bnp Opublikowano 12 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2009 Robił ktoś taki eksperyment celowo lub przypadkiem ? Ja ostatnio postawiłem lagerka na s-23 lodówkowego ale z przyczyn "babskich" musiałem warkę po 3 dniach burzliwej wynieść na balkon gdzie dofermentował do 3°Blg w temp ok 17-18 °C . Piwsko wyklarowałem zolem z żelatyną i rozlałem do butelek. Podczas rozlewania oczywiście wypiłem szklaneczkę na spróbowanie. Piwko niczego sobie, nie czuć smaków typowych dla fermentacji górnej. Na pierwszym planie dominuje chmiel. Przypomina dolniaka. Taki sam zasyp na us-04 i 2 różne piwa Co z tego wyjdzie ? Ciekaw jestem różnicy ciemnych piw fermentowanych dolnymi w wyższych temp. Czy dolniaki w temperaturze typowej dla drożdży górnej fermentacji zachowują się tak jak górniaki tzn. czy produkują te same związki wpływając tym samym na charakter piwa ? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 13 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 Musze Cię zmartwić. Niestety podwyższona temp negatywnie wpływa na smak piwa. Warzyłem ostatnio dwa Koelsche i pierwszy,mimo temp zewnętrznej 18°C, w trakcie fermentacji zgrzał się do 24-25°C. Niestety nie miałem na miejscu niezbędnego sprzętu do schłodzenia dośc sporego zbiornika. Przy kolejnej warce byłem już przygotowany i utrzymywałem temp w zakresie 13-16°C. Piwko wyszło znacznie smaczniejsze od pierwszego. Podobne doświadczenia mam z dolniakami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 13 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 Mnie teraz uciekła temperatura Hellesa do 13*. Ciekaw jestem, czy nie wyjdzie z tego Koelsh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kitaferia Opublikowano 15 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2009 Jeśli chodzi o dolne w wyższych temp. to mam mieszane uczucia, ale jeśli chodzi o górne fermentowane w dolnej granicy temp. lub trochę poniżej, efekty są dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się