Koolka Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 (edytowane) Przygotowuje się do pierwszej warki z zacieraniem i mój wybór padł na AIPA. W głowie poukładałem sobie recepturę, wrzuciłem do Beertageta i teoretycznie mieszczę się w stylu ale wolałbym żeby ktoś bardziej zaawansowany przyjrzał się moim planom Docelowa brzeczka nastawna 20l, 16 BLG, 70IBU Zasyp: 5 kg Weyermann Pale Ale (79%) 0,5 kg Weyermann Carared (8%) 0,5 kg Weyermann monachijski typ II (8%) 0,3 kg weyermann Carapils (5%) Chmielenie (wszystko granulaty): 30g Iunga 60min 30g Iunga 30min 10g Citra 5min 10g Amarillo 5min 10g Cascade 5min na zimno: 10g Citra 10g Amarillo 10g Cascade Jak myslicie, wyjdzie coś z tego czy coś należałoby poprawić, jak oceniacie chmielenie czy może zwiększyc ilości do 20g na zimno? Edytowane 1 Grudnia 2014 przez Koolka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 Zerknij sobie na sprawdzoną recepturę Czesława: http://pspd.org.pl/pagesnews/receptury-zwycieskich-piw-i-warszawskiego-konkursu-piw-domowych Wg mnie za dużo karmelowych i za mało chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 Jak lubisz Atak Chmielu (masa karmelu i niezbyt imponujący aromat), to ok. Jak chcesz dobre, wytrawne, aromatyczne IPA to sorry. Wywaliłbym monachijski i carared. Ilość chmieli aromatycznych zwiększyłbym do 120 - 150g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koolka Opublikowano 1 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 (edytowane) Jak lubisz Atak Chmielu (masa karmelu i niezbyt imponujący aromat), to ok. Jak chcesz dobre, wytrawne, aromatyczne IPA to sorry. Wywaliłbym monachijski i carared. Ilość chmieli aromatycznych zwiększyłbym do 120 - 150g. Ale masz na mysli dorzucenie więcej na 5min przed końcem warzenia czy wiecej na zimno? i w jakich mniej więcej proporcjach? koło 50g chmieli na 5min i powiedzmy 100g na zimno? sorry, ale to moja pierwsza warka tak mocno chmielonego piwa i po prostu jeszcze mi brakuje wyczucia w tych kwestiach. BTW to właśnie chciałem trochę tego karmelu wyciągnąć w smaku, lubię trochę słodsze IPA więc ten aromat mi jakoś pasuje. Czy może tych słodów karmelowych jest za dużo i zdominują mi smak? no bo oczywiście można pojechać na pełen hardcore i dodać powiedzmy po 20g Citry, Amarillo, Cascade na 5min a potem na zimno dobić jeszcze po 20 każdego z nich ale trochę sie obawiałem że wyjdzie mi przechmielone to piwo wtedy. Edytowane 1 Grudnia 2014 przez Koolka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 Ale masz na mysli dorzucenie więcej na 5min przed końcem warzenia czy wiecej na zimno? i w jakich mniej więcej proporcjach? koło 50g chmieli na 5min i powiedzmy 100g na zimno? sorry, ale to moja pierwsza warka tak mocno chmielonego piwa i po prostu jeszcze mi brakuje wyczucia w tych kwestiach? Skoro brakuje wyczucia to jeszcze raz powtórzę - zerknij na sprawdzoną recepturę i sobie wyciągnij proste wnioski. Masz to wręcz czarno na białym. Liczysz, że ktoś Ci na tacy poda: "daj tyle i tyle, a będziesz zadowolony" ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 Ale masz na mysli dorzucenie więcej na 5min przed końcem warzenia czy wiecej na zimno? Więcej na zimno + dodatkowa porcja w trakcie chłodzenia (po zbiciu temperatury poniżej 80°C). i w jakich mniej więcej proporcjach? Na przykład 30g pod koniec gotowania + 40-50g przy chłodzeniu + 50-70g na zimno. Ale to tylko przykład. no bo oczywiście można pojechać na pełen hardcore i dodać powiedzmy po 20g Citry, Amarillo, Cascade na 5min a potem na zimno dobić jeszcze po 20 każdego z nich ale trochę sie obawiałem że wyjdzie mi przechmielone to piwo wtedy. Zależy co kto lubi. AIPA generalnie jest piwem w którym powinien dominować intensywny aromat amerykańskich chmieli i nie uznaje się że można z tym przegiąć. AIPA im bardziej aromatyczna tym lepiej. "Przechmieleniem" w przypadku AIPA może być ewentualnie zbyt duża goryczka, ale sypanie chmielu na koniec gotowania, chłodzenie i na zimno aż tak bardzo goryczki nie podnosi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 Bardzo dobrze kombinujesz z zasypem. Nie cudujesz z karmelami. Ponieważ lubię bardzo jasne IPA, wywalił bym słód carared. Postaraj się aby 5% zasypu stanowił zwykły cukier. Dodasz go do gotowania na ostatnie 10 - 15 min. Podbije nieco aromat chmielu i pełnie piwa. Co do chmielenia, musisz być bardziej szczodry z chmieleniem Zrobił bym tak: Chmielenie (wszystko granulaty): 40g - 50g Iunga 60min -> IMO szkoda by mi było na goryczkę tak fajnego chmielu. Zapodaj Warrior albo Magnum 20g Citra 10min 20g Amarillo 5min 20g Cascade 0min na zimno: -> 5-7 dni chmielenia na zimno wystarczy. 30g Citra -> A może Simcoe ? 30g Amarillo 30g Cascade -> Centennial też się nada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 czemu nie napisałeś na 30-45 min ? że niby to ani na goryczkę ,ani na aromat pewnie ale nie zapominajmy że smak chmiel też daje ,ale jak kto lubi ja bym dodał też z 0,2-0,3 kg pszenicznego Postaraj się aby 5% zasypu stanowił zwykły cukier. Dodasz go do gotowania na ostatnie 10 - 15 min. Podbije nieco aromat chmielu i pełnie piwa. Chyba raczej wytrawność od cukru a nie pełnia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 Zależy co kto lubi. AIPA generalnie jest piwem w którym powinien dominować intensywny aromat amerykańskich chmieli i nie uznaje się że można z tym przegiąć. AIPA im bardziej aromatyczna tym lepiej. "Przechmieleniem" w przypadku AIPA może być ewentualnie zbyt duża goryczka, ale sypanie chmielu na koniec gotowania, chłodzenie i na zimno aż tak bardzo goryczki nie podnosi. Dokładnie tak, karmel powinien być tylko niewielkim dodatkiem, a nie przechodzić na pierwszy plan. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 Postaraj się aby 5% zasypu stanowił zwykły cukier. Dodasz go do gotowania na ostatnie 10 - 15 min. Podbije nieco aromat chmielu i pełnie piwa. A po co cukier w AIPA i od kiedy cukier daje pełnię ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 Można dodać trochę cukru jeśli ktoś chce osiągnąć większą wytrawność. Ale to raczej niezbyt dobra rada dla kogoś kto deklaruje że lubi trochę słodsze IPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 Racja. Pomyliłem się. Zwiększy się wytrawność. Przez co piwo będzie miało mniej "ciała" co uwydatni aromaty chmielowe. Ja zdecydowanie preferuję wytrawne IPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koolka Opublikowano 1 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 Super, dzięki za wszystkie rady na pewno skorzystam i dopracuje recepturę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się