cahe Opublikowano 6 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 (edytowane) Cześć, Mam taki problem z pierwszą warką (spróbowałem dzisiaj przy zlewaniu na cichą) jak w temacie. Warzyłem Oatmeal Stouta i przy zacieraniu popełniłem błąd - zapomniałem dodać płatków owsianych. Dorzuciłem je w dopiero pod sam koniec zacierania, co, przez chęć skonwertowania całości skrobi, spowodowało, że zacieranie wydłużyło się z 60 do 90 minut. Drugi błąd jaki zrobiłem, to zacieranie z ciemnymi słodami w kotle. Skład był taki: 3,96 kg Pale Malt, Maris Otter (5,9 EBC) 0,99 kg Caramel/Crystal Malt - 10L (19,7 EBC) 0,59 kg Oats, Flaked (2,0 EBC) 0,30 kg Carafa II (811,6 EBC) 0,30 kg Chocolate Wheat Malt (788,0 EBC) Goryczka jest bardzo wyraźna, wysuszająca język. Da się coś z tym zrobić na tym etapie? Pomóżcie! Piwo moim zdaniem przez to sporo traci. Edytowane 6 Grudnia 2014 przez cahe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 6 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 jakie to płatki, bo jeśli nawet błyskawiczne to 30 minut żeby "nasiąkły i oddały" całość skrobi by jeszcze zdążyła zostać skonwertowana przed wygrzewem (jeśli był) to niewiele czasu mi się wydaje. druga sprawa że pierwsze skojarzenie z opisem goryczki to dzikusy, ale może to od palonych słodów. jest mętne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cahe Opublikowano 6 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 (edytowane) Robiłem próbę jodową. Jest mętne. BLG po burzliwej (1 tydzień 19°C temp. otoczenia, US-05) to 6 stopni Plato. Dzikusy nie odfermentowałyby niżej? Edytowane 6 Grudnia 2014 przez cahe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MagicznyJanusz Opublikowano 6 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 Chłodziłeś brzeczkę, czy zostawiłeś z chmielinami w garze do ostygnięcia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cahe Opublikowano 6 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 (edytowane) Chłodziłem. Nie za szybko, jakieś 3-4h dochodziła do 20°C (ale zrobiłem szybkie chłodzenie na początku, żeby zejść w ciagu 30 minut do <60°C i zmniejszyć ilość DMSu). Edytowane 6 Grudnia 2014 przez cahe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MagicznyJanusz Opublikowano 6 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 Opisz schemat chmielenia, jakie chmiele w której minucie i ile. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cahe Opublikowano 6 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 (edytowane) 20g Centennial -60min 10g Centennial -20min 20g Chinook -10min 10g Chinook -5min (-60min = 60 minut do końca gotowania) Edytowane 6 Grudnia 2014 przez cahe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Wiesz co - ja miałem podobne przejścia z Chinookiem, jak chmieliłem nim na goryczkę. Mam dodatkowo dosyć twardą wodę i to ściągające zaleganie chmielu się uwypukla. Być może masz podobnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cahe Opublikowano 8 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Tyle, że ja Chinookiem chmieliłem na aromat (-10 i -5 minut). Mam taki pomysł, żeby piwo wyklarować żelatyną. Przy okazji podobno wyciąga ona z piwa garbniki. Co myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Ta goryczka nie wynika z chmielenia, tzn. to też przyczyniło się do takiego efektu. Jak wrzuciłeś słody palone do kotła na cały czas zacierania, to garbniki i taniny wyekstrahowały się z tych słodów w dużej ilości. Na pewno piwo jak poleży trochę, to ta goryczka będzie bardziej ukryta. Kiedy kosztujesz młode piwo, wszystko jest niepoukładane, smak jest płytki i goryczka wtedy będzie wydawać się większa. Nie spodziewaj się bardzo zadowalających efektów. A co do żelatyny to ja się nie znam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zostaw w spokoju na 2-3 miesiące, będzie lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cahe Opublikowano 9 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 @dzieju: Taka też była nasza wstępna diagnoza. Szczególnie że kompletnie nie kontrolowałem pH (nie przyszły jeszcze paski pomiarowe). Spróbuje z żelatyną i długim leżakowaniem. Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cahe Opublikowano 16 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 Po wyklarowaniu żelatyną (12g na 18 litrów brzeczki) piwo faktycznie jest mniej gorzkie. Nie ma już tego efektu starej torebki od herbaty i uczucia ściągania na języku. Nadal trochę tej goryczy nieprzyjemnej zostało i bardzo długo zalega, ale mam nadzieję, że teraz przy refermentacji i po leżakowaniu parę tygodni w ciemnym i zimnym (ok. 9°C) miejscu piwo się nieco ułoży. Dzięki za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 16 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 Po wyklarowaniu żelatyną (12g na 18 litrów brzeczki) Trochę za dużo dałeś tej żelatyny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cahe Opublikowano 16 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 (edytowane) Zależy. Po pierwsze rola żelatyny była inna niż tylko klarowanie, chciałem tez wyciągnąć jak najwięcej tanin. Po drugie według niektórych źródeł dawkowanie powinno być na poziomie 80-100g/hl dla piwa. Przewidujesz jakieś negatywne efekty takiego przedawkowania? Nadmiar się po prostu wytrącił i leżał na dnie fermentora. Tu jest tabelka: Bloom / Optimum usage rate A-267 90-100 g/hl A-210 80-90 g/hl A-195 80 g/hl A-141 50-70 g/hl A-120 40-60 g/hl A-100 30-60 g/hl A-80 30-90 g/hl A-60 25-100 g/hl ref. http://www.gelatin.co.za/fining.htm Edytowane 16 Grudnia 2014 przez cahe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 16 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 (edytowane) Goryczka jest bardzo wyraźna, wysuszająca język. Da się coś z tym zrobić na tym etapie? Nic nie zrobisz, za kilka miesięcy będzie ciut lepiej. Błąd nie leży w płatkach tylko w słodzie palonym, za szybko go dodałeś. Gdyby go było mniej ,to nie byłoby problemu, w tym przypadku taki daje efekt. Edytowane 16 Grudnia 2014 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się