danbar Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 (edytowane) Witam sedecznie. Chciałbym prosić o pomoc przy kolejnej warce - BGSA, BLG 20, zadane przemytymi drożdżami po rozruchuwej warce (z 2 słoiczków - może za dużo?): Wyeast Belgian Ardennes. Już po paru godzinach w temperaturze 26 stopni pojawiła się gęsta, biała jak śnieg piana - jak po ubitym białku, która po kilku dniach zmieniła kolor na beżowy, kawy z mlekiem. Do dziś - a mija dziś tydzień - piana nie opada i pozostaje gęstą około 3 cm warstwą na wierzchu. Czy to normalne? Przy takiej temperaturze po tygodniu chyba drożdze powinny już skończyć. A może dałem ich zbyt dużo - czy wówczas taki właśnie byłby efekt? Z rurki nie czuć - moim zdaniem - nic niepokojącego. Wiem, że temat "fermentacja - rurka bulka - nie bulka" itp. drażni jak żaden inny, ale chodzi o to, że po raz piewszy fermentuję na gęstwie z poprzedniej warki a przeglądając internet znalazłem wzmiankę (nie pamiętam gdzie), że te drożdże zasadniczo po tygodniu, już w 24 stopniach kończą sprawę. Będę wdzięczny za wszelkie pomocne uwagi. Zamieszczam zdjęcia z ilością zadanych drożdży oraz aktualny wygląd fermentora. ślady na słoikach to pirosiarczyn sodu Edytowane 29 Listopada 2014 przez danbar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Przy tych drożdżach to normalne - czapa drożdży utrzymuje się długo po skończonej fermentacji. Nie zakładałbym jednak z góry, że po tygodniu fermentacja się już zakończyła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danbar Opublikowano 29 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 (edytowane) Tak, tak - nie zakładam, tylko dziwiłą mnie taka aktywność na powierzchni po przy takiej temperaturze, po takim czasie, bałem się, że to może infekcja. A w sprawie tej czapy - jak długo ona może się utrzymać i jak użyć aeromertu? Czekać, aż opadnie piana? Czy przebijać się i zlewać na cichą? Edytowane 29 Listopada 2014 przez danbar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Przebić się wężykiem i pobrać próbkę, jeżeli musisz. Trudno powiedzieć jak długo ona tam będzie - u mnie, w niektórych piwach w końcu opadła, a w ostatnim, na tych drożdżach, nie czekałem na opadnięcie tylko zlałem piwo spod tej czapy wężykiem. danbar 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danbar Opublikowano 29 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Zaczekam w takim razie jeszcze kilka dni - zobaczę co będzie, dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregroc Opublikowano 30 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 Przy tych drożdżach to normalne - czapa drożdży utrzymuje się długo po skończonej fermentacji. Nie zakładałbym jednak z góry, że po tygodniu fermentacja się już zakończyła. W końcu to drożdże górnej fermentacji Można z tej piany zebrać drożdże zamiast czekać, aż opadną. Ilość drożdży pływająca w brzeczce będzie wystarczająca, aby dokończyć fermentację. I oczywiście pomiary - tak jak pisał olo333. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danbar Opublikowano 30 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 Wielkie dzięki, jestem spokojniejszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się