dobry alkoholik Opublikowano 21 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 Witam . Przedwczoraj warzyłem pszeniczniaka zacząłem ok godz . 17:00 a kończyłem ok godz 24:00 , bardzo długo . Moje pytanko dotyczy temperatury zadawania drożdży ja zadałem w temp 28 stopni C bo już nie dałem rady dłużej czekać na schłodzenie brzeczki zaznaczę , ze nie posiadam chłodnicy , więc studzę w wannie . Fermentacja ruszyła rano temp ok 24 stopni , a dzisiaj 22 . Czy będzie coś z tego piwa , a może od razu wylać w kanał i nie czekać na kiepskiej jakości sikacz . Drożdże to Safbrew WB-06 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas.IE Opublikowano 21 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 Ja bym poczekał ... Raz mi się przytrafiło ,że przekroczyłem maksymalna dla drożdży temperaturę fermentacji ( nieumyślnie ) a piwo wcale nie wyszło podłe. Całkiem pijalne , straszono mnie bimbrem itp. ale wcale tak nie musi być . Wylać zawsze zdążysz jakby co Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scyzoryk Opublikowano 21 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 Dlaczego chcesz wylewać do zlewu 7h pracy i jakieś 50 zł? Przecież nie ma kwasu albo innych niespodzianek. Zadałeś drożdże w 28 i miały one laga, namnożyły się, zaczęły fermentować w 24 i sobie produkują teraz piwo w 22, będziesz miał bananki w piwie i tyle chociaż dają one lepsze efekty jak je zestresujemy, ja nie widzę żadnego problemu skoro ruszyły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 21 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 (edytowane) Jak to mówią "wylać zdążysz zawsze". Ale nie popadajmy w paranoje konkursowe pewnie nie wyjdzie ale kanał raczej też nie. Edytowane 21 Listopada 2014 przez Pinhead Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas.IE Opublikowano 21 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 Swoją drogą polecam zakup chłodnicy , w godzinę jesteś w stanie schłodzić nawet do 18-17 st. (zależne od temperatury zimnej wody w kranie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hoplite Opublikowano 21 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 Skąd ten pomysł, żeby wylewać? Jeżeli zachowałeś stosowny poziom higieny to nie powinno się nic złego zdarzyć. Czytałeś instrukcję użycia drożdży przed ich zadaniem? Temperatura fermentacji 12-25 st C, optymalnie 18-24, więc źle nie jest, do tego fermentacja ruszyła. Daj drożdżom popracować, jeszcze zdążysz wylać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobry alkoholik Opublikowano 21 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 Dzięki Wam za odpowiedz !!! Czyli nie jest źle , a jeszcze takie pytanko czy zacierał ktoś w wiaderku fermentacyjnym z metodą dolewania gorącej wody ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 21 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 (edytowane) czy zacierał ktoś w wiaderku fermentacyjnym z metodą dolewania gorącej wody ? Czytałeś chociaż trochę to forum? Edytowane 21 Listopada 2014 przez lukaszr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 21 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 Temperatura fermentacji 12-25 st C, optymalnie 18-24, więc źle nie jest ale to dotyczy brzeczki nie powietrza, a brzeczka fermentująca ma tak z 2-3 st.C wyższą temp. od otoczenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobry alkoholik Opublikowano 21 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 Temperatura fermentacji 12-25 st C, optymalnie 18-24, więc źle nie jest ale to dotyczy brzeczki nie powietrza, a brzeczka fermentująca ma tak z 2-3 st.C wyższą temp. od otoczenia Podane wartości temperaturowe to warka , a otoczenie to 20 stopni C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hoplite Opublikowano 22 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 ale to dotyczy brzeczki nie powietrza, a brzeczka fermentująca ma tak z 2-3 st.C wyższą temp. od otoczenia Egzotermiczność procesu fermentacji jest zagadnieniem mi znanym, z postu wywnioskowałem że mowa o temperaturze brzeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się