HAMISH brewery Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 (edytowane) Spis treści #1 Brewkit Cooper's - India Pale Ale #2 Brewkit Cooper's - Pilsner #3 Bitter #4 Stout Owsiany (chyba ) #5 APA #6 IPA #7 polsko-czeska APA #8 APA #9 American Wheat #10 Witbier #11 PAPA #12 Ordinary Bitter #13 Pechowa 13-tka #14 APA #15 Stout Owsiany #16 Rye Porter (kandydat nr 1 do BeerCup Kato) #17 Rye Porter (kandydat nr 2 do BeerCup Kato) #18 Wędzone Ale #19 i #19,5 APA i APA Summer Edition (John's Wedding) #20 Pilzner #21 America Dark IPA #22 Rauchweizen (BeerCupKato) #23 Hefe-Weizen / #24 American Wheat #25 Witbier (brak zapisków) #26 Stout (brak zapisków) #27 APA #28 American Stout #1 Brewkit Cooper's - India Pale Ale Pierwsza warka w fermentorze. Brewkit India Pale Ale Cooper's + ekstrakt słodowy WES bursztynowy puszka 1,7kg. Obydwie puszki wymieszane z 2l wrzątku, następnie wlane do fermentora i zalane ok. 20l wody. Drożdże zadane przy temp. 23 stopnie. W tej chwili 4 dzień fermentacji, temperatura otoczenia 20st., temperatura w fermentorze 20-21st. na karb braku doświadczenia zrzucę brak informacji o Blg, gdyż po prostu nie zmierzyłem Wydaje mi się, że dolałem trochę za dużo wody bo w sumie wyszło mi ok. 25 litrów w fermentorze. 12.11 5 dzień fermentacji, bulgotanie ustało, Blg 2,5. Następny pomiar 14.11 14.11 7 dzień fermentacji, nieliczna piana na powierzchni, Blg 2,5. Piwo na poczatku zalatuje lekko winem, po chwili czuć przyjemną goryczkę. Jeśli do niedzieli (16.11) nie będzie zmian, butelkuję 16.11 Konieczność przewiezienia fermentora. Akcja zakończona sukcesem. 17.11 Piwo rozlane do butelek, do każdej dodana glukoza wg miarki na 500ml. Z racji lekkiego przelania wody oraz pewnie niedokładnego rozlewu do butelek, wyszło 49 butelek (plus jedna z końcówki). Teraz czekają w domu a potem do piwnicy (10-12 stopni). 29.11 Dzisiaj otworzyłem drugą butelkę (pierwsza była po tygodniu od zabutelkowania) i wrażenia nie są najgorsze. Nagazowanie ok, piana gęsta, trzyma się dosyć długo. Barwa ciemna, wpadająca w brąz, piwo klarowne. Na początku czuć drożdże, nie jest to intensywny smak ale jednak. Po tym przechodzi w przyjemną goryczkę i zostawia ciekawy, trwały posmak. Niestety czuć trochę zbyt dużą ilość wody, chociaż jak nie będę nic mówił to pijący na co dzień koncernowe lagery się nie zorientują Liczę na to, że smak drożdży będzie z czasem zanikał. Następny test w przyszłą sobotę. 06.12 Kolejny test i jest chyba coraz lepiej. Nadal czuć drożdże na początku ale posmak roi się coraz bardziej piwny i przyjemny. Edytowane 28 Stycznia 2018 przez HAMISH brewery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HAMISH brewery Opublikowano 6 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 (edytowane) #2 Brewkit Cooper's - Pilsner Brewkit Pilsner Cooper's + ekstrakt słodowy w proszku Mistr Sladek Znalec. Zamiast brewkitowych drożdży zadane zostały drożdże z Gozdawy Czech Pilsner. Ekstrakty wymieszane z 2l wrzątku, następnie wlane do fermentora i zalane ok. 18l wody. 11Blg. Drożdże uwodnione w temp. 26st. i zadane po 30 minutach do brzeczki o temp. 19/20 st. Fermentor wyniesiony do piwnicy, gdzie temperatura powietrza wynosi ok 10-12 stopni. 08.12 Do wieczora fermentacja nie ruszyła (lub ruszyła słabo). Na powierzchni pojedyncze, niewielkie ślady piany. Fermentor napowietrzony ponownie (kołysanie) i przeniesiony w temperaturę 15-16 st. 09.12 Fermentacja ruszyła pełną parą. Wydęte wieko, bulka w rurce. Temperatura powietrza między 14 a 16 st. Piwo nie wraca do piwnicy, zostawiam je w spokoju na kilka dni. 12.12 Fermentacja w pełni, na powierzchni gruba warstwa piany, w rurce cały czas bulka dosyć mocno. Temperatura cały czas w okolicach 14 st. Blg 8, Smak piwa jeszcze trochę słodkawy ale już wyczuwalny posmak goryczkowy. 14.12 Z racji ocieplenia na dworze, temperatura pomieszczenia w którym toi fermentor wzrosła do ponad 15 st a na fermentorze na termometrze ciekłokrystalicznym wskazuje 16 st. Optymalna dla tych drożdży to 12-15. Fermentacja trwa nadal - rurka bulka aż miło 18.12 Temperatura otoczenia 13 st, fermentacja trwa nadal, na całej powierzchni cały czas unosi się piana. Blg 5 st. W smaku wyraźna goryczka i posmaki kwiatowe (pewnie z racji wysokiej temperatury), lekkie nagazowanie. Próbka tym razem spuszczona kranikiem przepłukanym przed i po pobraniu piro. 26.12 Blg 4 st. Małe i nieliczne ślady piany na powierzchni. Piwo przelane znad osadów i wstawione do lodówki na cichą. 30.12 Dosypane 30g granulatu chmielu Saaz do chmielenia na zimno. 06.01 Butelkowanie. Do fermentora wlany syrop: 110g glukozy rozpuszczone w 400ml wody. Uzyskany wynik: 44 butelki 0,5l i 2 butelki 0,33l. Jestem ciekaw wyniku z racji małych problemów przed rozlewem i pozostawienia piwa na 2 dni przed rozlewem w temperaturze pokojowej. Edytowane 6 Stycznia 2015 przez HAMISH brewery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HAMISH brewery Opublikowano 19 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 (edytowane) #3 Bitter Pierwsza warka z zacieraniem Zasyp: Pale Ale 2,3kg Monachijski I 0,5kg Caraaroma 0,2kg Zacieranie "na lenia" w temperaturze 66-67 stopni - 80', Próba jodowa negatywna. Podniesienie do 74 stopni na 5'. Filtracja. Chmielenie: Iunga 10g - 60' Fuggle 20g - 30' Fuggle 20g - 15' Fuggle 20g - 0' Studzenie w wannie ok 90 minut. Uzyskałem ok 16 litrów brzeczki, Blg 10 st. Według przepisu miało być 20 litrów brzeczki 9 st Blg. Postanowiłem zostawić tak jak jest, nie rozrzedzać wodą do 9 Blg. Drożdże uwodnione w temp. ok 25st. i zadane po 20 minutach do napowietrzonej brzeczki o temperaturze 18/19 st. Fermentor przewieziony do piwnicy, gdzie temperatura powietrza wynosi ok 16-18 stopni. 25.12 Fermentacja burzliwa zakończona, Stanęło na poziomie 3 Blg, na powierzchni nieliczne ślady piany. Zlanie na cichą. 04.01 Piwo zlane do fermentora razem z 65g glukozy rozpuszczonej w 300ml wody. Według programu referm powinno to dać nagazowanie na poziomie 1.8. Uzyskałem 31 butelek - do jutra zostaną w temperaturze pokojowej a później do piwnicy - temp. ok 10 st. Edytowane 4 Stycznia 2015 przez HAMISH brewery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 19 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 (edytowane) Chmielenie: Lunga 10g - 60' A nie Iunga? Do mashout możesz podgrzać do 76°C a nawet do 78°C, aby zatrzymać enzymy. 74°C wydaje mi się za mało, aby zatrzymać pracę enzymów. edit. temperatury się troszkę poprzestawiały Edytowane 19 Grudnia 2014 przez dzeju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HAMISH brewery Opublikowano 22 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 Chmielenie: Lunga 10g - 60' A nie Iunga? A rzeczywiście już poprawione Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HAMISH brewery Opublikowano 27 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 (edytowane) #4 Stout Owsiany (chyba ) Zasyp: Pilseński 4kg Pszeniczny 0,5kg Jęczmień palony 0,4kg Czekoladowy ciemny 0,25kg Karmelowy 0,2kg Caraaroma 0,2kg Płatki owsiane błyskawiczne 0,8kg Zacieranie "na lenia" w 15 litrach wody o temperaturze 66-67 stopni - 60', podgrzanie do 72 st - 10', mash out 76st. Taki był plan A wyszło tak: - do wody 70st wsypane słody jasne i płatki - temperatura spadła do ok 66st. Lodówka zamknięta do zacierania. - Po 30' temperatura spadła do 64st. Dolane ok 3 litry wody w temperaturze ok. 80 st. co podniosło temperaturę do 66st. - Po godzinie próba jodowa negatywne, wsypane słody ciemne i podniesienie temperatury do 72 stopni ok. 5 litrami wody w temperaturze ok 80-85 st. Na mash out zabrakło już pojemności lodówki Przeniosłem zatem zacier do fermentora w celu już wysładzania i tam postanowiłem zrobić mash out. - Po dolaniu wody i podniesieniu temperatury do ok 74st uzyskałem zawartość zacieru do filtrowania w ilości ok 26 litrów zaszalałem z wodą. - Brzeczka przednia miała 17st Blg. Na wysładzanie zeszło jeszcze 2+2+4. Skończyłem wysładzać przy Blg brzeczki 7st z racji braku miejsca w garnku - Do gotowania poszło ok 29l brzeczki 15st Blg Chmielenie: Gotowanie 5' Marynka 50g - 60' Marynka 20g - 30' Perle 20g - 15' Perle 10g - 0' Studzenie w wannie ok 90 minut. Po przelaniu do fermentora uzyskałem ok. 26l brzeczki 17st Blg. To wydało mi się trochę za dużo i wyczytałem gdzieś na forum aby drożdże uwodnić w 3l wody. Tak też zrobiłem. Drożdże US-05, suche, 11,5g uwodniłem w 3l wody w temperaturze 26st. Po wlaniu tych drożdży do brzeczki (temp 22st) Blg spadło do 15st co już wydało mi się zadowalające. Fermentor odstawiony do pomieszczenia o temperaturze 17-18st. W smaku wyszło całkiem nieźle, mocno kawowe, mocno goryczkowe ale smaki te nie są odpychające. Po zamieszaniu z temperaturami i ilością wody trochę spanikowałem ale może coś z tego będzie. 14.01 Piwo zlane na cichą. Przy zlewaniu zassało trochę wody z rurki, mam nadzieję, że bez wpływu na piwo 28.01 Piwo zabutelkowane ze 130g glukozy rozpuszczonej w 300ml wody. Uzyskałem 46 butelek 0,5l. Wydaje mi się, że miarka na fermentorze jest wyrysowana bo wg niej było na cichej ok 25l piwa Edytowane 31 Stycznia 2015 przez HAMISH brewery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 28 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 W ilu litrach wody uwodniles drozdze? W 3 litrach? Przesadziles i to zdrowo :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HAMISH brewery Opublikowano 29 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 W ilu litrach wody uwodniles drozdze? W 3 litrach? Przesadziles i to zdrowo :-) Wyczytałem gdzieś na forum, że tak można zrobić, żeby zbić trochę Blg. Wszystko się chyba udało bo fermentacja już trwa w najlepsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 29 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 W ilu litrach wody uwodniles drozdze? W 3 litrach? Przesadziles i to zdrowo :-) Wyczytałem gdzieś na forum, że tak można zrobić, żeby zbić trochę Blg. Wszystko się chyba udało bo fermentacja już trwa w najlepsze Jeśli dobrze pamiętam instrukcje drożdży, to ilość wody ma być 10-krotnie większa niż drożdży. Oczywiście wagowo, a nie objętościowo Przykładowo standardową paczkę 11,5 g (dobrze pamiętam?) powinieneś uwodnić w 115 ml wody. Oczywiście bez aptekarskiej dokładności. Nie wiem co na to drożdżaki jeśli uwodniłeś je w 3 litrach A na forum pewnie czytałeś, że jeśli po warzeniu blg masz za wysokie, to można je obniżyć dodając wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 30 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 A ten znowu sie rozpisuje z instrukcją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HAMISH brewery Opublikowano 1 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 W ilu litrach wody uwodniles drozdze? W 3 litrach? Przesadziles i to zdrowo :-) Wyczytałem gdzieś na forum, że tak można zrobić, żeby zbić trochę Blg. Wszystko się chyba udało bo fermentacja już trwa w najlepsze Jeśli dobrze pamiętam instrukcje drożdży, to ilość wody ma być 10-krotnie większa niż drożdży. Oczywiście wagowo, a nie objętościowo Przykładowo standardową paczkę 11,5 g (dobrze pamiętam?) powinieneś uwodnić w 115 ml wody. Oczywiście bez aptekarskiej dokładności. Nie wiem co na to drożdżaki jeśli uwodniłeś je w 3 litrach A na forum pewnie czytałeś, że jeśli po warzeniu blg masz za wysokie, to można je obniżyć dodając wody Na forum wyczytałem, że można uwodnić drożdże w 3 litrach wody. I chyba im się spodobało bo na drugi dzień rano już radośnie hasały w fermentorze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HAMISH brewery Opublikowano 19 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 (edytowane) #5 APA Zasyp wykorzystany do #5 APA i #6 IPA. Zasyp: Pale Ale: 5 kg Caraaroma: 0,15 kg Karmelowy: 600 0,1 kg Słód Pale Ale dodany do 15l wody w temp. 72st. Zacieranie "na lenia" w temperaturze 65-67 stopni - 60'. W trakcie dodane infuzyjnie 2l wrzątku. Próba jodowa negatywna. Dodane słody ciemne, pobranie 4,5 litra dekoktu, zagotowanie, oddanie do zacieru, podniesienie do 72 stopni na 10'. Przeniesienie do kadzi filtracyjnej, dodane 5l wrzątku, do temperatury 76st. po 5 minutach filtracja. Filtrowanie ciągłe 4l+4l+3l. Brzeczka przednia 20st. Blg. Wysładzanie do uzyskania pełnego fermentora (ok 31l). Brzeczka nastawna 15Blg rozrzedzona 2l wody do 14Blg. Brzeczka podzielona na 2 partie po ok. 15l każda. Chmielenie: 60' Chinook 5g Mosaic 10g Citra 5g 30' Chinook 5g Mosaic 5g Citra 10g 10' Chinook 5g Mosaic 5g 1' Citra 15g Uzyskane ok 11l brzeczki. Studzenie całonocne w temp. pokojowej. Jutro przewiezienie do pomieszczenia do fermentacji i zadanie gęstwy drożdżowej US-05 na starterze pobranym z brzeczki (0,5l) 20.01 Zadana gęstwa. Zlane 0,5l brzeczki w której wymieszałem ok. 70ml gęstwy z drożdży US-05 na 2 godziny przed podaniem. Pojawiła się piana i drożdże zaczęły w słoiku pracować. Wlałem je do brzeczki, mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze 31.01 Piwo stanęło na 4st Blg, zlane na cichą. Drożdże do słoika i do lodówki. W planach identyczna warka, tym razem pełnowymiarowa 14.02 Piwo zabutelkowane z 66g glukozy. Uzyskałem 20 butelek 0,5. Edytowane 14 Lutego 2015 przez HAMISH brewery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HAMISH brewery Opublikowano 19 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 (edytowane) #6 IPAZasyp ten sam co warka #5.Chmielenie:60'East Kent Goldings 15gFuggles 15g30'East Kent Goldings 10gFuggles 10g3'East Kent Goldings 10gFuggles 10gUzyskane ok 12l brzeczki. Studzenie całonocne w temp. pokojowej. Jutro przewiezienie do pomieszczenia do fermentacji i zadanie drożdży US-04 uwodnionych w 0,2l wody w temp. ok 26st. Zadanie drożdży do brzeczki w temp ok 18st.20.01Zadane nieco ponad pół saszetki suchych drożdży US-04 rozsypane po powierzchni napowietrzonej brzeczki. Po 3 godzinach od zadania rozpoczął się ruch wody w rurce (jeszcze nie bulka ale już zaczyna przepychać).27.01Blg stanęło na 5, piwo zlane na cichą fermentację.12.02Butelkowanie. Dodane 200ml wody z 67g glukozy. Uzyskałem 22 butelki 0,5l. Edytowane 2 Marca 2015 przez HAMISH brewery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HAMISH brewery Opublikowano 12 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 A dzisiaj mam urodziny i taki oto prezent dostałem )) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HAMISH brewery Opublikowano 12 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 (edytowane) #7 polsko-czeska APAdata warzenia 13.02Zasyp:Pale Ale: 5 kgMonachijski I: 0,5kgSłody dodane do 17l wody w temp. 71st. Zacieranie "na lenia" w temperaturze 68-69 stopni - 90'. Podniesienie do 72 stopni na 10'. Mash out - 76st. Wysładzanie ciągłe 5l+5l+5l. Wysładzanie do uzyskania Blg 13st - około 30l brzeczki.Chmielenie:60'Marynka 20gMosaic 10g30'Marynka 20gŻatecki 15g10'Marynka 10g0'Żatecki 10gUzyskane ok 25l brzeczki. Studzenie całonocne w temp. pokojowej.14.02Przewiezienie do pomieszczenia do fermentacji i zadanie gęstwy drożdżowej US-05 na starterze pobranym z brzeczki (0,5l) 01.03 Piwo zlane na cichą. 15.03 piwo zabutelkowane, dodane 134g glukozy rozpuszczone w 0,5l wody. Uzyskałem 46 butelek 0,5l. Edytowane 15 Marca 2015 przez HAMISH brewery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HAMISH brewery Opublikowano 1 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 (edytowane) #8 APAdata warzenia 22.02Zasyp:Pale Ale: 5 kgMonachijski I: 0,5kgSłody dodane do 16l wody w temp. 69st. Zacieranie "na lenia" w temperaturze 68-69 stopni - 90'. Podniesienie do 76 stopni na 5'.Blg brzeczki przedniej: 23 st. Wysładzanie ciągłe 5l+5l+5l+5l. W czasie wysładzania Blg brzeczki z kadzi filtracyjnej wynosiło ok 8 st. a Blg już zlanej brzeczki wynosiło 11 Blg. Przerwałem wysładzanie przy uzyskaniu ok 21l brzeczki.Chmielenie:60'Amarillo 5gCitra 5gChinook 10g30'Amarillo 10gCitra 10gChinook 10g10'Citra 10g1'Citra 20gPo gotowaniu Blg brzeczki wynosiło 16 st, więc akcja sprzed chmielenia nie do końca jest dla mnie zrozumiała. Dołałem 2,5l wody mineralnej butelkowanej i zbiłem Blg do 14st.Zadane drożdże: 200 ml gęstwy drożdżowej z #5 APA zmieszanej z 0,5 litra brzeczki i dodanej do fermentora zaraz po wymieszaniu i napowietrzeniu brzeczki. Brzeczka przewieziona do piwnicy. Temperatura otoczenia 17st. Cała ta sytuacja z pomiarami coraz bardziej skłania mnie do zakupu refraktometru i odejścia od balingomierza Biowinu 01.03Wszystko pracuje jak należy, piana już opada ale ślady pokazują, że podeszła pod samo wieko - w rurce też można zauważyć jej ślady. Muszę zaplanować coś kolejnego z tą gestwą 07.03Piana się nadal utrzymuje, w rurce bulka. Cierpliwie czekam, nie ruszam 16.03Piana zeszła prawie całkowicie, Blg utrzymuje się na poziomie 3st. Piwo zlane na cichą. 04.04 Piwo zabutelkowane z dodatkiem 120g glukozy rozpuszczonej w 0,5l wody. Uzyskałem 42 butelki 0,5l. Edytowane 4 Kwietnia 2015 przez HAMISH brewery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HAMISH brewery Opublikowano 6 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 (edytowane) #9 American WheatZasyp:Pilzneński: 2 kgPszeniczny: 2 kgSłody dodane do 15l wody w temp. 45st. Zacieranie: 20' w 44st, podniesienie temperatury do 68st na 60 minut. Potem do 72st na 20' i mash out w 76st. Wysładzanie ciągłe 5+5+5+3. Brzeczka przednia 21st Blg. Wysładzanie do 2st Blg. Uzyskałem 23l brzeczki 12st Blg. W trakcie zagotowywania dolałem 2l wrzątku aby zbić Blg do 11st. Chmielenie:60'Cascade 10g20'Cascade 5gCitra 7g5'Citra 8g0'Citra 5Uzyskane ok 23l brzeczki, Blg 13st. IBU (wg kalkulatora) 17,5. Studzenie w wannie do 23st. Drożdże Brewferm Blanche uwodnione w 100ml wody o temp. 30st. Brzeczka napowietrzona, drożdże zadane i całość przewieziona do pomieszczenia o temp +/- 21st. Niepokojącą rzeczą był lekko przypalony słód, który zobaczyłem na dnie garnka po filtracji. Mam nadzieję, że nie wpłynie to negatywnie na smak piwa. 10.03 piwo ładnie fermentuje, utrzymuje się gęsta, zwarta piana. 24.03. Blg zeszło do 2,5st. Piwo przelane do butelek z syropem - 130g glukozy w 0,75l wody. Edytowane 24 Marca 2015 przez HAMISH brewery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HAMISH brewery Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 (edytowane) #10 Witbier data warzenia: 02.04 Warka oparta na Receptura zwycięskiego Witbiera Waldemara Pitali Zasyp:Pilzneński: 2,1 kgPszeniczny: 1 kg Płatki pszenne błyskawiczne: 1,3 kg Płatki jęczmienne błyskawiczne: 0,4 kg Słód zakwaszający: 0,1 kg Słody dodane do 16l wody w temp. 52st. Zacieranie: 20' w 50st, podniesienie temperatury do 66/67st na 45 minut (dekokt 4,5 litra). Powolne podnoszenie do 72st (w trakcie robione próby jodowe aż do negatywnej). 72st na 15'.Wysładzanie ciągłe 5+5+5+5 wodą w temperaturze 76st. Brzeczka przednia 19st Blg. Wysładzanie do 4st Blg. Uzyskałem ok 27l brzeczki 11st Blg. Gotowanie: 70' Chmielenie:60'Fuggle 15g10'Cascade 13g kolendra 10gr curacao 6gr skórka z 1 pomarańczy i 1 cytryny0'Citra 5gr Cascade 6gr kolendra 7gr skórka z 1 pomarańczy i 1 cytrynyUzyskane ok 25l brzeczki, Blg 13,5st. Zbite do 12,5 dodaniem 1,5l wody mineralnej. IBU (wg kalkulatora) 13,5.Studzenie całonocne do temperatury pokojowej. 03.04 Zadane drożdże - gęstwa po #9 - 200ml dodane do 0,7l brzeczki, zostawione na 2h a następnie wlane do brzeczki. Fermentacja w temperaturze 20-22st. 25.04 Piwo zabutelkowane. Dodałem 130g glukozy rozpuszczonej w 300ml wody. Uzyskałem 46 butelek 0,5l. Edytowane 26 Kwietnia 2015 przez HAMISH brewery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HAMISH brewery Opublikowano 6 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2015 (edytowane) #11 PAPAZasyp:Pale Ale: 5 kgPilzneński: 0,8kgSłody dodane do 18l wody w temp. 71st. Zacieranie "na lenia" w temperaturze 68-69 stopni - 70'. Podniesienie do 76 stopni na 5'.Blg brzeczki przedniej: 23 st. Wysładzanie ciągłe 5l+5l+5l+5l+5l do uzyskania Blg 14st. Uzyskałem ok 32l brzeczki. W związku z pojemnością gara do gotowania, do chmielenia poszło 27l a 5l pogotowałem ok 20 minut w osobnym garnku i doleję po zakończeniu chmielenia do reszty brzeczki. Chmielenie:60'Marynka 23g30'Amarillo 12gChinook 11g10'Citra 15g1'Citra 10gPo chmieleniu dodałem brzeczkę, która nie była chmielona (ok 5l) i wszystko w fermentorze studzone się w wannie do ok 24st.C. Uzyskałem ok. 29l brzeczki z Blg 14,5. Ponieważ w fermentorze nie za bardzo było już miejsce, nie zbijałem Blg. Zadane drożdże Fermentis us-05 rozwodnione w ok. 300ml wody. Brzeczka solidnie napowietrzona i wyniesiona do piwnicy, gdzie temperatura wynosi 17-17,5 stopnia. 28.06 Piwo zlane na cichą. Blg 3st. 12.07 Piwo rozlane w butelki z dodatkiem 176g glukozy. Uzyskałem 49 butelek 0,5l i 3 butelki 0,4l. Edytowane 12 Lipca 2015 przez HAMISH brewery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HAMISH brewery Opublikowano 1 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 (edytowane) #12 Ordinary Bitter Data warzenia: 27.06 Receptura mocno oparta na piwie "Bajtel" KościakaZasyp:Pale Ale (Maris Otter): 3kgCrystal 160: 0,2kg Amber: 0,1kgSłody dodane do 11l wody w temp. 71st. Zacieranie w temperaturze 69 - 66 - 70 stopni - 90'. Podniesienie do 76 stopni na 5'.Blg brzeczki przedniej: 20 st. Wysładzanie ciągłe 5l+5l+5l+5l do uzyskania Blg 11st. Uzyskałem ok 20l brzeczki. Gotowanie: 70' Chmielenie:60'East Kent Goldings 35g30' East Kent Goldings 13g 10' Mech Irlandzki 4g1'East Kent Goldings 12gPo chmieleniu brzeczka miała Blg 12,5st. Studzenie całonocne w garnku, w którym warzyłem piwo. Na drugi dzień rano dolałem 3l wody żeby zbić Blg niżej - zeszło do 11st i dodałem drożdże Gozdawa Pure Ale Yeast. Całość wyniesiona do piwnicy, gdzie temperatura wynosi 17-18st. 15.07 Piwo przewiezione do rozlewu do mieszkania. Temperatura otoczenia ok. 22st. Blg 3st. 17.07 Blg utrzymuje się na poziomie 3st. Piwo przelane do rozlewu i dodane 90g glukozy rozpuszczone w 300ml wody. Uzyskałem 41,5 butelek 0,5l. Edytowane 17 Lipca 2015 przez HAMISH brewery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HAMISH brewery Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2015 #13 Pechowa 13-tka Data warzenia: 29.08 Miało być wędzone ale zauważyłem,że zamiast słodu "grodziski wędzony" mam "grodziski pszeniczny". Postanowiłem nic nie zmieniać w zasypie i wykorzystać to, co mam Zasyp:Pszeniczny grodziski: 2kg Żytni: 1,5kg Monachijski II: 1kg Caraaroma: 0,25kg Crystal 160: 0,25kgSłody dodane do 16,5l wody w temp. 52st. Zacieranie: 49st - 20' podgrzanie do 62st na 10', podgrzanie do 71st na 60', No i tutaj pierwsza geneza nazwy: w czasie podgrzewania przypaliły mi się odrobinę słody. Mimo to, stwierdziłem, że nie przerywam, zaryzykuję Zobaczymy co z tego wyjdzie Na koniec dolane 6l wrzątku i podgrzanie do 76st na 10'. Przy wysładzaniu kompletnie zapchał się filtrator i sączyło się chyba ze 2 godziny (zruszanie młóta nie pomagało, cierpliwie czekałem). Brzeczka przednia 19st Blg. Wysładzanie 4,5l+4,5l+4,5l. Do gotowania uzyskałem ok. 23l brzeczki z Blg 13st. Gotowanie: 70' Chmielenie:60'Cascade 15g Hellertau Tradition 15g 30' Hellertau Tradition 10g 10' Citra 10g1'Citra 10gPo gotowaniu i odfiltrowaniu chmielin zostało ok 19l brzeczki z Blg na poziomie 15st. Studzenie całonocne w fermentorze. Na drugi dzień rano dolałem 4,5l wody żeby zbić Blg niżej - zeszło do 12st i dodałem drożdże Gozdawa Old German Altbier. Całość wyniesiona do piwnicy, gdzie temperatura wynosi 17-18st. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HAMISH brewery Opublikowano 7 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 (edytowane) #14 APA #15 Stout owsiany Zaniedbałem dziennik Data warzenia: początek grudnia. I tyle. Piwa wyszło smaczne. APA nie tak dobra jak poprzednia więc zapisków trochę mniej żal. Natomiast stout owsiany dużo lepszy od poprzedniego ale to pewnie pokłosie zmieszania temperaturowego przy poprzednim. Bo receptura była prawie identyczna - tak mi się przynajmniej wydaje Edytowane 7 Lutego 2016 przez HAMISH brewery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HAMISH brewery Opublikowano 7 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 (edytowane) #16 Rye Porter (kandydat nr 1 do BeerCup Kato) Data warzenia: 07.02 Piwo warzone na bitwy piwne BeerCup Kato. Ma być gotowe na 12 maja - bitwa podczas Silesia Beer Fest w Szybie Wilson. Zasyp: Pale Ale Strzegom: 3kg Żytni Weyermann: 1kg płatki żytnie: 0,6kg (dodane na ostatnie 30 minut zacierania) Caraamber Weyermann: 0,5kg Karmelowy 300 Strzegom: 0,5kg Czekoladowy jasny: 0,35kg Czekoladowy ciemny: 0,25kg Słody dodane do 18l wody w temp. 72st. Planowany czas zacierania 1h45m więc zadałem wszystkie słody od razu - nie planuję robić próby jodowej. Zacieranie: 66st - 1h45m. Na ostatnie pół godziny dodałem 0,6kg płatków żytnich. Po zacieraniu dolanie wrzątku i podniesienie temperatury do 72st. Wysładzanie ciągłe do uzyskania ok. 25l brzeczki. Brzeczka przednia 21st Blg, wysładzanie do 5st Blg. Brzeczka przed chmieleniem 14st Blg. Gotowanie: 75' Chmielenie:60'Willamette (4,5%) 30gr 25' EKG (5,7%) 15gr Willamette (4,5%) 10gr Fuggles (4,3%) 10gr 5' EKG (5,7%) 15gr Willamette (4,5%) 10gr Fuggles (4,3%) 10gr Po gotowaniu i odfiltrowaniu chmielin zostało ok 20l brzeczki z Blg na poziomie 15,5st. Studzenie chłodnica z wykorzystaniem ok. 60l wody i przelanie do fermentora. Przez noc brzeczka będzie czekać w fermentorze a rano rozcieńczę brzeczkę 2 litrami wody mineralnej, żeby zbić Blg do 14st a potem zadam drożdże Safale US-05 uwodnione w 250ml wody o temperaturze 27st. Fermentor będę przewozić samochodem ok 6km więc napowietrzanie mam z głowy Planowana fermentacja burzliwa - ok 3tyg. Nie planuję cichej. Edytowane 7 Lutego 2016 przez HAMISH brewery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HAMISH brewery Opublikowano 18 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2016 (edytowane) #17 Rye Porter (Kandydat nr 2 do BeerCup Kato) Niestety zgubiłem kartkę z zapiskami odnośnie zasypu, chmielenia i wszystkimi danymi. Zasyp był zbliżony do warki #16 lecz chmielone było amerykańskimi chmielami i zadane były drożdże US-05. Edytowane 26 Maja 2016 przez HAMISH brewery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HAMISH brewery Opublikowano 18 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2016 (edytowane) #18 Wędzone Ale Piwo warzone 12 lutego w moje urodziny. W planach było zorganizowanie pokazu warzenia piwa dla kilku kolegów lecz już w trakcie zacierania, degustacja rozwinęła się na tyle, że nie wiem ile wysłodziłem, nie pamiętam ile chmieliłem. Na szczęście wyszło w miarę pijalne i nie trzeba wylewać Edytowane 26 Maja 2016 przez HAMISH brewery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się