scooby_brew Opublikowano 25 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2009 (edytowane) http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/england/8133775.stm W tym programie BBC mowia na temat warzenia, zaciekawily mnie pomyslowe plastikowe kegi do serwowania piwa. Czy wy takich uzywacie? Wydaje mi sie dobry pomysl, zwlaszcza do angielskich ales. Podobal mi sie tez ten koles, ktory wlewa chmielona puszke ekstraktu do fermentatora, zalewa zimna woda, sypie drozdze (?), i juz ma piwko gotowe! Edytowane 25 Września 2009 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 25 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2009 Fajne są te stare zdjęcia kobity co z beczki nalewa piwo do dzbanów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2artur2 Opublikowano 25 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2009 (edytowane) Te plastikowe kegi mają kranik z jakimś rodzajem perlatora. Pytanie po co? Czy ich piwo nie ma piany ? Chyba, że robią tylko Ale'sy, które mają stylowo minimalną pianę. U nas w Polsce nie ma takich kegów. Kobita is the best :cool2: Edytowane 25 Września 2009 przez 2artur2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 25 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2009 Miałem takie kegi. Są dobre tylko do ale`i. Takich bardzo minimalnie nagazowanych. Jeśli troszkę bardziej się nagazowało to niestety nie dało rady nalać piwa bez piany. No i utrzymanie odpowiedniego ciśnienia roboczego było raczej magiczne bo jak się o tym zapomniało na imprezie beczka zasysała powietrze. Ale duży plus to piwo zawsze było klarowne (konstrukcja beczki dawała to, że piwo było zasysane wysoko znad osadów) PS Chciałbym spróbować takiego piwa z takiej drewnianej beczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 25 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2009 (edytowane) Mnie sie te kegi podobaja. Nie potrzebujesz butli CO2, regulatora, konektorow, Corneys, kegeratora itp, itp. Jezeli lubisz angielskie "cask ale", nisko gazowane, w tempereturze pokojowej to jest chyba najlepsze rozwiazanie. Wygooglowalem te kegi na youtube, nazywaja je "King Kegs", maja wielkosc 25 litrow: Edytowane 25 Września 2009 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 25 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2009 Nie potrzebujesz butli CO2 W praktyce używa się 250g butli Co2 z przejściówką od Soda Stream. Bardzo poręczna sprawa. Dopompowujesz tyle co2 ile potrzeba do wypchnięcia piwa z beczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi