Pii Opublikowano 5 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 Witam, planuję uwarzyć coś na wzór receptury Czesława Dziełaka. Wszystko wydaje się jasne oprócz jednej rzeczy. Zadane drożdżami w temp. 21 st.C i wstawione do piwnicy (15 st.C), na zimną posadzkę. Do dwóch fermentorów trafiło 53 litrów. Z osadem i chmielinami wylane 5,5 litra. Wyeast 1056 American Ale, gęstwa 2-dniowa, oczyszczona, średnio gęsta, 2 x 150 ml. Fermentacja: burzliwa - 11 dni, wzrastająco, od 18 do 21 st.C. Czyli nie rozumiem co się dzieje z temperaturą po zadaniu drożdży. Zadajemy w 21 C, wstawiamy do piwnicy na 15 C (na jak długo i w jakim celu?) Burzliwa wzrastająco od 18 C (czyli przenosimy piwo z piwnicy w cieplejsze miejsce?) Z góry dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 5 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 Tu jest to trochę dokładniej opisane: http://www.piwo.org/blog/25/entry-57-297-american-ipa/ W skrócie fermentacja wydziela ciepło. Przy pomocy np. pudła styropianowego i kabla grzejnego regulujesz temperaturę, mającej wpływ na efekt końcowy. Pii 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pii Opublikowano 5 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 Piękny trop. Wielkie dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się