kolec Opublikowano 26 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 (edytowane) Cześć, Postanowiłem spróbować uwarzyć piwo w stylu AIPA, dlatego na początek kupiłem podwójny zestaw z browamatora: http://www.browamator.pl/zdjecia/0/0/2/14403_Zestaw_BA_AIPA_wskazowki_www.pdf Popełniłem kilka błędów podczas zacierania, m.in. wężyk owinął się wokół mieszadła i zacier poszedł do kosza. Zostały mi same chmiele. Jako, że jest to moje pierwsza warka w tym stylu zamierzam dokupić słody zgodne z instrukcją tzn.: - pale ale Weyermann 5 kg, - Carapils 0,4 kg, - Carared 0,4 kg, Czy modyfikować coś w zasypie? Może dodać jeszcze 0,2 kg pszenicznego? Zwłaszcza, że z podwójnego zestawu wychodziło 5,2 kg pale ale. Drugie moje pytanie dotyczy chmielenia opisanego poniżej. Dokupić chmielu? Przerzucić część na zimną? 15 minuta: - 40 g chmielu Chinook 70 minuta - 40 g chmielu Cascade - 20 g chmielu Chinook Po zakończeniu - 20 g chmielu Cascade - 60 g chmielu Citra. Z góry dziękuję za pomoc. Edytowane 26 Listopada 2014 przez kolec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 27 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 Opisz dokładnie co się stało, że aż zacier musiałeś wywalać do kosza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Fox Opublikowano 27 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 Dodatek pszenicznego nie zaszkodzi, może to być nawet ok. 0,5kg - zawsze poprawi to pienistość piwa. Co do schematu chmielenia to ciężko stwierdzić jaki ma być ekstrakt początkowy, planowana wartość IBU i przede wszystkim ile czasu piwo ma się gotować - zazwyczaj czas chmielenia podaje się odwrotnie, czyli odlicza się ile czasu zostało do końca gotowania. W tym wypadku zgaduję, że piwo ma być gotowane ok. 75 - 90 minut, tak? Tak czy inaczej ilość chmielu jest na pewno przyzwoita, można ewentualnie dokupić jeszcze z 50g Cascade lub Citry na cichą. Oczywiście są inne schematy chmielenia, pod takie piwa jak IPA (np. chmielenie dużą ilością w ostatnich 15 minutach gotowania, chmielenie brzeczki przedniej), jednak na początek najlepiej zapoznać się ze standardem a kombinacje alpejskie zacząć jak już się będzie dobrze czuło cały proces kolec 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolec Opublikowano 27 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 (edytowane) Opisz dokładnie co się stało, że aż zacier musiałeś wywalać do kosza. Mam kadź zacierno-filtracyjną. Niestety drut włożony do wężyka z oplotu używanego jako filtrator okazał się za cienki i wężyk owinął się wokół mieszadła. Cały się pogiął i zaczął się zapychać, dodatkowo przy jego naprawie spadła mi temperatura zacieru, który próbowałem "rozluźnić" wodą do wysładzania. W końcu poddałem się Wiem, mogłem jeszcze zacier wrzucić do gara i pogrzać ale i tak nie miałem z czego zrobić nowego filtratora. Edytowane 27 Listopada 2014 przez kolec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 27 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 Mogłeś go nawet wycisnąć przez stara firankę. Lepsze to niż śmietnik. Ale jak uważasz ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolec Opublikowano 27 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 Mogłeś go nawet wycisnąć przez stara firankę. Lepsze to niż śmietnik. Ale jak uważasz ... Mam lekcję, następnym razem będę już wiedział jak wybrnąć z tej sytuacji. Dodatek pszenicznego nie zaszkodzi, może to być nawet ok. 0,5kg - zawsze poprawi to pienistość piwa. Co do schematu chmielenia to ciężko stwierdzić jaki ma być ekstrakt początkowy, planowana wartość IBU i przede wszystkim ile czasu piwo ma się gotować - zazwyczaj czas chmielenia podaje się odwrotnie, czyli odlicza się ile czasu zostało do końca gotowania. W tym wypadku zgaduję, że piwo ma być gotowane ok. 75 - 90 minut, tak? Tak czy inaczej ilość chmielu jest na pewno przyzwoita, można ewentualnie dokupić jeszcze z 50g Cascade lub Citry na cichą. Oczywiście są inne schematy chmielenia, pod takie piwa jak IPA (np. chmielenie dużą ilością w ostatnich 15 minutach gotowania, chmielenie brzeczki przedniej), jednak na początek najlepiej zapoznać się ze standardem a kombinacje alpejskie zacząć jak już się będzie dobrze czuło cały proces Tak, gotować będę 75 min. Dzięki za rady. W takim razie wrzucam zaktualizowaną recepturę: - Pale ale Weyermann 5 kg, - Carapils 0,4 kg, - Carared 0,4 kg, - Pszeniczny 0,5 kg Chmielenie: Na 65 minut: - 40 g chmielu Chinook Na 15 minut: - 40 g chmielu Cascade - 20 g chmielu Chinook Po zakończeniu - 20 g chmielu Cascade - 60 g chmielu Citra. Na zimno - 50g Citra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się