Skocz do zawartości

Szukam sprawdzonej receptury na Szkocką 80-tke/Scottish 80.Proszę o pomoc :)


Czelban

Rekomendowane odpowiedzi

Hej kolego z Piwowarskiego Podlasia. Nie wiem czy korzystasz z Beersmith więc przełożyłem ci gotową recepturę na polskie warunki i własną wydajność (93%), warka 19.5L.

 

słód Pale 5.9EBC, 3.24kg

Melanoidynowy (Weyermann), 0.24kg

karmelowy 90EBC, 0.05kg

czekoladowy ciemny 1200EBC, 0.03kg

jęczmień prażony 1000EBC, 0.03kg

 

East Kent Goldings 18g, chmielenie brzeczki przedniej, czyli przed gotowaniem

EKG 20g, 15 min

EKG 18g, 5 min

EKG 18g, 0 min

 

drożdże Scottish Ale wyeast#1728

 

zacieranie 68°C, 60 min

12.8°Blg,

22 IBU,

23 EBC,

4.8% alk.

Edytowane przez Elvi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie ma na co czekać :D to tylko ja waliłem w ... do ostatnich chwil i potem było robione na szybkiego ;) w kolejnym sezonie jest kilka "styli" które nie są aż tak przewałkowane w polskim internecie, więc warto przyłożyć się lepiej niż w pierwszej edycji. Sam chętnie spróbuję zrobić klona tego co dostałem jako nagrodę :D, odnośnie szkockiej 80 macie jakiegoś dobrego przedstawiciela którego mam szansę dorwać w Piwa Świata?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki!

Jeśli chodzi o przepisy, znalazłem trochę mniej dowalony chmielem przepis. http://www.homebrewt...bt-comp-141264/

 

Przeskalowałem "na nasze" ten przepis dla 20l wychodziło by coś takiego:

3,04 kg Pale Ale (5,5 EBC)

0,26 kg Caramel/Crystal Malt - 20L (39,4 EBC)

0,26 kg Caramel/Crystal Malt - 80L (157,6 EBC)

0,20 kg Caramel/Crystal Malt -120L (236,4 EBC)

32,99 g Goldings, East Kent [5,00 %] - Gotowanie 60min

 

Zacieranie jednotemperaturowe 70°C@60min

Drożdże wyeast 1728(ze starterem)

Edytowane przez b.dawid
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Golden Promise bedziesz kupowac ?

Witam nie będę kupował słodu Golden Promise bo zrobiłem już zamówienie na słód z Optimy z innymi piwowarami więc będzie troszkę inna receptura niż pierwotna. Może wiesz czym można by było zastąpić słód Canadian Honey Malt (Gambrinus). Edytowane przez Czelban
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.