dzeju Opublikowano 17 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 Warka #15 Miodowe Wczoraj rozlałem do butelek, do refermentacji dodane 162g miodu, w roztworze wodnym ok. 0,5l 25°Blg. Planowane nagazowanie 2,3V/V. Wyszło 1x 2l + 35x 0,5l + 2x 0,4l + 5x 0,33l + 3x 0,25l =~ 23l. Ostatecznie odfermentowało do 3°Blg. Piwo ładnie pachnie miodem, ale przy tej temperaturze jeszcze mocno czuć estry i może trochę aldehydu. Oczywiście alkohol wyszedł dość porządny, tak też dla kobiet będzie dość zabójcze. Jeszcze się aż tak nie wyklarowało i czekałem na lepsze, ale dziś warzę APA dla tego musiałem zwolnić jeden fermentor. W smaku na tą chwilę wydaje się dobre, słodycz w porządku i goryczka przyjemna, troszkę wyższa niż chciałem uzyskać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 17 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 (edytowane) Warka #17 - Lubaskie APAReceptura własna.Data warzenia: 17.03.2016 Ekstrakt: 12,7°Blg Goryczka: 31,6 IBU Alkohol: 5,8% Ilość: 22l Surowce:Zasyp: 4,3kg - słód pale ale Strzegom 0,25kg - Carahell Weyerman 0,18kg - pszeniczny Strzegom (resztka) Chmiel: 25g - Zeus 15%alfa 50g - Cascade 6,8%alfa 50g - Amarillo 8,6% alfa 50g - Ahtanum 3,9% alfa Drożdże:Fermentis US-05 Zacieranie:16,5l Woda 7,0ph. Zakwaszanie wody przed zasypem, 4ml kwasu fosforowego 75%zasyp 55°C66°C 60' 72°C 10'78°C 10' (wygrzew)Wysładzanie:16L 80°C wody z dodatkiem 5ml kwasu fosforowego 75% (7,0ph na 5,5ph)Do chmielenia wyszło 28L o gęstości około 11,9°BlgWarzenie: 70'60' 5g Zeus 30' 10g Zeus10' 15g Cascade 0' Przy chłodzeniu ok 85-90°C dodanie chmielu: 20g Amarillo, 20g Cascade, 20g Ahtanum, 10g ZeusChłodzenie i zadawanie drożdży:Chłodzenie w wannie do temperatury 17°C ok 2h' – do fermentora trafiło 22l brzeczki o gęstości 14,1°Blg. Dolanie wody 2,4l i rozcieńczenie brzeczki do 12,7°Blg. Drożdże, uwodnione 40' przed zadaniem w temp. 22°C.Fermentacja burzliwa:17.03.2016 - 02.04.2016 Temp. fermentacji początkowe 1,5 tygodnia 17,5°C. Póżniej 19-20°C. Odfermentowanie do 2,2°Blg. Fermentacja cicha: 02.04.2016 - 08.04.2016 Dodane na zimno 30g Amarillo, 30g Ahtanum, 15g Cascade. Rozlew do butelek: 08.04.2016 Zabutelkowane z dodatkiem 127g cukru w roztworze wodnym 0,5l. Piwo odfermentowało do 2,1°Blg co daje 5,8% alkoholu. Wyszło 40x0,5l+1x0,4l+3x0,33l+2x0,25l =~ 22l. Uwagi: - Przy wysładzaniu młóto mi się lekko zbiło, filtracja poszła troszkę wolniej, ale w porządku. Muszę trochę grubiej śrutować. Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, za to mam większą wydajność. - Bardzo ładny przełom, nie wiem co do tego mają moje APA, ale zazwyczaj mają ładne przełomy. - Za mocno się gotowało i za duże odparowanie. Celowałem w gęstość 13°Blg, wyszła nieco większa i jeszcze na początku zrobiłem błędny pomiar 14,4°Blg. Wyniki nie zgadzały mi się z obliczeniami i z resztek chmielin odsączyłem brzeczkę, z której otrzymałem pomiar 14,1°Blg. Taki pomiar jest już prawdopodobny biorąc pod uwagę gęstość przed gotowaniem. Chcąc rozrzedzić brzeczkę, normalnie bym nie ruszał, ale idzie na stół weselny kolegi to chciałem lżejsze piwo zrobić, dodałem 2,4l wody co z 14,4 dałoby 13°Blg. Ostatecznie wyszło 12,7°Blg poprawiając błędny pomiar. Edytowane 9 Kwietnia 2016 przez dzeju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 24 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 Warka #16 Milk stout Dziś, tzn. już wczoraj zabutelkowany z dodatkiem 124g cukru w roztworze wodnym 0,5l 24°Blg. Planowane nagazowanie 2,2 v/v. Wyszło 40x0,5 + 2x0,33 + 8x0,25 ~= 22,7l. Piwo bardzo fajnie pachnie, kawa zbożowa, owoce suszone, przyjemnie słodkie i delikatna goryczka. Za miesiąc powinno być całkiem niezłe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 (edytowane) Warka # 17 APA Wczoraj, tzn już przedwczoraj 02.04 piwo przelane na cichą. Pomiar końcowy cukru 2,2°Blg i na zimno zostało dodane 30g Amarillo, 30g Ahtanum, 15g Cascade. Warka #18 - Lubaskie Białe (Witbier)Receptura własna. Już ostatnie piwo z serii na weselne.Data warzenia: 03.04.2016 Ekstrakt: 12,1°Blg Goryczka: 16,2 IBU Alkohol: 5,0% Ilość: 20,5l Surowce:Zasyp: 1,6kg - słód pilzneński Bruntal 1kg - słód pszeniczny Strzegom 0,4kg - płatki owsiane 1kg - płatki pszenne Dodatki: 10g - curacao 18g - kolendra indyjska 80g - świeżo starta skórka słodkiej pomarańczy (z czterech sztuk) Chmiel: 30g - Fuggles 5,2%alfa Drożdże:Brewferm Blanche Zacieranie:14l Woda 7,3ph. Zakwaszanie zacieru jeszcze przed zasypem, 4ml kwasu fosforowego 75%zasyp 53°C64°C 40' 72°C 15'78°C 10' (wygrzew)Wysładzanie:18L 80°C wody z dodatkiem 5ml kwasu fosforowego 75% (7,3ph na 5,5ph)Do chmielenia wyszło 28L o gęstości około 10,2°BlgWarzenie: 70'60' 13g Fuggles 30' 17g Fuggles10' curacao, kolendra, skórka pomarańczyChłodzenie i zadawanie drożdży:Chłodzenie w wannie do temperatury 18°C ok 1h20' – do fermentora trafiło 22l brzeczki o gęstości 12,1°Blg. Drożdże, uwodnione 50min przed zadaniem w temp. 23°C.Fermentacja:03.04.2016 - 19.04.2016 Temp. fermentacji start 18,5°C, Po 3-4 dniach z uwagi na siarkę podczas fermentacji, podniesienie do 20-21°C i wrzucenie kolanka miedzianego. Ostatnie 3 dni fermentacji temp. 21°C -> 23°C. Odfermentowanie do 2,9°Blg. Rozlew do butelek: 19.04.2016 Zabutelkowane z dodatkiem 135g cukru w roztworze wodnym 0,5l | 24,5°Blg. Planowane nagazowanie 2,4v/v. Wyszło 39x0,5 + 2x0,5 + 1x,033 =~ 20,5l. Uwagi: - W końcu jest okazja przetestowania suchych drożdży do witbiera. Mam nadzieję że będzie mocniejszy niż wcześniej efekt pomarańczy. Edytowane 19 Kwietnia 2016 przez dzeju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Warka #17 Lubaskie APA Wczoraj zabutelkowane z dodatkiem 127g cukru w roztworze wodnym 0,5l. Piwo odfermentowało do 2,1°Blg co daje 5,8% alkoholu. Wyszło 40x0,5l+1x0,4l+3x0,33l+2x0,25l =~ 22l. Piwo bardzo fajnie pachniało, jeszcze musi chwilkę poleżeć. Co do piwa #18 witbiera, to drożdże trochę siarki naprodukowały, poszedł kawałek miedzi do fermentora i temperatura fermentacj z 19°C na 21°C tak też mam nadzieję że się zredukuje ta siarka dość szybko. Jak nie to będzie dwa piwa na wesele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Warka #18 Witbier Zabutelkowane dziś z dodatkiem 135g cukru w roztworze wodnym 0,5l. Planowane nagazowanie 2,4v/v. Piwo odfermentowało do 2,9°Blg co daje 5,0% alk. Wyszło 39x0,5 + 2x0,5 + 1x,033 =~ 20,5l. Ogólnie mało czasu dostało na fermentację, poza tym była jeszcze wyczuwalna siarka podczas fermentacji. Tak się złożyło że próbuję z nim zdążyć do niedzieli, dla tego tak wcześnie butelkowane i mam nadzieję że się nagazuje. Pomijając przyspieszone tempo rozlewania, siarki praktycznie już nie było czuć a witbier pięknie pachniał i w smaku dobry. Widać że miedź i podniesienie temperatury pomogło na tyle żeby było w porządku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 31 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 Czas się wziąć za uzupełnianie zaległości, może najpierw etykiety: Warka #13 Rode Draak (Belgian IPA) Warka #14 Merveilleuse (Belgian Dubbel) Warka #16 Lubaskie Ciemne (Milk Stout) Warka #17 Lubaskie APA Warka #18 Lubaskie Białe (Witbier) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 31 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 (edytowane) Warka #19 - SaisonReceptura powstała przy przeglądaniu wiki i receptur użytkowników.Data warzenia: 22.05.2016 Ekstrakt: 13,9°Blg Goryczka: 29,0 IBU Alkohol: 6,7 %obj. Ilość: 24 l Surowce:Zasyp: 3,1kg - słód pilzneński Castle Mlting 1,0kg - słód monachijski II Weyerman 0,4kg - słód pilzneński Bruntal 0,4kg - słód pale ale Strzegom 0,25kg - słód Carahell Weyerman 0,4kg - płatki jęczmienne Chmiel: 30g Fuggles 5,3% alfa 35g Iunga 10,8% alfa Drożdże:FM21 Odkrycie sezonu Zacieranie:17,5l Woda 7,0ph. Zakwaszanie wody przed zasypem, 5ml kwasu fosforowego 75%zasyp 50°C63°C 50' 72°C 10'78°C 10' (wygrzew)Wysładzanie:18L 80°C wody z dodatkiem 5ml kwasu fosforowego 75% (7,0ph na 5,5ph)Do chmielenia wyszło 28L o gęstości około 13,1°BlgWarzenie: 70'60' 7g Iunga 30' 10g Iunga10' 10g Iunga, 10g Fuggles 0' 10g Iunga, 10g Fuggles Chłodzenie i zadawanie drożdży:Chłodzenie w wannie do temperatury 18°C ok 2h' – do fermentora trafiło 22,5l brzeczki o gęstości 15,2°Blg. Dolanie wody 1,75l i startera -> rozcieńczenie brzeczki do 13,9°Blg 25l. Drożdże starter FM21 750ml, postawiony na mieszadło 2 dni wcześniej.Fermentacja burzliwa:22.05.2016 - 19.06.2016 Temperatura fermentacji - otoczenia 23-25°C. Odfermentowanie 1,9°Blg. Fermentacja burzliwa:19.06.2016 - 08.07.2016 Odfermentowanie końcowe 1,6°Blg. Rozlew do butelek: 20.12.15 Do refermentacji dodany roztwór wodny 0,6l 25°Blg (165g glukozy). Planowane nagazowanie 2,4v/v. Wyszło: ~24l Uwagi: - Zasyp taki skomplikowany, bo nie chciałem resztek zostawiać a w tym sezonie pewnie już nie będę warzył. - Drożdże w fiolce były bardzo gorzkie, ale starter był już w porządku. Edytowane 25 Kwietnia 2017 przez dzeju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 31 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 (edytowane) Warka #20 - APAReceptura własna.Data warzenia: 22.05.2016 Ekstrakt: 13,0°Blg Goryczka: 40,1 IBU Alkohol: 5,8 %obj. Ilość: 22,8 l Surowce:Zasyp: 4,6kg - słód pale ale Strzegom 0,25kg - słód Carahell Weyerman 0,5kg - słód pszeniczny Strzegom Chmiel: 25g Zeus 15%alfa 100g Cascade 6,8%alfa 100g Mosaic 11,7%alfa Drożdże:US-05 Zacieranie:18l Woda 7,0ph. Zakwaszanie wody przed zasypem, 5ml kwasu fosforowego 75%zasyp 55°C66°C 50' 72°C 10'78°C 10' (wygrzew)Wysładzanie:18L 80°C wody z dodatkiem 5ml kwasu fosforowego 75% (7,0ph na 5,5ph)Do chmielenia wyszło 29,5L o gęstości około 12,1°BlgWarzenie: 70'60' 10g Zeus 30' 10g Zeus10' 15g Cascade 0' 30g Cascade, 30g Mosaic, 5g Zeus Chłodzenie i zadawanie drożdży:Chłodzenie w wannie do temperatury 18,5°C ok 1h40' – do fermentora trafiło 23l brzeczki o gęstości 14,7°Blg. Dolanie wody 3l -> rozcieńczenie brzeczki do 13,0°Blg 26l. Drożdże uwodnione US-05, 50 min przed zadaniem.Fermentacja burzliwa:23.05.2016 - 19.06.2016 Temperatura fermentacji 17-18°C Odfermentowanie 6,2*Brix, rozbiłem menzurkę i tylko taki pomiar mogłem zrobić, bez straty większej ilości piwa. Fermentacja cicha:19.06.2016 - 14.07.2016 08.07 - dodany chmiel na zimno 70g Mosaic, 55g Cascade Temperatura fermentacji ~10°C. Odfermentowanie 2,4°Blg Rozlew do butelek: 14.07.2016 Do refermentacji dodany roztwór wodny 0,5l 23°Blg (122g glukozy). Planowane nagazowanie 2,1v/v. Wyszło: ~23,3l Uwagi: - Dwie warki w jeden dzień, z jednym sprzętem i jeszcze ciągłe telefony z pracy, przedłużyły robotę do 3ciej w nocy. Edytowane 25 Kwietnia 2017 przez dzeju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 (edytowane) Czas wrócić do żywych. Prawie rok przerwy, głównie związany z nauką i pracą, ale i też trochę lenistwa. Warto było uwarzyć co nieco, aż się przyjemnie zrobiło. W tym sezonie planuję jeszcze 3-4 piwa, mam nadzieję że znajdę czas na wszystkie. Jak zawsze można liczyć na forum i użytkowników, dzięki którym łatwiej jest zabrać się od nowa za warzenie. Dzięki i pozdrawiam Warka #21 - Wieśniak (SMaSH Iunga)Receptura własna.Data warzenia: 25.04.2017 Ekstrakt: 12,7°Blg Goryczka: 31,3 IBU Alkohol: 5,6% Ilość: 23,5l Surowce:Zasyp: 4,7kg - słód pale ale Strzegom/VIking Chmiel: 78g Iunga 12,5%alfa (28g cicha) Drożdże:FM52 Amerykański Sen Zacieranie:17l Woda 7,5ph. Zakwaszanie wody przed zasypem, 6,5ml kwasu fosforowego 75%zasyp 55°C64°C 50' 72°C 15'78°C 10' (wygrzew)Wysładzanie:17L 80°C wody z dodatkiem 6ml kwasu fosforowego 75% (7,5ph na 5,5ph)Do chmielenia wyszło 30L o gęstości około 11,5°BlgWarzenie: 70'60' 10g Iunga 15' 10g Iunga 0' 30g Iunga Chłodzenie i zadawanie drożdży:Chłodzenie w wannie do temperatury 18,5°C ok 1h30' – do fermentora trafiło 24l brzeczki o gęstości 13°Blg. (ponad 2l z chmielinami poszło do kanału) Dodanie drożdży, starter 1l. Trochę wykipiał podczas kręcenia na mieszadle, ale ogólnie wyszło ok. Fermentacja burzliwa:25.04.2017 - 19.05.2017 Temp fermentacji wzrostowa od 16°C -> 20°C Odfermentowanie: 2,6°Blg. Fermentacja cicha:19.05.2017 - 23.05.2017 Dodane 28g Iungi na cichą. Aromat chmielu chciałem troszkę podkręcić, a Iungi tylko tyle mi zostało. Temperatura ferm. 20-21°C. Odfermentowanie: 2,5°Blg, co daje 5,6% alko. Rozlew do butelek: 23.05.2015 Zabutelkowane z dodatkiem 110g cukru w roztworze wodnym 0,8l | 13°Blg. Planowane nagazowanie 2,1v/v. Wyszło 46x0,5 + 1x0,33=~ 23,3l. Uwagi: - Muszę sobie w końcu chłodnicę kupić... I większa kolba by się zdała - Po tak długiej przerwie założyłem niższą wydajność, a wyszło bardzo przyzwoicie (co wpłynie niestety na mocniejsze piwo). Planowany ekstrakt początkowy 11,5-12°Blg. Edytowane 23 Maja 2017 przez dzeju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Jeszcze zaległe etykiety: Warka #19 Warka #20 Tylko miodowe się nie dorobiło swojej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Masz zacięcie z tymi etykietami Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Tak jakoś wychodzi . Nie lubię pustych butelek, a raczej wzrokowcem jestem. Z resztą sam się sobie dziwię bo trochę leniwy jestem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 19 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2017 Warka #21 Iunga Dziś przelane na cichą, odfermentowanie 2,6°Blg. Pachnie dobrze i smakuje jeszcze lepiej w ponad 20°C . Jak na razie słaby aromat chmielu dla tego dorzuciłem resztkę Iungi 28g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 24 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2017 Warka #21 Iunga Wczoraj zabutelkowana z dodatkiem 110g cukru w roztworze wodnym 0,8l | 13°Blg. Planowane nagazowanie 2,1v/v. Wyszło 46x0,5 + 1x0,33=~ 23,3l. Aromat nie powala, ale znając swoje piwa, ułoży się w butelce . Dziś warzenie barley wine i milda z wysłodków. Gęstwa po #21 w bardzo dobrym stanie, fajnie pachnie piwo z nad gęstwy przyjemnie smakuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 25 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 (edytowane) Warka #22 #23 - Barley Wine Receptura powstała przy przeglądaniu wiki i receptur użytkowników.Data warzenia: 24.05.2017Część wspólna:Surowce:Zasyp: 8 kg - słód pale ale Weyermann 0,3 kg – słód pale ale Strzegom (resztka) 0,5 kg - słód Abbey Weyermann Drożdże:FM52 Amerykański Sem, gęstwa po warce #21, zbierana 19.05 Zacieranie:22l +2lzasyp 68°C64°C 100' 68°C 12' +2l wrzątku80°C 10' Wysładzanie:Brzeczka przednia 24,1°BlgWysładzanie BW 25,5l, 21°Blg, wysłodki 14l 6°BlgWarka #22 Barley WineEkstrakt: 25,3°BlgGoryczka: 68,9 IBUAlkohol: 12,0% obj.Ilość: 18,5 lChmiel:50g - Iunga 2015 10,8 %alfa 40g - EKG 5,5%alfa Dodatki: 10-15g płatki dębowe moczone w Ballantines ponad 2 lata na cichą Warzenie:120' 5g Iunga60' 20g Iunga30' 18g Iunga10' 10g Iunga, 10g EKG 0' 40g EKGChłodzenie i zadawanie drożdży: Chłodzenie w wannie do temperatury 18,5°C ok 1h30' – do fermentora trafiło 19,7L brzeczki o gęstości 25,3°Blg Drożdże: Ogrzana gęstwa FM52 w ilości 190ml Fermentacja Burzliwa:24.05.17 - 23.06.17 Temperatura fermentacji rosnąca od 16,5°C->19°C. Po 9.06 wyciągnięcie do temp. pokojowej. Całkiem ładnie zeszło do 7,2°Blg. Fermentacja Cicha: 23.06.17 - 12.07.17 Dodana kopiasta łyżka płatków dębowych, mocno przypiekanych, moczonych 2,5 roku w Ballantines. Temperatura fermentacji pokojowa. 22-25°C z przewagą na 23-25°C. 10.07.17 - dodanie trzech łyżek gęstwy FM52 po warce #24, zbierana 30.06.17 Odfermentowanie: 14*Brix, 6,5°Blg co daje ok. 12% alkoholu. Rozlew do butelek: 12.07.17 Zabutelkowane z dodatkiem 80g cukru w roztworze wodnym 0,3l (25,3°Blg). Planowane nagazowanie 1,9v/v. Wyszło 42x0,25 + 24x0,33=~18,5l. Warka #23 Resz(t)ka (Mild - wysłodki)Ekstrakt: 7,6°BlgGoryczka: 15,9 IBUAlkohol: 3,25% obj.Ilość: 10lChmiel:10g - Iunga 2015, 10,5%alfa 10g - EKG 5,5%alfa Warzenie:60' kilka ziarenek EKG30' 5g Iunga5' 5g Iunga, 10g EKGChłodzenie i zadawanie drożdży: Chłodzenie w wannie do temperatury 17°C ok 1h – do fermentora trafiło 10,8l brzeczki o gęstości 7,6°Blg( Drożdże: Ogrzana gęstwa FM52 w ilości 40-50ml Fermentacja25.05.17 - 07.06.17 Temperatura pokojowa 20-24. Zeszło do 1,3°Blg, Rozlew do butelek 07.06.17 48g cukru trzcinowego w roztworze wodnym 0,3l. Planowane nagazowanie 2,0v/v. Wyszło 19x0,5 + 1x0,33=~10l Uwagi: 1) Ogólnie miałem nie robić milda i wylać resztki, ale pomyślałem że przydadzą mi się drożdże do kolejnego piwa. Jako że nie mam więcej miejsca chłodniczego, to fermentacja będzie odbywać się w temp. pokojowej. 2) Przy robieniu RISa miałem gorszy oplot i problemy z filtracją, tym razem poszło pięknie. 3) EKG średnio pachniał, ale mimo wszystko sypnąłem go do gotowania, przez "bulkadełko" i podczas/po gotowaniu nie wyczuwam już tego aromatu. 4) Całkiem fajne drożdże FM52, przy niskich temperaturach dają czysty profil a pod koniec fermentacji przy podniesieniu temperatury do 20-25°C nie zmieniają tego profilu. Wytrzymują dużo więcej niż producent zapisał, bo wg. obliczeń wyszło 12%, czyli +-1,5%, to i tak więcej niż producent daje. Edytowane 12 Lipca 2017 przez dzeju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 7 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 Warka #23 Dziś zabutelkowana z dodatkiem 48g cukru trzcinowego w roztworze wodnym 0,3l. Planowane nagazowanie 2,0v/v. Wyszło 19x0,5 + 1x0,33=~10l. Odfermentowało do 1,3°Blg, co daje 3,25% alk. Wodniste, słabe, kwaskowate, jak to wysłodki. Zastanawiałem się czy to w ogóle butelkować, ale myślę że cukier trzcinowy coś delikatnie pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 10 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2017 (edytowane) Warka #24 - 600m 3.0 (APA6)Receptura własna.Data warzenia: 09.06.2017 Ekstrakt: 12,6°Blg Goryczka: 34,8 IBU Alkohol: 5,55% obj. Ilość: 24l Surowce:Zasyp: 4kg - słód pale ale Strzegom/VIking 0,25kg - Carahell 0,5kg - słód pszeniczny Strzegom Chmiel: 15g Iunga 12,5%alfa 100g Amarillo 8,8%alfa 50g Mosaic 11,8%alfa Drożdże:FM52 Amerykański Sen / gęstwa 3cie pokolenie Zacieranie:17l Woda 7,1ph. Zakwaszanie wody przed zasypem, 5ml kwasu fosforowego 75%zasyp 55°C64°C 60' 72°C 12'78°C 10' (wygrzew)Wysładzanie:18L 80°C wody z dodatkiem 5ml kwasu fosforowego 75% (7,1ph na 5,5ph)Do chmielenia wyszło 28,8L o gęstości około 11,5°BlgWarzenie: 70'60' 5g Iunga 30' 10g Iunga 10' 20g Amarillo 0' 50g Amarillo, 20g Mosaic Chłodzenie i zadawanie drożdży:Chłodzenie w wannie do temperatury 17,5°C ok 2h – do fermentora trafiło 24,2l brzeczki o gęstości 13,5°Blg, + 1,5 l wody źródlanej. Dodanie drożdży, ok. 300ml gęstwy po #22. Razem wyszło ok. 26l 12,6°Blg. Fermentacja burzliwa:09.06.2017 - 30.06.2017 Temperatura fermentacji rosnąca 17,5°C->20°C. Zeszło do 2,4°Blg. Fermentacja cicha: 30.06.2017 - 04.06.2017 Dodane na zimno 30g Amarillo, 30g Mosaic. Poziom cukru bez zmian 2,4°Blg. Rozlew do butelek: 04.06.2017 123g cukru w roztworze wodnym 0,8l. Planowane nagazowanie 2,1v/v. Wyszło 47x0,5 + 1x0,33=~24l. Uwagi: - Jednak Amarillo to mój ulubiony amerykaniec. Edytowane 5 Lipca 2017 przez dzeju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 30 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2017 Warka #23 Barley wine zlane na cichą 23.06. Do 19l młodego piwa dodana jedna kopiasta łyżka płatków dębowych ~10g, mocno opiekanych, moczonych w Ballantines przez 2,5roku. Piwo świetnie pachnie, i smakuje. Zeszło do 7,2°Blg. Warka #24 Dzisiaj zlana na cichą. Odfermentowanie do 2,4°Blg, dodane po 30g Amarillo i Mosaic. Piwo jak najbardziej poprawne w 22°C. Oraz uzupełnienie etykiet , nie chciało mi się nad nimi pracować, ale zawsze jakieś są. Ps. - Warka #22, wysłodki po BW chciałem wylewać, a okazało się że to bardzo fajne i lekkie piwo. Co prawda wodniste ale przyjemne na upały. - W tym sezonie jeszcze witbier i lambic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 5 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 (edytowane) Warka #24 Wczoraj zabutelkowana z dodatkiem 123g cukru w roztworze wodnym 0,8l. Planowane nagazowanie 2,1v/v. Wyszło 47x0,5 + 1x0,33=~24l. Odfermentowało do 2,4°Blg, co daje 5,55% alk. Piwo w smaku i zapachu poprawne. Trzeba chwilkę poczekać aż się w butelce ułoży, a dziś warzenie witbiera . Edytowane 5 Lipca 2017 przez dzeju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 6 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2017 (edytowane) Warka #25 - Nebula (Witbier IV)Receptura własna.Data warzenia: 05.07.17 Ekstrakt: 11,5°Blg Goryczka: 13,7 IBU Alkohol: 4,60% obj. Ilość: 24 l Surowce:Zasyp: 1,75kg - słód pilzneński Weyeramann 1,5kg - płatki pszeniczne, błyskawiczne 1,1kg - słód pszeniczny Strzegom Chmiel: 30g Lubelski 4,3%alfa Drożdże:FM20 Białe Walonki - starter 0,8l Dodatki: 17g - kolendra indyjska moździeżowana 110g - świeża skórka z pomarańczy słodkiej (ok. 5,5 średnich owoców, ściągana za pomocą obieraczki, bez albedo) Zacieranie:15l Woda 7,1ph. Zakwaszanie wody przed zasypem, 4ml kwasu fosforowego 75%zasyp 54°C64°C 40' 72°C 15'80°C 10' (wygrzew)Wysładzanie:18L 80°C wody z dodatkiem 5ml kwasu fosforowego 75% (7,1ph na 5,5ph)Do chmielenia wyszło 26L o gęstości około 11°Blg, dolane 2l wody co daje 28l, 10,4°Blg przed gotowaniem.Warzenie: 70'50' 30g Lubelski 5' kolendra, skórka pomarańczy Chłodzenie i zadawanie drożdży:Chłodzenie w wannie do temperatury 19°C ok 1,5h – do fermentora trafiło 24,2l brzeczki o gęstości 11,6°Blg. Dodanie drożdży, ok. 800ml starter 10°Blg. Razem wyszło ok. 25l 11,5°Blg. Fermentacja:05.07.2017 - 20.07.2017 Temperatura fermentacji 18->21°C. + kolanko z miedzi wrzucone do fermentora od początku Odfermentowanie do 3,0°Blg. Rozlew do butelek: 20.07.2017 Zabutelkowana z dodatkiem 128g glukozy w roztworze wodnym 0,8l. Planowane nagazowanie 2,1v/v. Wyszło 47x0,5 + 2x0,33=~24l. Odfermentowało do 3,0°Blg, co daje 4,6% alk. Uwagi: - Starter był bardzo delikatnie kwaskowy, ale bez innych niepożądanych smaków i aromatów. Wydaje mi się że wszystko w porządku, czas pokaże - Starter jednak był w porządku. - Powinienem potrzymać to piwo jeszcze z tydzień na tych drożdżach, może być niedofermentowane. Planowane szybkie skonsumowanie . Edytowane 20 Lipca 2017 przez dzeju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 12 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 Warka #22 Barley wine Po 50 dniach fermentacji zabutelkowane z dodatkiem 80g cukru w roztworze wodnym 0,3l (25,3°Blg). Planowane nagazowanie 1,9v/v. Wyszło 42x0,25 + 24x0,33=~18,5l. W 17 dniu fermentacji przełożone z 16-19°C do temperatury pokojowej 20-25°C. Powodem było zwolnienie miejsca w komorze dla innych piw. Nie czuć alkoholu mimo takich temperatur i ok. 12%. W smaku i aromacie bardzo przyjemne, ale płatki z whisky zdominowały go trochę. Ilość płatków idealna tym razem. Powinno być super piwo jak się ułoży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 20 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2017 Warka #25 Nebula Zabutelkowana z dodatkiem 128g glukozy w roztworze wodnym 0,8l. Planowane nagazowanie 2,1v/v. Wyszło 47x0,5 + 2x0,33=~24l. Odfermentowało do 3,0°Blg, co daje 4,6% alk. Potrzymałbym jeszcze przez tydzień to piwo na fermentacji, ale za tydzień będę już go potrzebował. Mogą być granaty, ale raczej nie pozwolę aby się przegazowało . Nazwa Nebula odnosi się do mgły/chmury z łacińskiego. Przy okazji etykiety: Warka #24 Warka #25 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 24 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2017 Czas uzupełnić nieco zapiski i późno zacząć nowy sezon bo planów dużo, a czasu mało :). Warka #26 - Lambic Receptura własna.Data warzenia: 24.07.17 Ekstrakt: 11,5°Blg Goryczka: ~5 IBU Alkohol: Ilość: Surowce:Zasyp: 2,25kg - słód pilzneński Weyeramann 1,9kg - płatki pszeniczne, błyskawiczne 0,4kg - słód pszeniczny Strzegom Chmiel: 51g Lubelski 4,3%alfa Drożdże: FM20 Białe Walonki - gęstwa zebrana 4 dni wcześniej Wyeast 3278 Zacieranie: 15l Woda 7,2ph. Zakwaszanie wody przed zasypem, 4ml kwasu fosforowego 75% (woda niestety bardzo bogata w CaCO3) zasyp płatków 56°C (aby się namokły trochę) zasyp słodów 72°C 70°C 60' 80°C 10' (wygrzew)Wysładzanie: 19L 80°C wody z dodatkiem 5ml kwasu fosforowego 75% (7,2ph na 5,5ph) Do chmielenia wyszło 28L o gęstości około 10,5°Blg, wysładzanie niedbałe, bez zwracania mętnej brzeczkiWarzenie: 70' 1g Lubelski 5' 50g Lubelski Chłodzenie i zadawanie drożdży: Chłodzenie w wannie do temperatury 17°C ok 1,5h – do fermentora trafiło 26,5l brzeczki o gęstości 11,5°Blg. Dodanie drożdży, ok. 150ml gęstwy FM20. Fermentacja burzliwa:24.07.2017 - 28.07.2017 Temperatura otoczenia podczas fermentacji 19,5°C. Ładnie przefermentowało, alkohol niewyczuwalny. Bez pomiarów przelanie do fermentacji z bakteriami. Fermentacja kwaśna: 28.07.2017 - Przelanie do balonu ok. 26l młodego piwa. Zadanie Wyeast 3278 po 4rech dniach od rozbicia paczki. Napuchły już dużo wcześniej. 14.10.17 - pojawiła się bardzo delikatna błonka na piwie, jak od garbników (okazję do obejrzenia co się dzieje, mam dość rzadko). Uwagi: - Proces wysładzania, zacierania przeprowadzony mniej dbale aby zostawić bakteriom trochę skrobi. - Fermentacja uzależniona od temperatury w piwnicy. Lato ~20°C, zima ~15°C. Na to wpływu nie mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 9 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2017 (edytowane) Warka #27 - American Amber Ale Receptura własna.Data warzenia: 06.11.17 Ekstrakt: 12,7°Blg Goryczka: 38,3 IBU Alkohol: 5,6% Ilość: 21,5l Surowce:Zasyp: 3,2kg - słód pilzneński Weyeramann 0,5kg - słód monachijski I Weyermann 0,5kg - słód Caraamber I Weyermann 0,25kg - słód Carahell I Weyermann Chmiel: 15g - Iunga 12,5%alfa 100g - Chinook 12,8%alfa 50g - Amarillo 9,3%alfa 50g - Cascade 5,8%alfa Drożdże: US-05 paczka Zacieranie: 14l Woda 6,8ph. Zakwaszanie wody przed zasypem, 4ml kwasu fosforowego 75% zasyp słodów 51°C 66°C 60' 72°C 10' 80°C 10'Wysładzanie: 20L 80°C wody z dodatkiem 7,5ml kwasu fosforowego 75% (6,8ph na 5,2ph) Do chmielenia wyszło 28,2L o gęstości około 10,9°BlgWarzenie: 70' 60' 5g Iunga 30' 10g Iunga 10' 10g Chinook, 10g Amarillo, 10g Cascade 5' 20g Chinook, 20g Amarillo, 20g Cascade Chłodzenie i zadawanie drożdży: Chłodzenie w wannie do temperatury 17,5°C ok 1,5h – do fermentora trafiło 24l brzeczki o gęstości 12,7°Blg. Dodanie uwodnionych drożdży. Fermentacja burzliwa:06.11.17 - 24.11.17 Temp. fermentacji rosnąca od 16->21°C (czasami miałem skoki +-1°C od danej temperatury w danym dniu) Odfermentowanie do 3,0°Blg. Fermentacja cicha: 24.11.17 - 30.11.17 Na cichą poszło ok. 23,8 l. Dodane na zimno 70g Chinook, 20g Amarillo, 20g Cascade. Na koniec cichej lekkie obniżenie temp. z 21 do 17°C. Butelkowanie 30.11.17 Zabutelkowane z dodatkiem 103g cukru w roztworze wodnym 0,8l. Planowane nagazowanie 2,1v/v. Piwo odfermentowało do 2,5°Blg co daje 5,6% alk. Wyszło 40x0,5 + 0,4 + 2x0,33 + 0,25 =~ 21,5l. Uwagi: - Fermentacja ruszyła po 24h od zadania. Na pewno trochę zawiniłem, bo brzeczka przed zadaniem miała 17,5°C. Po zadaniu drożdży i wsadzeniu do komory fermentacyjnej wieczorem, rano temperatura brzeczki? osiągnęła 16°C. Trochę za słabo też napowietrzyłem. Drożdże jakoś najlepiej też się nie zachowywały, przy uwadnianiu jakoś słabo ruszały. Chyba się oduczyłem pracować z suchymi i przez płynne zapomniałem jak się z nimi obchodzić - Piwo po burzliwej bardzo fajne i przyjemne, dawno na tym etapie nie miałem takiego fajnego piwa (mimo wad). W aromacie śladowe ilości siarkowodoru i aldehydu octowego. Prawdopodobnie przez skoki temperatury i zestresowanie drożdży na początku, ale to się ułoży nie ma tego dużo. Etykieta: Edytowane 30 Kwietnia 2018 przez dzeju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się