Fifol Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Witam, jutro warzę IPA- 14blg, drożdże US-05. Garnek z brzeczką zamierzam chłodzić w zimnej wodzie w wannie- patent się zawsze dobrze sprawdzał. Potem zadam drożdże i fementor wstawię do styropianowej lodówki gdzie włożę butelki z lodem. Naczytałem się jednak informacji, że obniżenie temperatury fermentacji jest bardzo stresujące dla drożdży i mogą przestać pracować. Na jakim etapie? Chcę przeprowadzić fermentacje w 18-19 stopniach, ale obawiam się że brzeczka po schłodzeniu w wannie będzie miała z 20 stopni, może trochę więcej. Na ile ryzykuję wstawiając taki fermentor z świeżo zadanymi drożdżami do lodówy i obniżając temperaturę w ciągu kilku godzin powiedzmy o 3 stopnie? Lepiej moczyć dłużej brzeczkę w wannie, czy się nie przejmować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 (edytowane) Obniż ile się da w wannie, zlej do fermentora, zamknij szczelnie i wystaw na balkon na 3-4h (przy tych temperaturach na zewnątrz będzie idealnie). Potem zadaj drożdże pamiętając, aby różnica temperatur uwodnionych drożdży nie była większa od 8oC w porównaniu do temperatury brzeczki w fermentorze (idealnie jakby była podobna, albo nie większa niż 3 stopnie). Zacznij fermentację w tych 18-19oC i nie pozwól, aby temperatura skoczyła powyżej 21-22oC. Edytowane 18 Listopada 2014 przez lukaszr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fifol Opublikowano 18 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Tak zrobię. Jutro ma być chłodno, ale cóż począć w przyszłości gdy temperatury za oknem będę większe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 19 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 Tak zrobię. Jutro ma być chłodno, ale cóż począć w przyszłości gdy temperatury za oknem będę większe? Możesz zrobić tzw. chłodzenie grawitacyjne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 19 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 Często na drożdżach jest napisane, żeby uwodnić w27oC +-3. Czyli uwadniam je załóżmy w24 po czym schłodzić je do 17, żeby miały temperaturę brzeczki? Czy można je wsypać do takiej chłodnej wody i nic im nie będzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 19 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 Czyli uwadniam je załóżmy w24 po czym schłodzić je do 17, żeby miały temperaturę brzeczki? Czy można je wsypać do takiej chłodnej wody i nic im nie będzie? Tylko schłodzić je należy w miarę delikatnie żeby nie doznały szoku. Różnica temperatur pomiędzy drożdżami, a brzeczką nie powinna przekraczać 8oC (a najlepiej nie więcej niż 3oC). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 20 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2014 Dlatego się zapytałem, żeby właśnie doprowadzić uwodnione drożdże do jak najbardziej zbliżonej temperatury brzeczki. Czy uwadniając drożdże w 24oC i schładzając przez włożenie do lodówki do temperatury brzeczki czyli np. 16-17, to jest szybko Chyba najwygodniej mieć gęstwę, którą do takiej temperatury doprowadzamy i zadajemy do brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się