Baton Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Hej. Planuje zrobić porter wędzony, około 18 blg, warka 23 litry, ibu: 32. Stworzyłem coś takiego na razie: Słody Wędzony (Weyermann) 2,5 kg Pale Ale 1,5 kg Monachijski typ I 1,5 kg Brown 0,5 kg Płatki owsiane 0,5kg Karmelowy ciemny (600 EBC) 0,4 kg Czekoladowy pszeniczny 0,4 kg Pszeniczny 0,4 kg Chmiele Magnum - 30g - 60 minut Galaxy - 20g - 15 minut Citra - 20g - 10 minut Drożdże Safale S-04 Będzie coś z tego? S-04 nie będą miały problemu przy takim ekstrakcie? Kwestia jest taka, że mam na stanie 0,4 kg pszenicznego, 1kg karmelowego 600 i trochę monachijskiego, więc chciałbym ich trochę zużyć. Chmiele: magnum, galaxy, citra, cenntenial, columbus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Moim zdaniem trochę dużo tego wędzonego. Co kto lubi. Ja dałem do RISa 20% a Ty masz 40%. U mnie wędzonka jest wyraźna ale nie nachalna. Dałbym max 1,5kg. Chmiele to najmniejszy problem przy porterze. Raczej ważniejsze są aromaty odsłodowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 (edytowane) A ja odwrotnie niż kolega, radzę dać więcej. W swoim dalem 2.5 kg bukowego Castel malting, który podobno jest mocniej wędzony od weyermana i efekty są trochę mizerne. Gdybym miał robić teraz, to przynajmniej 4kg. Robilem na 20 l. 16.5 blg. Edytowane 24 Listopada 2014 przez RobertJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Castle robi inny niż wędzony torfem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Robi wędzony bukiem: http://www.castlemal...anguage=English Coder pisał że Czerwony Kapelusz był robiony na tym słodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kentaki Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 (edytowane) Robi http://www.castlemal...Language=Polish Ale wcale nie uważam że jest mocno wędzony Edytowane 24 Listopada 2014 przez kentaki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się