Czelban Opublikowano 16 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 Szukam sprawdzonej receptury na Szkocką 80-tke/Scottish 80.Proszę o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elvi Opublikowano 16 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 (edytowane) Hej kolego z Piwowarskiego Podlasia. Nie wiem czy korzystasz z Beersmith więc przełożyłem ci gotową recepturę na polskie warunki i własną wydajność (93%), warka 19.5L. słód Pale 5.9EBC, 3.24kg Melanoidynowy (Weyermann), 0.24kg karmelowy 90EBC, 0.05kg czekoladowy ciemny 1200EBC, 0.03kg jęczmień prażony 1000EBC, 0.03kg East Kent Goldings 18g, chmielenie brzeczki przedniej, czyli przed gotowaniem EKG 20g, 15 min EKG 18g, 5 min EKG 18g, 0 min drożdże Scottish Ale wyeast#1728 zacieranie 68°C, 60 min 12.8°Blg, 22 IBU, 23 EBC, 4.8% alk. Edytowane 16 Listopada 2014 przez Elvi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Kos Opublikowano 17 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 Widzę już się zbroisz na bitwę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 17 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 Nie ma na co czekać to tylko ja waliłem w ... do ostatnich chwil i potem było robione na szybkiego w kolejnym sezonie jest kilka "styli" które nie są aż tak przewałkowane w polskim internecie, więc warto przyłożyć się lepiej niż w pierwszej edycji. Sam chętnie spróbuję zrobić klona tego co dostałem jako nagrodę , odnośnie szkockiej 80 macie jakiegoś dobrego przedstawiciela którego mam szansę dorwać w Piwa Świata? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 17 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 (edytowane) Belhaven Scottish Ale Szukajcie w marketach. Bywało nawet w Tesco Ta receptura wyżej, jak na klasyczny Scottish 80/- jest sporo przechmielona Edytowane 17 Listopada 2014 przez Dagome Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Fox Opublikowano 17 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 Williams Brothers 80/- całkiem charakterystyczne, wydaje mi się, że może służyć jako ciekawy przykład stylu, do znalezienia w sklepach piwnych w cenach ok. 8 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 17 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 (edytowane) Dzięki! Jeśli chodzi o przepisy, znalazłem trochę mniej dowalony chmielem przepis. http://www.homebrewt...bt-comp-141264/ Przeskalowałem "na nasze" ten przepis dla 20l wychodziło by coś takiego: 3,04 kg Pale Ale (5,5 EBC) 0,26 kg Caramel/Crystal Malt - 20L (39,4 EBC) 0,26 kg Caramel/Crystal Malt - 80L (157,6 EBC) 0,20 kg Caramel/Crystal Malt -120L (236,4 EBC) 32,99 g Goldings, East Kent [5,00 %] - Gotowanie 60min Zacieranie jednotemperaturowe 70°C@60min Drożdże wyeast 1728(ze starterem) Edytowane 17 Listopada 2014 przez b.dawid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 17 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 Jak nie wiadomo z jakiej receptury warzyć - bierze się recepturę Jamila Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 17 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 Jak nie wiadomo z jakiej receptury warzyć - bierze się recepturę Jamila Mądre słowa - gdzieś już to słyszałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 17 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 Jak nie wiadomo z jakiej receptury warzyć - bierze się recepturę Jamila Mądre słowa - gdzieś już to słyszałem W kościele? Ksiądz z ambony nawoływał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 17 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 W kościele? Ksiądz z ambony nawoływał? Mówił mi to mój "nauczyciel" piwowarstwa, ale chyba Księdzem nie jest ... tak mi się przynajmniej wydaje chyba, że ładna żonka i dzieci to tylko przykrywka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czelban Opublikowano 21 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 Dziękuje wszystkim piowarom za podpowiedz.Teraz tylko zamówić słody i brać się za warzenie póki temperatury do tego sprzyjają.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 21 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 Golden Promise bedziesz kupowac ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czelban Opublikowano 30 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 (edytowane) Golden Promise bedziesz kupowac ? Witam nie będę kupował słodu Golden Promise bo zrobiłem już zamówienie na słód z Optimy z innymi piwowarami więc będzie troszkę inna receptura niż pierwotna. Może wiesz czym można by było zastąpić słód Canadian Honey Malt (Gambrinus). Edytowane 30 Listopada 2014 przez Czelban Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 30 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 Z dostępnych w Polsce wydaje mi się, że Weyermann Abbey ma najbardziej zbliżony profil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się