Skocz do zawartości

Browar Gorczanski


Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich piwowarow i piwowarek,

 

po 2 latach warzenia zdecydowalem sie zalozyc swoj dziennik. Pierwsza warzenie nastapilo w zima 2012 roku. Pierwsze 4 warki byly z brewkitu, lecz kolejne juz tylko ze slodow.

 

Style

 

Ze wzgledu na moja obecna lokalizacje, twarda wode i roznorodnosc slodow Pale Ale preferuje style angielskie, choc moje ostatnie warki to Grodziskie i Weizen. Od samego poczatku warze tylko na swoich wlasnych recepturach. W tym dzienniku postaram sie nie tylko opisywac receptury, ale i wszystkie inne doswiadczenia na mojej drodze z piwowarstwem.

 

Sprzet

 

W dalszym ciagu warze na standardowych plastikowych wiadrach, jednak jako zapalony majsterkowicz i chemik z zawodu ciagle staram sie ulepszyc browar pod katem automatyki/wydajnosci. Oto co na chwile obecna posiadam:

 

4 wiarda 33l(w tym jedno z zaworem kulowym i grzalka 1,7 kW do gotowania i chlodzenia)

2 wiadra 25l(jedno z zaworem kulowym i sraczykowym regulatorem poziomu wody do wysladzania ciaglego)

1 wiadro 12l z grzalka do wody wyslodkowej

wezyk z oplotu 15mm i 22mm, dlugosc ok 50 cm

pompa magnetyczna o wydajnosci 6l/min

falszywe dno(w trakcie wiercenia diurek)

regulator temperatury PID

termometr alkoholowy i cyfrowy

chlodnica miedziana zanurzeniowa wlasnej produkcji

garnek do zacierania 19l(max 6 kg slodu przy zacierze o stosunku slod/woda 2,5, nie uzywam do gotowania brzeczki)

+ to co kazdy piwowar posiada w standardzie, tzn. rurki, kraniki itp.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

RIMS

 

Ostatnio warzylem probna warke na testowym RIMS-ie. Zestaw dosc prosty: 1 wiadro z zacierem i wezykiem z oplotu, z ktorego warka pompowana jest do mniejszego wiaderka z grzalka i nagrzana wraca grawitacyjnie do zacieru. Jako ze regulator temperatury jest jeszcze w drodze, temperatura sterowalem recznie.

 

Kilka uwag:

  • slaba wydajnosc - moze wina wezyka z oplotu albo zbyt szybkiego przeplywu brzeczki
  • przypalenia bialkowe na grzalce - w zacierze bylo 75% slodu pszenicznego, w przyszlosci gdy sterowac bedzie PID zmniejsze moc grzalki, co powinno zminimalizowac przypalanie
  • poruszenie wierzchniej warstwy mlota - generalnie nie powinieniem tego robic, gdyz spowodowalo to dostaniem sie duzej ilosci osadow w poblize grzalki, co z pewnoscia przyczynilo sie do przypalenia
  • przy znacznej zawartosci slodow pszenicznych zastosuje chlodnice jako wymiennik ciepla

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niestety taka chinska pompka z ebay'a nie wytrzymala i spalila sie dzisiaj podczas zacierania APA na RIMS-ie i reszte procesu przeprowadzilem w garach na gazie :D .

 

Podaje link ku przestrodze.

 

 

$_57.JPG

Edytowane przez jawakow
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Po wielu miesiacach testow elektryczny BIAB pracuje pelna para:

 

Jedyna wada jest ciagle osadzanie sie bialek na grzalce, jednak podczas zacierania grzalka pracuje tylko na 25-50% mocy tj. 350-700W, co ogranicza osadzanie sie bialek do minumum. Przy gotowaniu przelaczam z powrotem na 100%. Wydajnosc wg BeerSmith ok. 70%.

post-6841-0-82611000-1433365226_thumb.jpg

post-6841-0-45351400-1433365228_thumb.jpg

post-6841-0-77152400-1433365230_thumb.jpg

post-6841-0-09801900-1433365233_thumb.jpg

post-6841-0-26313200-1433365235_thumb.jpg

post-6841-0-21980100-1433365237_thumb.jpg

post-6841-0-23709100-1433365239_thumb.jpg

post-6841-0-66495800-1433365240_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po wielu miesiacach testow elektryczny BIAB pracuje pelna para:

 

Jedyna wada jest ciagle osadzanie sie bialek na grzalce, jednak podczas zacierania grzalka pracuje tylko na 25-50% mocy tj. 350-700W, co ogranicza osadzanie sie bialek do minumum. Przy gotowaniu przelaczam z powrotem na 100%. Wydajnosc wg BeerSmith ok. 70%.

Zapomnialem dodac, ze termoogniwo jest podpiete bezposrednio pod kontroler PID(nie jak na zdjeciu), gdyz podejrzewam, ze pomiedzy srubami a przewodami miedzianymi powstawala roznica potencjalow, stad wskazania byly bledne. Jak na razie ustawienia kontrolera sa standardowe, koryguje tylko moc wyjsciowa podczas zacierania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Filtracja przelomu i osadu zimnego:

 

jak na razie wszystko laduje we wiadrze, kolejne warki beda wspomagane przez filtr zlozony z bazooki i worka nylonowego do chmielenia:

 

3dbdd8a7284a5de602cf1d30a9fc2347.image.2

6f117ce81140814f71404a8fd1ed8dce.image.2

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiejsze warzenie zawarte w opisie z BrewSmith'a:

 

W porownaniu z poprzednia warka, gdzie na grzalce bylo bardzo malo osadow, zmniejszylem moc na grzalkach do 50% czyli 1kW, oraz ustawilem wartosc Control Period na 1 sek na PID. Takze osiagnalem maksymalna przepustowosc pompy przez zastosowanie rurki i zlaczek o szerszym przekroju.

Recipe: IRA #3	TYPE: All GrainStyle: Irish Red Ale---RECIPE SPECIFICATIONS-----------------------------------------------SRM: 32.4 EBC		SRM RANGE: 17.7-35.5 EBCIBU: 30.7 IBUs Tinseth	IBU RANGE: 17.0-28.0 IBUsOG: 12.0 Plato		OG RANGE: 10.9-14.7 PlatoFG: 3.2 Plato		FG RANGE: 2.6-3.6 PlatoBU:GU: 0.633		Calories: 427.7 kcal/l	Est ABV: 4.7 %		EE%: 65.00 %	Batch: 16.00 l      Boil: 19.48 l	BT: 60 Mins---WATER CHEMISTRY ADDITIONS----------------Amt                   Name                                     Type          #        %/IBU         22.00 l               Dublin, Ireland                          Water         1        -             Amt                   Name                                     Type          #        %/IBU         3.00 kg               Pale Malt (2 Row) UK (5.9 EBC)           Grain         2        75.6 %        0.50 kg               Munich II (Weyermann) (22.0 EBC)         Grain         3        12.6 %        0.20 kg               Caraamber (Weyermann) (70.9 EBC)         Grain         4        5.0 %         0.12 kg               Caramel/Crystal Malt - 60L (118.2 EBC)   Grain         5        3.0 %         0.05 kg               Melanoidin (Weyermann) (59.1 EBC)        Grain         6        1.3 %         0.05 kg               Oats, Flaked (2.0 EBC)                   Grain         7        1.3 %         0.05 kg               Roasted Barley (1300.0 EBC)              Grain         8        1.3 %         Total Grain Weight: 3.97 kg	Total Hops: 39.00 g oz.---MASH PROCESS------MASH PH:5.40 ------>>>>>>>>>>-ADD WATER CHEMICALS BEFORE GRAINS!!<<<<<<<Name              Description                             Step Temperat Step Time     Rinsing Rest      Add 22.05 l of water at 60.6 C          58.0 C        10 min        Saccharification  Heat to 62.0 C over 8 min               62.0 C        30 min        Saccharification  Add -0.07 l of water and heat to 72.0 C 72.0 C        30 min        Mash Out          Add -0.07 l of water and heat to 77.0 C 77.0 C        10 min        ---SPARGE PROCESS--->>>>>>>>>>-RECYCLE FIRST RUNNINGS & VERIFY GRAIN/MLT TEMPS: 22.2 C/22.2 C>>>>>>>>>>-ADD BOIL CHEMICALS BEFORE FWHRemove grains, and prepare to boil wort---BOIL PROCESS-----------------------------Est Pre_Boil Gravity: 9.9 Plato	Est OG: 12.0 PlatoAmt                   Name                                     Type          #        %/IBU         15.00 g               Challenger [9.30 %] - Boil 60.0 min      Hop           9        22.0 IBUs     7.00 g                Goldings, East Kent [5.70 %] - Boil 30.0 Hop           10       5.3 IBUs      7.00 g                Goldings, East Kent [5.70 %] - Boil 15.0 Hop           11       3.4 IBUs      10.00 g               Fuggle [4.50 %] - Boil 0.0 min           Hop           12       0.0 IBUs      ---FERM PROCESS-----------------------------Primary Start: 06/06/2015 - 7.00 Days at 19.4 CSecondary Start: 13/06/2015 - 7.00 Days at 19.4 CStyle Carb Range: 2.10-2.60 VolsBottling Date: 20/06/2015 with 2.3 Volumes CO2: ---NOTES------------------------------------
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...


Druga wersja stylu Grodziskiego, tym razem użyłem słodu jęczmiennego wędzonego Rauchmaltz i drożdży Mangrove Jack's ze względu na wysokie temperatury. Chmielenie i filtracja gotowej brzeczki w worku nylonowym. Niewielką ilość fermentuję oddzielnie do celów pomiarowych.

 

BeerSmith 2 Recipe Printout - http://www.beersmith.com

Recipe: Grodziskie

Brewer: jawakow

Asst Brewer:

Style: Piwo Grodziskie

TYPE: All Grain

Taste: (30.0)

 

Recipe Specifications

--------------------------

Boil Size: 17.49 l

Post Boil Volume: 15.60 l

Batch Size (fermenter): 15.00 l

Bottling Volume: 15.00 l

Estimated OG: 8.5 Plato

Estimated Color: 5.2 EBC

Estimated IBU: 21.9 IBUs

Brewhouse Efficiency: 81.00 %

Est Mash Efficiency: 81.0 %

Boil Time: 60 Minutes

 

Ingredients:

------------

Amt Name Type # %/IBU

1.00 kg Beech Smoked Rauchmaltz Malt (Weyermann) Grain 1 49.0 %

1.00 kg Oak Smoked Wheat Malt (Weyermann) (3.9 E Grain 2 49.0 %

0.04 kg Acid Malt (5.9 EBC) Grain 3 2.0 %

25.00 g Saaz [3.20 %] - First Wort 80.0 min Hop 4 17.1 IBUs

10.00 g Saaz [3.20 %] - Boil 20.0 min Hop 5 3.6 IBUs

0.50 Items Whirlfloc Tablet (Boil 15.0 mins) Fining 6 -

10.00 g Saaz [3.20 %] - Boil 5.0 min Hop 7 1.2 IBUs

1.0 pkg Bavarian Wheat Yeast (Mangrove Jack's #M Yeast 8 -

 

 

Mash Schedule: Temperature Mash, 2 Step, Light Body

Total Grain Weight: 2.04 kg

----------------------------

Name Description Step Temperat Step Time

Enzyme Rest Add 14.28 l of water at 59.9 C 58.0 C 10 min

Saccharification Heat to 62.0 C over 5 min 62.0 C 20 min

Saccharification Heat to 72.0 C over 10 min 72.0 C 60 min

Mash Out Add -0.00 l of water and heat to 76.0 C 76.0 C 10 min

 

Sparge: Fly sparge with 5.25 l water at 75.6 C

Notes:

------

 

 

Created with BeerSmith 2 - http://www.beersmith.com

-------------------------------------------------------------------------------------

post-6841-0-49396700-1436122739_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warzenie rozpoczęte, lekki stout 9' Plato:

BeerSmith 2 Recipe Printout - http://www.beersmith.comRecipe: #5 Light StoutBrewer: Asst Brewer: Style: Dry StoutTYPE: All GrainTaste: (30.0) Recipe Specifications--------------------------Boil Size: 21.65 lPost Boil Volume: 19.76 lBatch Size (fermenter): 19.00 l   Bottling Volume: 18.00 lEstimated OG: 9.2 PlatoEstimated Color: 70.3 EBCEstimated IBU: 46.3 IBUsBrewhouse Efficiency: 81.00 %Est Mash Efficiency: 81.0 %Boil Time: 60 MinutesIngredients:------------Amt                   Name                                     Type          #        %/IBU         2.10 kg               Pale Malt (2 Row) UK (5.9 EBC)           Grain         1        70.9 %        0.25 kg               Wheat Malt, Pale (Weyermann) (3.9 EBC)   Grain         2        8.4 %         0.20 kg               Chocolate Malt (886.5 EBC)               Grain         3        6.8 %         0.20 kg               Roasted Barley (1300.0 EBC)              Grain         4        6.8 %         0.11 kg               Caraamber (Weyermann) (70.9 EBC)         Grain         5        3.7 %         0.10 kg               Barley, Flaked (3.3 EBC)                 Grain         6        3.4 %         13.00 g               Herkules [17.30 %] - First Wort 60.0 min Hop           7        35.0 IBUs     8.00 g                Cascade [7.80 %] - Boil 20.0 min         Hop           8        5.9 IBUs      8.00 g                Cascade [7.80 %] - Boil 10.0 min         Hop           9        3.5 IBUs      8.00 g                Cascade [7.30 %] - Boil 5.0 min          Hop           10       1.8 IBUs      1.0 pkg               SafAle English Ale (DCL/Fermentis #S-04) Yeast         11       -             Mash Schedule: BIAB, Light BodyTotal Grain Weight: 2.96 kg----------------------------Name                     Description                             Step Temperat Step Time     Acid break               Add 23.46 l of water at 60.2 C          58.0 C        30 min        Saccharification         Add 0.00 l of water and heat to 64.0 C  64.0 C        40 min        Saccharification         Add 0.00 l of water and heat to 72.0 C  72.0 C        50 min        Mash Out                 Add 0.00 l of water and heat to 76.0 C  76.0 C        5 min         Sparge: If steeping, remove grains, and prepare to boil wortNotes:------Created with BeerSmith 2 - http://www.beersmith.com-------------------------------------------------------------------------------------
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niestety worek powietrzny się pojawił, także musiałem worek ze słódem wystawić poza obszar recyrkulacji

 

attachicon.gifIMAG0636.jpg

Problem rozwiązaniy, owinąłem worek wokół kotła mniej więcej na 3/4 obwodu, także jest przestrzeń pomiędzy dwoma workami i układ się nie zapowierza

 

5be3fbf6a1da5cfaf56eb34b58c09038.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Finalnie do fermentora trafiło 19l brzeczki 9.5' Plato. Dodałem 60 g słodu zakwaszajacego, także zacier mial pH 5.6. Młóto nie było wysładzane, przez godzinę odsączyłem dodatkowo 1l brzeczki. Zadane tygodniową gęstwą Mauribrew Ale 514. Wydajność 85% wg Brewsmith.

 

8a222f031c26bc9644c5eb7d8eeab88e.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.