HAMISH brewery Opublikowano 16 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 (edytowane) Witam, muszę pilnie zlikwidować fermentor w miejscu, gdzie teraz stoi i przewieźć go ok 6km samochodem. Jest już po fermentacji, teoretycznie piwo do rozlania ale chcę jeszcze zostawić na kilka dni. Czy taka operacja jest bezpieczna? Nie zepsuję tego co jest w fermentorze? Edytowane 16 Listopada 2014 przez HAMISH brewery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 16 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 Wg mnie dowieziesz pianę. Weź butelki i na miejscu zabutelkuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HAMISH brewery Opublikowano 16 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 piwo jest z brewkita - czy to ma znaczenie? no i czy ta piana opadnie za dzień lub dwa i piwo wróci do stanu z "teraz"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 16 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 Weź butelki i na miejscu zabutelkuj Weź butelki i zabutelkuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HAMISH brewery Opublikowano 16 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 Sytuacja jest mocno awaryjna, butelkowanie na miejscu odpada - butelki nie są przygotowane, brak możliwości zachowania higieny przy rozlewie. Wygląda na to, że bez transportu się nie obędzie. Mam nadzieję, że się uda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koogoot Opublikowano 16 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 Sytuacja jest mocno awaryjna, butelkowanie na miejscu odpada - butelki nie są przygotowane, brak możliwości zachowania higieny przy rozlewie. Wygląda na to, że bez transportu się nie obędzie. Mam nadzieję, że się uda Nie ma przeciwwskazań. Przez ponad rok warzyłem piwo w jednym miejscu, następnie przewoziłem autem kilkanaście kilometrów w inne miejsce i tam fermentowało. Następnie z powrotem zawoziłem je z miejsca fermentacji do miejsca warzenia i dopiero butelkowałem. Tylko pozwalałem mu ustać się jeszcze dzień lub dwa. Co najmniej dwadzieścia warek tak zrobiłem. Żadnych problemów. Tylko uważaj, jeśli masz fermentator z kranikiem. W takim wypadku najlepiej zabezpieczyć taśmą klejącą, bo podczas transportu może się otworzyć. No to powodzenia. beu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 17 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 Tez wozilem piwo po fermentacji, nic mu nie było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 17 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 A co by miało mu być, oczywiście poza ryzykiem wywrotki wiadra i rozlaniem? Najwyżej się wzburzy, 2-3 postoi i wszystko znów ładnie opadnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dazhdbog Opublikowano 17 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 Przewoziłem raz między burzliwą, a cichą. Wszystko w porządku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 17 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 Ja też warzę na wsi i wiozłem do butelkowania ostatnio 70km.. niech tylko odstoi swoje i uważaj na gaz, jak zamkniesz szczelnie może ci wieczko wybrzuszyć po drodze i porozlewać się, nie wentyluj go przed drogą co by się nie natleniło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HAMISH brewery Opublikowano 17 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 Dzięki za wszystkie informacje i rady. Piwo już przewiezione i nawet rozlane do butelek oczywiście:) Podczas przewozu nawet sie nie spieniło - spokojna jada, opanowanie i delikatne zakręty Teraz długie tygodnie oczekiwania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się