jawakow Opublikowano 9 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Witam wszystkich piwowarow i piwowarek, po 2 latach warzenia zdecydowalem sie zalozyc swoj dziennik. Pierwsza warzenie nastapilo w zima 2012 roku. Pierwsze 4 warki byly z brewkitu, lecz kolejne juz tylko ze slodow. Style Ze wzgledu na moja obecna lokalizacje, twarda wode i roznorodnosc slodow Pale Ale preferuje style angielskie, choc moje ostatnie warki to Grodziskie i Weizen. Od samego poczatku warze tylko na swoich wlasnych recepturach. W tym dzienniku postaram sie nie tylko opisywac receptury, ale i wszystkie inne doswiadczenia na mojej drodze z piwowarstwem. Sprzet W dalszym ciagu warze na standardowych plastikowych wiadrach, jednak jako zapalony majsterkowicz i chemik z zawodu ciagle staram sie ulepszyc browar pod katem automatyki/wydajnosci. Oto co na chwile obecna posiadam: 4 wiarda 33l(w tym jedno z zaworem kulowym i grzalka 1,7 kW do gotowania i chlodzenia) 2 wiadra 25l(jedno z zaworem kulowym i sraczykowym regulatorem poziomu wody do wysladzania ciaglego) 1 wiadro 12l z grzalka do wody wyslodkowej wezyk z oplotu 15mm i 22mm, dlugosc ok 50 cm pompa magnetyczna o wydajnosci 6l/min falszywe dno(w trakcie wiercenia diurek) regulator temperatury PID termometr alkoholowy i cyfrowy chlodnica miedziana zanurzeniowa wlasnej produkcji garnek do zacierania 19l(max 6 kg slodu przy zacierze o stosunku slod/woda 2,5, nie uzywam do gotowania brzeczki) + to co kazdy piwowar posiada w standardzie, tzn. rurki, kraniki itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawakow Opublikowano 9 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 RIMS Ostatnio warzylem probna warke na testowym RIMS-ie. Zestaw dosc prosty: 1 wiadro z zacierem i wezykiem z oplotu, z ktorego warka pompowana jest do mniejszego wiaderka z grzalka i nagrzana wraca grawitacyjnie do zacieru. Jako ze regulator temperatury jest jeszcze w drodze, temperatura sterowalem recznie. Kilka uwag: slaba wydajnosc - moze wina wezyka z oplotu albo zbyt szybkiego przeplywu brzeczki przypalenia bialkowe na grzalce - w zacierze bylo 75% slodu pszenicznego, w przyszlosci gdy sterowac bedzie PID zmniejsze moc grzalki, co powinno zminimalizowac przypalanie poruszenie wierzchniej warstwy mlota - generalnie nie powinieniem tego robic, gdyz spowodowalo to dostaniem sie duzej ilosci osadow w poblize grzalki, co z pewnoscia przyczynilo sie do przypalenia przy znacznej zawartosci slodow pszenicznych zastosuje chlodnice jako wymiennik ciepla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawakow Opublikowano 17 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 (edytowane) Niestety taka chinska pompka z ebay'a nie wytrzymala i spalila sie dzisiaj podczas zacierania APA na RIMS-ie i reszte procesu przeprowadzilem w garach na gazie . Podaje link ku przestrodze. Edytowane 17 Grudnia 2014 przez jawakow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawakow Opublikowano 17 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 Kilka dni temu dostalem taki zestaw i sprawuje sie wysmienicie do nagrzewania wody wyslodkowej i utrzymywania temperatury fermentacji: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawakow Opublikowano 3 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2015 Po wielu miesiacach testow elektryczny BIAB pracuje pelna para: Jedyna wada jest ciagle osadzanie sie bialek na grzalce, jednak podczas zacierania grzalka pracuje tylko na 25-50% mocy tj. 350-700W, co ogranicza osadzanie sie bialek do minumum. Przy gotowaniu przelaczam z powrotem na 100%. Wydajnosc wg BeerSmith ok. 70%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawakow Opublikowano 3 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2015 Po wielu miesiacach testow elektryczny BIAB pracuje pelna para: Jedyna wada jest ciagle osadzanie sie bialek na grzalce, jednak podczas zacierania grzalka pracuje tylko na 25-50% mocy tj. 350-700W, co ogranicza osadzanie sie bialek do minumum. Przy gotowaniu przelaczam z powrotem na 100%. Wydajnosc wg BeerSmith ok. 70%. Zapomnialem dodac, ze termoogniwo jest podpiete bezposrednio pod kontroler PID(nie jak na zdjeciu), gdyz podejrzewam, ze pomiedzy srubami a przewodami miedzianymi powstawala roznica potencjalow, stad wskazania byly bledne. Jak na razie ustawienia kontrolera sa standardowe, koryguje tylko moc wyjsciowa podczas zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawakow Opublikowano 3 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2015 Filtracja przelomu i osadu zimnego: jak na razie wszystko laduje we wiadrze, kolejne warki beda wspomagane przez filtr zlozony z bazooki i worka nylonowego do chmielenia: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawakow Opublikowano 7 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2015 Dzisiejsze warzenie zawarte w opisie z BrewSmith'a: W porownaniu z poprzednia warka, gdzie na grzalce bylo bardzo malo osadow, zmniejszylem moc na grzalkach do 50% czyli 1kW, oraz ustawilem wartosc Control Period na 1 sek na PID. Takze osiagnalem maksymalna przepustowosc pompy przez zastosowanie rurki i zlaczek o szerszym przekroju. Recipe: IRA #3 TYPE: All GrainStyle: Irish Red Ale---RECIPE SPECIFICATIONS-----------------------------------------------SRM: 32.4 EBC SRM RANGE: 17.7-35.5 EBCIBU: 30.7 IBUs Tinseth IBU RANGE: 17.0-28.0 IBUsOG: 12.0 Plato OG RANGE: 10.9-14.7 PlatoFG: 3.2 Plato FG RANGE: 2.6-3.6 PlatoBU:GU: 0.633 Calories: 427.7 kcal/l Est ABV: 4.7 % EE%: 65.00 % Batch: 16.00 l Boil: 19.48 l BT: 60 Mins---WATER CHEMISTRY ADDITIONS----------------Amt Name Type # %/IBU 22.00 l Dublin, Ireland Water 1 - Amt Name Type # %/IBU 3.00 kg Pale Malt (2 Row) UK (5.9 EBC) Grain 2 75.6 % 0.50 kg Munich II (Weyermann) (22.0 EBC) Grain 3 12.6 % 0.20 kg Caraamber (Weyermann) (70.9 EBC) Grain 4 5.0 % 0.12 kg Caramel/Crystal Malt - 60L (118.2 EBC) Grain 5 3.0 % 0.05 kg Melanoidin (Weyermann) (59.1 EBC) Grain 6 1.3 % 0.05 kg Oats, Flaked (2.0 EBC) Grain 7 1.3 % 0.05 kg Roasted Barley (1300.0 EBC) Grain 8 1.3 % Total Grain Weight: 3.97 kg Total Hops: 39.00 g oz.---MASH PROCESS------MASH PH:5.40 ------>>>>>>>>>>-ADD WATER CHEMICALS BEFORE GRAINS!!<<<<<<<Name Description Step Temperat Step Time Rinsing Rest Add 22.05 l of water at 60.6 C 58.0 C 10 min Saccharification Heat to 62.0 C over 8 min 62.0 C 30 min Saccharification Add -0.07 l of water and heat to 72.0 C 72.0 C 30 min Mash Out Add -0.07 l of water and heat to 77.0 C 77.0 C 10 min ---SPARGE PROCESS--->>>>>>>>>>-RECYCLE FIRST RUNNINGS & VERIFY GRAIN/MLT TEMPS: 22.2 C/22.2 C>>>>>>>>>>-ADD BOIL CHEMICALS BEFORE FWHRemove grains, and prepare to boil wort---BOIL PROCESS-----------------------------Est Pre_Boil Gravity: 9.9 Plato Est OG: 12.0 PlatoAmt Name Type # %/IBU 15.00 g Challenger [9.30 %] - Boil 60.0 min Hop 9 22.0 IBUs 7.00 g Goldings, East Kent [5.70 %] - Boil 30.0 Hop 10 5.3 IBUs 7.00 g Goldings, East Kent [5.70 %] - Boil 15.0 Hop 11 3.4 IBUs 10.00 g Fuggle [4.50 %] - Boil 0.0 min Hop 12 0.0 IBUs ---FERM PROCESS-----------------------------Primary Start: 06/06/2015 - 7.00 Days at 19.4 CSecondary Start: 13/06/2015 - 7.00 Days at 19.4 CStyle Carb Range: 2.10-2.60 VolsBottling Date: 20/06/2015 with 2.3 Volumes CO2: ---NOTES------------------------------------ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawakow Opublikowano 7 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2015 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawakow Opublikowano 7 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2015 Korekta pH z 6 do 5.5 - 30g slodu zakwaszajacego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawakow Opublikowano 5 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2015 Druga wersja stylu Grodziskiego, tym razem użyłem słodu jęczmiennego wędzonego Rauchmaltz i drożdży Mangrove Jack's ze względu na wysokie temperatury. Chmielenie i filtracja gotowej brzeczki w worku nylonowym. Niewielką ilość fermentuję oddzielnie do celów pomiarowych. BeerSmith 2 Recipe Printout - http://www.beersmith.com Recipe: Grodziskie Brewer: jawakow Asst Brewer: Style: Piwo Grodziskie TYPE: All Grain Taste: (30.0) Recipe Specifications -------------------------- Boil Size: 17.49 l Post Boil Volume: 15.60 l Batch Size (fermenter): 15.00 l Bottling Volume: 15.00 l Estimated OG: 8.5 Plato Estimated Color: 5.2 EBC Estimated IBU: 21.9 IBUs Brewhouse Efficiency: 81.00 % Est Mash Efficiency: 81.0 % Boil Time: 60 Minutes Ingredients: ------------ Amt Name Type # %/IBU 1.00 kg Beech Smoked Rauchmaltz Malt (Weyermann) Grain 1 49.0 % 1.00 kg Oak Smoked Wheat Malt (Weyermann) (3.9 E Grain 2 49.0 % 0.04 kg Acid Malt (5.9 EBC) Grain 3 2.0 % 25.00 g Saaz [3.20 %] - First Wort 80.0 min Hop 4 17.1 IBUs 10.00 g Saaz [3.20 %] - Boil 20.0 min Hop 5 3.6 IBUs 0.50 Items Whirlfloc Tablet (Boil 15.0 mins) Fining 6 - 10.00 g Saaz [3.20 %] - Boil 5.0 min Hop 7 1.2 IBUs 1.0 pkg Bavarian Wheat Yeast (Mangrove Jack's #M Yeast 8 - Mash Schedule: Temperature Mash, 2 Step, Light Body Total Grain Weight: 2.04 kg ---------------------------- Name Description Step Temperat Step Time Enzyme Rest Add 14.28 l of water at 59.9 C 58.0 C 10 min Saccharification Heat to 62.0 C over 5 min 62.0 C 20 min Saccharification Heat to 72.0 C over 10 min 72.0 C 60 min Mash Out Add -0.00 l of water and heat to 76.0 C 76.0 C 10 min Sparge: Fly sparge with 5.25 l water at 75.6 C Notes: ------ Created with BeerSmith 2 - http://www.beersmith.com ------------------------------------------------------------------------------------- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawakow Opublikowano 6 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 Warzenie rozpoczęte, lekki stout 9' Plato: BeerSmith 2 Recipe Printout - http://www.beersmith.comRecipe: #5 Light StoutBrewer: Asst Brewer: Style: Dry StoutTYPE: All GrainTaste: (30.0) Recipe Specifications--------------------------Boil Size: 21.65 lPost Boil Volume: 19.76 lBatch Size (fermenter): 19.00 l Bottling Volume: 18.00 lEstimated OG: 9.2 PlatoEstimated Color: 70.3 EBCEstimated IBU: 46.3 IBUsBrewhouse Efficiency: 81.00 %Est Mash Efficiency: 81.0 %Boil Time: 60 MinutesIngredients:------------Amt Name Type # %/IBU 2.10 kg Pale Malt (2 Row) UK (5.9 EBC) Grain 1 70.9 % 0.25 kg Wheat Malt, Pale (Weyermann) (3.9 EBC) Grain 2 8.4 % 0.20 kg Chocolate Malt (886.5 EBC) Grain 3 6.8 % 0.20 kg Roasted Barley (1300.0 EBC) Grain 4 6.8 % 0.11 kg Caraamber (Weyermann) (70.9 EBC) Grain 5 3.7 % 0.10 kg Barley, Flaked (3.3 EBC) Grain 6 3.4 % 13.00 g Herkules [17.30 %] - First Wort 60.0 min Hop 7 35.0 IBUs 8.00 g Cascade [7.80 %] - Boil 20.0 min Hop 8 5.9 IBUs 8.00 g Cascade [7.80 %] - Boil 10.0 min Hop 9 3.5 IBUs 8.00 g Cascade [7.30 %] - Boil 5.0 min Hop 10 1.8 IBUs 1.0 pkg SafAle English Ale (DCL/Fermentis #S-04) Yeast 11 - Mash Schedule: BIAB, Light BodyTotal Grain Weight: 2.96 kg----------------------------Name Description Step Temperat Step Time Acid break Add 23.46 l of water at 60.2 C 58.0 C 30 min Saccharification Add 0.00 l of water and heat to 64.0 C 64.0 C 40 min Saccharification Add 0.00 l of water and heat to 72.0 C 72.0 C 50 min Mash Out Add 0.00 l of water and heat to 76.0 C 76.0 C 5 min Sparge: If steeping, remove grains, and prepare to boil wortNotes:------Created with BeerSmith 2 - http://www.beersmith.com------------------------------------------------------------------------------------- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawakow Opublikowano 6 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 Niestety worek powietrzny się pojawił, także musiałem worek ze słódem wystawić poza obszar recyrkulacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawakow Opublikowano 6 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 Niestety worek powietrzny się pojawił, także musiałem worek ze słódem wystawić poza obszar recyrkulacji IMAG0636.jpg Problem rozwiązaniy, owinąłem worek wokół kotła mniej więcej na 3/4 obwodu, także jest przestrzeń pomiędzy dwoma workami i układ się nie zapowierza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawakow Opublikowano 6 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 8' plato po 40 minutach świadczy że planowana wydajność się utrzymuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawakow Opublikowano 7 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2015 Finalnie do fermentora trafiło 19l brzeczki 9.5' Plato. Dodałem 60 g słodu zakwaszajacego, także zacier mial pH 5.6. Młóto nie było wysładzane, przez godzinę odsączyłem dodatkowo 1l brzeczki. Zadane tygodniową gęstwą Mauribrew Ale 514. Wydajność 85% wg Brewsmith. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się