bajker Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Podczas wysładzania Marcowego z tego http://www.homebrewing.pl/marcowe-oktoberfest-13stblg-zestaw-surowcow-p-247.html przepisu i miałem założone że wysłodzę 22l lub do 11.5 BLG, gdzie po gotowaniu zostałoby 20l 13 BLG. Okazało się że przerwałem wysładzanie przy 25l i 11,5 BLG a leciała jeszcze brzeczka o gęstości 4,5BLG więc jeszcze jakiś litr lub więcej bym uzyskał, ale zakończyłem na 25l bo lekko spanikowałem. Mam pytanie czy to normalne, czy jakiś błąd w trakcie zacierania(jedyne odstępstwo od instrukcji to nie 14l a 16l wody na wstępie) ? Refraktometr skalibrowany z baligomierzem na wodzie destylowanej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Poczytaj na temat wydajności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Browar to nie apteka, tym bardziej domowy browar. 10% czyli 2l to poprostu dobra wydajność a nie średnia jaką pewnie założyli w sklepie dla tego zestawu. Nic tylko się cieszyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się