eattek Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Witam! Jestem świeżo po uwarzeniu swojego pierwszego piwka, tydzień od zabutelkowania nie wytrzymałem i spróbowałem... Wnioski: Piwo z zielonej butelki jest smaczniejsze niż z brązowej, różnica w smaku olbrzymia ... "dlaczemu"? Wszystkie butelki były wspólnie myte i odkażane. Dodam że całą warkę(butelki) trzymam w identycznych warunkach, miejsce ciemne, temp ok 19/20 stopni... Test przeprowadzony na 3 zielonych i 3 brązowych butelkach .... Pytanie nr2 Po tygodniu od zabutelkowania piwo jest co najmniej przyzwoicie nagazowane, czy jak poleżakuje miesiąc, dwa, trzy, to mogę się spodziewać granatów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 1. Autosugestia. To ładnie nie wytrzymałeś jak wypiłeś 6 butelek. 2. Za mało danych. Podaj FG, ilość i sposób dodania surowca do refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Następnym razem zrób tzw 'ślepy test' lub niech Ci ktoś naleje piwa, oznaczy po swojemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alechanted Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Zielone butelki przepuszczają także czarną materię i fale telewizji trwam, czego nie robią ciemne. Kolor szkła nie ma wpływu na smak i aromat. Równie dobrze można by było dywagować na temat wpływu na smak nadruku na szkle oraz materiału, z którego masz wafel, o ile używasz. Jedyny wpływ zielonej butelki na smak jest lightstruck, ale to wykluczone, skoro wszystkie butelki trzymałeś w ciemności. Z drugiej strony teoria o tyle dobra, że faktycznie jest sporo fanów "skunksa". Może to być inny zbieg okoliczności - źle wymieszany syrop/źle odmierzony cukier akurat w zielonych/ciemnych butelkach - wysycenie ma spory wpływ na to, jak odczuwamy smak piwa. Być może temperatura podania się różniła - z autopsji wiem, że nawet wahania o 2 stopnie potrafią znacznie zmienić odbiór. No i oczywiście placebo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 a jak było zanim zacząłeś warzyć własne piwa? lubiłeś zielonobutelkowy klimat czy niespecjalnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Może lubisz zapach skunksa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eattek Opublikowano 29 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 (edytowane) Za mało danych. Podaj FG, ilość i sposób dodania surowca do refermentacji. Rozpuściłem w wodzie 200gram, po czym dodałem do brzeczki i starannie wymieszałem. Zielone butelki przepuszczają także czarną materię i fale telewizji trwam, czego nie robią ciemne. Tak też myślałem... ale to chyba nie to .... Może to być inny zbieg okoliczności - źle wymieszany syrop/źle odmierzony cukier akurat w zielonych/ciemnych butelkach - wysycenie ma spory wpływ na to, jak odczuwamy smak piwa. To akurat wykluczam, cały proces był ujednolicony... Być może temperatura podania się różniła - z autopsji wiem, że nawet wahania o 2 stopnie potrafią znacznie zmienić odbiór. Temperatura była identyczna. a jak było zanim zacząłeś warzyć własne piwa? lubiłeś zielonobutelkowy klimat czy niespecjalnie? W ogóle nie zwracałem uwagi na kolor butelki, tym bardziej właśnie się zdziwiłem podczas degustacji próbnej mojego piwka. 1. Autosugestia. To ładnie nie wytrzymałeś jak wypiłeś 6 butelek. Edytowane 29 Listopada 2014 przez eattek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 (edytowane) Rozpuściłem w wodzie 200gram, po czym dodałem do brzeczki i starannie wymieszałem. Jeszcze ile litrów piwa, i końcowe, początkowe BLG. edit. Jeszcze rodzaj drożdży i styl piwa. Edytowane 29 Listopada 2014 przez dzeju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Rozpuściłem w wodzie 200gram, po czym dodałem do brzeczki i starannie wymieszałem. Jeszcze ile litrów piwa, i końcowe, początkowe BLG. edit. Jeszcze rodzaj drożdży i styl piwa. Temat zakończony. Nie ma sensu kontynuować . Zielone butelki cudowne, brązowe kulawe i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 30 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 Hoho. 200g cukru na 20L? Może być ciekawie;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sejler Opublikowano 30 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 Używaj tylko zielonych, nie leżakuj piwa na parapecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się