ciut za mało glukozy do refermentacji 5g/1l i piwo jest troszkę za mało nagazowane, ale generalnie tragedii nie ma Podsumowując swój wytwór jest to piwo które po prostu mi b.smakuje i chętnie je się pije Nabieram coraz więcej doświadczenia powoli łapę co jak robić i ile czego wsypać tak wiec myślę ze kolejne warki będą tylko lepsze Obecnie w beczkach mam trzy warki Czech Pils, Vienna Pils i Sweet Stout, w najbliższy piątek uwarzę Belgian Dubel a kolejne warki to German Lager i jakiś kolejny pils albo jasny górniak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoktorPio Opublikowano 13 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 (edytowane) 6 WARKABelgian Doubble Smoked Plum 17* BlgSłody:Pale Ale Strzegom - 1kgPilzneński Strzegom - 1kgWiedeński Strzegom -1kgKarmelowy czerwony Strzegom -1kgZakwaszający -0,1kgChmiele:Sybilla 30g (szyszka)Centiennial 30g (granulat)Zacieranie64°C - 40min72°C - 30min78°C - 10min i filtracjaChmielenie:Sybilla 30g - 60minCentiennial 15g -15minCentiennial 15g - 5minDodatki:Rodzynki 150g w 60minŚliwki wędzone 150g w 15 minCukier karmelizowany 500g w 15minDrożdże:Gozdawa Belgian Fruit Spicy Ale YeastWyszło 21l - 11* Blg przed chmieleniem i dosładzaniem. Po dosłodzeniu karmelem i chmieleniu 17l - 17* BlgWydajność warzelni biorąc pod uwagę praktycznie nieczynny enzymatycznie słód karmelowy czerwony to wyjdzie jakieś 80%Fermentacja burzliwa 17dni w temp 19-20 °C podnoszona do 23-24°C spadło do 12 Blg przelane i przeniesione na cichą fermentacjęFermentacja cicha 7 dni w temp 19°C spadło do 11Blg zabutelkowane 17l glukoza 3g na 0,5lAlkohol 6,5%Brzeczka wyszła w kolorze brązowo czerwonym z aromatem wędzonej śliwki ! Myślę że te aromaty wędzenia po fermentacji się zredukują i zostaną w tle . Nie mniej Jest to brzeczka bardzo ekstraktywna !No piwko wyszło zarąbiste zrobiłem dwie wersje wytrawną i dosładzana ksylitolem ! Edytowane 28 Lutego 2015 przez DoktorPio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoktorPio Opublikowano 13 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zastanawiam się czy czasem się nie porwałem z motyką na wiatraki robiąc tego Belgian Dubla ??? Przeglądając posty kolegów rzadko kto takie warki robi ? Nie mniej pożyjemy zobaczymy co z tej warki wyjdzie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Po dosłodzeniu karmelem Jakim karmelem to dosładzałeś? Tzn. ile go było bo go nie widzę w składnikach. I myślę że nie bierzesz słodu czerwonego jako coś zbędnego w procesie zacierania jeśli chodzi o skrobię? To że nie jest aktywny enzymatycznie, to nie znaczy że enzymy np. ze słodu pilzneńskiego jej nie przerobią na cukry prostsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoktorPio Opublikowano 14 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Faktycznie przeoczyłem i nie napisałem ile tego karmelu było ale już sprostowałem. Zastanawiam się w jakiej temperaturze otoczenia przeprowadzać fermentacje dla tego typu drożdży i piwa czy przy 20°C czy może przy 24°C ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Nie znam się na tych drożdżach, ale przy 24oC, naprodukują Ci za dużo rozpuszczalnika. W tym piwie alkohol ma być przykryty a nie rzucać się na pierwszy plan, ma przyjemnie rozgrzewać przy przełykaniu piwa. Jak dla mnie 20oC na pierwsze 3-4 dni będzie ok, później podniósłbym np. do 21-22. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoktorPio Opublikowano 14 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Ok dzięki za podpowiedz przeniosę do 20* C co by nie zepsuć piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoktorPio Opublikowano 27 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 (edytowane) Ostatnia warka w tym roku postanowiłem uważyć dolniaka German Pils. Użyłem słodu pilzneńskiego i monachijskiego z Bruntala i zauważyłem nieco niższą wydajność niż na słodach ze Strzegomia Poprawiałem parametry wody kwasem fosforowym i w tym celu doposażyłem się w pH-metr. Chmielenie robiłem w koszu który zrobiłem, myślę że chmielenie w koszu daje lepsze wykorzystanie chmielu niż worek .Przed zakwaszeniem Po dodaniu kwasu fosforowegoKosz na chmiel7 WARKAGerman Pils 12,1 °Blg Słody:Pilzneński Bruntal - 4kgMonachijski Bruntal - 1kgZakwaszający Weyermann - 0,1kgChmiele:Marynka (szyszka) - 35gHallertauer Tradition (szyszka) - 40gHallertauer Spalt (granulat) - 40gZacieranie53°C -10min63°C - 35min72°C - 25min78°C - 10min i filtracjaChmielenie:Marynka 35g - 60minHallertauer Tradition 20g - 12minHallertauer Spalt 20g - 12minHallertauer Tradition 20g - 1minHallertauer Spalt 20g - 1minDrożdże:Fermentis Saflager W34/70Wyszło 27l - 12,1* BlgWydajność warzelni 68%Fermentacja burzliwa 21dni w temp 12 °C spadło do 2.3 Blg przelane i przeniesione na cichą fermentacjęFermentacja cicha 21dni w temp 2-4°C spadło do 2 Blg zabutelkowane 25l syrop glukozowy 3,7g na 0,5lAlkohol 5,2%7 warek w niespełna 2 miesiące to chyba dobry wynik jak na początek przygody z piwowarstwem Edytowane 28 Lutego 2015 przez DoktorPio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoktorPio Opublikowano 3 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2015 (edytowane) Trochę z nadmiaru czasu trochę z nudów postanowiłem dziś uwarzyć jakieś piwko. Jako ze nie miałem zbytnio surowców postanowiłem wykorzystać to co mam w zapasie Padło na górniaka Polskie Jasne Pełne choć z tych surowców mogłem uwarzyć równie dobrze jakiegoś dolniaka.8 WARKABorowe Jasne Pełne 12,3* BlgSłody:Pilzneński Strzegom - 5kgCarapils Weyermann - 0,5kgChmiele:Marynka (szyszka) - 35gSybilla (szyszka) - 45gLubelski (szyszka) - 45gDodatki:Kwas Otofosforowy -10ml/20l wody przy zacieraniu obniżenie pHZacieranie:53°C - 10min63°C - 30min72°C - 40min78°C - 10min i filtracjaChmielenie:Marynka 35g - 60minSybilla 25g - 15minLubelski 25g - 15minSybilla 20g - 1minLubelski 20g - 1minDrożdże:Old German Altbier 9 -zadane na piane bez uwodnienia taki eksperyment, co będzie się działo Wyszło 30l - 12,3* BlgWydajność warzelni 70,4%Fermentacja burzliwa 19 dni w temp 17-18 °C spadło do 6,3 Brix przelane i przeniesione na cichą fermentacjęFermentacja cicha 15 dni w temp 17°C spadło do 6,2 Brix zabutelkowane 28l glukoza 3,7 g na 0,5lAlkohol 5,3% Edytowane 28 Lutego 2015 przez DoktorPio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoktorPio Opublikowano 17 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 (edytowane) Żeby nie zaśmiecać tematu "Zapiski piwowarów domowych" tak jak co niektórzy użytkownicy bele przecinkami i innymi bzdurami ja napiszę tylko konkrety czyli kolejne wytwory mojego browaru 9 WARKAAPA American Pale Ale 12,6BlgSłody:Pale Ale Strzegom - 4kgPilzneński Bruntal - 1kgKarmelowy 300 Strzegom -0,2kgPszeniczny -0,5kgZakwaszający (Weyenman) - 0,15kgChmiele:Marynka (szyszka) - 20gAmarillo (granulat) - 30gCascade (granulat) - 30gCitra (granulat) - 30gZacieranie44°C - -pszeniczny62°C - 20min -Pilzneński, Karmelowy68°C - 40min - Pale Ale72°C - 30min78°C - 10min i filtracjaChmielenie:Marynka 20g - 60minAmarillo, Cascade, Citra 15g -15minAmarillo, Cascade, Citra 15g - 2minDrożdże:Safale US-05Wyszło 26l - 12,6* BlgFermentacja burzliwa w temp 18 °CWydajność warzelni 68%Fermentacja burzliwa 18 dni w temp 18 °C spadło do 2.5 Blg przelane i przeniesione na cichą fermentacjęFermentacja cicha 18 dni w temp 16°C spadło do 2,3 Blg zabutelkowane 25l syrop glukozowy 3,7g na 0,5lAlkohol 5,3%Trochę słabo czuć nachmielenie ale myślę że chmielinie na zimno da pożądany efekt !Chmielenie na zimno pominąłem myślę że piwko po nagazowaniu będzie OK Edytowane 28 Lutego 2015 przez DoktorPio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoktorPio Opublikowano 8 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 (edytowane) 10 WARKAAle Borowe 12* BlgSłody:Pilzneński Strzegom - 4kgMonachijski I Strzegom - 1kgKarmelowy 300 Strzegom -0,2kgChmiele:Perle (szyszka) - 40gSazz (granulat) - 55gSplat (granulat) - 60gResztki amerykańcówAmarillo (granulat) - 5gCascade (granulat) - 5gCitra (granulat) - 5gZacieranie64°C - 35min72°C - 40min78°C - 10min i filtracjaChmielenie:Perle 40g - 60minSazz 25g -15minSplat 30g - 15minSazz, Splat 2x30g - 2minAmarillo, Cascade, Citra 3x5g - 2minDrożdże:Safale US-05Wyszło 28l - 12* BlgFermentacja burzliwa w temp 17 °CWydajność warzelni 70,5%Fermentacja burzliwa 14 dni w temp 18 °C spadło do 1.3 Blg przelane i przeniesione na cichą fermentacjęFermentacja cicha 7 dni w temp 16°C spadło do 1 Blg zabutelkowane 27l syrop glukozowy 3,9g na 0,5lAlkohol 5,7% Edytowane 28 Lutego 2015 przez DoktorPio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoktorPio Opublikowano 15 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 (edytowane) 11 WARKABelgian Doubble Smoked Plum 17* Blg - powtórka po bardzo udanej 6 warceSłody:Pale Ale Strzegom - 2kgPilzneński Strzegom - 2kgMonachijski Strzegom -1kgKarmelowy czerwony Strzegom -1kgChmiele:Sybilla 40g (szyszka)Perle 30g (szyszka)Zacieranie52°C - 10min64°C - 40min72°C - 30min78°C - 10min i filtracjaChmielenie:Sybilla 40g - 60minPerle 15g -15minPerle 15g - 5minDodatki:Rodzynki 150g w 15minŚliwki wędzone 250g w 15 minCukier karmelizowany 750g w 15minDrożdże:Gęstwa - Gozdawa Belgian Fruit Spicy Ale YeastWyszło 32l - 12* Blg przed chmieleniem i dosładzaniem. 28l-13,5Blg przed dodaniem karmelu śliwek i rodzynek ostatecznie do fermentatora trafiło 27l - 16,5* BlgFermentacja burzliwa w temp 22-23 °CFermentacja cichaAlkohol Edytowane 28 Lutego 2015 przez DoktorPio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoktorPio Opublikowano 15 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 Natrafiłem na jeden istotny problem przy powtórzeniu tej warki . Chodzi mianowicie o zakup suszonych wędzonych śliwek z pestką. Niestety na rynku gdzie kupowałem poprzednio wędzone śliwki sprzedawcy poinformowali mnie że wędzone sprowadzają tylko na święta Bożego Narodzenia Na szczęście jedna kobitka miała ostatnie 400gr tyle ze były to śliwki wędzone drylowane o nieco słabszym aromacie wędzenia pierwotnie planowałem dać 225gr ale ostateczne dałem 250gr mam nadzieje że aromat będzie równie wyraźny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoktorPio Opublikowano 28 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 (edytowane) 12 WARKAPszeniczne 11,9* Blg - powtórka po bardzo udanej 6 warceSłody:Pszeniczny Strzegom - 2,5kgPilzneński Strzegom - 1kgPale Ale Strzegom -1kgZakwaszający Weyermann -0,15kgChmiele:Perle 45g (szyszka)Zacieranie 44°C - 90min - tylko słód pszeniczny52°C - 15min64°C - 35min72°C - 30min78°C - 10min i filtracjaChmielenie:Perle 30g -60minPerle 15g - 5minDrożdże:Safbrew WB-06Wyszło 27l - 11,9* BlgFermentacja burzliwa w temp 18-19 °CWydajność 75%Fermentacja burzliwa Fermentacja cichaAlkohol Edytowane 1 Marca 2015 przez DoktorPio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoktorPio Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2015 13 WARKAAle Borowe II 12* BlgSłody:Pilzneński Strzegom - 4kgMonachijski I Strzegom - 1kgKarmelowy 300 Strzegom -0,2kgChmiele:Perle (szyszka) - 100gTradition (szyszka) - 60g Zacieranie 53°C - 10min 63°C - 30min73°C - 30min78°C - 10min i filtracjaChmielenie:Perle 40g - 60minTradition 30g -15minPerle 30g - 15minTradition 30g - 2minPerle 30g - 2minDrożdże:Safale US-05Wyszło 27l - 12* BlgFermentacja burzliwa w temp 18,5-19,5 °CWydajność warzelni 68%Fermentacja burzliwa 9 dni w temp 18,5-19,5 °C spadło do 5,8Brix przelane i przeniesione na cichą fermentacjęFermentacja cicha 16 dni w temp 19,5°C spadło do 5,7Brix czyli 1,55 Blg zabutelkowane 26,5l, syrop glukozowy 3,5g na 0,5lAlkohol 5,3% Fermentacja cicha mogła by być krótsza ale byłem na wakacyjnym wyjeździe. Zapewne 7-10 dni by wystarczyło. Generalnie uwarzona warka dobrze rokuje, poczekamy ze 3 tyg i spróbuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoktorPio Opublikowano 7 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2015 (edytowane) 14 WARKAJasne Pełne II 12* BlgSłody:Pilzneński Strzegom - 4kgCarapils Weyenman - 1kgChmiele:Marynka (szyszka) - 30gLubelski (szyszka) - 65g Zacieranie 53°C - 10min 63°C - 35min73°C - 35min78°C - 10min i filtracjaChmielenie:Marynka 30g - 60minLubelski 35g -15minLubelski 30g - 2min Drożdże:Gęstwa po Ale Borowe II Safale US-05Wyszło 25l - 12* BlgFermentacja burzliwa w temp 16,5-17,5 °CFermentacja burzliwa 13dni w temp 16-17 °C spadło do 5,8Brix -1,8Blg przelane i przeniesione na cichą fermentacjęFermentacja cicha 9dni w temp 16-17°C Constans na 5,8Brix Brix zabutelkowane 25l, syrop glukozowy 3,5g na 0,5lAlkohol 5,26 Edytowane 22 Listopada 2015 przez DoktorPio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się