Rafał Pałka Opublikowano 10 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 Mam zamiar zatrzeć coś na kształt legendarnej żytniówki. 1 kg słodu + 2 - 3 kg niesłodowanego ziarna. Zatrzeć na wytrawnie, przefiltrować oplotem, przefermentować drożdżami piwnymi i przekazać do destylacji. Napisałem ziarno ponieważ nie mam żyta. Mam natomiast dostęp do dowolnej ilości pszenżyta oraz mieszanki zbóż (wzrokowo dominuje owies). Czy ktoś ma w temacie jakieś doświadczenia i może się podzielić? Da się to przefiltrować? Kleikować niesłodowane? W jakie Blg mierzyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 10 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 To raczej nie na to forum... http://www.bimber.info/forum/index.php Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 10 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 Kleikować, Blg 20, dobrze jest dodać trochę enzymów, nie zawsze słód da radę. Zacieranie "z górki" czyli odwrotnie, kleikowanie> 72°C>62°C>chłodzenie do 25°C, drożdże raczej gorzelniane, np Fermiol albo jakiś whisky yast. Ważne jest kontrolowanie pH, bo strasznie spada wydajność na niesłodkach prze wysokim pH. Zacierałem już żyto i kukurydzę, pszenica daje smak bułek, więc nie zawsze pasuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 nazwałeś temat adekwatnie do problemu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się