sebalodz Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Cześć. Mam pytanie czy jest możliwość dochmielenia piwa po fermentacji burzliwej. Przy warzeniu 10 warki kombinowałem z gotowaniem. Chciałem zaoszczędzić czas przy odzyskiwaniu piwa z chmielu i umieściłem chmiel w takim wymyślonym pojemniku. W każdym razie skutek jest taki, że może być za mała goryczka. Jeszcze nie jestem pewny bo nie próbowałem, za 3-4 dni będę zlewał na cichą. Moje pytanie jest takie czy mogę 2-3 l wody pogotować godzinę z chmielem i dolać do piwa na cichą? Jest szansa, że połączy się z piwem? Jest to lager z ok 13 BLG początkowym więc jest co rozwadniać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alechanted Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Herbatka chmielowa jest odpowiedzią na Twoje problemy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Ja bym nic nie ruszał - szczególnie że do końca nie wiesz jaki jest efekt. Następnym razem zrobisz bardziej chmielone, jeżeli to będzie zbyt "słabe". Nawet jeśli chmieliłeś w jakimś wynalazku, to przecież nie jest tak, że tego chmielu dałeś o połowę za mało - jest to zapewne kilka procent - 10, może 15? Herbatki chmielowej używałem raz - patrząc teraz z perspektywy czasu efekt był taki, że goryczka, którą otrzymałem, była bardzo cierpka i szorstka, choć na początku wszystko wydawało się być ok. Zapewne duży udział miała w tym moja twarda woda (w każdym mocno chmielonym piwie otrzymuję podobny efekt, ale nie w takim stopniu jak przy herbatce). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hoplite Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Właściwie teraz powinno jeszcze zostać postawione następujące pytanie: ile brzeczki uzyskałeś, jakiego chmielu użyłeś, ile i w jakim schemacie chmieliłeś? Bez tych informacji trudno jest ocenić czy rzeczywiście użyłeś za mało chmielu Pamiętaj, że lagery (z wyjątkiem pilsów) nie należą do styli w których mocna goryczka jest konieczna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebalodz Opublikowano 15 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Wyszło 35l brzeczki o mocy 13 BLG. Na goryczkę użyłem 30g Iungi i 30 g Marynki, a na aromat 25 g Lubelski i 30 g Fuggles. Jutro przenoszę na przerwę diacetylową i po dwóch dniach zlewam na lagerowanie. Dopiero wtedy spróbuję. Skoro to nie pewna sprawa to nie będę kombinował z herbatką, najwyżej dziewczyny wypiją z sokiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qub Opublikowano 16 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 @sebalodz - kluczem do sukcesu jest receptura, zapiski z warzenia i fermentacji. Proponuje żebyś spisywał wszystkie uwagi i korygował następne warki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hoplite Opublikowano 16 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 Na moje oko wyjdzie w okolicach 50 IBU, zdaniem PPPP 60, zatem rezygnacja z herbatki wydaje się trafionym pomysłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 16 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 (edytowane) Jeżeli Iungę i Marynkę wpakowałeś na 60', to będziesz miał goryczkę i to aż za dużą (lager 13Blg i 50IBU to moim zdaniem za dużo). Natomiast generalnie stwierdzenie "na goryczkę" niewiele tak naprawdę mówi. Wrzuć konkretne wartości w kalkulator i oblicz - osobiście dla takiego lagera celowałbym w nie więcej jak 35 IBU. Edytowane 16 Grudnia 2014 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebalodz Opublikowano 16 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 Iunga (30g) i Marynka (30g) na 60', Lubelski (25g) i Fuggle (30g) na 15' - według moich wyliczeń wychodzi 46 IBU. Zapiski oczywiście mam, ale kolejnego jasnego lagera mam w planach przy następnej zimie Fermentacje prowadzę w balonie szklanym i nie pobieram próbek by nie ryzykować zakażeniem, więc do zlania na lagerowanie nie sprawdzę smakowo tylko zapachowo. We wcześniejszych warkach z rurki fermentacyjnej czuć było fajnie chmielem, teraz tego nie ma (są słodowe nuty i sporo jakby siarki) i dlatego trochę się martwiłem, że ten mój wynalazek bardzo ograniczył oddawanie aromatów oraz goryczki. Chciałem poznać jakieś wyjścia awaryjne i ta herbatka takim jest, ale jak widzę tylko do użycia w ostateczności. P.S.Wynalazek okazał się zupełnie nie wypałem bo po gotowaniu w osadach było i tak ok 2l piwa, które sobie odzyskiwałem, a strachu i niepewności mam co nie miara Wiem przynajmniej, że nie ma co kombinować i granulat wrzucać bezpośrednio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 Iunga (30g) i Marynka (30g) na 60', Lubelski (25g) i Fuggle (30g) na 15' - według moich wyliczeń wychodzi 46 IBU. Hmm różnie jest z tymi kalkulatorami - mnie po wrzuceniu samej Iungi i Marynki już wychodzi ok. 50 IBU. We wcześniejszych warkach z rurki fermentacyjnej czuć było fajnie chmielem, teraz tego nie ma (są słodowe nuty i sporo jakby siarki) i dlatego trochę się martwiłem, że ten mój wynalazek bardzo ograniczył oddawanie aromatów oraz goryczki. Pewnie chmielenie - piszesz, że Lubelski i Fuggle dałeś na 15' - poszło więc bardziej na smak. Na aromat nie dałeś praktycznie nic - stąd pewnie znikomy zapach z fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebalodz Opublikowano 18 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Pewnie chmielenie - piszesz, że Lubelski i Fuggle dałeś na 15' - poszło więc bardziej na smak. Na aromat nie dałeś praktycznie nic - stąd pewnie znikomy zapach z fermentora. Nie chciałem bardzo dużych aromatów dlatego na 15', ale racja jakby poszło np na 5' mogło być lepiej. Piwo odfermentowało do 3 BLG i poszło na lagerowanie. Niestety moje obawy się potwierdziły. Na mój język to piwo ma mniej niż 20 IBU Ledwo, ledwo można wyczuć, że w ogóle był dany chmiel. Będzie do częstowania osób, które lubią koncernówki i polewania kiełbasek na grillu Dzięki za wszystkie rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się