Skocz do zawartości

Wędzony porter


Baton

Rekomendowane odpowiedzi

Hej. Planuje zrobić porter wędzony, około 18 blg, warka 23 litry, ibu: 32. Stworzyłem coś takiego na razie:

 

Słody

Wędzony (Weyermann) 2,5 kg

Pale Ale 1,5 kg

Monachijski typ I 1,5 kg

Brown 0,5 kg

Płatki owsiane 0,5kg

Karmelowy ciemny (600 EBC) 0,4 kg

Czekoladowy pszeniczny 0,4 kg

Pszeniczny 0,4 kg

 

Chmiele

Magnum - 30g - 60 minut

Galaxy - 20g - 15 minut

Citra - 20g - 10 minut

 

Drożdże

Safale S-04

 

Będzie coś z tego? S-04 nie będą miały problemu przy takim ekstrakcie? Kwestia jest taka, że mam na stanie 0,4 kg pszenicznego, 1kg karmelowego 600 i trochę monachijskiego, więc chciałbym ich trochę zużyć. Chmiele: magnum, galaxy, citra, cenntenial, columbus.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja odwrotnie niż kolega, radzę dać więcej. W swoim dalem 2.5 kg bukowego Castel malting, który podobno jest mocniej wędzony od weyermana i efekty są trochę mizerne. Gdybym miał robić teraz, to przynajmniej 4kg. Robilem na 20 l. 16.5 blg.

Edytowane przez RobertJ
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.