Pierre Celis Opublikowano 28 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Tak to w życiu bywa, że do miejsc które mamy najbliżej, mamy zazwyczaj najdalej. Zwykle spóźniają się ci, którzy do danego miejsca mają rzut beretem, a ci którzy mieszkają i pracują w odległości kilkunastu co najwyżej minut piechotą od knajpy, docierają do niej po przeszło miesiącu. No dobra, po prawdzie to sytuacja wyglądała jasno – docent zawsze pojawia się na otwarciu nowego wielokranu, chyba że to otwarcie pokrywa się z piwnym festiwalem. Tak właśnie było w tym przypadku. Otwarcie Beczki miało miejsce w terminie trwania Warszawskiego Festiwalu Piwa, nie było więc opcji by wyrwać się z zaklętego kręgu hali na Domaniewskiej. W końcu jednak dotarłem. Miejsca w Beczce jest mało ale to żadne zaskoczenie, bo przechodziłem tu już po drodze z jakiejś impry z pętli nocnego autobusu do domu i zobaczyłem jak lokal się prezentuje. Jeden rząd wysokich stołków przy dość długim barze, drugi rząd przy ladzie z widokiem na uliczne życie. Kranów mamy tu osiem, z czego piwo leciało z siedmiu. A piwo porządne bo cztery krany obsadzone są przez polskie crafty, pozostałe trzy przez belgi. W przyszłości szala przeważać będzie na rzecz krajowych wytwórców i jest to słuszna koncepcja. Dodatkowym plusem jest wprowadzenie pojemości 0,25 w proporcjonalnej do dużego piwa cenie. Fajnie, że postulaty z dekalogu działają. Ok, wszystko to brzmi znajomo, kolejny lokal z dobrym piwem i tyle. Jednak to co tworzy takie miejsca to ludzie. Tutaj za barem powitała mnie Magda, która razem z mężem Łukaszem i teściem prowadzi ten rodzinny biznes. Powiem Wam, że gdyby było więcej takich osób jak Magda, to świat byłby piękniejszy. Magda to idealna barmanka jeśli chodzi o gadkę i skracanie dystansu do klienta. Ja po pół godzinie czułem się tu jakbym był stałym klientem. Zdaję sobie sprawę, że teraz wszyscy pobiegniecie do Beczki by to sprawdzić ale pamiętajcie, że czasem za barem może pojawić się też i inna osoba Jak Wujek Dobra Rada udzieliłem pewnych zaleceń, które może wprowadzone zostaną w życie. Po pierwsze mam nadzieję, że uda się w Beczce zbudować antresolę, bo tak wysokiego stropu to jeszcze nie widziałem. Byłoby to optymalne rozwiązanie powiększające ilość miejsca. Po drugie istotna uwaga, trochę tycząca się Beczki, ale odnosząca się do wszystkich nowo powstających lokali poza ścisłym centrum. Kochani szynkarze, nie obsadzajcie za wszelką cenę wszystkich kranów! Liczy się jakość, świeżość podłączonego piwa, a nie jego ilość! Nikomu nie przyniesie ujmy jeśli dwa lub trzy krany będą puste. Bo piwo ma rotować, a nie stać w beczce! No chyba że Wy drodzy czytelnicy, pomożecie w odpowiednio szybkiej rotacji Beczka, Warszawa, Al. Komisji Edukacji Narodowej 24 lok U-3 Facebook Wyświetl pełny artykuł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się