gliko Opublikowano 5 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 (edytowane) Witam Chcę zrobić Pilsnera z brewkita od Muntonsa na dodanych do niego drożdżach. Są to drożdże górnej fermentacji (na dolną niestety nie mam warunków) W instrukcji pisze że temperatura fermentacji powinna wynosić między 18 – 22 stopnie. Planuje uwodnić drożdże w temperaturze około 18 stopni i dodać do brzeczki o podobnej temperaturze. Fermentor od razu po zadaniu drożdży chciałem znieść do piwnicy gdzie temp wynosi 16 stopni. Czy drożdże ruszą w takiej temperaturze? Czy jeśli nie ruszą a przestawię fermentor w cieplejsze miejsce to fermentacja jest do odratowania? Mam też chmiel saaz w granulacie i pomyslalem ze molgbym go dodać. Ile gramów będzie odpowiednie? Pozdrawiam Edytowane 5 Grudnia 2014 przez gliko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 5 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 Ruszą i to jest moim zdaniem bardzo dobry plan. Jeśli chcesz sypać saaza to ja bym próbował chmielić na zimno, ale to dopiero za kilka tygodni - zdążysz się odpowiednio przygotować teoretycznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 5 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 Większość drożdży górnej fermentacji ma temperature minimalną 15'C a kilka nawet 12'C. Do pilsnera najlepiej trzymać się tyh dolnych rejestrów żeby profil był jak najczystrzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gliko Opublikowano 6 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 (edytowane) Zaciekawiło mnie chmielenie piwa poprzez dodanie chmielowej herbaty, metoda ta wydaje się bardzo prosta i szybka. Próbował ktoś tego sposobu i może powiedzieć że działa/ jest wydajny?Czy złym pomysłem byłoby dodanie chmielu w formie herbaty podczas rozlewu piwa do butelek. Na youtubie są filmy o dodawaniu herbaty chmielowej, ale tylko do brzeczki przed dodaniem drożdży. Ciekawi mnie też czy dodanie do piwa chmielowej herbaty od razu po gotowaniu w ilości 25 ml na butelkę może się jakoś odbić na procesie refermentacji. Wyższa temperatura sprawia, że drożdże wytwarzają niepożądane smaki, czy przy takiej ilości może się coś wytworzyć. Mógłbym oczywiście poczekać, aż herbata się schłodzi, ale to by mi fajnie rozpuściło cukier w butelkach przed dolaniem piwa. Edytowane 6 Grudnia 2014 przez gliko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się