dziadek Opublikowano 30 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 Dori.Pawdopodobnie chodzi o to że,np.w browarze w Cieszynie kadzie fermentacyjne miały większą powierzchnie niż wysokość płynu.natomiast w KEGu powierzchnia jest mniejsza niż wysokość,i dlatego jest różnica w ciśnieniu na cm2.-porównywalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 30 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 Coder nadal nie odpowiedziałeś na moje pytanie:Jakie znaczenie ma stosunek wysokości do szerokości? Tak jak pisał Stasiek' date=' kwestia mniejszej wysokości dla danej objętości[/quote'] Tak jak odpisałam Staśkowi dla mnie to jakaś pokrętna logika. Z tą wiedzą tajemną dotyczącą kształtów fermentorów to też bym nie przesadzała. Są dość dobre opracowania na ten temat, oczywiście traktujące o tankach o pojemności kilku tysięcy hl i moim zdaniem tam ma to znaczenie. W naszej skali produkcji niekoniecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 30 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 Cześć W fermentorze stożkowym jest jeszcze jeden problem. A nawet PROBLEM: mycie. Porównaj mycie i dezynfekcję dwóch wiaderek, a pucowanie fermentora stożkowego, z wykręcaniem i wygotowywaniem kraników itd. Myslę że użycie karchera i mocnej zasady rozwiązuje problem mycia. A dezynfekcja piro. I żadnego wykręcania kraników. MOże Wesoły by się wypowiedział, ale nie sądzę żeby bardzo zadziwiał przy swoich tankach. Podobnie jak Ty, zalewam dół tanka roztworem NaOh. Zawory również przemywam, tak aby w sakiewkach był roztwór. W tym stanie tank oczekuje do kolejnej warki. Raz w sezonie warto usunąć osady twarde roztworem kwasu solnego. Jak już kilka razy pisałem, nawet w małym tanku o pojemności około 100l zachodzi zjawisko cyrkulacji, niezależnie czy fermentujemy pilsa przy 8°C, czy pszenicę przy 18°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamankfc Opublikowano 30 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 (edytowane) Ja uważam że nie ma o co kopi kruszyć w tak małej skali jak nasze domowe browary subtelne różnice są mało istotne. Bardziej bym się przejmował zagadnieniem takim jak skuteczność zlewania osadu (gęstwy) bo wiadomo lepkość tej zawiesiny jest wysoka i raczej martwił bym się czy aby na pewno wszystko ze ścianek spłynęło. I tu następny problem to mycie bo raczej zarysowanie ścianek stożka jet nie pożądane więc raczej bym stosował myjkę ciśnieniową. Jednak bez spróbowania uwarzenia czegokolwiek samemu w takim fermentatorze to raczej dyskusja czysto teoretyczna Edytowane 30 Października 2009 przez szamankfc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 30 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 Zamówiłem.Czekam na dostawe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 30 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 Cześć. A ma ktoś pomysł jak zrobić w domu taki fermentator? W BA są duże lejki, tylko jak połączyć go z resztą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 31 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2009 Dzisiaj dostałem odpowiedz z Winnica shop,że zamówiony zbiornik kosztuje 1190 zł a nie 680 ponieważ była znieaktualizowana strona."I po ptokach".Można kupić podobny ale bez zaworów i z pokrywą pływającą za 680 zł.Przemyśle tego zbiornika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamankfc Opublikowano 31 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2009 Cześć. A ma ktoś pomysł jak zrobić w domu taki fermentator? W BA są duże lejki, tylko jak połączyć go z resztą? widzę tylko jedną możliwość spawanie metodą tig Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 1 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2009 (edytowane) cena 1100 już jest zupełnie niefajna lubię wyzwania i mogę taki fermentator z kega spróbować wykonać dajcie mi kilka dni na poszukanie odpowiedniego kega 50l to znaczy za realną cenę, sprawdzałem allegro na razie wszystko pod 150 bez wysyłki a to trochę za dużo ... chyba że macie jakieś inne źródło które możecie polecić Edytowane 1 Listopada 2009 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 3 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2009 arkusz KO zakupiony niestety keg będę miał dopiero dopiero na początku grudnia znalazłem coś takiego stożkowy 150L prosto z chin za 700 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 4 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2009 Cześć arkusz KO zakupiony niestety keg będę miał dopiero dopiero na początku grudnia z ciekawości zapytam jakich rozmiarów akrusz, jaka grubość blachy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 4 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2009 arkusz 1,5 mm zbliżony do grubości blachy w kegu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg-orio Opublikowano 18 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 Jeśli ktoś jeszcze choruje na fermentor stożkowy, to jest ciekawa oferta. Tworzywo sztuczne, 60L za mniej niż 500 PLN za najtańszą obcję, z wysyłką: http://www.hobbyquip.eu/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=1&Itemid=26 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 18 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 http://www.brouwland.com/en/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 18 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 za 500 zł to można kupić 3 kegi, a jak sie kupi te w gumie to jeszcze będzie taniej. zlaneźć spawacza, zespawać dwa i fermentator jak złoto a i zawór można wspawać w dziurę po fittingu. Bleakreaper 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg-orio Opublikowano 18 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 za 500 zł to można kupić 3 kegi, a jak sie kupi te w gumie to jeszcze będzie taniej. zlaneźć spawacza, zespawać dwa i fermentator jak złoto a i zawór można wspawać w dziurę po fittingu. Zgadzam się. Ja pozostaję z powodów dyskutowanych już w tym wątku przy fermentorach typu z BA. Ale czy wszystkie nasze wydatki mają racjonalne uzasadnienie? Chodzi o to, że ceny spadają i można sobie pomału pozwolić na ten "szpan"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 arkusz KO zakupiony niestety keg będę miał dopiero dopiero na początku grudnia znalazłem coś takiego stożkowy 150L prosto z chin za 700 zł udało sie doprowadzić projekt do szczęśliwego końca /poślizg straszny ale to prototyp / zdjęcia w galerii http://www.piwo.org/galeria/displayimage.php?pos=-1822 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Nie pamiętam czy było więc zapytam, jaka jest pojemność? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 dokładnie nie liczyłem wzorami ale ok 25l więcej niż w normalnym kegu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Możesz Krzysiek pstryknąć środek ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Kurde jaka rakieta teraz będziesz miał odlot Jeszcze tylko napisz jaki był ogólny koszt tego cacka bo jestem ciekawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 To jest keg + stożek, czy zostały użyte 2 kegi i stożek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 keg + stożek co do kosztów to trudno określić bo za część pracy rozliczałem się w naturze na pewno nie więcej niż 500 łącznie z kegiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 keg + stożek co do kosztów to trudno określić bo za część pracy rozliczałem się w naturze Nie spodziewałbym się tego po Tobie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Fajny. zastanawiam sie nad zrobieniem takiego z wykorzystaniem dwóch kegów. Ten szlif na kegu wygląda faktycznie tak, jakby było w tym miejscu spawane. Czy ten wyższy zawór ma możliwość przekręcenia rurki góra/dół ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi