Lewan Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 (edytowane) Witam! Mam dwa pytania: 1. Czy skórka ze słodkiej pomarańczy w ilości 20g dodana 15 minut przed końcem gotowania Dunkelweizena nie zniszczy całkowicie tego piwa? Powinienem sobie odpuścić, ewentualnie dać tego dodatku o połowę mniej? 2. Mam garnek! Ciężko było tą rzecz znaleźć. Aluminiowy. Na wiki piszą, że nie polecają ponieważ ciężko utrzymać w takowym higienę. Czy ktoś, kiedykolwiek próbował warzyć w takim garnku i jaki był efekt? Mam za sobą jedną warkę, dry stout'a, wyszedł z niego straszny kwas, choć wiem że to nie tylko wina kotła... Dużo doświadczenia wyniosłem z tej jednej warki, ale to już temat na osobny post EDIT Jeszcze jedno pytanie: 3. Czy można trzymać butelki z piwem, od razu po zakapslowaniu w kartonie, a karton ten umieścić w szafce? Pytanie głupie, wiem, ale lepiej mieć pewność. Edytowane 24 Listopada 2014 przez Lewan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Te 20g to na ile piwa? Ale raczej nie poczujesz różnicy, dodawałem też chyba do dunkelweizena i nie była wyczuwalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 2. Mam garnek! Ciężko było tą rzecz znaleźć. Aluminiowy. Na wiki piszą, że nie polecają ponieważ ciężko utrzymać w takowym higienę. Czy ktoś, kiedykolwiek próbował warzyć w takim garnku i jaki był efekt? Mam za sobą jedną warkę, dry stout'a, wyszedł z niego straszny kwas, choć wiem że to nie tylko wina kotła... Dużo doświadczenia wyniosłem z tej jednej warki, ale to już temat na osobny post Zmień garnek na emalię lub K.O. 3. Czy można trzymać butelki z piwem, od razu po zakapslowaniu w kartonie, a karton ten umieścić w szafce? Pytanie głupie, wiem, ale lepiej mieć pewność. Oczywiście, że można. Po 2-3 tygodniach jednak umieściłbym piwo w nieco chłodniejszym pomieszczeniu, bo zakładam, że ta szafka to stoi w temperaturze pokojowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewan Opublikowano 24 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Te 20g to na ile piwa? Ale raczej nie poczujesz różnicy, dodawałem też chyba do dunkelweizena i nie była wyczuwalna. 20g na 20l. Spróbuję, co mi tam Zmień garnek na emalię lub K.O. Będzie ciężko, szukam już od dobrych kilku tygodni, a niestety budżet mały i mnie nie stać... No, ale postaram się bardziej. Oczywiście, że można. Po 2-3 tygodniach jednak umieściłbym piwo w nieco chłodniejszym pomieszczeniu, bo zakładam, że ta szafka to stoi w temperaturze pokojowej Dzięki wielkie, tak zrobię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Tak sprawdziłem, to był dunkel, 20g suszonej skórki samodzielnie suszonej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Mam garnek! Ciężko było tą rzecz znaleźć. Aluminiowy. Na wiki piszą, że nie polecają ponieważ ciężko utrzymać w takowym higienę. Czy ktoś, kiedykolwiek próbował warzyć w takim garnku i jaki był efekt? Mam za sobą jedną warkę, dry stout'a, wyszedł z niego straszny kwas, choć wiem że to nie tylko wina kotła... Dużo doświadczenia wyniosłem z tej jednej warki, ale to już temat na osobny post Prawie od początku warzę w garze aluminiowym i nie mam z nim problemu, gdzieś na forum jest wątek o gankach aluminiowych poczytaj. Nie wiem jak udało ci się połączyć aluminium z kwaśnym piwem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewan Opublikowano 24 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Prawie od początku warzę w garze aluminiowym i nie mam z nim problemu, gdzieś na forum jest wątek o gankach aluminiowych poczytaj. Nie wiem jak udało ci się połączyć aluminium z kwaśnym piwem Wyczytałem na wiki że ciężko z higieną (Na oko raczej czysty, ale może coś się zmienia na poziomie niezauważalnym dla ludzkiego oka, kto wie ). Brak higieny = Infekcja. Masę błędów popełniłem przy pierwszej warce. A, niech będzie - Spróbuję jeszcze raz w aluminium uwarzyć, chociaż - Jak znajdę inny kocioł to na pewno zamienię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Nie o to chodzi z tą higieną. Chodzi o to że garnek aluminiowy się inaczej, delikatniej myje, i trzeba uważać żeby nie zedrzeć warstwy tlenków która się na jego powierzchnie wytworzyła. Każde zanieczyszczenie mikrobiologiczne załatwia Ci gotowanie. Poczytaj o tym jak dbać o swój garnek, jak myć i na co zwracać uwagę. Część osób warzy na aluminiowych garach i ich piwa też potrafią wygrać konkursy;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się