Skocz do zawartości

Grand Prix AIPA


Pii

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

planuję uwarzyć coś na wzór receptury Czesława Dziełaka.

Wszystko wydaje się jasne oprócz jednej rzeczy.

 

Zadane drożdżami w temp. 21 st.C i wstawione do piwnicy (15 st.C), na zimną posadzkę.

Do dwóch fermentorów trafiło 53 litrów. Z osadem i chmielinami wylane 5,5 litra.

Wyeast 1056 American Ale, gęstwa 2-dniowa, oczyszczona, średnio gęsta, 2 x 150 ml.

Fermentacja:

  • burzliwa - 11 dni, wzrastająco, od 18 do 21 st.C.

Czyli nie rozumiem co się dzieje z temperaturą po zadaniu drożdży.

Zadajemy w 21 C, wstawiamy do piwnicy na 15 C (na jak długo i w jakim celu?)

Burzliwa wzrastająco od 18 C (czyli przenosimy piwo z piwnicy w cieplejsze miejsce?)

 

Z góry dzięki za pomoc.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.