Wania Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Natknąłem się dziś na informację o dodawaniu do grodziskiego kory wierzbowej: http://barclayperkins.blogspot.com/2012/08/gratzer-beer.html Jak czytam o właściwościach kory brzozy, to przypominają mi się wszystkie teksty o zdrowotnych właściwościach grodziskiego, rekonwalescentach itd. Natomiast jako fan grodziskiego chętnie bym się podjął takiego eksperymentu, ale główne pytania brzmią, ile i jak dodać? W artykule piszą o chlodzeniu, zastanawiam się też nad cichą? Ktoś ma jakies pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Skąd un to wie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 23 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Z tego co rozumiem, cytat pochodzi z J.C. Leuchs Braulexikon, 1867, pages 65 - 66 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Jak zbierać korę wierzby? Korę wierzby zbiera się wiosną, zanim rozwiną się liście i kwiaty, które tworzą tzw. kotki (pojawiają się jednocześnie z liśćmi). Do okorowania wybierać należy 2–3-letnie gałęzie ze ściętych drzew. Najpierw nacina się korę wokół gałęzi co 20 cm, następnie wzdłuż i podważając ją nożem, zdejmuje z drewna. Dobrze zebrana i wysuszona kora wierzby powinna zachować z zewnątrz barwę szarozieloną, a od wewnątrz jasnobrunatną, mieć nie więcej niż 3 mm grubości i łatwo się łamać. Odwar z kory wierzby 1 łyżkę kory zalej szklanką wody, zagotuj i pod przykryciem trzymaj przez 5 minut na małym ogniu. Odstaw na 15 minut, przecedź. Pij po 1/3 szklanki 3 razy dziennie podczas grypy i przeziębienia jako środek zwalczający gorączkę, katar, ból mięśni. Pomoże również w dolegliwościach reumatycznych i nerwobólach, nieżycie żołądka i zapaleniu śluzówki przewodu pokarmowego. Wnioskując, korę należy wsypać 5 minut przed końcem gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 25 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Kupiłem dziś korę wierzby. Napar z kory wierzbowej jest obrzydliwy. Mega gorzki, ściągający, garbnikowy. Natomiast rozlałem jedno grodziskie na poł i do jednego kieliszka dodawałem tego naparu. Oczywiście nie jest to to samo co uwarzenie z dodatkiem, ale no coś tam wnosi. Jedna łyżeczka naparu w sposób bardzo zauważalny zmieniła aromat w kierunku mokrej kory, mokrego lasu, a smak bardzo delikatnie. Dodanie drugiej łyżeczki jeszcze podniosło aromat i zdecydowanie zmieniło smak, ale nie potrafię do końca go opisać. Choć nie jest to nic bardzo obrzydliwego;) Wydaje mi się, że można eksperyment zrobić, ale trzeba bardzo uważać z ilością i zdecydowanie maks 5 litrów takich zrobić na początek. Przy następnej warce odleje piec litrów i uwarze z dodatkiem tej kory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się