dzeju Opublikowano 2 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2015 (edytowane) Warka #8 RIS Wczoraj 01.06 zabutelkowałem RISa, końcowy odczyt 9,5°Blg. Jak na ilość karmelów i ekstrakt początkowy 25,3°Blg to wynik może być. W aromacie, bardo przyjemny słodki, karmelowy, dębowy. W smaku trochę za mocno dębowy, ale może się to trochę ułoży. Poza tym ma duży potencjał, zobaczymy na święta co z niego będzie (no myślę że wcześniej też nie omieszkam spróbować ). Zabutelkowany w ilości 8x0,25l + 28x0,33l + 3x0,4l = 12,5l + (0,5l zmarnowane), z dodatkiem 40g cukru w roztworze 0,2l 19°Blg. Planowane nagazowanie 1,7 v/v. Warka #10 600m(APA) W czwartek w planach warzenie, jakoś udało mi się znaleźć trochę czasu. Planuję coś w deseń #2 Ążeja, tylko że niestety na 1,5 miesiąca zostawię piwo na fermentacji. Mam nadzieję że się zbytnio nie utleni. Przyłożę się do dezynfekcji i całego procesu, aby go nie spartolić (choć do tej pory z tym nie miałem problemów). Co wyjdzie to wyjdzie. Edytowane 6 Czerwca 2015 przez dzeju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 6 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2015 (edytowane) Warka #10 - 600m (APA)Receptura własna.Data warzenia: 04.06.2015 Ekstrakt: 13,3°Blg Goryczka: 37,8 IBU Alkohol: 5,7% Ilość: 23,5l Surowce:Zasyp:5 kg – słód pale ale Strzegom 0,25 - karmel czerwony Strzegom 0,25 - Carahell Weyerman Chmiel: 10g Magnum, 11,8% alfa 10g Lubelski 3,6% alfa (znalazłem w zamrażalce jakąś resztkę) 50g Cascade 6,9% alfa 100g Amarillo 9,8% alfaDrożdże:Fermntis Safale US-05 Zacieranie:19Lzasyp 58°C55-56°C 5'67°C 70'78°C 10' (wygrzew)Wysładzanie:18L 78°C wody z dodatkiem 5ml kwasu fosforowego 75% ph(7,1 na 5,3)Do chmielenia wyszło 30L o gęstości około 12,2°BlgWarzenie: 70'60' 10g Magnum 20' 10g Amarillo, 10g Cascade, 10g Lubelski0' 40g Amarillo, 20g CascadeChłodzenie i zadawanie drożdży:Chłodzenie do temperatury 19°C ok 2h15' – do fermentora trafiło 23,6L brzeczki o gęstości 14,3°Blg. Rozcieńczenie do 13,3°Blg poprzez dodanie 1,5l zimnej wody mineralnej(9-5°C). Drożdże uwodnione w 100ml 22°C wody. Uwadniane 55min.Fermentacja burzliwa04.06.2015 - 24.06.2015 Po 11 h od zadania bardzo delikatne oznaki fermentacji. Temperatura otoczenia 17,5°C na początku, rosła pod koniec 19°C. Pomiar cukru przed przelaniem: 3,1°Blg. Przed przelaniem na cichą piwo fajne, żadnych wad. Jedyny minus to kompletny brak aromatu chmielowego. Fermentacja cicha: 24.06.2015 - 27.06.2015 Dodane 50g Amarillo i 20g Cascade na zimno. Końcowy odczyt 3,0°Blg Rozlew do butelek: 27.06.2015 Dodane 135g cukru w roztworze wodnym 0,96 l, 13,3°Blg. Planowane nagazowanie 2,3v/v Wyszło butelek: 40x0,5l + 10x0,33l +1x0,25l = 19,5 l Uwagi: - pierwsza i najważniejsza, nie mam okazji warzyć i aż nie mogłem wytrzymać. Znalazłem chwilkę czasu i zostawię fermentujące piwo na ok.1,5 miesiąca z powodu braku powyższego czynnika. Jednak znalazł się czas, przelanie na chmielenie na zimno po 20 dniach. - US'y wolniej mi startowały niż zwykle, ale jak najbardziej w normie. - Po burzliwej jak i przed butelkowaniem, bardzo słaby aromat chmielu. Edytowane 27 Czerwca 2015 przez dzeju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 24 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Warka #10 600m Tak się fajnie złożyło, że odwiedziłem moją fermentownię i znalazłem czas na przelanie piwa na cichą(wcześniej niż zakładane 1,5miesiaca). W sobotę planowane butelkowanie. Poziom cukru 3,1°Blg. Smak, goryczka, aromat bez zastrzeżeń. Brak wad. Jedyny minus to brak aromatu chmielu. Chmiel na zimno powinien załatwić sprawę. Zostało wrzucone 50 g Amarillo, 20g Cascade. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 27 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2015 Warka #10 600m Zabutelkowane, planowane nagazowanie 2,3v/v, 135g cukru w roztworze ok. 950ml 13,3°Blg. Wyszło 40x0,5l + 10x0,33l + 0,25l czyli razem 23,5l. Powiem tak, aromat chmielu bardzo kiepski. Czyżby Amarillo i Cascade z 2014 były słabsze? Zobaczy się jak trochę w butelkach poleży. Możliwe że był aldehyd octowy, ale to na granicy wyczuwalności, i lekko przysłaniał aromat (oby). Jeśli nie to będzie angielska wersja PA, na chmielach amerykańskich . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 27 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 Warka #10, 600 metrów - etykieta. Etykieta okolicznościowa, co roku jeżdżę ze znajomymi na Mazury, no i w tym roku zabieram ze sobą piwo . Nazwa wzięta z jednej ze śmiesznych sytuacji tzn. teraz śmieszna, wtedy nie było nam do śmiechu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 27 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 (edytowane) Wczoraj i dziś wziąłem się za opisanie efektów mojego warzenia, tak więc: #7 Licho (APA) Wygląd: Piana niska, rozrywa się na tafli piwa, delikatnie oblepia szkło. Kolor brzoskwiniowy, opalizujące. Aromat: Delikatne owoce tropikalne, słaba pomarańcza. Wcześniej był duży aldehyd octowy, który po takim czasie całkiem znikł i również aromat chmielu był mocniejszy. Smak i odczucie w ustach: Delikatne, wytrawne, goryczka przyjemna ustabilizowała się (wcześniej była nieprzyjemna). Słaba pomarańcza, wysycenie przyjemne, delikatnie szczypie w język. Ogólnie: Na początku było to słabe piwo, duży aldehyd, niefajna goryczka, słaby aromat chmielu. Z czasem zmieniło się na bardzo przyjemne piwo i żałuję że w większości nie czekało na lepsze czasy. W tej chwili nawet żałuję że jednak dałem tego Mosaic, pewnie Kohatu został przykryty przez aldehyd i nie było czuć jego aromatu. #8 Raróg (RIS) Wygląd: Piana słaba, średniopęcherzykowa, nawet nie zakrywa całego piwa. Ciemne z delikatnymi przebłyskami rubinowymi w przewężeniu szkła. Aromat: Przyjemna beczka dębowa, słodowe, karmelowe, karmelowa kawa zbożowa, śliwka suszona łącząca się z karmelem. Jeszcze parę innych przyjemnych aromatów, których nie potrafiłem nazwać. Smak i odczucie w ustach: Słodkie, oleiste, przyjemnie dębowe, goryczka wysoka leciutko taniniczna, ale idealnie kontruje słodycz piwa, wysusza język co redukuje słodkość i oleistość w posmaku. Jest jeszcze jakiś owoc, którego nie potrafię nazwać tak samo jak w aromacie. Wysycenie w sam raz, mogłoby już takie zostać . Ogólnie: Próbowałem piwa 1,5 miesiąca wcześniej i było za bardzo dębowe, w smaku jak i w aromacie oraz za słodkie. Trochę się bałem o to i żałowałem że poszło do niego za dużo płatków, ale widać że piwo ładnie się układa i już nie mogę się doczekać końcowych efektów. W sumie to już bym pił, trudno trzeba poczekać, zobaczy się na święta. #9 Słodki Potworek (Sweet Stout) Wygląd: Piana wysoka, drobnopęcherzykowa, ładnie oblepia szkło, piana jak z kawy. Kolor ciemne z brunatnymi przebłyskami, lekko zmętnione. Aromat: Słodowy, lekko chmielowy, słodki, karmelowy, delikatna śliwka i kawa zbożowa. Smak i odczucie w ustach: Delikatnie słodkie ale wydaje się wytrawne przez goryczkę, która wysusza dość przyjemnie. Goryczka sama w sobie średnia i dobrze pasuje. Nagazowanie średnie, przyjemne. Ogólnie: Bardzo przyjemne piwo, od samego początku. Wcześniej bardziej owocowe i słodkie, teraz bardziej wytrawne i złożone. #10 600 metrów (APA) Wygląd: Piana średniowysoka, drobnopęcherzykowa, ładnie oblepia szkło, trwała. Kolor jasny bursztyn, opalizujące. Aromat: Pierwszy plan owoce tropikalne, słodki słodowy. Drugi lekkie mango, grejpfrut, lekko kwaskowe. Przy wcześniejszych próbach znajdowałem delikatny diacetyl i aldehyd octowy. Całe szczęście się zredukowały. Obawiałem się jeszcze o aromat przy butelkowaniu, ale całe szczęście uwydatnił się i to bardzo. Smak i odczucie w ustach: Wysycenie w sam raz, troszkę w stronę wyższego. Goryczka delikatna i przyjemna, ale lekko wysusza na języku. Półwytrawne i słabe owoce tropikalne. Ogólnie: Fajny aromat, odpowiednio intensywny, ładny wygląd. Goryczka troszkę do poprawy, myślę że to wina chmielu Magnum (wszystkie moje piwa na nim mają coś podobnego). Jeśli chodzi o pijalność to w skali od 1-5 dałbym 3,5-4. Przyjemne piwo, pijalne, choć mogłoby być troszkę bardziej. Edyt. Błędy stylistyczne. Edytowane 27 Lipca 2015 przez dzeju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 14 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 (edytowane) W związku z brakiem czasu, wieloma innymi zajęciami i różnymi sprawami, otwarcie nowego sezonu przeciągnęło się dość znacznie. Czas powrócić do żywych. Warzenie planowałem już od dłuższego czasu, lecz odwodziły mnie od tego inne zajęcia, tak więc: W browarze pojawiło się parę usprawnień, nowych rzeczy i przede wszystkim nowe miejsce stacjonowania Kraków, co nie zmienia faktu że czasem odwiedzę Rzeszowski depozyt. 1. Powstaje komora fermentacyjna, chłodzenie za pomocą ogniw Peltiera. Jak już będzie kompletna umieszczę zdjęcia. Na czwartek będzie bez układu chłodzącego czyli tylko PETy. 2. Zakupiony śrutownik, więc zaczynam sam śrutować. 3. Zakupiony refraktometr i parę innych gadżetów. #11 Witbier Kupiłem drożdże FM25 Klasztorna medytacja, 2 przeterminowane fiolki ze 3 miesiące. Dziś postawiłem je na starter, jedna na mieszadło do 1l kolby, a druga do słoika 0,9l. Zobaczymy co z nich będzie. Drożdże ładnie pachniały, dobrze smakowały, kolor może nie był jakiś super jasny, ale nie znam tego szczepu więc mógł taki być od urodzenia. Planowane warzenie w czwartek, najwyżej poczeka sobie na inne drożdże jak tym kiepsko pójdzie. Plany są szerokie z belgami, więc jak nie ruszą te dwie fiolki to warzenie będzie musiało czekać na kolejne drożdże i czas. Edytowane 19 Października 2015 przez dzeju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 17 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 (edytowane) #11 Witbier Starter po przeterminowanych drożdżach (o ok 3 miesiące) nie ruszył, więc zakupiłem świeższe, te same (FM25) i już się kręcą. Warzenie zaplanowane na niedzielę wieczór lub poniedziałek z rana. Edytowane 19 Października 2015 przez dzeju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 19 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 (edytowane) Warka #11 - Oświecone (Witbier)Receptura własna.Data warzenia: 19.10.2015 Ekstrakt: 12,0°Blg Goryczka: 16,5 IBU Alkohol: 4,9% Ilość: 21,5l Surowce:Zasyp: 1,6kg - słód pilzneński Strzegom 1,0kg - słód pszeniczny Strzegom 1,0kg - płatki pszenne błyskawiczne 0,4kg - płatki owsiane błyskawiczne Chmiel: 25g - Hallertau Tradition 5,9%alfa Dodatki: 18g - kolendra 15g - curacao 41g - świeżo starta skórka z trzech pomarańczyDrożdże:FM25 Klasztorna Medytacja - starter 0,85l Zacieranie:14lzasyp 53°C52°C 5'64°C 40' (zakwaszanie zacieru z 6,0ph na 5,3-5,4ph, dodatek 4ml kwasu mlekowego 80%) 72°C 15'78°C 10' (wygrzew)Wysładzanie:17L 79°C wody z dodatkiem 5ml kwasu fosforowego 75% ph(7,2 na 5,8)Do chmielenia wyszło 26,5L o gęstości około 10,1°BlgWarzenie: 70'60' 10g Hallertau Tradition 30' 15g Hallertau Tradition10' curacao, kolendra, skórki pomarańczyChłodzenie i zadawanie drożdży:Chłodzenie do temperatury 19,5°C ok 2h' – do fermentora trafiło 22l brzeczki o gęstości 12,1°Blg. Drożdże, starter 20°C. Po dodaniu startera 22,8l brzeczki 12,0°BlgFermentacja:19.10.2015 - 04.11.2015 Z temperaturą fermentacji bywało różnie, poprzez nieobecność różne skoki temperatur (całe szczęście nie wpłynęły źle na smak i odfermentowanie). Ogólnie zaczęta fermentacja w 17°C a zakończona w 22°C. Końcowy odczyt cukrów: 2,9°Blg Butelkowanie: 04.11.2015 Dodane 128g cukru w roztworze wodnym: 23,5°Blg 0,5l Planowane nagazowanie: 2,3 v/v Wyszło: 31x0,5+ 2x0,4+ 8x0,33+ 10x0,25 = 21,44l Uwagi: - bałem się o starter, ruszył dopiero po ponad 26h kręcenia się - pierwsze śrutowanie, nie obyło się bez bałaganu i prawie spaliłem tanią wiertarkę - nowe miejsce, nowe problemy, ale czas całkiem ok, 6h ze śrutowaniem do czasu chłodzenia. - pierwsza fermentacja w komorze, jak na razie nie wiem jak wymieniać PETy, wciąż czekam na elementy z Chin do chłodzenia ogniwami Peltiera - poprzez nieobecność, brak możliwości sterowania temperaturą i jej skoki, raz obniżona temperatura do 15,5°C Edytowane 6 Listopada 2015 przez dzeju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 5 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2015 Warka #11 - Oświecone Dokonałem butelkowania pierwszego piwa po przeprowadzce, i pierwszy raz w komorze fermentacyjnej. Ogólnie bez większych problemów, tylko raz uciekła temperatura fermentacji, podczas mojej nieobecności. Butelkowanie, dodane 128g cukru w roztworze wodnym: 23,5°Blg 0,5l. Planowane nagazowanie: 2,3 v/v. Wyszło: 31x0,5+ 2x0,4+ 8x0,33+ 10x0,25 = 21,44l. Aromat i smak bez zastrzeżeń, pachnie cytrusami, coś pomiędzy cytryną a pomarańczą. Słaby aromat kolendry, delikatna goryczka, delikatna i przyjemna kwaskowatość. Trochę mało tej kolendry, ale poczekamy aż się uleży. Wad nie stwierdzono. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 6 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 (edytowane) Warka #12 - Bender 2.0 (Belgian Blond Ale)Receptura własna.Data warzenia: 06.11.2015 Ekstrakt: 15,6°Blg Goryczka: 24,9 IBU Alkohol: 7,3% Ilość: 22,2 l Surowce:Zasyp: 4,4kg - słód pilzneński Strzegom 0,3kg - słód pszeniczny Strzegom 0,25kg - Carapils Weyerman 0,25kg - Carabelge Weyerman Chmiel: 35g - Hallertau Tradition 5,9%alfa 40g - Goldings 4,8%alfa Dodatki: Cukier biały do fermentacji 0,3kg Drożdże:FM25 Klasztorna Medytacja - gęstwa po witbier Zacieranie:18lzasyp 58°C55-56°C 5'62°C 45' (zakwaszanie zacieru z 6,0ph na 5,5ph, dodatek 4ml kwasu fosforowego 75%) 72°C 20'78°C 10' (wygrzew)Wysładzanie:16L 80°C wody z dodatkiem 8ml kwasu fosforowego 75% ph(7,5 na 5ph)Do chmielenia wyszło 28L o gęstości około 12°BlgWarzenie: 70'60' 5g Hallertau Tradition 30' 20g Hallertau Tradition10' 10g Hallertau Tradition, 20g Goldings 0' 20g GoldingsChłodzenie i zadawanie drożdży:Chłodzenie w wannie do temperatury 19°C ok 2h' – do fermentora trafiło 22,5l brzeczki o gęstości 14,7°Blg. Drożdże, gęstwa ok 200ml.Fermentacja:06.11.2015 - 25.11.2015 Temperatura fermentacji 17->22,5°C 11.11.15 Dodatek cukru 300g w roztworze wodnym 0,5l. Ekstrakt początkowy 14,7->15,6°Blg. Rozlew do butelek: 25.11.2015 Końcowy pomiar cukru 2,5°Blg, co daje 7,3%alk. Dodane 129g cukru w roztworze wodnym 15,6°Blg, 0,78l. Planowane nagazowanie 2,3v/v. Wyszło 34x0,5 + 1x0,4 + 4x0,33 + 14x0,25 = 22,22 l. Uwagi: - Drożdże po wyjęciu z lodówki. Wydawało mi się że pachną lekką apteką, ale po zlaniu piwa do szklanki doszedłem do wniosku, że są to spore fenole z mocnym goździkiem, obym się nie mylił. - Układ chłodzenia był już ładnie zmontowany, tylko pod koniec zepsułem sobie ogniwa Peltiera (zgniotłem dokręcając radiator). Mam pewną niechęć do tego rozwiązania, może być za mało wydajne. Najwyżej będzie używane tylko podczas moje nieobecności w domu. - Drożdże dość długo startowały, po 30 godzinach zauważyłem pierwsze oznaki fermentacji, takie jak piana i wydobywający się CO2. Wcześniej ładnie się namnożyły. Zastanawiam się czy to zasługa takiego napowietrzenia, niskiej temperatury startu (15°C), kondycji drożdży czy też szczepu drożdży. Powoli mi się rozruszały w starterze to może i tu w ten sam sposób postąpiły. Nie mam do niczego pewności, ale kondycja i ilość wydawały się w porządku. - Znów był delikatny problem z temperaturą fermentacji, ale obyło się bez większych skoków. Chciałem trochę wcześniej podnieść temperaturę, niestety nie było nikogo aby to przypilnować. Edytowane 26 Listopada 2015 przez dzeju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 7 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 Bite my shiny metal... Sorry to było silniejsze ode mnie dzeju 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 7 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 Tu nie trzeba wybaczać takich rzeczy , już na wcześniejszej etykiecie chciałem umieścić ten napis. Na tej powinien już się pojawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 11 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Przyszedł czas na pierwszą etykietę w tym sezonie. Ramka oczywiście niewidoczna, tylko w celu wycinania. Zakupiony cieńszy papier fotograficzny wydaje się być fajniejszym rozwiązaniem. Wcześniej miałem 210g/m2 a teraz, 170g/m2. Warka #11 Oświecone ps. Nie jest to piwo na "zimę", więc jeśli ktoś chce spróbować, depozyty Kraków/Rzeszów mogę podnieść (oczywiście nie będzie to tak od razu, ale przy najbliższej okazji). Było już próbowane i myślę, że ciekawe się zapowiada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 13 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 Warka #12 Bender 2.0 Moja LP, pod moją nieobecność w środę 11.11 dodała 300g cukru białego w roztworze wodnym 0,5l. Przy czym Blg wzrosło z 14,7 do 15,6. Jestem zadowolony, że w końcu udaje się wciągać otoczenie do mojego hobby. Oczywiście poza konsumpcją, bo z tym nie ma problemu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 26 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 Warka #12 Bender 2.0 Dziś dokonałem butelkowania. Końcowy pomiar cukru 2,5°Blg, co daje 7,3% alk. Dodane 129g cukru w roztworze wodnym 15,6°Blg, 0,78l. Planowane nagazowanie 2,3v/v. Wyszło 34x0,5 + 1x0,4 + 4x0,33 + 14x0,25 = 22,2 l. Wszystko poszło sprawnie, drożdże na jutrzejsze warzenie Belgian IPA zebrane. Jedynie co troszkę mnie zaniepokoiło to piwo, aromat jakiś pusty. Żadnych wad nie stwierdziłem, ale po prostu słabo pachniało. Pewnie wydobrzeje w butelkach. Warka #8 Raróg RIS Etykieta. No w końcu się ruszyłem i zrobiłem zaległą etykietę. Wszakże piwo jeszcze chwilkę musi poleżeć, ale dla niecierpliwych już się nadaje. Jest dość słabo nagazowane (może drożdże padły), piana nie powstaje przy nalewaniu. W smaku nie przeszkadza takie wysycenie, wg. mnie jest w sam raz. Trochę za słodkie, fajnie tą słodycz kontruje goryczka i taniny z drewna, które zaś nie do końca są najprzyjemniejsze. Dąb wciąż za mocny w smaku, ale już jest coraz lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 26 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 (edytowane) Warka #13 - Rode Draak (Belgian IPA)Receptura własna.Data warzenia: 26.11.2015 Ekstrakt: 17,5°Blg Goryczka: 54,8 IBU Alkohol: 8,3% Ilość: 21,2l Surowce:Zasyp: 5,3kg - słód pale ale Strzegom 0,4kg - słód pszeniczny Strzegom 0,5kg - Carapils Weyerman Chmiel: 30g - Magnum 11,9%alfa 50g - Cascade 6,9%alfa 50g - Vic Secret 15,8%alfa 50g - Citra 13,5%alfa Drożdże:FM25 Klasztorna Medytacja - gęstwa po Bender 2.0, drugi zbiór Zacieranie:19l zakwaszanie zacieru, jeszcze przed wsypaniem, 4ml kwasu fosforowego 75%, ph wody 7,3zasyp 53°C52°C 5'62°C 45' (zakwaszanie zacieru z 6,0ph na 5,5ph, dodatek 3ml kwasu fosforowego 75%) 72°C 15'78°C 10' (wygrzew)Wysładzanie:16L 80°C wody z dodatkiem 5ml kwasu fosforowego 75% ph(7,3 na 6 - 5,7ph)Do chmielenia wyszło 29L o gęstości około 15,1°BlgWarzenie: 70'60' 10g Magnum 30' 20g Magnum 15' 10g Cascade10' 10g Vic Secret 0' 20g Cascade, 20g Citra, 20g Vic Secret, po około 5 minutach chłodzeniaChłodzenie i zadawanie drożdży:Chłodzenie w wannie do temperatury 18,5°C ok 2h – do fermentora trafiło 22,5l brzeczki o gęstości 17,5°Blg. Drożdże, gęstwa ok 200ml.Fermentacja burzliwa:26.11.2015 - 11.12.2015 Temperatura fermentacji 17->23°C Odfermentowanie 3,5°Blg. Fermentacja Cicha: 11.12.2015 - 20.12.2015 Temp. fermentacji 21-22,5°C. 15.12.15 Dodanie chmielu na zimno: 30g Citra, 20g Cascade, 20g Vic Secret Odfermentowanie 3°Blg, co daje 8,3%alk. Rozlew do butelek: 20.12.15 Do refermentacji dodany roztwór wodny 0,65l 17,5°Blg (120g cukru). Planowane nagazowanie 2,3v/v. Wyszło: 2l + 30x0,5l + 5x0,33l + 10x0,25l =~ 21,2l Uwagi: - Wiertarka prawie wyzionęła ducha przy dzisiejszym śrutowaniu. Jak się spali, kupię sobie jakąś lepszą, albo tą trochę wolniej śrutować. Szkoda wydawać co kilka warek 50zł na dziadową wiertarkę. - Piękny przełom, najładniejszy jak do tej pory. - Wydajność wyszła nawet fajna, tylko że prawie 3 litry poszło z chmielem w kanał. - Znów zapowiadają się problemy z kontrolą fermentacji, na weekend nie będzie miał kto przypilnować. Edytowane 21 Grudnia 2015 przez dzeju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 8 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2015 (edytowane) Warka #12 Bender 2.0 - etykieta Brak wspomnianego okrzyku Bendera, jednak nie chciałem niegrzecznych haseł umieszczać. Wystarczy że już pokazuje na swój koniec . Etykieta mocno zaciągnięta z wcześniejszej. W końcu to edycja pierwszego. Edyt. Poprawki- brak kropki po skrócie "Alk.". Edytowane 8 Grudnia 2015 przez dzeju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 12 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2015 Warka #13 Belgian IPA Wczoraj przelana na cichą, ładny zapach i fajny smak, troszkę mało chmielu. Za parę dni dorzucę chmielu na zimno to będzie lepiej. Odfermentowanie 3,5°Blg, 22,2l w fermentorze. Na jutro zaplanowane warzenie dubbla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 13 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 (edytowane) Warka #14 - Merveilleuse (Belgian Dubbel)Receptura na podstawie Dubbla Czesława z dostosowaniem do moich warunków i zasobów.Data warzenia: 13.12.2015 Ekstrakt: 18,6°Blg Goryczka: 22,9 IBU Alkohol: 9,1% Ilość: 22,8l Surowce:Zasyp: 4,8kg - słód pale ale Strzegom 0,65kg - słód pszeniczny Strzegom 0,25kg - Abbey Weyerman 0,25kg - Caramunich II Weyerman 0,25kg - Special X Bestmalz Dodatki: 0,5kg Cukier kandyzowany ciemny. Chmiel: 40g - Hallertau Tradition 5,9%alfa 10g - Goldings 4,8%alfa Drożdże:FM25 Klasztorna Medytacja - gęstwa po Belgian IPA, trzeci zbiór Zacieranie:19l Woda 7,5ph. Zakwaszanie zacieru jeszcze przed zasypem, 5ml kwasu fosforowego 75%zasyp 55°C65°C 60' 72°C 15'78°C 10' (wygrzew)Wysładzanie:16L 80°C wody z dodatkiem 7ml kwasu fosforowego 75% (7,5ph na 5,5ph)Do chmielenia wyszło 29,5L o gęstości około 14,1°BlgWarzenie: 70'60' 15g Halertau Tradition 30' 20g Hallertau Tradition10' 5g Hallertau Tradition, 10g Goldings, cukier ciemny kandyzowanyChłodzenie i zadawanie drożdży:Chłodzenie w wannie do temperatury 18,5°C ok 1h45' – do fermentora trafiło 24,3l brzeczki o gęstości 18,6°Blg. Drożdże, gęstwa ok 200ml.Fermentacja Burzliwa:13.12.2015 - 07.01.2016 Temp. fermentacji 16 -> 24°C Odfermentowanie 2,9°Blg. Fermentacja Cicha: 07.01.2016 - 27.01.2016 Temp fermentacji 21-23°C Odfermentowanie 2,9°Blg Alkohol: 9,1% Rozlew do butelek: 27.01.2016 Do refermentacji dodany roztwór wodny 0,6l 18,6°Blg (121g cukru trzcinowego). Planowane nagazowanie 2,1 v/v. Wyszło 22x0,5 + 16x0,33 + 26x0,25 ~= 22,8l. Uwagi do warzenia: - Troszkę wykipiało gdy grzałem brzeczkę, było przykryte i prawie po sam rant a ja poszedłem myć fermentory. Całe szczęście to tylko trochę piany. - Reszta procesu bez większych uchybień. - Wyszło trochę ponad styl, ale w końcu robię to dla siebie, no i dla znajomych. Uwagi do fermentacji: - Dobrze dobrana temperatura fermentacji. - Dobre drożdże do dubbla, fajny profil bardziej estrowy a niżeli przyprawowy, chociaż np przy blondzie i BIPA chciałbym znaleźć więcej przypraw. - Przeciągnięta fermentacja cicha i burzliwa. Edytowane 21 Kwietnia 2016 przez dzeju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 20 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 Warka #13 Rode Draak (BIPA) Dziś zabutelkowany, wyszło: 2l + 30x0,5l + 5x0,33l + 10x0,25l =~ 21,2l. Do refermentacji dodany roztwór wodny 0,65l 17,5°Blg (120g cukru). Planowane nagazowanie 2,3v/v. Przed zlaniem na cichą, aromat chmielu był bardzo nikły, ale za to przebijała się ładna "belgia" bardziej w stronę estrów. Teraz po cichej dominują aromaty chmielowe, ale myślę że jak się uleży powinna być całkiem fajna BIPA. W sumie to mój ulubiony styl z członem IPA, zobaczymy co wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 7 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 Warka #14 (Belgian Dubbel) Zlane na cichą, odfermentowanie do 2,9°Blg co daje 9,1 %alk. jak na tą chwilę, chociaż już pewnie niżej nie zejdzie. Ekstra aromat w smaku też bardzo przyjemnie, jak na młode piwo jestem miło zaskoczony. W aromacie jak i w smaku czuć delikatnie alkohol, w końcu jest to piwo przewidziane na dłuższe leżakowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 28 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 (edytowane) Warka #14 Belgian Dubbel Po długim okresie, głównie z braku czasu i chęci do czyszczenia butelek w końcu zabutelkowane. Wczoraj poszło do butelek z dodatkiem 121g cukru trzcinowego w roztworze wodnym 600ml. Planowane nagazowanie 2,1v/v. Po cichej odfermentowanie się nie zmieniło, co daje 9,1% alk. Wyszło 22x0,5 + 16x0,33 + 26x0,25 ~= 22,8l. edyt. A i dzisiaj warzenie miodowego Edytowane 28 Stycznia 2016 przez dzeju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 2 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2016 (edytowane) Lekkie opóźnienie z wpisem receptury, tak jakoś zeszło. Ogólnie dziś tzn. wczoraj już, zdążyłem dodać miodu. Warka #15 - MiodoweReceptura powstała na podstawie doświadczeń użytkownika Zbyszek T z tematu: link.Data warzenia: 28.01.2016 Ekstrakt: 16,6°Blg Goryczka: 25 IBU Alkohol: 7,7% Ilość: 23l Surowce:Zasyp: 2kg - słód pale ale Strzegom 0,5kg - Abbey Weyerman 0,25kg - Carapils Weyerman 0,25kg - Caramunich II Weyerman 0,4kg - płatki owsiane 0,33kg - płatki pszeniczne Dodatki: 0,5kg Ksylitol 2kg Miód wielokwiatowy bardziej w stronę spadziowo/gryczany Chmiel: 35g - Styrian Goldings 3,7%alfa 30g - Target 10,5% alfa Drożdże:Fermentis S-04 Zacieranie:11l Woda 7ph. Zakwaszanie zacieru jeszcze przed zasypem, 4ml kwasu fosforowego 75%zasyp 55°C68°C 60' 72°C 15'78°C 10' (wygrzew)Wysładzanie:11L 80°C wody z dodatkiem 4ml kwasu fosforowego 75% (7ph na 5,1ph)Do chmielenia wyszło 18L o gęstości około 13°BlgWarzenie: 70'60' 10g Target 30' 20g Target10' 15g Styrian Golding, 10g Target, ksylitol 0' 20g Styrian GoldingsChłodzenie i zadawanie drożdży:Chłodzenie w wannie do temperatury 18°C ok 1h30' – do fermentora trafiło 14,2l brzeczki o gęstości 18,9°Blg. Drożdże, uwodnione godzinę przed zadaniem w temp. 23°C.Fermentacja Burzliwa:28.01.2016 - 22.02.2016 Temperatura fermentacji 18-20°C, pod koniec pokojowa 22-23,5°C. 01.02.2016 Po fazie wysokich krążków, dodanie miodu 2kg i 8l wody. Ogólny ekstrakt wychodzi 16,6°Blg i około 24,7l. Fermentacja Cicha: 22.02.2016 - 16.03.2016 Temperatura fermentacji, pokojowa 21-23°C. Odfermentowani 3°Blg. Rozlew do butelek: 16.03.2016 Do refermentacji dodane 162g miodu, w roztworze wodnym ok. 0,5l 25°Blg. Planowane nagazowanie 2,3V/V. Wyszło 1x 2l + 35x 0,5l + 2x 0,4l + 5x 0,33l + 3x 0,25l =~ 23l Uwagi: - Goryczka dla takiej brzeczki po gotowaniu wynosiła trochę ponad 40 IBU. Po dodaniu miodu i wody zakładam 25. Tak na prawdę, okaże się po próbie językowej. - Nie wiem o czym myślałem komponując recepturę, bo mogłem zrobić 20l rzadszej brzeczki i dodać później tylko 2 litry miodu z 2 litrami wody, a nie jak to zrobiłem dodając 8l wody. - Miód rozpuszczony w wodzie do 40°C aby nie ubić co w nim najfajniejsze. - Nie wiem czy mi się uda dobrze kontrolować temperaturę podczas skoku, po dodaniu miodu. Woda była trochę cieplejsza niż piwo, taks samo jak i rozpuszczony miód. - Dolało mi się za dużo wody o 1l co zmienia stan rzeczy do 16,6°Blg Edytowane 17 Marca 2016 przez dzeju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 27 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2016 (edytowane) Warka #15 - Miodowe W dniu 22.02.16 poszło na cichą, w sumie zeszło do 3°Blg. Przy tej temperaturze estry były bardziej wyczuwalne niż miód, ale zapowiada się dość dobrze, jeszcze tylko poczekam na wyklarowanie i w butelki. Warka #16 - Lubaskie Ciemne (Milk Stout)Piwo warzone kilka dni temu, na wesele dobrego kolegi. Receptura powstała przy przeglądaniu wiki i receptur użytkowników.Data warzenia: 23.02.2016 Ekstrakt: 16,6°Blg Goryczka: 23,7 IBU Alkohol: 6,1% obj. Ilość: 22,7l Surowce:Zasyp: 3,7kg - słód pale ale Strzegom 0,25kg - Special X Bestmaltz 0,25kg - Caraaroma Weyerman 0,4kg - płatki jęczmienne 0,1kg - jęczmeń palony 0,1kg - Carafa I Weyerman Dodatki: 0,5kg laktoza Chmiel: 15g - Styrian Goldings 3,7%alfa 20g - Target 10,5% alfa Drożdże:Fermentis S-04 Zacieranie:17l Woda 7,3ph. Zakwaszanie zacieru jeszcze przed zasypem, 5ml kwasu fosforowego 75%zasyp 55°C67°C 60' - zasyp palonego zboża 72°C 15'78°C 10' (wygrzew)Wysładzanie:16L 80°C wody z dodatkiem 5ml kwasu fosforowego 75% (7,3ph na 5,8ph)Do chmielenia wyszło 28L o gęstości około 12,2°BlgWarzenie: 70'60' 10g Target 30' 10g Target10' 500g laktoza 5' 15g Styrian GoldingsChłodzenie i zadawanie drożdży:Chłodzenie w wannie do temperatury 18°C ok 1h20' – do fermentora trafiło 24l brzeczki o gęstości 16,6°Blg. Drożdże, uwodnione pół godziny przed zadaniem w temp. 23°C.Fermentacja:23.02.2016 - 24.03.2016 Temp. fermentacji start 17°C, pierwsze dwa tygodnie max 19°C. Później z powodów zrobienia kolejnego piwa, brak warunków chłodzących i temperatura pokojowa 21-23°C. Odfermentowanie do 6,1°Blg, przy czym bez laktozy ok. 4,1, co daje ok. 6,1% alk. Rozlew do butelek: 24.03.2016 Do refermentacji dodany roztwór wodny 0,5l 24°Blg (124g cukru). Planowane nagazowanie 2,2 v/v. Wyszło 40x0,5 + 2x0,33 + 8x0,25 ~= 22,7l. Uwagi: - Przy wysładzaniu młóto mi się zbiło i zatrzymało filtrację, po spuszczeniu ok. 4 litrów. Po zamieszaniu złoża wszystko poszło sprawnie lecz troszkę wolniej niż zwykle. Wydajność wyszła wyższa niż zakładana, więc pewnie za drobno ześrutowałem i jeszcze płatki jęczmienne pomogły w zaklejeniu się złoża filtracyjnego. - Wydaje mi się że mogłem dodać więcej palonych słodów jeśli chodzi o kolor, ale nie jestem aż takim smakoszem "paloności", dla tego jest ich trochu mniej. Edytowane 9 Kwietnia 2016 przez dzeju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się