Skocz do zawartości

Obniżenie temperatury fermentacji


Fifol

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jutro warzę IPA- 14blg, drożdże US-05.

 

Garnek z brzeczką zamierzam chłodzić w zimnej wodzie w wannie- patent się zawsze dobrze sprawdzał. Potem zadam drożdże i fementor wstawię do styropianowej lodówki gdzie włożę butelki z lodem. Naczytałem się jednak informacji, że obniżenie temperatury fermentacji jest bardzo stresujące dla drożdży i mogą przestać pracować. Na jakim etapie? Chcę przeprowadzić fermentacje w 18-19 stopniach, ale obawiam się że brzeczka po schłodzeniu w wannie będzie miała z 20 stopni, może trochę więcej. Na ile ryzykuję wstawiając taki fermentor z świeżo zadanymi drożdżami do lodówy i obniżając temperaturę w ciągu kilku godzin powiedzmy o 3 stopnie? Lepiej moczyć dłużej brzeczkę w wannie, czy się nie przejmować?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Obniż ile się da w wannie, zlej do fermentora, zamknij szczelnie i wystaw na balkon na 3-4h (przy tych temperaturach na zewnątrz będzie idealnie). Potem zadaj drożdże pamiętając, aby różnica temperatur uwodnionych drożdży nie była większa od 8oC w porównaniu do temperatury brzeczki w fermentorze (idealnie jakby była podobna, albo nie większa niż 3 stopnie). Zacznij fermentację w tych 18-19oC i nie pozwól, aby temperatura skoczyła powyżej 21-22oC.

Edytowane przez lukaszr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Często na drożdżach jest napisane, żeby uwodnić w27oC +-3.

Czyli uwadniam je załóżmy w24 po czym schłodzić je do 17, żeby miały temperaturę brzeczki? Czy można je wsypać do takiej chłodnej wody i nic im nie będzie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czyli uwadniam je załóżmy w24 po czym schłodzić je do 17, żeby miały temperaturę brzeczki? Czy można je wsypać do takiej chłodnej wody i nic im nie będzie?

 

Tylko schłodzić je należy w miarę delikatnie żeby nie doznały szoku. Różnica temperatur pomiędzy drożdżami, a brzeczką nie powinna przekraczać 8oC (a najlepiej nie więcej niż 3oC).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dlatego się zapytałem, żeby właśnie doprowadzić uwodnione drożdże do jak najbardziej zbliżonej temperatury brzeczki.

 

Czy uwadniając drożdże w 24oC i schładzając przez włożenie do lodówki do temperatury brzeczki czyli np. 16-17, to jest szybko ;)

Chyba najwygodniej mieć gęstwę, którą do takiej temperatury doprowadzamy i zadajemy do brzeczki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.